Directeur Flanders Classics: “Als het wielrennen wil overleven, moet er in 2020 nog gekoerst worden”

zondag 5 april 2020 om 12:41
Directeur Flanders Classics: “Als het wielrennen wil overleven, moet er in 2020 nog gekoerst worden”

Het gaat voor de wielerwereld grote gevolgen hebben wanneer er dit jaar helemaal geen wielerwedstrijden meer verreden worden. Dat vertelde Tomas Van den Spiegel (CEO van Flanders Classics) tijdens het tv-programma in De Zevende Dag.

Flanders Classics is organisator van enkele grote Belgische voorjaarsklassiekers en ziet nu veel inkomsten wegvallen. “De financiële impact zal sowieso groot zijn en het wielrennen is al zo’n fragiel model, zowel voor teams als voor organisatoren. Dat zie je nu ook, want het duurt niet lang voor alles omver valt”, aldus Van den Spiegel. “Ik denk dat wijzelf als organisatie stabiel genoeg zijn om dit even aan te kunnen, maar het liefst hervatten we toch zo snel mogelijk de koers, uiteraard als de maatregelen dat toelaten.”

Hij verwacht dat de Ronde van Vlaanderen later dit jaar georganiseerd kan worden. “Iedereen is het er wel over eens dat de Ronde dit jaar nog moet plaatsvinden. We zijn nog 5 à 6 maanden verwijderd van een uiterste datum, we moeten dus optimistisch blijven.”

Overleven
Het is volgens Van den Spiegel nog te vroeg om nu al een streep door het seizoen te zetten. “Ik denk dan ook dat de sector het niet aankan dat we nu al zouden zeggen: we cancellen het wielerjaar 2020 volledig en gaan door naar 2021. Om te overleven moet er dit jaar nog gekoerst worden.” Hij ziet in deze moeilijke periode echter ook kansen. “De teams, organisatoren en UCI kunnen dichter naar elkaar toegroeien. Maar iedereen moet het wel willen.”

Flanders Classics komt vandaag met een virtuele koers met een alternatief. “Wij investeren daar zelf financieel in en bieden dat gratis aan tv aan, zodat het wereldwijd uitgezonden kan worden en de sponsors van de teams een maximale return krijgen.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

koos verrek 5 april 2020 om 14:00

Goed gezegd!

kleomantre 5 april 2020 om 14:43

Klinkt net zo als het gemiddelde grootbedrijf dat al moord en brand schreeuwt na een paar weken. Alsof er volgend seizoen ineens geen sport meer zou bestaan, vast, weltrusten meneer Van den Spiegel. Hou u eigen nachtmerries maar voor uzelf.

Emergo 5 april 2020 om 14:53

In gelul kun je niet fietsen.

john 5 april 2020 om 15:22

Die gast denk alleen aan zijn eigen portefeuille,en de rest is hem een grote worst
En zielig doen als hij in een praat show zit (waar heb ik dat nog meer gezien)

Keessie 5 april 2020 om 16:37

Ik heb geen glazen bol maar toch durf ik te voorspellen dat er volgend jaar volop gekoerst wordt.

FDJ 5 april 2020 om 17:15

Nog een maand of 2,3 en dan wordt er alweer gekoerst. De piek is in Nederland denk ik al bereikt. Vandaag nog maar 25 IC opnames gemeld. Dit is twee weken terug het 6 voudige geweest.

Het mooie weer komt eraan. Positief blijven.

SolitaryShell 5 april 2020 om 17:40
Quote:
Om te overleven moet er dit jaar nog gekoerst worden.”

Wat een onzin zeg. Zelfs al valt driekwart van de ploegen en koersen om, dan nog gaat het wielrennen gewoon door.

Fred Postma 5 april 2020 om 17:43

Ja alleen jammer dat het aantal nieuwe besmettingen vandaag een record bereikte.

Romāns Vainšteins 5 april 2020 om 18:07

Specificeer, want niemand die je begrijpt.

FDJ 5 april 2020 om 18:42

Het aantal positief geteste mensen bedoelt hij. Dat klopt, maar er wordt ook meer getest. Er is een heel ander cijfer wat relevant is. 25 nieuwe IC opnames en 253 mensen die de laatste 24 uur naar het ziekenhuis zijn geweest. En die cijfers zijn heel positief.

Romāns Vainšteins 5 april 2020 om 18:53

Ik denk dat vandaag Bastogne bereikt is fdj.

De intrede van het lente seizoen gaat denk ik de maatregelen van rugwind voorzien en een zeer snelle afname bewerkstelligen.

FDJ 5 april 2020 om 19:20

Dat denk ik ook Romans. En dan zitten er heus nog een kleine hindernissen op weg naar Luik bij, maar het ergste is geweest daar ben ik wel van overtuigd.

Thijs E 5 april 2020 om 18:45

De klassiekers hebben oorlogen overleefd, die jaren duurden. Corona overleven ze ook, maar misschien dat de VIP-arrangementen de komende jaren het wat minder doen.

Fred Postma 5 april 2020 om 19:13

Volgens mij wordt er nog niet meer getest , er is alleen aangekondigd dat er meer getest gaat worden als het mogelijk is.

Fred Postma 5 april 2020 om 19:24

Wat ik als amateur epidemioloog en viroloog een beetje als een probleem zie is dat we door de lockdown waarschijnlijk wel de besmettingen etc kunnen stabiliseren op een bepaald nivo , maar dat het heel lastig zal zijn om het op een laag niveau te krijgen. Dit is China wel gelukt met de Chinese methoden, ook nog iedereen een mondkapje op en controle daar trouwens.
Dat het hier dus nog heel lang gaat duren voordat sport weer echt kan. Misschien pas als er een vaccin is. Ik heb zelfs Duitse virologen op TV gezien die hun hand niet in het vuur durven steken voor tokyo 2021.

Romāns Vainšteins 5 april 2020 om 20:23

Jij mist de helicopterview om in te zien dat het hele decor van dit rare theater verandert nu het seizoen wisselt, gaat simpelweg uit van een even potent virus terwijl deze in de regel kracht verliest dan.

vincenzo 6 april 2020 om 21:28

Hierbij enige onderbouwing van de mogelijke impact van het seizoen op griepvirussen:
Het normale griepseizoen komt meestal vanaf april snel ten einde. Dit komt doordat onze weerstand verbetert, onder andere doordat we weer vitamine D opdoen in de zon. Daarnaast verspreiden virussen zich minder makkelijk door de toenemende luchtvochtigheid.
Maar bij een pandemie kan het ook anders lopen: de pandemie van het griepvirus 2009-2010 begon in het voorjaar, nam vervolgens in kracht toe in het voorjaar en in de zomer, en bereikte een piek in de daaropvolgende winter. Dat suggereert dat bij een pandemie het grote aantal gevallen wereldwijd ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus ook tijdens de zomer aanhoudt.

ddjong67 5 april 2020 om 19:33

@Fred, ik ben ook geen specialist … maar je wilt volgens mij eigenlijk theoretisch het maximaal aantal besmettingen hebben die qua belasting de zorg aankan … want er zijn maar 2 wegen uit dit gedoe: 1) vaccinatie 2) groeps immuniteit … en omdat 1 er nog niet is, is het dus eigenlijk zo snel mogelijk gecontroleerd besmet raken …

Verder, ik denk dat je in nederland niet moet baseren op testen maar op de opnames.. en vandaaruit terugrekenen met de statistieken/modellen die we hebben hoeveel er dan besmet zijn … het zou over maand of 2 interessant zijn om bevolkingsonderzoek te doen op aanwezigheid van antilichamen om te kijken hoeveel het al gehad hebben … dat zegt dan wat over % immuniteit … en tot die tijd moeten we ons beheersen en gedeisd houden … want zonder testen is de responsetijd waarin je bij kunt sturen gelijk aan de incubatie tijd …

Fred Postma 5 april 2020 om 19:35

Ik denk dat als de nieuwe besmettingen niet omlaag gaan we ook de opnames en ic en sterfte niet naar beneden krijgen. Vandaag was een goede dag met opnames ic en sterfte maar meetstal zie je om een of ándere reden altijd een dip in het weekend.

FDJ 5 april 2020 om 21:36

Fred dit is feitelijk gezien onjuist. Het aantal nieuwe IC opnames daalt al dagen. Dat is niet een losstaand iets.

Je opmerking over het vaccin… Ik ben daar geen voorstander van. We kunnen er economisch gezien niet op wachten. Ik las op de Volkskrant nog weer eens dat het virus door de warmte heel snel veel minder actief wordt. Daar stond ook weer het standaard argument over Iran en Italië en werd gelijk ontkracht. Daar was het ten tijde van de uitbraak in de betreffende gebieden gewoon niet warm genoeg.

Daarnaast een vaccin… Ik krijg op mijn werk elk jaar de griepprik aangeboden en weiger hem structureel. Je krijgt in feite rommel je lijf in en hij beschermt maar tegen 1 griepvirus. Komt er die winter een andere heb je een probleem. Het vaccin en hoe het gebracht wordt moet mij wel echt overtuigen.

S. Morgenstern 5 april 2020 om 21:53

Een griepprik bevat vier verschillende virussen.

Fred Postma 5 april 2020 om 19:45

Overigens denk ik dat sport het grootste slachtoffer wordt. De economie zal weer wat opgeschaald moeten worden, maar dat is alleen moreel acceptabel als de besmettingen beheersbaar blijven.Daarvoor zullen evenementen en activiteiten waar veel mensen bij elkaar zijn nog heel lang verboden blijven. Misschien eerst weer voetbal voor lege tribunes nog totdat er een vaccin is. Wat wielrennen betreft is dat ook een moeilijk verhaal de komende 12 maanden. En vergeet je Pinkpop en Lowlands ook maar.

Romāns Vainšteins 5 april 2020 om 20:27

Wanneer er nauwelijks nog aanwas van besmettingen is gaan er puur om te testen beetje bij beetje weer kleine tot verderop grote en mega-evenementen toegelaten worden hoor. Uiteindelijk moeten we terug naar een situatie waar deze plaats kunnen vinden.

girardengo 6 april 2020 om 00:20

Gelukkig houdt de crisis uiteindelijk niet aan. Ofwel loopt de verspreiding van het virus vast ofwel komt er een vaccin, en dan is dit probleem grotendeels onder controle. Maar hoe lang het nog gaat duren, daar is toch moeilijk iets zinnigs over te zeggen? De experts weten het ook niet. Voorlopig moeten we veel geduld opbrengen. De wielersport overleeft dit wel.

Headlines

Materiaalzone

Populair