Dubbelslag Sagan in Tour Down Under

Dubbelslag Sagan in Tour Down Under

foto: Sirotti

Door Julian Dubbeld
vrijdag 19 januari 2018 om 04:53

Peter Sagan heeft vannacht de vierde etappe in de Tour Down Under op zijn naam geschreven. Na een chaotisch slot wist de Slowaak in de sprint de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Spanjaard Luis Léon Sanchez voor te blijven. De wereldkampioen neemt eveneens de leiderstrui over van Caleb Ewan, die voor het opdraaien van de slotklim het peloton moest laten gaan.

De vierde etappe in de Tour Down Under voerde het peloton in een rit over 128,2 kilometer van Norwood naar Uraidla. Met de lastige klim de Norton Summit in de laatste vijftien kilometer betekende het voor de klassementsrenners de eerste serieuze afspraak. Om één uur Nederlandse tijd, een uur eerder dan gepland wegens de extreme hitte, werd het startschot gelost en vervolgde het peloton haar weg naar Uraidla.

Vroege vlucht
Opnieuw zaten er twee renners in de vroege vlucht. Drager van de bergtrui, Nicholas Dlamini, zat er voor het eerst deze Tour Down Under niet bij. Ploeggenoten bij UniSA-Australia Zakkari Dempster en Alexander Porter zaten er wel bij. De twee reden vlak na het geven van het startschot weg uit het peloton en wisten binnen enkele kilometers een aantal minuten bij elkaar te rijden.

De twee werkten goed samen en bij de eerste tussensprint na 35 kilometer hadden de Australiërs al meer dan negen minuten te pakken op het peloton. Dempster wist de tussensprint in Birdwood te winnen van zijn Australische metgezel. Op zo een negen minuten van de twee werd Elia Viviani derde en daarmee wist de nummer twee in het klassement één seconde terug te pakken op Caleb Ewan.

De vlucht van de dag – foto: Sirotti

Hierna nam Mitchelton-Scott het heft in handen. De ploeg zette Jack Bauer op kop van het peloton om de voorsprong van de twee vluchters binnen de perken te houden. Zo een veertig kilometer later, toen de twee vluchters in Charleston waren aangekomen voor de tweede tussensprint, had de Nieuw-Zeelander bijna twee minuten van de voorsprong afgehaald.

De uitslag van de tweede tussensprint in Charleston was hetzelfde als de eerste tussensprint. Dempster was Porter opnieuw te slim af en deze keer op iets minder dan acht minuten van de twee sprintte Viviani opnieuw naar een derde plaats. Hiermee naderde hij Caleb Ewan op acht seconden in het klassement.

Ondertussen waren er nog maar vijftig kilometer te gaan voor de twee. Reden voor het peloton om het tempo op te voeren. De voorsprong van de twee liep snel terug naar vijf minuten en toen de voorsprong nog maar minder dan vier minuten bedroeg, was dit het teken voor Dempster om Porter achter zich te laten.

Dempster verweerde zich in de laatste vijftig kilometer nog kranig, maar ook hij zag zich ingerekend worden met nog maar achttien kilometer te gaan. Zijn late solo leverde hem echter wel de prijs van de strijdlust op. Nadat Dempster was teruggepakt, bereidde het peloton zich voor op de enige gecategoriseerde klim van de dag; de Norton Summit.

BMC dicteert tempo op Norton Summit
Onderweg naar de slotklim, die begon op dertien kilometer van de meet en eindigde op zeven kilometer, werd er traditioneel gestreden voorin het peloton om zo goed mogelijk aan de klim te beginnen. Dit zorgde ervoor dat het peloton al flink werd uitgedund. Caleb Ewan was hier het grootste slachtoffer van. Hij kon het tempo niet meer volgen en moest lossen voordat het peloton kon beginnen aan de slotklim. Vooral het Amerikaanse EF Education First-Drapac, het Nederlandse Lotto NL-Jumbo en het Britse Sky wisten in een goede positie aan de slotklim te beginnen.

Toen het peloton linksom de Norton Summit opdraaide, nam BMC direct de regie in de handen. De jonge Australiër Miles Scotson legde het peloton zijn tempo op in de eerste twee kilometer en wist hiermee aanvallen van andere renners te voorkomen. Toen het werk van Scotson erop zat, nam Simon Gerrans het over. De ex-winnaar van de Tour Down Under nam de rest van de klim voor zijn rekening en wist het peloton uit te dunnen tot een man of dertig. Dit werd Nathan Haas, de nummer vier van vorig jaar, bijna te veel. De renner van Katusha-Alpecin moest even lossen, maar kon later opnieuw aansluiten.

Sagan profiteert van anarchie na slotklim
Nadat BMC haar werk had gedaan op de slotklim en Gerrans voor Porte de bergpunten had gekaapt, stopte de ploeg met het controleren van de wedstrijd. Het gevolg hiervan was dat geen enkele ploeg het heft in handen durfde of kon nemen in de laatste zeven kilometer en het regende aanvallen.

Lars Bak was de eerste renner die op een vals plat stuk ten aanval trok. De Deen werd echter direct gecounterd door Gorka Izagirre en Brendan Canty, die snel enkele meters op het pelotonnetje wisten te winnen. George Bennett reed de groep klassementsrenners echter weer terug naar de twee aanvallers.

Het bleef rommelen in de groep klassementsrenners en met zo een vier kilometer te gaan sprong favoriet voor de eindzege Richie Porte er vandoor. De Australiër nam Bennett met zich mee en Sagan twijfelde geen moment. De wereldkampioen kwam met een aantal anderen bij de twee en trok hard door. Ze bleven niet weg, maar in het groepje der favorieten moesten de renners één voor één de oversteek maken naar het groepje Sagan. Dit zorgde ervoor dat Sagan in een goede positie aan de sprint kon beginnen. Hierin bleef hij Impey net voor.

Sagan neemt door deze overwinning de leiderstrui over van Ewan. Robert Gesink was vandaag continu voorin het peloton te vinden. De Varssevelder eindigde voorin het groepje der favorieten en wist daardoor drie plaatsen te stijgen in het klassement; hij staat nu zesde. Morgen wordt het klassement definitief gevormd als het peloton traditioneel Willunga Hill aandoet.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Sunrider 19 januari 2018 om 04:55

Gesink 6e in klassement, Bennett 8e

0
Wielerfan1987 19 januari 2018 om 05:01

Was dit al de zware klim etappe over Willunga hill??

Of heeft Gesink morgen nog kans om zijn positie te verbeteren?

0
Sunrider 19 januari 2018 om 05:03

Morgen Willunga Hill

0
vinbrutus 19 januari 2018 om 05:03

Morgen is het willunga

0
mus van de maasstad 19 januari 2018 om 06:56

Zoals het er vandaag uitzag zijn Porte en Bennet de 2 sterkste vd favorieten. Gesink lijkt al erg goed in vorm. Sagan…. wat een klasbak

0
Merlinappa 19 januari 2018 om 07:08

Die aanval/overname van Bennett stelde voor Sagan niks voor volgens mij.. Duikt zo het wiel in en pakt rustig z’n bidon haha

0
Sunrider 19 januari 2018 om 07:15

Bennett was daarvoor al gegaan maar Porte nam niet over, het viel still en alles kwam weer samen.

0
vluggejapie 19 januari 2018 om 07:41

Voor een fractie van een seconde dacht Impey dat hij de rit pakte…

0
Sephiroth 19 januari 2018 om 07:59

Goed om tlj zo actief te zien! Oomen ook mooi mee geslopen in alle stilte en Slagter zit er ook nog bij. Mij benieuwen wie er na morgen het beste voor staat. Beide tlj renners zien er goed uit. Nu nog leren sprinten XD

0
SteVwonder 19 januari 2018 om 08:01

Slagter en Oomen in zelfde tijd als de Gees. Benieuwd wie het op Wielunga het beste gaat doen

0
josi 19 januari 2018 om 08:15
Quote:
Dit werd Nathan Haas, de nummer vier van vorig jaar, bijna te veel. De renner van Katusha-Alpecin moest even lossen, maar kon later opnieuw aansluiten.

Blijkbaar is hij dan later toch weer gelost, want hij kwam binnen op bijna een minuut.

0
de oudste 19 januari 2018 om 08:29

Die link van Tiz-Cycling deed het niet bij mij, zat ik half drie voor m’n
laptopje…., wat ik ook probeerde, ik kreeg geen beeld!

0
Jungle Man 19 januari 2018 om 08:34

Devenijns muist ook telkens goed mee. wat mij betreft dark horse voor de overwinning van deze ronde.

0
Sebas 19 januari 2018 om 08:38

Denk niet dat hij morgen kan aanhaken bij mannen als Porte, Bennett, Costa, Ulissi .. Laat staan kloppen. Maar wie weet!

0
LaurentJalabert 19 januari 2018 om 08:40

Volgens mij een leuke rit!

Maar even serieus jongens, het feit dat Gesink 6e staat maakt natuurlijk geen zak uit. Nummers 6 t/m 33 staan in dezelfde tijd, dus als hij morgen een seconde verliest op de nummer 33 en de rest eindigt voor hem dan wordt hij 33e.

Ben er benieuwd naar Oomen morgen.

0
dnDaris 19 januari 2018 om 08:40

Haas is de eerste van de favorieten die tijdverlies oploopt.
De winnaar van morgen gaat deze ronde winnen. Van de favorieten heeft alleen McCartney 5 seconden voorgift.

0
assen 19 januari 2018 om 08:44

Ben ook benieuwd naar Oomen morgen. Hij leek er niet meteen bij te zitten. Dat kan zijn omdat ie niet bij de sterkste hoort, maar het kan ook betekenen dat het slimme manneke zag dat ie er toch wel bij zou komen.
Van Slagter verwacht ik morgen geen top10, want als hij vandaag goed zou zijn geweest zou ik top5 hebben gereden.

0
elrio 19 januari 2018 om 08:45

@LaurentJalabert
Het maakt wel degelijk uit de Gesink 6e staat dat betekent nl dat als hij morgen in een groepje eindigt hij van dat groepje daarna het hoogst in het klassement staat (boni daargelaten). Is vaak belangrijk geweest voor de lagere top 10 plekken.

0
belasco 19 januari 2018 om 09:29

@assen
Zou jij dan top 5 hebben gereden of Slagter

0
obin41 19 januari 2018 om 09:52

Toch 3 mannen van Sunweb in de 1ste groep. Vooral sterk van Hamilton.

0
Wielerfan1987 19 januari 2018 om 10:09

Zijn nog veel kanshebbers voor het podium zo te zien.

Ik zie Sagan die eindwinst wel grijpen eerlijk gezegd.

0
Wheely 19 januari 2018 om 10:40

Sagan gaat morgen werken voor McCarthy denk ik, die hebben een mooie uitgangspositie.

0
Samlambeej 19 januari 2018 om 11:03

Zo die ritjes worden mooi verdeeld :) Andermaal demonstratie van de koersintellïgentie van Peter de Grote.

0
sooike 19 januari 2018 om 12:16

Is Gesink de enige landgenoot die meefietst? Volgens het verslag van WF wel. Oomen en Slagter leverden dezelfde prestatie als Gesink maar dat hoeft blijkbaar niet gemeld te worden. WF-TLJ een hechte eenheid?

0
Romāns Vainšteins 19 januari 2018 om 12:44

Sterk staaltje koers van Sagan weer, die geforceerde overwinningen van hem zijn altijd zo mooi.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone