Demi Vollering klopt Annemiek van Vleuten en is leidster na eerste bergrit Vuelta

vrijdag 5 mei 2023 om 15:29
Demi Vollering klopt Annemiek van Vleuten en is leidster na eerste bergrit Vuelta

foto: Cor Vos

Demi Vollering heeft de eerste bergetappe van La Vuelta Femenina 2023 gewonnen. Na bijna 130 kilometer kwam de kopvrouw van SD Worx als eerste boven op de Mirador de Peñas Llanas, na een spannend duel met wereldkampioene Annemiek van Vleuten. Ricarda Bauernfeind werd verrassend derde. Marianne Vos raakte haar rode leiderstrui kwijt.

Klassementsleidster en tweevoudig ritwinnares Marianne Vos haakte ruim 80 kilometer voor de finish af op de lange Puerto de Navafría (11,5 km aan 5,8%) en belandde in een grote groep achtervolgers, waar verrassend ook Movistar-klimster Liane Lippert in zat.

De Duitse kampioene kon een grote elitegroep van ongeveer 25 rensters niet volgen op de Navafría. In die voorste groep zaten Annemiek van Vleuten (Movistar) en Riejanne Markus (Jumbo-Visma) geïsoleerd tegen blokken van SD Worx, Canyon-SRAM, FDJ-SUEZ, UAE Team ADQ en Team DSM. De nummer twee van het klassement, Chloe Dygert, was ook van de partij en reed door de afwezigheid van Vos virtueel in de rode leiderstrui.

Annemiek van Vleuten in de kopgroep – foto: Cor Vos

Groep-Lippert rijdt drie minuten dicht
Na de afdaling van de Puerto de Navafría volgde een lang tussenstuk, overigens niet geheel vlak, van ongeveer 60 kilometer tot de voet van de slotklim. De groep van Vos volgde daar op ruim drie minuten, terwijl Movistar daar de achtervolging leidde in dienst van Lippert. Door een ongelukkige crash van Niamh Fisher-Black was de samenwerking vooraan even weg en kon het grote peloton tot op anderhalve minuut komen.

Vooraan waren het Team DSM en Canyon-SRAM die het tempo bepaalden, maar er werd ook veel naar elkaar gekeken. Daardoor kwam de groep-Lippert in volle finale tot op 25 seconden. Aan de voet van de slotklim naar Mirador de Peñas Llanas (4,6 km aan 7,1%) lag nog een tussensprint, waar Markus zes bonificatieseconden pakte voor Dygert, die genoegen moest nemen met vier tellen.

Slotklim
Op de klim kregen Lippert en Vos de favorieten wel in het zicht, maar aansluiten deden ze nooit. De Duitse kampioene verloor zo kostbare tijd in haar klassementsstrijd. Vooraan dunde de elitegroep flink uit door werk van Gaia Realini en Demi Vollering. Onder meer Dygert ging door het stevige tempo van de leidster in de Women’s WorldTour overboord.

Van Vleuten, Realini, Evia Muzic en een sterke Ricarda Bauernfeind zaten aan het wiel van Vollering geplakt. Zij begonnen met een minimale voorsprong op Riejanne Markus aan de laatste kilometer. Het draaide uit op een sprint van drie met Vollering, Van Vleuten en Bauernfeind. Vollering koos voor een strak tempo, sloeg een gat en kwam solo over de finish.

Vollering nieuwe leidster
Drie seconden later kwam Van Vleuten over de finish en Markus werd zevende op 30 seconden van Vollering, die door die verschillen de nieuwe leidster is in La Vuelta Femenina. Ze heeft in het algemeen klassement vijf seconden voorsprong op Van Vleuten en twaalf seconden op Markus.

Dit artikel delen:

29 Reacties

FDJ 5 mei 2023 om 17:19

Mooi hoe Bauernfeind zich ontwikkelt (Ik zou overwegen haar Kamerlid van D66 of GroenLinks te maken met zo’n achternaam :p )

Zij viel mij vorig naar al op in het nationaal kampioenschap tijdrijden in het Sauerland. Was nier ver van vakantieadres af en zij won daar de U23 categorie met een snellere tijd dan de winnares bij de elite. Dat gaat een grote worden!

8
Cayolle 5 mei 2023 om 16:12

Schitterende etappe met mooi koersverloop en uiteindelijk een mooie strijd op de laatste klim.
En wat zit die Vollering mooi op haar fiets in volle inspanning. In navolging van haar voorgangster bij de ploeg (Van der Breggen) en een groot contrast met achtervolgster Van Vleuten.
Dygert die op de laatste klim toch niet kan volgen en Realini die wel de strijd aangaat, maar Van Vleuten en Vollering zijn toch nog een maatje te groot.

6
paul koudijs 5 mei 2023 om 15:52

Ik ben een fan van Van Vleuten, maar je krijgt pijn aan je ogen als je haar ziet fietsen. Een totaal gebrek aan souplesse. En inderdaad een gevaar op de weg.

5
Guushovd 5 mei 2023 om 15:42

Er mist toch wel een echte bergetappe. Twee finishes bergop met een 2e klim halverwege de etappe, maar de aard van beide etappes maken het bijna vanzelfsprekend dat het beide keren op de laatste klim aankomt. Ik vind dat een grote ronde, ook al zijn ze bij de vrouwen maar een week, toch een etappe nodig heeft met een echt bergachtig profiel.

4
Polleke 5 mei 2023 om 17:00

Dan is de helft van dit deelnemersveld buiten de tijdslimiet…

2
Guushovd 5 mei 2023 om 17:08

De vogezen etappe vorig jaar in de tour? Nee, dat kan en het vrouwen peloton groeit steeds meer naar een breed niveau. Maar ik snap wel waarom inrichters het nog niet doen, omdat het allemaal nog in ontwikkeling is. Hopelijk komen er snel 2 weekse grote rondes bij de vrouwen.

1
Rulifaller 5 mei 2023 om 17:24

In grote rondes bij de mannen komt het ook bijna altijd aan op de laatste klim, hoeveel ze er onderweg ook leggen.

2
Guushovd 5 mei 2023 om 19:11

@Rulifaller. Natuurlijk, je wint een etappe pas aan het eind. Maar etappes met meerdere klimmen en niet teveel vlakke tussenstukken zijn toch het mooiste en zo'n etappe mist deze vuelta.

Edit: Ik bedoel als koninginne-etappe. Verder heeft iedere etappe zijn plek in een meerdaagse koers

2
Rulifaller 5 mei 2023 om 23:00

@guushovd ja daar heb je wel gelijk in. Nu zat er heel veel km tussen. Had op zich stuk interessanter kunnen zijn als de ploegen met 4-5 vrouwen in de kopgroep wat agressiever hadden gekoerst ipv weer rechtstreeks met geïsoleerde AVV en Vollering die uiteindelijk alleen nog Reusser had naar de slotklim te rijden.

De Tourmalet rit in de Tour heeft het wel geloof ik zo’n rit met ervoor de Aspen.

0
Cayolle 5 mei 2023 om 16:22

Wat een vreemde barrage na de val van Fisher-Black. Die is echt door de koersleiding naar achteren gezet, terwijl normaal gesproken terugkomen tussen de wagens na een val gewoon mogelijk is.

4
Polleke 5 mei 2023 om 16:58

Ja, die commi mogen ze ook een weekje schorsen, liefst deze week…tegen alle regels in dit, na een valpartij moet het convooi zo rap mogelijk weer gesloten worden…haar collega die er ook lag kon zo mooi weer aansluiten, seconden daarna kwam FB vol in de wind alleen te zitten…

0
Paddie 5 mei 2023 om 15:30

Annemiek, Annemiek. Met hangen en wurgen noemen we dat.

2
Martino87 5 mei 2023 om 15:34

Het ziet er niet uit, maar ze nog wel steeds heel goed.

1
Pietspeed 5 mei 2023 om 15:43

Elke keer wel de schoonheidsprijs. Respekt voor haar vechtlust, maar op Demi staat geen maat.

-1
Paddie 5 mei 2023 om 15:58

Schoonheidsprijs? Annemiek als Miss Bike.

0
Rulifaller 5 mei 2023 om 17:32

Haha ja het ziet er echt niet uit, maar ze was toch wel sterk en zonder de grote verbetering van Vollering dit jaar had ze deze etappe toch gewoon weer gewonnen! Benieuwd hoe het zondag zal gaan!

1
mokum the best 5 mei 2023 om 22:44

Pietspeed schoonheids prijs? Ze zit als een kameel op de fiets.

0
Akiria 5 mei 2023 om 15:35

Het begint zo langzamerhand een gevaar te worden dat gezwiep…

2
AnderJ 5 mei 2023 om 15:35

Markus op 12 seconden. Benieuwd hoe het koersverloop morgen zal zijn zónder slotklim. Als Markus opnieuw 6 boni’s pakt moet ze er nog ergens 6 (of 7) pakken voor een dagje rood.

0
Jandepandaman 5 mei 2023 om 15:39

Die harkt met boni’s straks een podium bij een, doet ze netjes

3
Batüwü Griekgriek 5 mei 2023 om 16:36

En waarom liet Canyon Dygert zo hard op kop rijden. Voor wat of voor wie? Zonder die inspanning had ze veel langer meegekund op de slotklim. En misschien zelfs de rode trui kunnen pakken.

0
Rulifaller 5 mei 2023 om 17:30

Sorry maar dat is echt flauwekul. Ze reed waarschijnlijk juist op kop omdat ze wist dat ze toch niet de sterkste van de ploeg was. We hebben de klim onderweg niet in beeld gezien, maar zij heeft de benen daar waarschijnlijk wel gevoeld. Bovendien had ze op het veel eenvoudigere klimmetje gister ook niet veel over, anders had ze zich wel in de demarrages bovenop van Van Vleuten, Vollering etc gegooid.

Het is gewoon een zwaar gebouwde renster die nog nooit op dit niveau een berg heeft opgereden, het is volkomen normaal dat ze niet bij de besten hoorde vandaag op een behoorlijk steile beklimming. Je verwacht Ganna toch ook niet op zo’n klim in de groep met Pogi en Vingegard?

2
Cayolle 5 mei 2023 om 17:35

Ze verloor wel erg veel tijd (> 1,5 min.) in die laatste km’s, maar ik had het inderdaad wel eens willen zien als ze niet al dat kopwerk had gedaan.
Maar met Chabbey (4-e in AK, 1-e in bergklassement) hebben ze daar in de ploeg wel een kopvrouw waarvoor je wat kopwerk kan verrichten, dus helemaal voor niets is/was dat werk onderweg van Dygert niet.

1
Cornelius 5 mei 2023 om 17:40

Voor het algemeen klassement zal Canyon de kaart Elise Chabbey getrokken hebben. Dat lijkt me binnen die ploeg vrij logisch, hoewel ploeggenote Ricarda Bauernfeind het vandaag een stuk beter deed, maar die heeft dan weer achterstand opgelopen in de waaierrit.

0
Rulifaller 5 mei 2023 om 19:07

Ik weet niet of jullie Dygert de afgelopen dagen hebben zien rijden, maar die rijdt echt wel voor zichzelf tenzij ze voelt dat dat geen zin heeft.

Ze is ongelooflijk sterk, maar het is echt geen klimster. Reusser is ook heel sterk, geen slechte klimster voor haar gewicht, deed het in die groep onderweg rustig aan, en verloor toch nog een minuut.

Bovendien komt er nog een klim naar Lagos de Covadonga aan, ook lastig, en nog veel langer, dus Dygert zal echt wel aangevoeld hebben dat ze voor het eindpodium kansloos was.

2
Maillot à Pois 5 mei 2023 om 16:47

Meest indrukwekkende misschien nog Reusser die hier binnen de minuut binnenloopt.

0
Guushovd 5 mei 2023 om 19:05

Ik vind Reusser echt een fenomeen. Fantastische renster, innemende persoonlijkheid en volwaardig arts. Ik ben fan.

3
In de waaier 5 mei 2023 om 20:08

Wie was naast Iris Slappendel de andere verslaggever op Eurosport?? Die stem leek verdacht veel op ??? Ik hoop het.

0
Cornelius 5 mei 2023 om 20:14

Tim de Vries?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone