Dries De Bondt soleert naar eerste Belgische wegtitel bij de profs

dinsdag 22 september 2020 om 17:14
Dries De Bondt soleert naar eerste Belgische wegtitel bij de profs

foto: Cor Vos

Dries De Bondt is de nieuwe Belgische kampioen op de weg. De renner van Alpecin-Fenix kwam in Anzegem solo over de streep, nadat hij in de finale wist weg te rijden uit een omvangrijke kopgroep. De Bondt volgt op de erelijst zijn ploeggenoot Tim Merlier op.

Het Belgisch kampioenschap op de weg van dit jaar, met finish in Anzegem, vond plaats twee dagen na het einde van de Tour de France en evenveel dagen voor de start van de wereldkampioenschappen. De grote vraag was of de wielerfans getrakteerd zouden worden op een open kampioenschap, gezien de ongewone positionering op de wielerkalender.

De drie vroege vluchters – foto: Cor Vos

Muur van Geraardsbergen 
Het BK wielrennen begon om 12.00 uur op de Grote Markt in het Vlaams-Brabantse Halle. De wedstrijd eindigde na  heel wat lokale rondjes door en rond Ingooigem. Na dertien kilometer koers wisten drie renners te ontsnappen. Vroege vluchters Robbe Ghys, Jordy Bouts en Franklin Six begonnen met ruim drie minuten voorsprong aan de iconische Muur van Geraardsbergen.

Op deze alombekende kasseienklim zagen we geen afscheiding in de kopgroep, maar het peloton brak na dertig kilometers koers in twee stukken. De verbrokkeling bleek van korte duur, maar vlak voor de hergroepering besloten Louis Vervaeke en Tim Declercq uit de eerste groep te versnellen en de oversteek te maken naar de koplopers.

Zo hadden we opeens vijf vluchters, maar na 61 kilometer kregen we een samensmelting en was het aan andere renners om een gaatje te slaan. Edward Theuns gooide zijn kaarten op tafel en kreeg al snel het gezelschap van negentien mede-aanvallers. De voorsprong liep al snel op tot ruim vier minuten, in het peloton begonnen enkele favorieten al te zweten.

De renners op de Muur van Geraardsbergen – foto: Cor Vos

Twintig renners trekken ten aanval
Deceuninck-Quick-Step had met Iljo Keisse en Pieter Serry twee renners mee vooraan, terwijl ook Lotto Soudal (Jelle Wallays en Tosh Van der Sande), Circus-Wanty Gobert (Jan Bakelants, Alfdan De Decker en Xandro Meurisse) en Sport Vlaanderen-Baloise (Lindsay De Vylder, Aaron van Poucke en Dimitri Peyskens) goed vertegenwoordigd waren.

Alpecin-Fenix kon met Dries De Bondt en Otto Vergaerde ook twee pionnen uitspelen, net als Pauwels Sauzen-Bingoal (Eli Iserbyt en Laurens Sweeck) én Tarteletto-Isorex (Gianni Marchand en Michael Van Staeyen). Met Theuns, Nathan Van Hooydonck, Ludovic Robeet en Mathias De Witte waren er ook nog enkele renners die het alleen moesten opknappen.

Lotto Soudal ment het peloton 
Lotto Soudal kon vooraan rekenen op Wallays en Van der Sande, maar toch besloot de formatie zich op kop te zetten van de achtervolgende groep. Het verschil was inmiddels opgelopen tot vijf minuten en dus moesten de roodzwarthemden vol aan de bak om de achterstand te verkleinen. De mannen van Lotto Soudal slaagden deels in hun missie, want met nog tachtig te gaan was het verschil teruggelopen tot vier minuten.

Edward Theuns en zijn medevluchters – foto: Cor Vos

Twintig kilometer verder hadden de koplopers nog drie minuten voorsprong, maar in het peloton werd er nu serieus gas gegeven door de werkpaarden van Lotto Soudal. Het verschil werd teruggebracht tot twee minuten en achteraan stond de deur wagenwijd open. Zo moest Laurens De Plus, die zijn eerste wedstrijd reed in zeven maanden, lossen nog voor het opdraaien van de Tiegemberg.

Lotto Soudal wist het verschil dus terug te brengen tot twee minuten, maar ging zo hard tekeer dat de meeste knechten werden opgerookt op de Tiegemberg. In de laatste vijftig kilometer moesten de toppers het zelf doen, aangezien er geen sprake meer was van een georganiseerde achtervolging. De publiekstrekkers lieten zich ook wel zien, maar bleken niet in staat om voor een definitieve afscheiding te zorgen.

Achtervolging stokt, koplopers blijven vooruit 
Hierdoor bleef het verschil tussen de eerste groep en het inmiddels flink uitgedunde peloton schommelen rond de anderhalve minuut. De koplopers moesten op dat moment nog meer dan dertig kilometer afleggen en ook daar was de verstandhouding zoek. Zo probeerde Jan Bakelants op kousenvoeten weg te sluipen, maar de renner van Circus-Wanty Gobert werd meteen weer ingerekend.

In de laatste twintig kilometer zagen we ook versnellingen van Keisse, Wallays en De Bondt, maar ook deze renners werden weer tot de orde geroepen. De tweede groep volgde inmiddels weer op twee minuten en dus moest de winnaar vooraan worden gezocht. Het was wachten op de goede demarrage van een van de koplopers. De Bondt, Wallays en Serry probeerden het nog maar eens, maar raakten niet weg.

foto: Cor Vos

Serry valt, De Bondt is weg en blijft weg
Ook de rappe Theuns koos resoluut voor de aanval, maar de renner van Trek-Segafredo beschikte over te weinig jus om zijn medevluchters overboord te gooien. Theuns werd weer bijgehaald en zag Serry een nieuwe demarrage uit zijn benen schudden. Die laatste versnelde op de beklimming van de Schernaai, maar ging onderuit na het iets te enthousiast aansnijden van een bocht.

De Bondt wist de vallende Serry te ontwijken, reed door en de coureur van Alpecin-Fenix had plots een mooie voorsprong te pakken. De Bondt begon met een bonus van vijftien seconden aan de laatste passage van de Tiegemberg. In de achtergrond probeerde Bakelants nog om naar De Bondt te rijden, met de ongelukkige Serry aan zijn wiel.

De Bondt bleek in de finale echter sterk genoeg om uit de greep te blijven van de achtervolgers. De nieuwe Belgische kampioen had in Anzegem alle tijd om van zijn zege te genieten. Keisse veroverde uiteindelijk het zilver, Serry moest genoegen nemen met een bronzen medaille. Deceuninck-Quick-Step verlaat het BK dus met twee medailles, maar het goud is voor Alpecin-Fenix.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

49 Reacties

WernerFranke 22 september 2020 om 17:18

Altijd fijn dat een vroege vluchter het haalt, maar ik zie het liever niet op een kampioenschap.
Serry zal niet goed slapen, zonder val was het zijn driekleur.

jealgu 22 september 2020 om 17:20

Mwa, Serry was sterk, maar de Bondt heeft toch meer laten zien dat hij een wedstrijd kan afmaken

thorsen 22 september 2020 om 17:18

DQS 2e en 3e?

Weer mooi om te zien dat de Alpecin renners massaal juichend over de finish komen, dat doen ze elke keer als ze winnen, ongeacht wie er van hun wint. Ik vind het echt een mooi team.

Marcel Kitellaar 22 september 2020 om 17:25

Vincere inseme

Romāns Vainšteins 22 september 2020 om 17:48

Als je wint ben je vrienden.

Op dat vlak moet ik de Jumbo wel een pluim toebedelen, ik vond ze sterk en dapper iedereen te woord staan na de grote deceptie.

Marcel Kitellaar 22 september 2020 om 23:56

perdere inseme

HoofdIsVrij 22 september 2020 om 17:20

Altijd jammer als de groten er niet mano a mano om vechten, maar wel een mooie, sympathieke winnaar.

Wheely 22 september 2020 om 18:09

Benieuwd naar de reactie van de “groten”, Naesen en Van Avermaet zullen wel weer wat te zeuren hebben.

Franco Ballerini 22 september 2020 om 17:21

Leek wel een amateur koers, en daarom zeer vermakelijk. Terechte winnaar.

CechRepublic 22 september 2020 om 18:29

Wat was hier nou vermakelijk aan? Grote groep met mannen uit de tweede rij rijdt snel weg. Niemand rijdt er achter aan. 3 of 4 semi aanvallen in de kopgroep, één renner rijdt weg en niemand volgt en dat was het. Echt anti reclame voor wielrennen dit.

Franco Ballerini 22 september 2020 om 19:19

Ieder zijn ding. Ik heb me wel vermaakt.

Wheely 22 september 2020 om 17:21

His name is Bondt, Dries De Bondt!

Geen pannenkoek, al twee keer Halle Ingooigem gewonnen. Alpecin-Fenix echt een lekkere ploeg. De vierde kampioenstrui dit jaar!

HoofdIsVrij 22 september 2020 om 17:23

Vierde? Wie dan naast Meissen en Mathieu?

krypton 22 september 2020 om 17:26

Van der Poel op de weg en in het veld.

WernerFranke 22 september 2020 om 17:26

Toupalik.

Wielervolger 22 september 2020 om 17:28

Toupalik heeft helemaal niets meer te maken met Alpecin-Fenix

HoofdIsVrij 22 september 2020 om 17:29

Toupalik rijdt bij Elkov, of heeft hij een tussentijdse transfer gemaakt?

Wheely 22 september 2020 om 17:40

Misschien rijdt ie er volgend jaar weer, dit werd namelijk vermeld op Sporza.

HoofdIsVrij 22 september 2020 om 17:42

Wuyts is langzaamaan seniel aan het worden, die moet je niet geloven.

Wheely 22 september 2020 om 18:00

Hahaha, hij deed het verslag niet.

Dolfy 22 september 2020 om 17:23

Zijn tweede Belgische trui, was al eens kampioen bij elite zonder contract… :-)

denistel 22 september 2020 om 17:26

toupalik is de 4e

chiller87 22 september 2020 om 20:18

Neen, rijdt niet meer voor de gebroeders roodhoofdt. Vreemd dat hij niet is meegegaan naar alpecin. Presteert beter op de weg dan het veld.

the student 22 september 2020 om 17:28

Serry met een pedaaltje aan de grond. Dries had m ook zonder kunnen kloppen. Leuke koers hoor. En wat hebben die belgen een lekker groot peloton aan de start. Kan in Nederland nog wel beter.

Jean Dumas 22 september 2020 om 17:32

Leuk parcours. Jammer dat het zo dicht op de Tour is.

Lance4eva 22 september 2020 om 17:35

Wat was het peloton in godsnaam aan het doen joh?

Maarten_85 22 september 2020 om 18:32

Alle ploegen vertegenwoordigd in de kopgroep. Zelfs de Lotto’s, die wel nog begonnen te rijden in het peloton, hadden gewoon twee sterke kanshebbers in de kopgroep met Jelle Wallays en Tosh Van der Sande.

harryjohan71 22 september 2020 om 17:36

Lotto Soudal laat het langzamerhand overal afweten. Ze zijn niet eens meer de 2e ploeg van België. Benieuwd of we hun in de klassiekers nog van voren zien.

boenk 22 september 2020 om 19:23

Jawel. Tot 60km van de finish.

Hollow Knight 22 september 2020 om 17:42

Verdiend gewonnen, maar dat wordt weer een jaartje waar we de Belgische driekleur niet te zien zal zijn in de grote wedstrijden…

Jammer…

Romāns Vainšteins 22 september 2020 om 17:56

Sowieso een kort jaartje want voor de aankomende tour alweer een nieuw kampioenschap. En op den Vlaemschen keien mag de Bondt met 1 uitvalspoging 2 uitgaven noest rond gaan dokkeren, op kop voor ons gezamenlijk grensgeval de Koekkoek van Kapellen. Best ok toch ?

the student 22 september 2020 om 17:58

Dries de bondt komt dit jaar gewoon net uit de Tirreno zetten. Het programma van Alpecin Fenix wordt er alleen maar beter op. Denk dat het mee gaat vallen.

Wheely 22 september 2020 om 18:02

Ik verwacht dat deze ploeg er prima gaat staan dit najaar ter ondersteuning van Mathieu. Ze brengen elkaar duidelijk naar een hoger niveau.

Turtlehead 22 september 2020 om 18:05

De Belgische kampioenentrui die knecht voor de Hollandse driekleur. Ik hoor Wuyts al tekeergaan komend najaar (en nóg een keer komend voorjaar). HEERLIJK.

Baik-Baik 22 september 2020 om 18:53

Wel een kort jaartje met twee keer de Ronde van Vlaanderen. Dat zal voor de Bondt heel veel goed maken.

Romāns Vainšteins 22 september 2020 om 18:58

Dat lost Wuyts op met van MvdP een Belg maken, wat niet eens erg schandalig is.

Erik33 23 september 2020 om 08:48

En van Aert is natuurlijk een Hollander.

KevinK1986 22 september 2020 om 18:10

Hoop dat deze ploeg haar kunsten in de pro Tour mag vertonen volgend jaar. Niets dan verdiend. Als je de kampioenen van België / Nederland en Duitsland in je ploeg hebt en daar komt een toptalent als Jasper Philipsen bij… dan hoor je daar thuis!

jealgu 22 september 2020 om 18:52

Alpeccin heeft een goede kans om, met de ‘voorjaars’wedstrijden over Arkea te wippen en het proconti klassement te winnen, dan hebben ze overal startrecht.

de nieuweMerckx 22 september 2020 om 18:31

Edit: Niet insinueren

Polleke 22 september 2020 om 19:32

Oei…

chiller87 22 september 2020 om 20:21

hopelijk heeft hij niet dezelfde medicijnenkast als dokter dave.

bobby bobsma 22 september 2020 om 18:52

BK parcours onwaardig en de favorieten hadden er precies geen zin in

Romāns Vainšteins 22 september 2020 om 19:35

Is dat overal precies ergens tussenmikken precies de nieuwe shit of zo?

Gilberto 22 september 2020 om 19:40

Romans, die Vlaamsche uitdrukking is al zo oud als de weg naar Kralingen toch?
Ik vind het wel plezant.
Waar ik WEL een schurfthekel heb is aan dat tiener/straattaal/multicul stopwoordje tegenwoordig ‘PRECIES DIT’ om aan te geven dat je het er ergens mee eens bent.
VRE-SE-LIJK…

CechRepublic 22 september 2020 om 20:30

@Gilberto, zo lang we nog niet over een “chille” koers hoeven te praten kan ik veel hebben. Hoewel Nederlanders die het woord goesting gebruiken en niet direct op mijn sympathie kunnen rekenen.

Jacco van Stierop 22 september 2020 om 21:00

Maar jezelf als Nederlandstalige in het Engels inclusief spelfout vernoemen naar een Centraal-Europees land is dan weer niet raar?

djerkson 22 september 2020 om 20:41

Aantal deelnemers Lotto-Soudal: 15
Aantal renners Lotto-Soudal in de top 10: 0
Waar dient die performance manager voor en wat was de tactiek? Een echte pure schande is het.

bobby bobsma 22 september 2020 om 21:54

Aangezien Ewan niet meedeed, is dit toch een normaal resultaat?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair