Drie op een rij voor Lorena Wiebes in Ronde van Drenthe voor vrouwen

zaterdag 11 maart 2023 om 16:35
Drie op een rij voor Lorena Wiebes in Ronde van Drenthe voor vrouwen

foto: Cor Vos (archief)

Lorena Wiebes heeft voor de derde keer op rij de Ronde van Drenthe voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse was in de massasprint te snel voor Susanne Andersen en Maike van der Duin.

De Ronde van Drenthe voor vrouwen was ingekort door de slechte, winterse weersomstandigheden. De organisatie voelde zich genoodzaakt om de start te verplaatsen om de veiligheid van de rensters te kunnen garanderen. De rensters begonnen daardoor niet in Emmen, maar op de VAM-berg. Ze moesten daar zes lokale rondes afleggen, waarna er richting aankomstplaats Hoogeveen werd gereden. Daar lag na 96 kilometer in plaats van 152,7 kilometer de finish.

In de openingsfase waren er meerdere demarrages, maar een kopgroep kwam in de eerste kilometers niet tot stand. Uiteindelijk wisten twaalf rensters zich dan toch af te scheiden: Lotta Henttala, Anna Henderson, Lonneke Uneken, Mischa Bredewold, Christina Schweinberger, Marjolein van ’t Geloof, Karlijn Swinkels, Elise Uijen, Maëlle Grossetête, Zoe Bäckstedt, Susanne Andersen en Julia Borgström. Ondertussen was er in het peloton een massale valpartij geweest die voor wat oponthoud zorgde.

Wiebes de snelste
Halverwege de wedstrijd werden de genoemde ontsnappers niettemin weer tot de orde geroepen. SD-Worx, dat met Lorena Wiebes de op papier de snelste vrouw in de gelederen had, zorgde vervolgens voor de controle. Het was nog onrustig op de laatste beklimmingen van de VAM-berg en ook daarna waren er nog wat uitvalspogingen, maar uiteindelijk mondde de wedstrijd toch uit op een massasprint. Daarin stond er geen maat op Wiebes.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Cornelius 11 maart 2023 om 18:00

Verbazingwekkend dat een tiental ploegen aanstuurde op een massasprint, terwijl men toch zou moeten weten dat Lorena Wiebes meerijdt. Van Trek met Elisa Balsamo, de enige (aanwezige) sprinter die niet bij voorbaat kansloos is tegen Wiebes, begrijp ik dat nog wel. Maar die andere ploegen zouden toch moeten weten dat hun sprinter tegen Wiebes geen schijn van kans maakt. Of zou men bij TJV (om maar één voorbeeld te noemen) echt denken dat een Swinkels of Rivera Lorena kan kloppen in een massasprint? De realiteit is natuurlijk dat een uitbollende, zegevierende Wiebes met ruime voorsprong over de meet komt.

0
Oblomov 11 maart 2023 om 22:32

Dit jaar is bij de vrouwen een promotie/degradatiejaar. Denk dat veel ploegen hier vooral voor de punten waren. Uno-X eindigt hier met twee ‘man’ in de top vijf. Rijdt één van die twee zich leeg in een vruchteloze aanval, dan scheelt dat honderden punten. Zo zullen meer teams het zekere voor het onzekere gekozen hebben. Voor sommigen is dat goed uitgepakt, anderen hadden achteraf gezien net zo goed een wanhoopsaanval kunnen doen.

1
Cornelius 12 maart 2023 om 02:29

@Oblomov Zo had ik het nog niet bekeken. Ik ben bang dat je gelijk hebt. Als gepassioneerd toeschouwer voel ik me wel meer dan een beetje bekocht. Niet dat ik Lorena niet wil zien winnen, ze reed alweer een uitstekende koers en SDW maakte geen enkele fout, maar een beetje tegenstand, of toch tenminste een poging daartoe, is w.m.b. wel noodzakelijk om de wedstrijd boeiend te maken. Vandaag had ik net zo goed alleen naar de laatste vijf minuten kunnen kijken.

0
DeSjors 11 maart 2023 om 19:18

Ik dacht dat de toertocht juist afgelast was, maar toch nog mooi in beeld gebracht.
Maar even.. wat een aanfluiting en schande voor het dameswielrennen, paar jaar geleden hier ook al zo in beeld gebracht.
Een organisatie die het hele weekend alles op alles stelt om koers mogelijk te maken en dan dit.
SD Worx en Jumbo Visma moeten zich kapot schamen en zo zijn er nog wat..
Wat een vertoning.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone