Dimension Data promoveert naar WorldTour

Dimension Data promoveert naar WorldTour

Kristian Sbaragli wint in de Vuelta - Foto: Sirotti

woensdag 25 november 2015 om 13:59

MTN-Qhubeka maakt komend seizoen deel uit van de WorldTour. Het Zuid-Afrikaanse team, dat volgend seizoen Dimension Data gaat heten, kreeg vandaag groen licht van de UCI. Met de toetreding van Dimension Data komt het aantal ploegen in de WorldTour op achttien.

Eerste Afrikaans team op hoogste niveau
De formatie van Doug Ryder is de eerste ploeg op het hoogste niveau van Afrikaanse komaf, al zal het vanaf komend seizoen Lucca (Italië) gebruiken als thuisbasis. “Dit is ongelofelijk! Ik ben zo blij voor het team, onze partners, alle stafleden en de renners die zo hard gewerkt hebben om deze ploeg te vormen en over de grenzen te duwen. Zij geloofden dat alles mogelijk was. Om dit nieuws te ontvangen tijdens ons eerste trainingskamp met het nieuwe team in Kaapstad, is simpelweg de beste motivatie om vooruit te kijken naar 2016”, stelt Ryder in een persbericht.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Arema Pro Cycling Team 25 november 2015 om 14:01

Slecht nieuws voor de pro-cont. ploegen die hopen op een wildcard.

Tiim 25 november 2015 om 14:14

@Arema PCT

Dat valt toch wel mee? Ik denk dat MTN / Dimension Data toch al bij elke grote ronde hoog op de lijst stond na 2015 en met bijvoorbeeld Cav erbij in 2016

jvh93 25 november 2015 om 14:25

ik denk dat deze ploeg sowieso voor alle koersen waaraan ze mee wilde doen een wildcard zouden gaan krijgen als je kijkt naar de versterkingen die ze dit jaar gehaald hebben.

Leukefans 25 november 2015 om 14:26

Fantastisch nieuws, helemaal verdiend!

En @Arema, net niet denk ik. Als er één ploeg Worldtour moest worden was MTN de logische keuze en krijgen de andere ploegen net meer kans om een van de overblijvende wildcards te pakken.

Dayer Quintana 25 november 2015 om 14:36

Het team heeft se kwaliteiten dus een goeie zaak.

Tutu888 25 november 2015 om 14:52

In principe zijn de wildcards voor de Tour en Giro al vergeven met vier Franse en 4 Italiaanse Pro-Continentale ploegen.
Alleen voor de Vuelta zijn nog plekken beschikbaar maar de promotie van Dimension Data maakt m.i. niets uit daarvoor.

LinusGerdemann 25 november 2015 om 14:58

En toch vind ik het ergens jammer. In feite kopen ze nu een licentie door Cav e.d. te halen. Het was toch veel mooier geweest als ze dit hadden gedaan door middel van de prestaties van Kudus, Meijntjes enzovoort? Meijntjes is zelfs al vertrokken terwijl die jongen nou echt binnen de oorspronkelijke visie hoorde.

SolerEritrean 25 november 2015 om 15:09

+ een opleidingsteam op continaal niveau :)

Wim Kruithof 25 november 2015 om 16:53

LinusGerdemann, geheel met je eens.

Pieter Peet 25 november 2015 om 18:30

Tsja, het is maar net hoe je het bekijkt.
Ze hebben inderdaad grote namen gekocht en mede daarom die WT licentie gekregen, maar aan de andere kant: Dankzij die aankopen en de WT licentie kunnen al die ‘kleinere’ renners wel een volwaardig WT programma rijden.

Eventueel een paar wedstrijden in dienst van de kopmannen, maar een Cavendish kan natuurlijk nooit alle wedstrijden rijden dus er zijn nog genoeg grote wedstrijden waar de talenten zich kunnen laten zien.

Polleke 25 november 2015 om 18:47

Tja…het clubje moest op een of andere manier vol, deze zagen we al van ver komen…ik mag het graag verkeerd zien, maar dit lijkt me een stap te hoog voor deze ploeg…

LinusGerdemann 25 november 2015 om 19:26

@Pieter Peet maar als ze die hartstikke jonge jongens als Meijntjes en Kudus een paar jaar de kans hadden gegeven hadden ze ook een niveau gekregen wat WT waardig is. Het was altijd een ploeg met zo’n goede visie. Daar is nu zo weinig van over. Zeker als je Meijntjes dan laat vertrekken. Als je met al die Afrikaanse jongens in bijv. 2018 WT was geworden was de prestatie veel mooier.

billi 25 november 2015 om 19:38

opleidingsploeg continentaal, goede ontwikkeling, goed voor de doorstroming en ook voor het project

ditisdavid 25 november 2015 om 20:17

@Polleke
In vergelijking met een FDJ, TLJ, IAM, Cannondale of Lampre vind ik Dimension Data niet minder.

lrxrl 25 november 2015 om 21:49

Hopen dat kudus doorontwikkeld!

Leukefans 25 november 2015 om 23:05

Wat betreft het vertrek van Meintjes wordt er hier vaak wel nogal kort door de bocht gegaan, lijkt me. Ik heb nog nergens , hier of elders, een goede verklaring gelezen over dat vertrek.
Wilde hij zelf weg, kwam er een aanbieding die hij niet naast zich neer kon of wilde leggen, wilde de ploeg hem niet houden, …?

Het lijkt me haast onmogelijk dat MTN niet alles gedaan zou hebben om het te houden, maar hij is vertrokken nadat MTN als hoofdsponsor afgehaakt was en voordat Dimension Data bekend gemaakt werd, dus een plausibele verklaring lijkt me dat er op dat moment geen financieel aanbod gedaan kon worden dat dat van Lampre overtrof. Zomaar de schuld van die transfer bij de ploeg leggen vind ik dan ook een te snelle conclusie.

Ook dat ze van hun visie afwijken is me nog niet opgevallen, bij elke gelegenheid blijven ze hun hoofddoel, het op de kaart zetten van het Afrikaanse wielrennen. Dat dit gebeurd door een toprenner als Cavendish aan te trekken om hun jongeren de kans te geven op het allerhoogste niveau mee te strijden vind ik verdedigbaar.

Het enige waar ik nog op hoop is dat er door dit nieuws plaats komt voor enkele extra Afrikaanse renners in de ploeg, nu ze niet meer aan de limiet van 25 renners voor Procontinentale teams gebonden zijn. Sowieso is 25 renners mager voor een Worldtourteam, dus verwacht ik wel dat er nog enkele renners bijkomen.
Jammer dat ze nu te laat zijn om Mekseb Debesay te tekenen, maar voor Jayde Julius is dit bijvoorbeeld wellicht heel goed nieuws!

Manuel Beltran 25 november 2015 om 23:05

Dimension Data?! Waar komt dat vandaan, wat is het precies? Vast niet zo nobel als het quebeca project. Vind me vervelend, maar ik heb er een fc Barcelona>Unicef transformeert tot quatar airlines gevoel bij. Vergeef me als ik nu dubieuze sponsoren door elkaar haal

Leukefans 25 november 2015 om 23:13

@Beltran
Daar vergis je je inderdaad. Dimension Data is een commercieel bedrijf dat MTN, een ander groot bedrijf in Afrika als naamsponsor vervangt, maar daarbij wordt het Qhubeka-project absoluut niet voor geloosd. Dat project wordt gewoon verdergezet en zal normaal gezien ook nog gewoon op de truitjes van de ploeg te zien zijn, al zal dat pas zeker zijn zodra die voorgesteld worden…

simplex 25 november 2015 om 23:32

Na al in diverse MTN-Qhubeka nieuwstopics veel aannames en vooronderstellingen en verandering in gevoel voor deze ploeg gelezen te hebben, is het goed dat @Leukefans hier de zaken wat nuanceert en eens duidelijk uitlegt. Zover mijn kennis en informatie reikt is dat het meest complete beeld tot nu toe hier weggezet.
Commercie en idealisme gaan nog steeds samen. Wellicht dat ook Cavendish hier nog veel aan kan toevoegen.
Verder blijft gehele selectie voor 2016 en daarna even afwachten en dan kijken of ze de juiste koers kunnen houden.
Meintjes ging trouwens gewoon weg vanwege positieverbetering op sportief en financieel vlak.
Dan staat er ook in artikel dat Lucca de nieuwe thuisbasis wordt. Volgens mij is dit al een paar jaar het geval maar is er zelfs nu sprake van dat dit mogelijk verhuist naar Noord Holland?

Jungle Man 26 november 2015 om 05:31

Qua ploeg inderdaad wel worldtour waardig.
maar…..Hoe Afrikaans is deze ploeg nog??

skeltik 26 november 2015 om 11:48

@ jungle man, toch een stuk afrikaanser dan dat Etixx-Quickstep Belgisch of BMC en Trek Amerikaasn zijn. om er maar enkele te noemen

Headlines

Materiaalzone