Denise Betsema de beste in Wereldbeker Zonhoven, Alvarado derde bij comeback

zondag 24 oktober 2021 om 14:29
Denise Betsema de beste in Wereldbeker Zonhoven, Alvarado derde bij comeback

foto: Cor Vos

Denise Betsema heeft een topweekend afgesloten met een overwinning in de Wereldbeker van Zonhoven. Ze bleef wereldkampioene Lucinda Brand en een ijzersterke Ceylin del Carmen Alvardo voor. De kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal wist zaterdag ook al de Superprestige Ruddervoorde op haar naam te schrijven.

De afwezigheid van Marianne Vos, Annemarie Worst en Kata Blanka Vas werd gecompenseerd door de terugkeer van Ceylin del Carmen Alvarado. De Europese kampioene keerde na fysiek ongemak terug in de zandcross. De kopstart was voor Puck Pieterse, voor Denise Betsema, Lucinda Brand, Fem van Empel en Inge van der Heijden. Van die vijf beschikten Pieterse en Betsema over de beste benen.

Halverwege de cross nam zandspecialiste Betsema afstand van haar jonge landgenote. De Texelse was als een vis in het water in ‘De Kuil’ en reed al snel twintig seconden weg, terwijl Pieterse aansluiting kreeg van wereldkampioene Brand. In de achtergrond maakte Alvarado indruk met een opmars. Ze begon op de derde startrij, maar deed uiteindelijk mee om de vierde plaats.

Sterker nog, Alvarado maakte nog kans op een podiumplaats. Ze kreeg in de voorlaatste ronde Pieterse, die gelost was door Brand, in het zicht en sloot in de slotronde bij haar aan. Met enkele sterke technische passages wist Alvarado de derde plaats op de eisen. Wereldkampioene Brand volgde op een ruime halve minuut van Betsema, die een klasse apart bleek in het zand en zo de overwinning opeiste. Daarnaast verovert Betsema de leiding in de Wereldbeker bij de vrouwen.

Wereldbeker Zonhoven 2021
Uitslag vrouwen

1. flag-nl Denise Betsema in 47.44
2. flag-nl Lucinda Brand op 46s
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1m08s
4. flag-nl Puck Pieterse op 1m20s
5. flag-nl Fem van Empel op 1m35s
6. flag-nl Shirin van Anrooij op 1m36s
7. flag-nl Inge van der Heijden op 2m14s
8. flag-fr Line Burquier op 2m20s
9. flag-nl Yara Kastelijn op 2m46s
10. flag-it Alice Maria Arzuffi op 2m57s

Dit artikel delen:

19 Reacties

Murcia 24 oktober 2021 om 14:37

Op Denise staat geen maat!
Nog een tijdje Pieterse in haar spoor gehad die over een geweldige techniek beschikt en een goede loopster is maar nog wat inhoud mist, maar daarna hard doorgetrokken en niet meer omgekeken. Brand op karakter uiteindelijk tweede en Alvarado heb ik ook weer van genoten! Een geweldige inhaalrace met vooral die fantastische techniek op het lastigste zandklimmetje leidt voor haar naar brons. Puck vierde en zonder Worst en Vos (en ook natuurlijk Hongaarse Vas) een Top 10 met maar liefst 8 Oranje dames. Dominant tot en met en dat gaat niet snel veranderen. Cant na gisteren een goed optreden nu weer teleurstellend.

Dolfy 24 oktober 2021 om 14:37

Betsema weer verreweg de beste, maar toch een mooie wedstrijd gezien. Op dit parkoers is het ook lastig om een saaie wedstrijd te zien, zeker als je van de techniek geniet. Alvarado erg knap derde, had ik niet verwacht dat ze meteen weer mee doet vooraan. Cant betaalt de goede prestatie gister serieus, pas 24ste.

Michelangelo 24 oktober 2021 om 17:17

Oei, ik dacht eerst dat Cant niet mee deed.

Lijkt me toch echt haar laatste seizoen te worden. Enige wedstrijd waar ze nog een kansje heeft is het BK, of 1 of andere vage C-cross middenin de week.

Heeft veel voor het veldrijden in Belgie betekend (en eigenlijk ook voor de cross in het algemeen in de Vosloze wedstrijden), maar duidelijk niet de grote inspiratiebron geweest voor crossende meisjes. Want het is ronduit bedroevend wat de Belgische dames laten zien in een Vlaamse sport (voor Beer: dit is geen racisme light, maar een droevige constatering). En ik denk dat dit ook komt door haar uitstraling, of het ontbreken daarvan. Het is gewoon als klein meisje niet echt een rolmodel, niemand zal snel zeggen "ik wil net zo worden als Cant". Een groot verschil met de uitstraling van bijvoorbeeld Vos, VdBreggen of vroeger Van Moorsel. Als je het mij vraagt stuk voor stuk meer inspirerende rensters dan de altijd wat zurige Cant.

Murcia 24 oktober 2021 om 17:32

@Michelangelo
Eens met je betoog al zou ik Annemiek veel eerder noemen dan van der Breggen als inspiratie qua imago bij het grote publiek. Het enthousiasme van eerstgenoemde raakt volgens mij meer een snaar bij de massa dan de ietwat gereformeerde terughoudendheid van Anna.

Michelangelo 24 oktober 2021 om 18:02

Ik denk dat ze beide tot de verbeelding spreken. VdBreggen vanwege haar geweldige palmares gekoppeld aan een nog altijd superbescheiden en timide imago. En Van Vleuten vanwege haar “keikop”, het iedere keer weer terugkomen na zware valpartijen, en ook gewoon een prettige babbel aan de microfoon. Allebei gewoon tig keer meer uitstraling dan Cant.

En ergens kun je denk ik hetzelfde zeggen van Alvarado (prachtige glimlach in een gebruind gezicht) en zelfs ook van Brand (die met haar blijven-gaan mentaliteit ook erg inspireert).

Ik vraag me ook af hoe dat met Kopecky gaat zijn, of het haar wel lukt om de harten van jonge sporters te veroveren. Ze is in ieder geval daarmee goed bezig op de baan…

Gebruikersnaam 24 oktober 2021 om 18:27

Vlaamse meisjes met sportief talent/interesses kiezen nu eenmaal zelden of niet voor het wielrennen, zie dat ook niet veranderen.

Heb het idee dat de Vlaamse vrouw sowieso sport niet echt als een potentiële carrière ziet en dat ze eerder voor teamsporten gaan als ze het al proberen.

Alfons Haavers 24 oktober 2021 om 18:46

Persoonlijk vind ik van der Breggen niet meer ‘uitstraling’ hebben dan Cant. Beiden een mooi palmares (de ene op de weg, de ander in het veld) maar geen persoonlijkheid die de grote massa aanspreekt. In tegenstelling tot een Alvarado of als Belgische tegenhanger bv. Jolien D’Hoore, die wel die charme hebben.

Betwijfel overigens of het gebrek aan Belgische toprensters (zowel op de weg als in het veld) rechtstreeks te linken is aan de uitstraling van leading lady Cant. Denk dat Belgische meisjes bv. veel meer te maken krijgen met een Alvarado dan Nederlandse meisjes. Hoe vaak is zij op tv te zien in België vs. Nederland?

Je maakt graag de vergelijking NL/BE (zo ben je wel), maar qua vrouwenwielrennen kan je ook vergelijken met andere wielerlanden als Frankrijk of Spanje en vaststellen dat die ook nergens nog maar in de buurt komen van de prestaties van de Nederlandse vrouwen. Enkel de vergelijking maken met België zorgt in mijn ogen voor een vertekende analyse. Ja België is een crossland, maar geen vrouwenwielrennenland.

Ik persoonlijk denk dat er in Nederland veel meer aandacht is qua beleid voor sporten die economisch gezien niet echt hoogvliegers zijn, zoals het vrouwenwielrennen of bv. ook diverse nummers op de baan. Terwijl het in België veel moeilijker is om als profsporter in takken te overleven waarbij je zonder overheidshulp niet goed kan leven van je sport. Er zijn veel mannelijke crossers en wegwielrenners omdat daar in België (nou ja, Vlaanderen) de publieke aandacht en het geld zit.

Idem voor het aantal medailles op de OS. In België kan je prof worden in de takken waar je zonder overheidssteun goed kan leven van je sport, anders is het moeilijk. Dat is volgens mij in Nederland anders, waarbij de overheid veel meer inzet op kleinere (al dan niet Olympische) sporten. Dan heb ik het over jeugdopleidingen over accommodatie tot topsportcontracten.

Dat jij dat dan linkt aan het gebrek aan uitstraling van leading lady Cant, is volgens mij slechts een heel klein deel van het verhaal.

Murcia 24 oktober 2021 om 19:04

Er is in Nederland een rechtstreekse link te leggen tussen de sporten met een centrale aanpak waar men dus alle talent op één plek neerzet en samen laat trainen en de successen op grote toernooien. Dit gaat al terug naar de volleybal mannen en is sindsdien een model wat tal van andere bonden hebben overgenomen. Echt niet alleen de kleine sporten want bv Handbal en Atletiek zijn sporten met een ontzettend hoog niveau aan de top en vooral een breedte van heb ik jou daar. Je ziet bij de sporten waar men krampachtig vasthoudt aan het clubmodel zoals het Judo het minder en minder wordt. Bij de cross zijn die gezamenlijke trainingen ook pure winst. Ook voor België is een wereld te winnen als men haar eigen Papendal neerzet of Apeldoorn zoals de nederlandse baanwielrenners.

Chippen 24 oktober 2021 om 22:36

@murcia

enige hoop voor belgië is dat ze zich optrekken aan het hockey. een zeldzaam voorbeeld van een sport waarin zowaar wel eens lang en intensief werd geïnvesteerd om er een topper in te worden en het is ook gewoon gelukt.

heeft verder allemaal weinig met de uitstraling van cant te maken, maar zo weet je dat het winterseizoen is begonnen, wanneer remco wordt vervangen door sanne als wekelijks doelwit. relevant of niet, elke keer wordt ze wel op één of andere manier in het narratief betrokken.

Jacco van Stierop 24 oktober 2021 om 23:22

De uitstraling en het palmares van Peter Sagan: hoeveel Slowaakse jongeren zijn daardoor gaan fietsen, en gaan nu richting de top?

Alfons Haavers 24 oktober 2021 om 23:42

Ik geloof sowieso niet dat ‘inspireren’ een puur nationalistische beleving is.

MvdP is al sinds heel jonge leeftijd vaak te bewonderen in België (op tv of live op de cross), en ik ben er dan ook van overtuigd dat die veel Belgische kinderen/jongeren heeft geïnspireerd om het te proberen maken als crosser. Dan zegt zo’n Vlaamse kleine echt niet: Oei Mathieu is een Nederlander en geen Belg? Nee laat maar dan…

I.p.v. heel kritisch te zijn voor Cant (‘ze was te zurig, dus speelt België nu niet mee in de vrouwencross’), kan je het ook omdraaien.

In een land waar weinig aandacht was voor vrouwenwielrennen (en er ook amper wat te verdienen viel), heeft zij als wielrenster toch de top bereikt.

Meer zelfs: zoals je zelf zegt heeft ze de vrouwencross mee op de kaart gezet en er mee voor gezorgd dat steeds meer Nederlandse elitedames er nu (zonder overheidstussenkomst) hun beroep van kunnen maken door de stijgende populariteit van vrouwencross in Vlaanderen (waar alle crossen ondertussen op tv komen en het volk er stapje per stapje ook steeds meer pap van lust).

Wheely 24 oktober 2021 om 14:39

Wat een klasse gezien weer bij de dames. Mooi podium met Alvarado er bij. De jonkies ook weer goed.

Maillot à Pois 24 oktober 2021 om 14:45

Aangename kennismaking met Line Burquier.
Met Clauzel nog een 2de jonge Française die dichter bij de wereldtop lijkt te komen. Zou goed zijn voor de sport.

Franco Ballerini 24 oktober 2021 om 14:55

Inderdaad, zeer aangenaam in meerdere opzichten… Inderdaad goed voor de cross. Nu nog wachten op een paar goede Belgische dames.

Brabander 24 oktober 2021 om 15:16

Ook nog maar 18, die Burquier

harryjohan71 24 oktober 2021 om 17:35

@Franco Ballerini Eerst maar eens 1 Belgische renster die in de wereldbeker top 5 kan rijden. De enige die dat kan is waarschijnlijk Lotte Kopecky, maar die moet ook op de weg en de baan de Belgische eer bij de dames hoog houden

Brabander 24 oktober 2021 om 17:45

Overigens ook nog een DNF voor Laura Verdonschot, die het echt compleet kwijt lijkt te zijn

chiller87 24 oktober 2021 om 19:52

Wereldkampioen mtb u19. Dat Michel wuyts dit niet weet begrijp ik, maar dat de wielerflitsers dit niet weten stelt me wat teleur ;-)
Even serieus, ik denk dat ze zichzelf aan het ontdekken is in het veld. Ze zal vooral op de klimparcours iets kunnen laten zien. Hopelijk blijft ze de cross meenemen in de toekomst net zoals vas.

Maillot à Pois 24 oktober 2021 om 22:01

Bedankt Chiller, mountainbike volg ik inderdaad niet van heel nabij :-)
Ik zie dat ze de afgelopen seizoen ook best wel al wat veldritten heeft gereden, maar nog niet met resultaten van dit niveau

Headlines

Materiaalzone

Populair