Olympische Spelen: Denemarken verovert goud in olympische koppelkoers
Hansen en Morkov - foto: Cor Vos
zaterdag 7 augustus 2021 om 11:04

Olympische Spelen: Denemarken verovert goud in olympische koppelkoers

Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv hebben de finale van de olympische koppelkoers gewonnen. De Denen veroverden in een wedstrijd over tweehonderd rondjes en twintig sprints de meeste punten. Groot-Brittannië (Ethan Hayter & Matthew Walls) moest genoegen nemen met zilver, Frankrijk (Benjamin Thomas & Donavan Grondin) pakte het brons.

België (Kenny De Ketele & Robbe Ghys) eindigde ondanks een knappe finale als vierde, Nederland (Jan-Willem van Schip & Yoeri Havik) werd vijfde.

In de openingsfase mengden zowel Nederland als België zich in de strijd om de medailles. De Fransen gingen voortvarend van start en wonnen de eerste twee sprints. De Britten wonnen de derde sprint, waarna Van Schip Nederland in de vierde sprint vijf punten bezorgde. De vijfde sprint was een prooi voor de Belgen, net als de achtste.

Halverwege de wedstrijd voerde Groot-Brittannië de tussenstand aan, met één punt voorsprong op Denemarken. Nederland en België volgden op plek 3 en 5. De Fransen pakten vervolgens een halve ronde. De volgende drie sprints pakten zij de volle buit, maar daarna ging het kaarsje uit.

De Denen reden ondertussen een alerte wedstrijd en namen met winst in de zestiende sprint de leiding in de tussenstand over. Benjamin Thomas probeerde namens de Fransen opnieuw te ontsnappen, maar slaagde daar niet in. De Duitse ploeg zag na een valpartij van Roger Kluge zijn kansen op een medaille in rook opgaan.

Denemarken, Spanje en België probeerden gezamenlijk een ronde te pakken, maar deze poging bleek onsuccesvol. De Belgen gingen er solo vandoor, wat zorgde voor een spannende finale. Het bleek echter niet genoeg voor eremetaal.

De hoofdprijs ging naar de Denen, die na de wereldtitel in Berlijn vorig jaar ook de olympische titel veroverden. Voor Lasse Norman Hansen is het na het goud op de omnium in 2012 zijn tweede gouden plak.

Olympische Spelen Tokio 2021
Uitslag koppelkoers

flag-nr1 flag-dk Denemarken 43pt
flag-nr2 flag-gb Groot-Brittannië 40 pt
flag-nr3 flag-fr Frankrijk 40pt
4. flag-be België 32pt
5. flag-nl Nederland 17pt

 
15 Reacties
Sorteer op:
7 augustus 2021 11:16
Tof, wat een baas die Morkov. En over een paar dagen weer gewoon werken in de ronde van Denemarken.
  7 augustus 2021 11:25
  Wat een enorme klasbak is dat inderdaad. Die zou op de weg eigenlijk ook veel meer moeten kunnen winnen. #FreeMørkøv
  7 augustus 2021 11:25
  En moeten inhouden om Cavendish te kunnen laten winnen.
  7 augustus 2021 11:34
  Ik vind het vooral tof van de baas van Morkov, dat hij hier voor persoonlijke glorie mocht gaan, terwijl zijn salaris gewoon wordt doorbetaald. En hij rijdt niet eens in zijn sponsorshirt rond! Dat moet toch iemand zijn met een groot hart… :)
  7 augustus 2021 14:17
  @turtlehead, Moest wel even glimlachen!!!!
7 augustus 2021 11:17
Was een leuke koers, vooral door de pogingen van Frankrijk. Denemarken op economie naar goud. Nederland sprokkelde, maar kon uiteindelijk niet mee doen om de prijzen. België mooie poging aan het eind, maar relatieve passiviteit uit het begin breekt ze op.
7 augustus 2021 11:33
Patje heeft wel eens laten doorschijnen dat Morkov de rillingen krijgt wanneer hij als kopman wordt aangewezen. Een mentaal probleempje dus. Reden temeer om te werken aan dat probleem. Greipel begon als lead-out van Cavendish en won later veel grote koersen. Greipel was ook niet iemand die overliep van zelfvertrouwen maar had net dat duwtjr in de rug nodig om te scoren.
7 augustus 2021 11:40
Die move van de Belgen verdiende meer dan een vierde plaats. Al is dat in dit veld al ver boven de verwachtingen. Prima prestatie dus.
  7 augustus 2021 12:07
  De Fransen, Engelsen en Denen waren gewoon beter dan de Belgen. Ze hebben geen kans gehad op brons, zeker als je bekijkt hoe makkelijk de Engelsen de Belgen nog passeerden op het eind
  7 augustus 2021 15:20
  die move van de Fransen verdiende de terechte 3de plaats
7 augustus 2021 11:44
Wat een tempo. Nederland in dit veld met dit geweld het maximaal haalbare. Belgen helaas net (weer) buiten het podium.
7 augustus 2021 12:07
Nu weer een zilveren medaille er bij voor Ineos. Ook de felis aan Qhubeka, QS, Bora, FDJ en Arkea.
  7 augustus 2021 12:39
  Heeft ineos nu meer medailles als Belgie?
  7 augustus 2021 13:35
  Staan gelijk volgens mij. 3 goud, 1 zilver, 1 brons.
  7 augustus 2021 13:47
  Edit: België terug er voorbij

Reacties zijn gesloten.