Dokter die Froome opereerde: “Zijn sportieve toekomst is niet in gevaar”

vrijdag 14 juni 2019 om 09:31
Dokter die Froome opereerde: “Zijn sportieve toekomst is niet in gevaar”

foto: Cor Vos

Voor Chris Froome begint een langdurige revalidatieperiode, nu de Brit succesvol is geopereerd aan zijn verwondingen. De vraag is of de viervoudig Tourwinnaar ooit weer op niveau zal terugkeren. “Zijn sportieve toekomst is niet in gevaar”, zo vertelt Remi Philippot, de Franse dokter die Froome opereerde.


“Hij heeft het moraal van een winnaar en kan snel terugslaan”, zo is Philippot optimistisch. De 34-jarige Froome kwam tijdens de verkenning van de Dauphiné-tijdrit op hoge snelheid ten val, waardoor hij zijn rechterdijbeen, heup, elleboog en meerdere ribben brak. Hij moest dan ook een vier uur durende operatie ondergaan.

“Het was een lange operatie, maar het is allemaal heel goed verlopen. Het goede nieuws is dat er geen verwondingen aan het hoofd zijn. Daarnaast zijn er geen neurologische problemen. De impact van de val moet echt groot zijn geweest. Hij reed tegen 50 km/u en had weinig bescherming”, zo vertelt de Fransman aan Sporza.

“Hij zal minstens zes maanden uit de roulatie zijn”
Volgens de Franse arts zal het wel lang duren vooraleer Froome weer kan koersen. “Ik verwacht dat hij minstens zes maanden uit competitie zal zijn. Maar zijn sportieve toekomst is niet in gevaar”, aldus Philippot. Froome verblijft nog 48 uur op de intensive care van het ziekenhuis van Saint-Étienne.

De renner van Team Ineos zal vervolgens worden overgebracht naar een gespecialiseerde afdeling om verder te herstellen. “De ploeg zal in het vervolg alleen updates geven als het noodzakelijk is”, zo liet ploegarts Richard Usher eerder weten. Froome zelf zal binnenkort met een statement komen.

Dit artikel delen:

28 Reacties

reusjen 14 juni 2019 om 09:43

Nu is het al 4 uur opereren geworden, wat is het nou?
Daarnaast lijkt het me altijd onzeker wat zoiets op de lange termijn doet, zowel lichamelijk als mentaal. Wel opvallend dat de arts publiekelijk zo optimistisch is. Hij schept zo wel verwachting.

SprintMaster 14 juni 2019 om 09:55

Opvallend dat de arts veel positiever is dan de eerdere berichten van de ploeg. Misschien geen gecompliceerde breuken?

Random wielerliefhebber. 14 juni 2019 om 10:00

Die arts wil ook even zijn moment of fame

vanSpringel 14 juni 2019 om 12:00

Gisterenavond tijdens trainingstocht met conculegarenners nog over gesproken. De meeste hebben kwalijke valpartijen meegemaakt, waarbij ze na 10 jaar nog steeds hinder van de calamiteiten ondervinden. En wat mij dan opvalt in het verhaal is dat deze na-weën oorzaak zijn van minder presteren.

toerist 14 juni 2019 om 09:44

Dat klinkt hoopvoller dan de berichten van de voorbije dagen. Laat hem asjeblieft terug op niveau terugkomen, een aftocht met stille trom verdient zelfs de Dawg niet.

VerstandOpNul 14 juni 2019 om 09:49

34 alweer trouwens.. Ik was er bepaald niet zeker van dat hij de Tour wel even voor de 5e keer zou gaan winnen..

Gilberto 14 juni 2019 om 09:59

Goed nieuws. Hoewel ik TO-TAAL geen fan ben van Froome en Sky, en het hier op WF gelukkig nog wel meevalt, heb ik op Youtube echt de meest smerige teksten voorbij zien komen over Froome, om je rot te schamen..

vanSpringel 14 juni 2019 om 12:00

welke youtubelink is dat dan ?

the student 14 juni 2019 om 10:14

Wat weet een arts nou van presteren op topsportniveau. Waar die laatste 1% uitmaakt. Alsof deze man een referentiekader heeft van toprenners die hij heeft geopereerd. Hij weet vast alles van benen en botten in elkaar sleutelen. Maar je gaat toch niet beweren dat een spier vol littekenweefsel exact even sterk is als een niet doormidden gescheurde spier. Gewoon te vroeg om te zeggen. Je zou zeggen dat een arts een slag om de arm houdt met zijn uitspraken. Hij kan nu onmogelijk weten hoe t herstel in de toekomst gaat lopen.

Gilberto 14 juni 2019 om 10:17

De man weet nx van topsport, maar jij bent wel in de veronderstelling meer te weten over botten, spieren, blessures, operaties en revalidatie dan deze dokter?

Viktrodriguez 14 juni 2019 om 10:39

Op basis van wat weet deze arts niks van topsport? Het is niet ongebruikelijk dat topsporters bij dezelfde artsen terechtkomen voor vergelijkbare kwetsuren, dus het is best reëel dat hij eerdere atleten heeft geopereerd. Daarnaast huist St Etienne een van de grootste voetbalclubs van Frankrijk (historisch en van de laatste paar jaren), dus niet uit te sluiten dat hij daar ook wel wat werk voor heeft verricht op dat vlak.

Plus wat Gilberto zegt, zijn beschikking over dit medische onderwerp is immens. Aangevuld met het feit dat hij ook de juiste dossierkennis bezit.

reusjen 14 juni 2019 om 10:53

Ik weet uit ervaring dat artsen ook enorm veel kennis delen en elkaar vragen hun licht over zaken te laten schijnen. Een mening is dus vaak gestaafd door de opinie van meerdere deskundigen.

Veloburto 14 juni 2019 om 11:00

Je hebt toch ook zoiets als medisch beroepsgeheim?

Sunrider 14 juni 2019 om 11:04

Ik ben ooit aan een meniscus geopereerd in een clinique in Perigeux, de arts bleek een befaamd expert die door vele topsporters werd geconsulteerd. In Frankrijk zijn cliniques de top, ziekenhuizen zijn meer voor de gewone man.

Jan Blokland 14 juni 2019 om 11:15

Goed nieuws. Alleen de operatie wordt steeds korter. Eerst 8 uur. Dan 6 uur en nu (nog maar) 4 uur. Hoe geloofwaardig is al het andere nieuws?

Anketieletje 14 juni 2019 om 11:54

Froome’s snelheid op het moment van de crash wordt ook steeds minder: eerst tegen de 60, toen 55 en nu tegen de vijftig 50……

Kosmonaut 14 juni 2019 om 11:21

Lekker vaag allemaal weer hoe er steeds nieuws komt over Froome.
Eerst 8 uur geopereerd, toen 6, nu 4. Ploegleiding die met een ander/negatiever verhaal komen dan de arts nu weer. Nog even en Froome is 10min geopereerd en zijn Tour niet in gevaar….

vanSpringel 14 juni 2019 om 12:01

Op de foto boven het artikel staat ie gewoon weer naast Poels.
En hij kan weer lachen.

BenderBeach 14 juni 2019 om 11:24

Sinds wanneer hebben dokteren ook verstand van wielrennen?

Tuttipazzi 14 juni 2019 om 13:12

Dokter Ferrari en dokter Fuentes hadden toch wel enige kennis van zaken zoals we hebben geleerd.

Viktrodriguez 15 juni 2019 om 01:32

Waarom zou dat niet kunnen? Een arts is ook een mens. Daarnaast is er dan ook nog zoiets als de ploegarts, waarmee hij overleg heeft.

jan jansen 14 juni 2019 om 13:12

De bovenstaande foto is gemaakt net na de operatie toen ze een trainingsritje gingen maken.

Olly 14 juni 2019 om 13:12

Graag een gietijzeren plaat in zijn dijbeen plaatsen, zodat het bergop iets moeilijker gaat in de toekomst ;-).
OT Ik ben ook benieuwd of je na zo een kwetsuur volledig terug kan komen op hetzelfde niveau, de voorbeelden zijn er wel overigens. En deze man is zeer gedreven, anders win je geen grote ronde 4X.
Succes CF!

Romāns Vainšteins 14 juni 2019 om 13:13

Zijn seizoen is hartstikke over en in welke hoedanigheid hij anno 2020 weer ten tonele verschijnt is voor iedereen giswerk. Ook hoe hard we hier (anti)hopen op dit mooie forum heeft daar 0,0 invloed op.

Ik zou een keiharde switch naar snelwandelen, opgedaan tijdens het revalidatieproces gelijk een Roglic na skischanscrash, en daar een gouden medaille in Tokio aan verbonden bijzonder veel mooier vinden dan dat hij nog eens de tour gaat pogen te winnen. Toch een onderschatte sport waarop zijn hele personality, fysiek en kop een flink stuk beter bij passen dan wielrennen. Stap stap stap koppie omlaag, stap stap stap koppie omlaag, stap stap stap, koppie omlaag (met dank aan Gilberto)

rvb 14 juni 2019 om 16:37

Snelwandelen zal moeilijker gaan dan fietsen. Met fietsen doen ze vaak wandeletappes, je benen kunnen dan herstellen.

Viktrodriguez 15 juni 2019 om 01:31

Snelwandelen is juist iets wat eigenlijk niet op de OS thuishoort, wellicht geeneens een bestaansrecht heeft. De manier waarop de atleten zich moeten voortbewegen is verschrikkelijk ongezond voor ledematen/lichaam en dat op een afstand langer dan de marathon. Het is zelfs niet eens gezond voor je lichaam als reguliere amateursport, zoals gewoon hardlopen, wielrennen of zwemmen dat wel is.

Een gekunstelde sport waarop de uitslag ook wordt bepaald door een jury met twijfelachtige diskwalificaties.

rvb 14 juni 2019 om 13:35

Operatie wordt al steeds korter , dat is een goed teken, ze hebben dan minder hoeven te repareren. In september kan hij weer wedstrijden fietsen m.i.

Pat McQuaid 14 juni 2019 om 15:48

Fijn dat zoveel orthopedisch chirurgen een account hebben op Wielerflits

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.