Dorian Godon rekent af met Ben Healy in lastige Brabantse Pijl
foto: Cor Vos
woensdag 12 april 2023 om 17:33

Dorian Godon rekent af met Ben Healy in lastige Brabantse Pijl

Een zware editie van de Brabantse Pijl 2023 is gewonnen door Dorian Godon. Na 205 kilometer koers rekende de Fransman van AG2R Citroën na een heuvelachtige finale in en rond Overijse af met Ben Healy (EF Education-EasyPost). In de achtergrond maakte Benoît Cosnefroy het feest voor AG2R Citroën nog groter door derde te worden.

De kopgroep van de dag bestond uit vier renners. Johan Meens (Bingoal WB) en Sander De Pestel (Team Flanders-Baloise) waren de Belgen van dienst voorin. Zij kregen Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke) en Tord Gudmestad (Uno-X) met zich mee. Zij kregen nooit meer dan zeven minuten voorsprong van het peloton.

Flinke regenval teisterde het peloton in de openingsuren, waardoor de wedstrijd een uitputtingsslag beloofde te worden. Bij het binnenrijden van finishplaats Overijse was de voorsprong van de koplopers teruggebracht tot een viertal minuten. Op de eerste keer Hertstraat brak de koers al open. De nervositeit nam toe, waardoor er ook gevallen werd.

Vroeg koers in het peloton
De finale brak ruim 60 kilometer voor de finish echt open. Benoît Cosnefroy opende op de Hagaard, waarna Lotto Dstny en Alpecin-Deceuninck meesprongen. Het peloton werd stevig uitgedund en meerdere elitegroepjes reden weg. Michal Kwiatkowski en Søren Kragh Andersen waren daar niet bij, zij haakten al vroeg in de voorfinale af.

Cavagna en Gudmestad in de aanval, met Healy op komst – foto: Cor Vos

Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step) probeerde te anticiperen. In natte omstandigheden sprong hij naar Meens, Townsend en Gudmestad, de laatste overblijvers van de vroege vlucht, maar het peloton zat hem op de hielen. Daaruit ontsnapte twee lokale rondes voor het einde een groep van vier: Andreas Kron (Lotto Dstny), Dorian Godon (AG2R Citroën), Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Lucas Eriksson (Tudor).

Winnaar zit bij zestal vooraan
Zij vonden aansluiting bij Cavagna en Gudmestad, waardoor zes koplopers met ruim een halve minuut voorsprong aan de laatste 45 kilometer begonnen. Even reed Healy, die bergop de sterkste leek, alleen weg, maar hij zakte terug in de kopgroep. Het zestal reed ondertussen steeds verder weg van het uitgedunde peloton, waar de achtervolging moeilijk op gang kwam.

Bij het ingaan van de laatste ronde van 22 kilometer, met daarin de Hagaard, de Hertstraat, de kasseien van de Moskesstraat, de Holstheide en de S-bocht, was het gat 55 seconden. Healy, Godon en Cavagna reden op de Hagaard weg, waarna de Fransman op de lastige Hertstraat de rol moest lossen. Daardoor bleven de twee sterksten bergop over: Healy en Godon.

Ben Healy op kop van de voorste groep – foto: Cor Vos

De Ier en de Fransman, die bij elkaar bleven op de Moskesstraat, pakten al snel 20 seconden op Cavagna en 40 seconden op Kron en Eriksson. Die verschillen liepen alsmaar verder op, waardoor Healy en Godon mochten gaan denken aan de zege. De EF-renner besloot te pokeren, waardoor Godon de kop op gedrongen werd in de laatste twee kilometers.

Healy liet het aankomen op een sprint, maar daarin werd er straf opgelegd door Godon, die met overmacht de overwinning greep. Healy moest genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Benoît Cosnefroy nog derde werd. Hij passeerde in extremis nog Cavagna en zorgde voor twee AG2R-mannen op het podium.

Het peloton strandde op 25 seconden van Godon. Daar won Axel Zingle de sprint om de vijfde plaats. Arnaud De Lie was op de zevende plaats de beste (en enige) Belg in de top-10.

 
45 Reacties
Sorteer op:
12 april 2023
Mooi dat eens een keer wat andere namen de scepter zwaaien.
12 april 2023
Godon stond niet meteen op m'n favorietenlijstje maar als je zoals Vannieuwkerke zegt dat Healy enkel in de pronostiek van z'n eigen familie stond dan heb je toch 2 maand onder een steen geleefd?
  12 april 2023
  Hij had het specifiek over geld wedden op Healy, niet over pronostieken, wat een veel redelijkere stelling is
12 april 2023
Waarom vindt men de tactiek van Lotto hier zo vreemd? Ik had Kron ook bij één van de grootste kanshebbers gezet toen de kopgroep weg was. In ieder geval niet verwacht dat hij pas de 4e beste van die groep zou zijn. Tuurlijk hadden ze achteraf de druk hoger moeten houden op de kop van de koers, maar all in voor één van je kopmannen en andere ploegen het werk laten doen in de achtervolging is een tactiek bijna zo oud als de koers zelf
  12 april 2023
  het is toch apart als je kort daar achter de snelle De Lie hebt, die nog geen teken van zwakte laat zien. En bovendien nog omringd is door drie helpers. En Eenkhoorn acht ik op dit terrein ook sterker dan Kron. Eenkhoorn rijdt zich tot dusver in elke koers het snot voor ogen. Het is nou nog niet bepaald dat zijn ploeg voor hem rijdt.
  12 april 2023
  @Wielerlover Dat ze niet gaan rijden achter Kron is begrijpelijk, maar dat ze proberen de achtervolging te verstoren begrijp ik niet. Helemaal niet toen duidelijk werd dat Kron bergop niet de sterkste was.
  12 april 2023
  Ik had Kron vooraf hoog in mijn lijstje staan, dus toen die kopgroep weg was, leek minstens een podiumplek haast een evidentie.
  12 april 2023
  @Cycling Dat is nooit gebeurd. Lotto is 5 minuten nadat Kron gelost werd op de Moskes gaan meerijden in het peloton op het enige stuk op het parcours waar je eigenlijk georganiseerd kan achtervolgen. Gewoon heel raar dat Kron zo zwak was. Was hun kopman dus logisch dat je hem steunt als hij weg is in dat groepje.
Godon dan toch het beste zijn krachten verdeeld, Healy te veel hooi op zijn vork genomen. Kron had eerder aan zijn ploeg moeten laten weten dat het vandaag niet zijn dag was, nu was het allemaal half werk wat Lotto Dstny liet zien.
12 april 2023
Dat Cavagna op het eind uitgepierd zou zijn was te verwachten om van 58 km te gaan en daarna nog eens kopwerk doen. Godon eerlijk en netjes gewonne. Weer een mooie koers. Straks nog eens op het gemak Sicilië kijken, waar is het nog mooier koersen dan op dit mooie eiland, het oude Italië op een kruispunt van volkeren gelegen waar koers passie is.
12 april 2023
Prima afstopwerk in het peloton van de Belgische ploegen. Ze hadden, zoals de Belgische verslaggevers zeiden, de wedstrijd volledig onder controle. Resultaat geen Belgische ploeg op het podium van de Brabantse Pijl. Healy en Godon fantastisch gereden en dik verdiend op plek 2 en 1.
  12 april 2023
  Net zoals dat Van Aert in een zetel zat nadat zijn enige ploegmaat in de kopgroep lek had gereden ;)
  12 april 2023
  @Westland95 Van Aert zat niet in een zetel in Paris-Roubaix. Dat wist de ploeg ook. Daarom probeerde Jumbo-visma het gat naar de kopgroep klein te houden dan wel dicht te rijden. Oftewel jouw opmerking raakt kant nog wal
  12 april 2023
  @Cycling Dit waren de woorden van José de Cauwer tijdens Roubaix, daarmee inhakend op jouw originele comment.
  12 april 2023
  @Westland95 Die opmerking van De Cauwer heb ik gemist. Ik kan ook niet begrijpen dat een wielerkenner als De Cauwer dit zegt met als concurrentie Philipsen en Van der Poel uit 1 ploeg in de kopgroep.
  12 april 2023
  Tuurlijk zat Van Aert wel in een zetel in het opzicht dat hij niet op kop moest rijden, zo'n vreemde opmerking vind ik dat niet.
12 april 2023
Cavagna is een goede renner en ik gun hem nog eens een mooie koers maar tegelijkertijd mag je ook best vaststellen dat hij echt verschrikkelijk dom koerst. Echt als een kip zonder kop.
  12 april 2023
  Is een beer, dat zeker maar wat heb je er aan als je werkelijk elke bocht vierkant neemt… op dit parcours kost hem dat corrigeren gewoon te veel kracht…
12 april 2023
Nog nooit van deze renner gehoord. Bijzonder dat deze Fransman zomaar deze koers wint.
  Vooral bijzonder dat je hem niet kent, aangezien het al zijn 7e profoverwinning is. Is al jaren een vaste waarde in de zwaardere Coupe de France-wedstrijden.
  12 april 2023
  't Is in ieder geval een renner die - als je zijn erelijst bekijkt - zijn gewicht in Camembert dubbel en dik waard is...
12 april 2023
Hele sterke remi
  12 april 2023
  Bergop was Cavagna duidelijk de mindere van Godon en Healy.
  13 april 2023
  Hele sterke tord (gudmestad), zijn sterke prestatie blijft naar mijn inziens te veel onder de rader, maar Noren, Denen en Zweden hebben bij mij een (paar) streepje(s) voor.
12 april 2023
Als je ziet dat Godon in de eerste etappe van Catalonië zevende wordt is dat geen slechte coureur. Bij Kron zag je al lang dat ie niet zo best meer was. Conclusie is dat Lotto op het verkeerde paard heeft gegokt. Alleen Cofidis heeft gereden. Alpecin veel te laat. Gelukkig wint er een sterke coureur.
Wat is reden dat Kwiat en Kragh Andersen afstapten? Regen en focus op AGR?
  12 april 2023
  Er gewoon afgereden, en dan afgestapt bij de laatste doortocht aan de aankomst zoals die volledige groep gelosten.
  12 april 2023
  Vorig jaar reed Kwiat hier ook al niet uit, maar toen kwam deze race tussen de Amstel (die hij won) en Roubaix. Enkel in het atypische Covid jaar ging hij hier nog eens van start, met een 6de plek als resultaat. Duidelijk op spaarstand voor de Amstel dus. Van SKA - sinds 2020 niet meer gewonnen - had ik hier dan wel weer een resultaat verwacht.
12 april 2023
Man van de dag: Sander Kleikers die mozzarella een Italiaanse worst noemt. Volgende keer weer Sporza
  Je hebt ook een wijn die pecorino heet. In Italie weet je het maar nooit.
  12 april 2023
  Volgens mij zei hij Mortadella, en dat is wel degelijk kloppend.
  12 april 2023
  Hij had het over Mortadella. Veel plezier bij Sporza
12 april 2023
De leiding van Lotto mag dan wel gewijzigd zijn, het DNA blijft onveranderd.
  12 april 2023
  Kan je eens beargumenteren wat ze eigenlijk verkeerd zouden gedaan hebben? Kron was medekopman en die rijdt weg in een groep van zes. Daarachter zitten De Lie en Eenkhoorn in een zetel, met nog Vermeersch in steun. Perfecte situatie toch ? Van zodra dat Kron een eerste keer bergop wat moest lossen bij Healy en Godon en toen nog terug kwam, zag je duidelijk dat hij amper nog meedraaide. Wanneer hij de volgende keer definitief lost, beginnen Vermeersch en Eenkhoorn vol mee op kop te rijden. Wat konden ze nog meer doen ? Het enige dat verkeerd loopt is dat Kron vandaag gewoon niet goed genoeg was om zijn medevluchters te volgen.
  12 april 2023
  Graaiknust, Vermeersch deed zelfs al wat kopwerk voor Kron definitief gelost werd, eigenlijk schakelde ze wel vrij meteen van tactiek toen ze zagen dat Kron niet zijn beste dag had. Niet veel verkeerd gedaan dus. Ja achteraf kun je zeggen dat ze niet voor Kron hadden moeten gaan, maar komaan, dat is hun kopman hé, natuurlijk steun je die. Jammer voor hen dat hij zelf geen goede dag had. En uiteindelijk sprint De Lie ook niet naar een echt dichte ereplaats, dus die had ook niet gewonnen.
  12 april 2023
  @Samamba Ik lees nu dat Kron blijkbaar een klop van de koude heeft gehad volgens de ploegleiding. Verklaart ook wel veel, want hij ging echt van een hele goeie indruk op de klimmetjes, zelfs al van voor dat hij in de ontsnapping zat, naar plots heel krampachtig. Als het dat maar is, is dat in ieder geval goed nieuws voor de wedstrijden die er nog aankomen.
  13 april 2023
  Enige fout(je) die ik zag was dat ze het gat ietsje te groot lieten worden, maar na afloop heb je makkelijk spreken.
12 april 2023
Wat was die Eekhoorn nou allemaal aan doen.
Leuke open koers voor de mannen die normaal niet zien in het klaasieke voorjaar. Zie de koers richting dit specifieke karakter gaan dan dat er juist meer toppers gaan aantreden in de toekomst.
  12 april 2023
  Na al die wedstrijden met (een deel van) de grote 3 is dit inderdaad een welbekomen tussendoortje, even wat andere namen vooraan.
12 april 2023
Dit was onbegrijpelijk rijden van Lotto Dstiny. Kron had dit nooit kunnen afmaken, terwijl De Lie en Eenkhoorn op het vinkentouw zitten. Anyway, iedereen maakt verkeerde keuzes.
  12 april 2023
  "Kron had dit nooit kunnen afmaken" en "onbegrijpelijk" nog wel. Dezelfde Kron die vorig jaar in de Tour in die punchersaankomst in Lausanne 4de wordt na Van Aert, Matthews en Pogacar........
  12 april 2023
  Tja, tja....hij staat bij mij nou niet bepaald bekend als een groot sprinter en hij was duidelijk niet de beste voorop. Als je dan twee snelle mannen er achter hebt, kan ik de tactiek niet helemaal volgen.

Reacties zijn gesloten.