Drie WB-manches veldrijden in de VS in oktober 2021

Drie WB-manches veldrijden in de VS in oktober 2021

© Cor Vos

vrijdag 25 december 2020 om 18:18

Deze week verstuurden de UCI en Flanders Classics de zogenaamde Bid Guide voor de Wereldbeker Veldrijden voor volgend seizoen. Wat al vaststaat is dat drie Amerikaanse manches zijn ingepland, respectievelijk op 10, 13 en 17 oktober 2021.

De vernieuwde Wereldbeker veldrijden kent dit seizoen een valse start. Covid-19 zorgde uiteindelijk voor een korte, ingekrompen World Cup van slechts vijf manches. Tabor en Namen zijn achter de rug, zondag volgt Dendermonde en in januari staan nog Hulst en Overijse op de kalender.

Volgende winter, hopelijk zonder corona, volgt een eerste echte test. In de Bid Guide zijn voorlopig 16 data vrijgehouden, veertien zondagen en twee woensdagen (13 oktober en 29 december). Drie manches daarvan zouden reeds zijn ingevuld. Op zondag 10, woensdag 13 en zondag 17 oktober wordt in de VS gecrost. Gestart wordt op 10 oktober in Waterloo (Trek CX).

“Het is nu wachten op de kandidaturen. Daarna zullen we opnieuw zo goed mogelijk de puzzel proberen te leggen”, vertelt Tomas Van den Spiegel van Flanders Classics. “Uiteraard rekening houdend met de wensen van de kandidaten en met de rest van de kalender.”

Het oorspronkelijke idee was om de Amerikaanse manches voorafgaand aan het WK in Fayetteville (29-30 januari 2022) te organiseren, maar uiteindelijk bleek dat niet haalbaar. In de VS kan het in januari immers flink sneeuwen, waardoor de side-events in het gedrang zouden komen. Doel is trouwens de volledige kalender bekend te maken tijdens het WK in Oostende, eind volgende maand.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Verweggistan 25 december 2020 om 19:00

En dan krijgen ze het voor elkaar om uitgerekend in Waterloo te gaan crossen :)

Lalsacien 25 december 2020 om 21:08

Dat zal dan niet lang standhouden…

TinusDelft 26 december 2020 om 01:32

'In januari kan het immers flink sneeuwen in de VS' als argument.

Peter Van den Abeele, Directeur Sport van de UCI;

“Het struikelblok blijft echter het IOC-charter dat zegt dat een sport die wil toetreden tot de Olympische Winterspelen betwist moet worden op sneeuw of ijs. Niet toevallig stond dit seizoen een manche van de Wereldbeker in het Zwitserse Villars, op 1.300 meter hoogte, op de kalender.”

https://www.wielerflits.nl/nieuws/uci-blijft-lobbyen-voor-veldrijden-als-olympische-sport/

beetje krom

Mystery Rider 26 december 2020 om 04:44

Akkoord, als dat het argument was om als olympische wintersport gecatalogeerd te worden hebben ze bij deze de poten onder hun stoel zelf weggezaagd…

Qua strategie een heel zwak argument gebruikt, er zullen wel andere redenen zijn die we voorlopig nog niet mogen weten, zoals Nationale Kampioenschappen die verzet moeten worden naar december of zo…

HoofdIsVrij 26 december 2020 om 04:44

Ik ben benieuwd wie en of er Belgischse teams naar Amerika gaan.

FDJ 26 december 2020 om 11:28

Ik vind de keuze voor 3 Amerikaanse manches ook bizar, juist nu in coronatijd. Menig crosser gaat een flinke kluif hebben om alle sponsoring rond te krijgen gezien de lastige tijd en dan zadel je ze op met een gigantische kostenpost van reis en verblijf voor renners en entourage in een land waar amper crossers zijn of wonen. Het grootste deel woont in België of er net omheen.

Je gaat dus straks de situatie krijgen dat de renners die het geluk hebben van een stabiele sponsor daar kunnen rijden en een onoverbrugbare voorsprong op gaan bouwen in de Wereldbeker.

Onbegrijpelijke keuze.

john 26 december 2020 om 08:27

Zijn de ronde, s en/of klassiekers dan niet nog bezig dus gaan de twee beste er weer niet aan mee doen

Limal 26 december 2020 om 09:29

In een normaal seizoen eindigen voor Wout en Mathieu de ambities op de weg met het WK. Dit is volgend jaar nog meer dan anders het geval omdat het in België plaatsvindt op een profiel voor klassieke renners. De wegrit voor elite mannen valt op 26 september dus er is geen overlapping, maar 10-17 oktober komt natuurlijk wel te vroeg voor hen om cross-klaar te zijn.

Limal 26 december 2020 om 09:37

Benieuwd of er drie WB-organisaties op poten gezet gaan worden in een jaar dat corona nog steeds het dagelijkse leven en de economie gaat domineren. De ontbolstering van Honsinger kan hopelijk helpen, maar ik ben toch eerder sceptisch.

Wat ik vooral hoop is dat er één of twee crossen in de UK gaan plaatsvinden. Met Pidcock, Turner en Kay zou de sport daar snel kunnen groeien.

harryjohan71 26 december 2020 om 13:06

Goed dat er 3 WB’s zijn in VS. Dit helpt de Amerikanen ook bij het vinden van sponsoren en vergroot de publiciteit van het veldrijden in de VS. De Amerikanen moeten ook naar Europa komen, waarom de Europeanen niet naar de VS. Bij de dames doet de VS niet onder voor België. De kosten mogen geen reden zijn om ook in andere werelddelen te rijden. Zeker gezien het feit dat er gelobbyd wordt om Olympisch te worden. Pas dan komt er echt publiciteit voor het veldrijden in de VS.

FDJ 27 december 2020 om 17:55

Die Olympische status zal er nooit komen. Dat is iets wat een paar Belgen willen, maar nergens op gebaseerd is. Het voldoet niet aan alle eisen voor Wintersport en is niet internationaal genoeg.

Posterix 27 december 2020 om 06:01

Jammer dat Jeremy Powers prof af is! Die had aardig mee kunnen doen in de top 10 a top 5. Is er enige opvolging in de VS?

Headlines

Materiaalzone

Populair