Ulissi slaat dubbelslag in lastige derde etappe Ronde van Slovenië

vrijdag 21 juni 2019 om 15:02
Ulissi slaat dubbelslag in lastige derde etappe Ronde van Slovenië

foto: Cor Vos

Diego Ulissi heeft de derde etappe van Ronde van Slovenië gewonnen. In de slotkilometers naar aankomstplaats Idrija schudde hij Aleksandr Vlasov af, met wie hij in de slotfase was weggereden. Ulissi nam tevens de leiderstrui over van Luka Mezgec, die op achterstand over de streep kwam.

Het parcours tussen Žalec en Idrija leende zich tot oorlog. Tussen beide gaststeden lagen immers vier beklimmingen, waaronder drie in de laatste zestig kilometer. De finale opende met de klim naar Rovte na 117,7 kilometer, gevolgd door de beklimmingen naar Medvedje Brdo en Dole. Maar net als donderdag lag de finish niet op de top, maar zo’n twintig kilometer verder.

De Italianen Lorenzo Fortunato en Marco Maronese, de Australiër Benjamin Hill en de Sloveense thuisrijder David Per sloegen de handen ineen en vormden de lange ontsnapping. Dit kwartet mocht ruim zeven minuten wegrijden bij het peloton, maar in de heuvelige tweede koershelft liep hun voorsprong snel terug en aan de voet van de laatste klim werden ze ingerekend.

Koers ontploft op klim naar Dole
Op de steile klim naar Dole ontplofte de koers en scheidden Esteban Chaves, Tadej Pogačar, Diego Ulissi en Aleksandr Vlasov zich af van de concurrentie. Ulissi zette dan vlak voor de top nog eens aan, waarna alleen Vlasov kon volgen. De Italiaan en de Rus stortten zich vervolgens in de afdaling. Ze konden zich echter geen fouten permitteren, want de achtervolgers lagen op de loer.

Ulissi en Vlasov maakten geen fouten en samen gingen ze uitmaken wie de ritzege zou pakken. Voor de Italiaan van UAE Emirates, vierde in het klassement, lag bovendien ook de leiderstrui voor het grijpen. In de laatste twee kilometer legde hij de koers in een definitieve plooi door weg te rijden bij zijn Russische vluchtmakker en vervolgens naar de winst te soleren.

Voor Vlasov restte de tweede plaats, al zag de Rus Ulissi in de slotfase nog twaalf seconden wegrijden. Vijf tellen achter Vlasov reed Giovanni Visconti naar de derde plek in een groep waarvan ook Andrea Vendrame, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Esteban Chaves, Ben Hermans en Fausto Masnada deel uitmaakten. Luka Mezgec kwam pas na 2:08 over de finish.

Diego Ulissi nieuwe leider
In het klassement is Ulissi de nieuwe leider. Hij verdedigt een voorsprong van 0:19 op Vlasov en van 0:26 op Vendrame en Visconti. Hermans is de nieuwe vijfde op 0:30.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Jandepandaman 21 juni 2019 om 15:26

Po in dienende rol? Leuk voor Ulissi

0
koos verrek 21 juni 2019 om 15:31

Ulissi was beter dan Po, dus logische keus

0
lander luypaert 21 juni 2019 om 15:34

Pogacar was niet slecht want hij reed er na een tijd Chaves af! Maar als je op 3 paarden kunt gokken en Ulissi heeft echt zeer goede benen dan is het begrijpelijk om Ulissi te laten winnen. Met wat geluk had hij trouwens al 3x kunnen winnen. 3e keer goede keer dus!

0
Bart De zever 21 juni 2019 om 15:35

Deze jongen is wel heel goed uit de giro gekomen. Kon al als enige nibali volgen in de gp lugano dus ik had wel verwacht dat hij korte metten ging maken met dit c peloton.

0
Gilberto 21 juni 2019 om 17:54

Mooi voor Diego. Jammer dat Masnada net niet meekon. Jammer toch dat Androni straks weer leegloopt :(
Waar gaat Vlasov trouwens uitkomen?

0
lander luypaert 21 juni 2019 om 18:22

Zou die naar Katusha gaan? Hoop voor hem van niet..

0
Gilberto 21 juni 2019 om 18:35

Ik vind het verdacht stil rond die jongen

0
Covadonga 21 juni 2019 om 19:06

Vendrame vind ik de verrassing. Ik had hem meer als sprinter in mijn gedachten.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone