Drenthe wil EK veldrijden 2021 op de VAM-berg

donderdag 18 maart 2021 om 13:47
Drenthe wil EK veldrijden 2021 op de VAM-berg

foto: Cor Vos

Drenthe, en in het bijzonder de VAM-berg, wordt mogelijk het decor van het EK veldrijden van komende winter. Organisator Libéma Cycling heeft de interesse kenbaar gemaakt aan de Europese wielerunie UEC. Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Provinciale Staten van Drenthe.

Ook Courage Events en Stichting Wielerpromotie Oostermoer zijn betrokken bij de mogelijke organisatie van het Europees kampioenschap cyclocross. Dat is bekendgemaakt op een bijeenkomst op de VAM-berg door gedeputeerde Henk Brink (provincie Drenthe), wethouder Erjen Derks (gemeente Midden-Drenthe) en organisator Thijs Rondhuis (Courage Events).

Het EK veldrijden werd vorig jaar, midden in coronatijd, ook georganiseerd in Nederland. Het kampioenschap vond toen plaats op een afgesloten terrein in Rosmalen, met Eli Iserbyt en Ceylin del Carmen Alvarado als grote winnaars.

Verschillende NK-scenario’s
Daarnaast spraken genoemde partijen over de organisatie van het aankomende NK wielrennen op de weg, dat net als vorig jaar rondom de VAM-berg verreden wordt. Vorig jaar wonnen Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel er goud. Dit jaar staat het NK in acht categorieën van 18-20 juni op de kalender.

“Het is onze nadrukkelijke bedoeling om het NK voor zoveel mogelijk categorieën te organiseren, nadat vorig jaar alleen de mannen, vrouwen en beloften aan het vertrek kwamen. Maar er zijn verschillende scenario’s uitgewerkt. “, aldus Rondhuis.

“In het gunstigste geval kan het NK plaats vinden voor al deze groepen, maar het moet minimaal mogelijk zijn de internationale categorieën elite, beloften en junioren te laten rijden. We hebben met het vorige NK in 2020 en recent nog met de Healthy Ageing Tour laten zien dat dit kan”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Michelangelo 18 maart 2021 om 14:26

Arie, kom d’r maar in (of zit je in je zomerslaap ;-))

zonder gekheid: daar moet toch wel een prima parcours gemaakt kunnen worden zou je zeggen.

Koers 18 maart 2021 om 15:01

Toen ik de dames daar laatst zag fietsen moest ik er ook al aan denken. En dan heb je ook weer eens een rondje in wat meer noordelijk NL. Surhuisterveen (Fr.) lijkt de centjes niet meer bij elkaar te krijgen na het NK daar enkele jaren geleden.

MME 18 maart 2021 om 14:45

Daar kan je wel een mooi rondje neerleggen. Kasseien, Klimmen, Grasstroken en een muur zoals het parcours van Spa Francorchamps!!

KnightBiker 18 maart 2021 om 15:30

+1 en niet alleen een EK maar een jaarlijks terug kerend event: alle koersen daar zijn tot op heden altijd leuk om te zien! (Zoals ergens al aangeven: Synergy met Surhuisterveen of in de plaats van zijn prima opties)
(Ik zou graag ook nog een echte duinen cross zien in Zeeland of Noord-Holland)

Romāns Vainšteins 18 maart 2021 om 15:44

Dan heb je de meest prachtige provincie van Nederland en als speerpunten komen steeds die artificiële vam berg en het tt circuit in Assen naar voren toe.

Maar ja, veldrijden is toch van nature al een beetje surrogaat dus wat betreft past het wel mooi.

Barry Batsbak 18 maart 2021 om 16:10

Die bult die erachter lag, is die inmiddels ook al op hoogte en klaar om als speeltuin te dienen?

Derierre de la course 18 maart 2021 om 19:09

Alles leuk en aardig met die NK, EK en WK’s maar organiseer alsjeblieft een jaarlijks terugkomende cross daar. Eentje met wedstrijden voor alle categorieën daar doe je de Nederlandse wielersport een veel groter plezier mee.

Natuurlijk mag dat beginnen met een EK. Maar maak er een langetermijnplan van.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair