Drie ribben verwijderd bij George Bennett

maandag 4 november 2019 om 14:22
Drie ribben verwijderd bij George Bennett

foto: Cor Vos (archief)

George Bennett heeft onlangs drie ribben laten verwijderen. De Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma heeft dat laten doen vanwege het zogenaamde zwevende-ribsyndroom, dat zorgt voor steken in de zij. “Het klinkt erger dan het is. Elke rib was ongeveer acht centimeter lang en bestond uit kraakbeen”, zegt Bennett tegen Cyclingnews.

“Ik heb die steken al heel lang en dit jaar heeft het mij echt gehinderd”, aldus Bennett. “Elke keer als ik doortrok kreeg ik die pijnlijke steken in mijn zij. De operatie was behoorlijk ingrijpend, maar er zijn drie ribben verwijderd.” Sinds de ingreep heeft de klimmer nog niet getraind. Wel hoopt hij de komende periode zijn training weer op te pakken.

Bennett had eerder al operaties om het euvel op te lossen, maar dat had geen resultaat. “Maar nu zijn we optimistisch dat we nu de oplossing gevonden hebben. Ik was dat de vorige keren ook, maar toen werkte het niet. Nu denk ik dat ik weer kan fietsen over een week”, legt hij uit. “We besloten dat ik nog niet halverwege ben en dat mijn beste jaren nog komen. Ik wil daar het beste van maken. Als dit werkt, dan opent het veel deuren.”

‘Ik ga mijn kans niet krijgen in een grote ronde’
Met de komst van Tom Dumoulin naar Jumbo-Visma, naast de aanwezigheid van de huidige kopmannen Primoz Roglic en Steven Kruijswijk, is het perspectief van Bennett op een kopmanschap niet groot. “De ploeg zal prioriteiten stellen, met Tom, Primoz en Steven. Ik denk niet dat ik zelf die kansen ga krijgen volgend jaar”, aldus Bennett. “Misschien in de Tour Down Under, maar ik moet mij aanpassen en als ik een kans wil bij de ploeg, moet ik de wedstrijden aanstippen waar zij niet rijden.”

“Ik ga mijn kans niet krijgen in een grote ronde, dat weet ik. Zij verdienen het en ik ben een voorstander van dat de beste renners de beste steun krijgen”, vertelt de Nieuw-Zeelander, die afgelopen seizoen vaak gefrustreerd was.

“Tijdens de Tour had ik een heel goed niveau en het was geweldig om deel uit de maken van de ploeg die derde werd, maar het waren geen resultaten op mijn naam”, blikt hij terug. “Dat was ook zo in de Vuelta. Ik was ziek en viel een paar keer. Het was leuk om mee te doen in de winnende ploeg, maar ik verliet het seizoen zonder mijn eigen doorbraak.”

Dit artikel delen:

47 Reacties

xistnc 4 november 2019 om 14:33

Spare ribs, dus eigenlijk.

Barry Batsbak 4 november 2019 om 14:34

Hij is mooi! Hulde.

kelderfan 4 november 2019 om 15:34

Daar zal Bennett blij mee zijn, dat jij nog een paar over hebt.;)

Jasper11 4 november 2019 om 17:43

Rib uit m’n lijf.

Wheely 4 november 2019 om 23:36

Die is ribbedebie!

Vinyakke 4 november 2019 om 14:45

Vreemd vind ik wel. Enerzijds zegt hij gefrustreerd te zijn dat hij dit jaar zijn kansen moest opofferen in de grote rondes maar vertelt er wel doodleuk bij dat hij dat ook volgend jaar zal moeten doen en zich daar in kan schikken. Wat is het nu?

AnderJ 4 november 2019 om 15:04

Ik lees het artikel zo dat hij het frustrerend vond dat hij er door heen zakte en daarom niet de mogelijkheid had om als (super)knecht ook nog een goede uitslag te rijden.

koos verrek 4 november 2019 om 14:54

scheel wel wat gewicht bergop ook, mooie zaak

oscarfreirefan 4 november 2019 om 14:55

Alles om wat gewicht te verliezen

dneddy 4 november 2019 om 15:16

Deed zangeres Cher dit ook niet? Een nieuwe carriere als model/zanger gloort!

xistnc 4 november 2019 om 15:57

Ja, Sonny hielp haar daarbij.

Dekens 4 november 2019 om 15:24

Dit heb ik elke zaterdagavond…

kelderfan 4 november 2019 om 15:35

Hopelijk is dit de oplossing en komt hij sterker terug in koers.

Wielerfan1987 4 november 2019 om 15:38

Marilyn Manson (zanger) liet ze verwijderen om op zijn eigen fluit te kunnen blazen

koos verrek 4 november 2019 om 16:03

Sjonge jonge echt?

Olierook 4 november 2019 om 22:18

Broodje aap.

VerstandOpNul 4 november 2019 om 15:39

Ik had ook weleens zo’n steek in mijn zij als ik hard rende ofzo.. Nooit geweten dat het een syndroom is..

tendam 4 november 2019 om 17:24

Dat is ook geen syndroom. Je voelt dan je milt, bv. als je vlak voor je gaat rennen hebt gegeten.

Rawolf 4 november 2019 om 22:07

steek in je zij kan 10000 oorzaken hebben, dit is ook al Bennetts 4e operatie en het is maar de vraag of dit echt het probleem is.

Romāns Vainšteins 4 november 2019 om 15:47

Qua doping is de consensus dat je lichaam grenzen heeft maar op het gebied van aanzienlijke lichamelijke ingrepen is er nog genoeg speelruimte. Liesslagaders verwijden, neuzen aanpassen, ribben verwijderen, what’s next?

Totaal los van de person in kwestie een steeds serieuzer wordend vraagstuk mijns inziens, welke regelgeving bestaat er uberhaupt?

tendam 4 november 2019 om 17:29

De belangrijke zinsnede lijkt me hier ‘totaal los van de persoon in kwestie’. Je mening staat weer eens totaal los van de realiteit.

Het kraakbeen wat Bennett liet weghalen is vergroeid, het hoort niet zo. Hij opereert dus om een afwijking te herstellen, niet om moeder natuur een handje te helpen.

Panache 4 november 2019 om 15:48

Het verwijderen van een rib kan tot levenslange pijnklachten leiden. Hoe meer richting het midden, hoe meer klachten. Het gaat hier waarschijnlijk om lager gelegen ribben, maar toch is het een ingreep die tricky kan zijn. Hopelijk heeft Bennett er goed over nagedacht.

Romāns Vainšteins 4 november 2019 om 15:57

Sporters zelf worden hier op een keuze getrakteerd die door hen nauwelijks te overzien valt. Ik ben erg benieuwd hoe deze niet-noodzakelijke medische ingrepen juridisch aaneengetimmerd zijn.

Navardauskas 4 november 2019 om 16:33

@ Romans
Hij had er al jaren last van, zo lees ik, dat zal echt niet over één nacht ijs gegaan zijn.

Zelfde geldt voor een geknelde slagader: als de circulatie stokt ga je gewoon niet meer vooruit. Je moet niet te panisch doen over noodzakelijke ingrepen. Alles maar met doping vergelijken schiet al helemaal niet op.

YogiBear 4 november 2019 om 17:18

@Romans Dit syndroom kan wel degelijk aanleiding geven tot een noodzakelijke medisch operatieve ingreep. Of dit hier zo is, weet ik niet. Blijkbaar kun jij dat wel bepalen.

vanSpringel 4 november 2019 om 17:19

Circusartiesten lieten vaak ribben verwijderen om zich in kronkels te kunnen draaien die de weerga niet kent.
Voordeel in dit geval voor Bennett is dat ie ‘dieper’ kan gaan in de tijdritten.
En, zie deze link: https://www.ad.nl/bizar/faceliftfreak-rodrigo-baalt-van-laten-verwijderen-vier-zwevende-ribben~a21e63d0/?referrer=https://www.google.com/

old faithful 4 november 2019 om 17:27

Romans heeft een goed punt wat mij betreft. Dit lijkt een ingreep om zijn prestatie weer op niveau te krijgen. Het is maar de vraag hoe medisch noodzakelijk het was. Als je, for the sake of argument, aanneemt dat dat niet zo was , dan zijn er toch op zijn minst medisch-ethische vragen te stellen imo

YogiBear 4 november 2019 om 19:03

Hoezo zou je dat voor ‘The sake of argument’ aannemen? Hoezo heeft iemand een punt als hij zonder bewijs en zonder feitenkennis van het negatieve uitgaat? Je zou je wellicht ook eerst in kunnen lezen en zien dat dit één van de mogelijke behandelingen is.

Romāns Vainšteins 4 november 2019 om 19:25

Het gaat hier om de discussie en niet de renner of het team, je neem het dus aan om verder te praten ipv eenvoudig de komt tegen de krib te gooien.

Er is totaal geen kader dat bepaalt wanneer het precies wel of niet kan/mag en dat gaat tot excessen, problemen en competitievervalsing leiden op den duur. Wat is precies de grens van je eigen kunnen en wat kan je er aan verbeteren, waar kennen we dat van?

I told you so.

YogiBear 4 november 2019 om 19:41

Laten we dan gewoon open de discussie starten wanneer we in het algemeen vinden dat je als renner een erkende medische behandeling mag ondergaan. Zijn er andere voorwaarden dan voor niet sporters? Wat als een behandeling prestatiebevorderend is etc. Dat is wat anders dan her en der met halve en hele insinuaties komen.

Romāns Vainšteins 4 november 2019 om 20:19

Een fantoominsunatie dan, ik insinueer namelijk precies niks.

Persoonlijk ben ik niet minder tegen doping dan dit type ingrepen waarover ik me behoorlijk verbaas hoe gemakkelijk deze in het hoekje ‘gelukkig, ik hoop dat het nu beter gaat’ belanden. Het is namelijk niks anders dan Froome’s inspanningsastma die hem naar een puffer laten grijpen om nog sneller te ademen of een hele zwik Tramadol opvreten zodat je langer door de pijn richting finishlijn stampen kan.

robert-jan 5 november 2019 om 08:26

100 hele grammen, tijd om George uit te sluiten. Het verschil is dermate marginaal dat het met een keer goed schijten al gecompenseerd kan worden. Ik vind deze discussie dan ook echt kolder. Laten we hier alsjeblieft mee ophouden.

Sonsbach Allstars 4 november 2019 om 20:01

Vind het wel een terechte en interessante vraag van RV. In hoeverre zijn dergelijke ingrepen ten bate van het individu en in hoeverre ten bate van de sporter? In hoeverre kan een arts een dergelijke ingreep ten bate van een sporter weigeren en op welke gronden?

old faithful 4 november 2019 om 20:13

Ik heb in het geheel geen kennis van het dossier van Bennett. Ik hoop dat niemand dat heeft hier op het forum. Ik neem het ‘for the sake of argument’ aan omdat ik speculeren over wel/niet okay in dit specifieke geval helemaal niet interessant vind. Ik heb ook helemaal geen aanleiding om Bennett van wat dan ook te verdenken anders dan dat het een gedreven sportman is.

Maar ik denk dat een open discussie over hoe ver we willen gaan met dit soort operaties, heel nuttig is. En daarbij vind ik persoonlijk concurrentievervalsing veel minder belangrijk dan een gezonde (ex)renner.

Romāns Vainšteins 4 november 2019 om 20:25

Het hele ronderennen is er op gebaseerd om de tegenstanders 3 weken lang ongezonder en ongezonder te maken tot ze dwars door hun weerstand en/ofop basis van persoonlijke bottlenecks eraf te kraken.

Samlambeej 4 november 2019 om 22:49

heerlijk

Michiel De Rooij 4 november 2019 om 20:31

RV. Ze scheren ook hun benen. Plus deze ingreep is eenmalig itt de pufjes. Ook zijn de pufjes gemaximaliseerd, en ging froome over die grens.

Romāns Vainšteins 4 november 2019 om 20:48

Het is inderdaad een onderwerp dat je makkelijker wegrelativeert dan dat je de gevaren ervan onderkent, daarvan ben ik me terdege bewust.

Michiel De Rooij 4 november 2019 om 21:55

Ik relativeer niets weg. Ik reageer op jouw reactie dat je de ribverwijdering op 1 lijn stelt met de pufjes van Froome (doping). Ik geef meerdere argumenten die m.i. aantonen dat de de 1 op 1 vergelijking mank loopt. Op die argumenten ga je vervolgens niet in, maar je verwijt me quasi wat onwetendheid mbt gezondheids gevaren (non doping). Bijzonder staaltje, m'n complimenten.

rahimns 4 november 2019 om 22:14

Het gaat hier om een correctie van 3 ribben (de ribben zijn niet volledig verwijderd), deze lagen tegen een zenuw aan en bij inspanning geeft dat een pijnlijke steek in de zij. Dit heeft niets te maken met een voordeel halen door een operatie. Hij gaat er niet opeens harder door rijden of zo…. alleen beperkte de pijn hem om een inspanning vol te houden. Het is trouwens nog niet eens zeker dat dit ook echt de oorzaak is van de pijn. Ik vind het vreemd dat medische ingrepen op hetzelfde niveau wordt gezet als doping. Als er iets is met het lichaam wat met toegestane middelen gecorrigeerd kan worden dan is dat dus geen doping. Hetzelfde geldt dus voor een operatie die is kan corrigeren wat niet normaal is. RV heeft deze discussie wel vaker aangezwengeld maar het blijft een vreemde. Ik kan me geen medische ingreep bedenken die ervoor zorgt dat een sporter een oneerlijk voordeel krijgt tegenover een ander.

Wheely 4 november 2019 om 23:34

Scheelt ook weer gewicht, die vliegt de bergen over komend seizoen.

rahimns 4 november 2019 om 23:48

Hier gaat het dus om:

Quote van George Bennett via twitter:
Just to get out in front of this, it was loose cartilage taken out…

To prevent everyone asking the same two questions here are the answers

A. roughly a hundred grams

B. no I can’t…

Wheely 5 november 2019 om 00:36

B. Keep practicing

tendam 5 november 2019 om 08:49

Jullie laten het woord ‘essentially’ onvertaald. Daarmee zegt Bennett dat je het kunt vergelijken met 3 ribben weghalen, niet dat dit daadwerkelijk zo is. Dan kan de helft van de reacties ook de prullenbak in :)

rahimns 5 november 2019 om 10:05

Het was dus een gevalletje lost in translation. Het gaat dus inderdaad om 3 stukken kraakbeen van 8 cm en die vergelijkt hij met het weghalen van 3 ribben…. dus iedereen kan gerust zijn, George heeft nog steeds al zijn ribben.

ghostwriter 5 november 2019 om 11:04

De heren van WF missen wel vaker de nuances in de Engelse taal. Het gebeurd te vaak dat ze daardoor iemands woorden totaal misrepresenteren.

Marik 5 november 2019 om 11:41

Lang geleden dat ik zoveel troll-reacties zag op een artikel. Bizar.
Het zal de komkommertijd wel zijn…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.