Dokter Toon Aerts terughoudend: “Het ziet er niet goed uit”

dinsdag 24 december 2019 om 09:48
Dokter Toon Aerts terughoudend: “Het ziet er niet goed uit”

Toon Aerts - foto: Cor Vos

Dat je met een gebroken rib toch nog als tweede kunt finishen in een wereldbekerwedstrijd bewees Toon Aerts afgelopen zondag op de flanken van de Citadel van Namen. Maar het is zeer sterk de vraag of hij aanstaande donderdag op het circuit van Heusden-Zolder aan het werk kan om zijn leidersplaats te verdedigen. Het zou zelfs zomaar kunnen dat hij enkele weken buiten strijd zal zijn. “We gaan geen risico nemen. Als er twijfel is, laten we hem niet starten.”

“Er is nog een beetje hoop”, begint Jan Mathieu, de ploegarts van Telenet-Baloise, zijn verhaal tegen Het Laatste Nieuws. Optimisme wil hij echter de kop in drukken: “We zijn zeer terughoudend: het ziet er niet goed uit.” Aerts zal vandaag nog een onderzoek ondergaan. Op basis van het resultaat van een scan wordt beslist of Aerts aanstaande donderdag kan starten in Heusden-Zolder.

Telenet-Baloise meldde gisteren in een communiqué dat het gaat om een niet-verplaatste fractuur, maar als de breuk toch verschoven blijkt, kan Aerts sowieso niet starten. “Als de rib gaat verschuiven, kan dat zeer gevaarlijk zijn”, weet Mathieu. “Als je weet dat een gebroken rib al kan verschuiven door een hoestbui, dan begrijp je dat crossen niet ideaal is. In het slechtste geval kan de long geperforeerd worden. De veiligheid en gezondheid van Toon is onze eerste zorg. We gaan geen risico nemen. Als er twijfel is, laten we hem niet starten.”

“Vrees dat de pijn niet te houden zal zijn”
Mocht de breuk inderdaad niet verschoven zijn, dan kan intapen helpen om het risico zoveel mogelijk te verkleinen. Maar ook dan zal starten, laat staan het rijden van een goede uitslag, nog niet meevallen. “Want de grootste bezorgdheid is de pijn. Ik vrees gewoon dat die niet te houden zal zijn.” De mogelijkheden die Mathieu heeft om de pijn te verzachten zijn beperkt. “Pijnstillers geven en een lokale zalf aanbrengen: meer kunnen we niet doen.”

Ondanks dat Aert zondagnacht goed heeft geslapen en gisteren relatief weinig pijn had, blijft Mathieu sceptisch. “Het feit dat Toon een andere plaats aanduidt waar de pijn zit dan de breuk die op de foto te zien is, een paar centimeter verderop, moet eerst onderzocht worden.” Mocht Aerts inderdaad geen groen licht krijgen, dan zal hij mogelijk voor een paar weken zijn uitgeschakeld. In dat geval kan Aerts een kruis zetten door zijn klassementen. Voorlopig staat Aerts eerste in de Wereldbeker en de Superprestige en tweede in de stand om de DVV Trofee.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Maikel Vennix 24 december 2019 om 10:03

Lekker verwarrend, zo’n dokter die Mathieu heet… Zo lijkt het of VDP naast fietsen ook al heel veel weet over gebroken ribben en pijnstilling ;-)

Pizzi 24 december 2019 om 10:20

Ik mag toch hopen dat je ondertussen weet dat Mathieu gewoon álles kan.

Wheely 24 december 2019 om 11:03

Ik dacht juist dat die dokter Toon Aerts heette.

Wheely 24 december 2019 om 11:08

Maar Aert heeft in ieder geval goed geslapen. ;)

Alban 24 december 2019 om 13:24

@Wheely: “Arts Aerts” was nog mooier geweest.

rosencrantz 24 december 2019 om 13:29

@Wheely er is wel “wielerdokter” Toon Claes, om alles nog wat verwarrender te maken.

Jan Blokland 24 december 2019 om 10:05

Als ik Toon Aerts was, wist ik het wel. Niet starten. Je gezondheid gaat toch boven alles. Bovendien, “zou hij wel starten”, voor welke plaats zou dat dan zijn?
Nee, geen risico nemen en hopen dat hij er in de nationale titelstrijd weer staat evenals het WK.

salb 24 december 2019 om 10:18

Als het mogelijk is enkel Zolder rijden voor een 20ste-30ste plaats ofzo. Dan kan hij leider blijven in de WB en de volgende WB is pas over 3 weken.

jibi verboort 24 december 2019 om 10:34

Luister altijd naar je arts en vooral huisarts.

Huisartsen staan 24 uur per dag voor je klaar en hebben het beste met je voor. Ze cijferen zich compleet weg voor de patiënt. Daarom hoop ik dat Toon Aerts de adviezen van zijn arts en huisarts volgt.

WernerFranke 24 december 2019 om 10:36

“Dat je met een gebroken rib toch nog als tweede kunt finishen in een wereldbekerwedstrijd bewees Toon Aerts afgelopen zondag op de flanken van de Citadel van Namen.”

Het feit dat ie op het moment van de val in de laatste ronde al tweede was met een grote voorsprong op nummer drie, die zelf ook een zware val maakte, zal er wel voor iets tussen zitten.

Wradley Biggins 24 december 2019 om 10:36

Ik voorspel nu al dat hij start! Voor geld danst de beer!

salb 24 december 2019 om 11:03

In de WB is er geen startgeld

Doswielos 24 december 2019 om 12:31

Maar wel voor de eindwinnaar.

salb 24 december 2019 om 12:39

Ja, maar dan moet je wel kunnen uitrijden en presteren. Bij startgeld kun je starten en rustig rijden en eventueel opgeven. Dat laatste kun je zelfs doen als het medisch minder verantwoord is.

the student 24 december 2019 om 11:00

Hij zal t nu ook wel voelen hoor. In de adrenaline van de koers niet. Maar nu doet het zeker pijn.

Heb ooit een long geperforeerd na twee gebroken ribben. -> niet doen, is vrij vervelend.

* klein understatement…

mijn advies ga lekker kerst vieren. Half januari kan je weer crossen.

freirefreire 24 december 2019 om 11:39

Ik sta vrijdag langs het parcours in Loenhout en ik houd er eerlijk gezegd geen rekening meer mee dat hij daar aan de start verschijnt. Jammer, want hij was de afgelopen weken de enige die MvdP serieus partij gaf.

Chippen 24 december 2019 om 11:58

hierdoor zouden sommige eindklassementen misschien wel eens een rare winnaar kunnen krijgen

mathieu doet niet mee door zijn beperkter seizoen, wout komt uiteraard niet in aanmerking, als toon nu ook nog eens wegvalt…. dan is ’t hopen dat verkleumde eli zijn seizoen niet als een kaars ziet uitdoven en overal wegzakt

zou toch leuker zijn indien de eindwinnaar van een klassement 1 of meer manches heeft gewonnen of op zijn minst toch 1 keer serieus heeft meegedaan voor winst

Alban 24 december 2019 om 13:27

Dan komt de vraag op: zouden anderen dan Aerts, MvdP en WvA terechte winnaars zijn? Ja, want het zijn niet voor niets regelmatigheidsklassementen. Nee, omdat ………..

Covadonga 24 december 2019 om 13:25

Tjemig, dit is echt heel sneu voor Aerts.

Seb Doet er niet Toe 24 december 2019 om 14:30

“De mogelijkheden die Mathieu heeft om de pijn te verzachten zijn beperkt. ”

uhhh Mathieu doet iedereen toch altijd ontzettend veel pijn?

-Stijn- 24 december 2019 om 16:45

Niet echt, vaak laten ze hem gewoon vertrekken omdat ze denken: ‘het is tochniet mogelijk’

Andre van der Spoel 24 december 2019 om 14:35

@Alban, nee, omdat de puntentelling echt nergens op slaat? Wellicht is overgaan op een ‘eerlijkere’ puntentelling zoals bij de F1 een optie?

Headlines

Materiaalzone

Populair