Deceuninck-Quick-Step bevestigt komst Ethan Vernon

vrijdag 15 oktober 2021 om 12:23
Deceuninck-Quick-Step bevestigt komst Ethan Vernon

foto: Cor Vos

Teammanager Patrick Lefevere liet eerder in zijn wekelijkse column in Het Nieuwsblad al weten dat Ethan Vernon volgend jaar zal uitkomen voor Deceuninck-Quick-Step, maar het is nu ook door de Belgische formatie wereldkundig gemaakt. Het gaat om een tweejarig contract.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Vernon, die in augustus 21 jaar werd, reed zowel op de baan als op de weg al mooie uitslagen bij elkaar. Zo werd hij vorig jaar tweede op de Kilometer en vijfde in de puntenkoers tijdens het EK baanwielrennen in Plovdiv en mocht hij met de Britse ploeg mee naar de Olympische Spelen van Tokio. Dit voorjaar eindigde hij met de Britse wegploeg tiende in de Trofeo Alcudia, onderdeel van de Challenge Mallorca.

Toekomst als sprinter 
Na de Spelen won hij een etappe in de Tour de l’Avenir in een sprint. Daarna reed hij de Tour of Britain, voordat hij zevende werd tijdens het WK tijdrijden voor beloften in Vlaanderen. Dit is Lefevere niet ontgaan en dus mag de jonge Brit zich vanaf komend seizoen bewijzen bij Deceuninck-Quick-Step. “De ploeg heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van jonge renners. Ik had dan ook geen betere plek kunnen verzinnen om mijn profcarrière te beginnen”, aldus Vernon.

“Binnen de ploeg weet men ook heel erg veel van sprinten, en daar wil ik me in specialiseren. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan en zoveel mogelijk te leren.” Ook Lefevere is tevreden met zijn nieuwste aanwinst. “We hadden Ethan deze zomer al op het oog. We wisten dat meerdere ploegen in de race waren voor zijn handtekening, we zijn dus heel erg blij dat hij nu deel uitmaakt van onze ploeg. Hij heeft in de U23-categorie al laten zien dat hij snel is en goed kan tijdrijden.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Michelangelo 15 oktober 2021 om 12:35

Ik snap dat het een geweldige ploeg is om voor te mogen rijden, en dat je daar als jonge rijder blij mee bent.

Maar ik vraag me wel af of dit de beste omgeving is om als jonge renner terecht te komen. Ik denk dat er ploegen zijn die beter en zorgvuldiger om gaan met jonge renners… TJV met de beloftenploeg, en ook DSM is in staat gebleken om jonge renners goed te brengen (ook al zie je daar wel de nodige onvrede bij sommigen).

0
Steven_E 15 oktober 2021 om 12:50

Trentin, Kwiatkowski, Schachmann, Alaphilippe, Mas, Bagioli, Almeida, Jakobsen, Cavagna, Honoré …
Toch best een pak renners die over verschillende generaties heen bewezen hebben dat DQS weldegelijk weet hoe ze talent moeten brengen.

0
Michelangelo 15 oktober 2021 om 13:02

Ik zeg zeker niet dat ze alles verkeerd doen, sommigen van de namen die je noemt bewijzen dat ook.

Maar ik heb ook in mijn hoofd hoe ze zijn omgesprongen met Evenepoel. Kleine koersjes laten rijden maar volop in de media zetten, en vooral het laten rijden van de Giro om sponsors binnen te halen. Ligt overigens ook voor een stuk bij Evenepoel en zijn entourage zelf.

Ik geloof alleen zelf in de iets geleidelijker weg die je vaak ziet bij andere ploegen. Zeker als je het talent net niet blijkt te hebben of net niet zo snel tot ontbolstering komt. Bij DQS word je meteen voor de leeuwen/wolven gegooid, en als je niet mee kunt dan is het ook snel weer klaar.

0
ChefSpijker 15 oktober 2021 om 14:05

Jumbo is nog maar net 2 jaartjes bezig met de opleidingsploeg. Om daar nu al conclusies aan te verbinden dat ze het zo geweldig doen is misschien ook een beetje vroeg. Kooij is als eerste doorgestroomd en die is maanden eerder overgezet naar het WT-team dan het plan was wegens blessures in het WT-team. Ze hadden nog wat opvulling nodig voor de Vlaamse voorjaarswedstrijden. Klinkt ook niet als de meest geleidelijke weg.

0
Panache 15 oktober 2021 om 14:17

Mooi lijstje Steven_E, maar pas op dat je scouting niet verwart met opleiden.
De manier waarop het verguisde DSM een coureur als Hindley naar podium Giro vergezelde oogt bij mij meer respect dan wat ze presteerden met Barguil (daar droop het talent van af in de jeugd). Voorbeelden dicht bij huis zijn ook Roglic, Kuss en de Deense paling die zonder adelbrieven uit de jeugd zich super ontwikkeld hebben (Van Aert dan weer niet, dat was 90% scouting en slechts 10% opleiden).
Ik zie DQS als een van de besten op het gebied van scouting en als middenmoter op het gebied van ontwikkeling.
Goed dat Bagioli genoemd wordt. Kijk ik naar zijn 2018-2019 uitslagen in de jeugd (winnaar Toscana Terra di Ciclismo Eroica, Il Piccolo Lombardia, Ronde de l'Isard) dan kan ik zijn 2020-2021 seizoen niet beschouwen als een ferme stap vooruit, het is gewoon een gestage ontwikkeling zoals ik die bij vrijwel ieder team verwacht. Absoluut niets extra's. Hodeg lijkt op basis van o.a. zijn Tour de l'Avenir onder te presteren en zo zijn er meer.
In mijn optiek is de vraag die beantwoord moet worden of het potentieel van renners volledig tot wasdom komt bij deze ploeg en dan is mijn antwoord nee. Dat kan ook bijna niet door een grote interne concurrentie, dat zie je ook bij Ineos waar een Sosa ondersneeuwt.

0
ChefSpijker 15 oktober 2021 om 14:43

@Panache >>> Wat namen (Alaphilippe, Schachmann, Mas, Cavagna) die Steven opsomde zijn wel echt in het opleidingsteam van QS begonnen. Nog voordat DSM een opleidingsploeg had, laat staan Jumbo, had QS een eigen opleidingsteam. Paar jaar onder de naam Etixx en in het laatste jaar Klein Costantia (dat was een merknaam van die Tsjechische geldschieter van QS).

Sénéchal, Vakoc en Narvaez ook nog van de renners die bij QS zijn doorgebroken. Ook een Konrad, Garcia Cortina en de Hoelgaardjes hebben in dat opleidingsteam gefietst zonder uiteindelijk prof te worden bij QS zelf. Al kun je ook dan nog spreken over scouting bij de junioren, maar die zijn in de beloftencategorie wel (deels) gevormd bij QS.

0
Landeirovic 15 oktober 2021 om 15:19

Voor mij is Narvaez pas goed beginnen presteren bij Ineos en niet bij DQS

0
Steven_E 15 oktober 2021 om 16:12

Mijn lijstje draaide niet per sé om opleiden, wel om jonge renners die bij DQS terechtkwamen en van daaruit goeie profs zijn geworden. Want volgens Michel was dat bij DQS lastig voor 21-jarige renners a la Vernon.

0
Baukema Tomoulin 15 oktober 2021 om 16:14

Volgens mij kan je scouting en opleidingen niet los van elkaar zien. Elke renner wordt gescout en vervolgens heb je een plan en toekomstbeeld voor deze renner. Dat plan tot uiting brengen is opleiden en dat kan door allerlij externe factoren beter of minder goed uitpakken. Scouten en opleiden los van elkaar zien is onzinnig.

0
Panache 15 oktober 2021 om 17:13

Los van elkaar zien is denk ik niet onzinnig wanneer je de zaken los van elkaar beoordeelt (wat daar ook intern behoort te gebeuren). Hoe wil je jouw scouts beoordelen als de trainer misschien er een potje van maakt of andersom? Het zijn wel degelijk losstaande zaken.
Voorbeeldjes:
Renner A: talent 95% maal talentenbegeleiding 80% = 76% output.
Renner B: talent 85% maal talentenbegeleiding 95% = 80% output.
Renner C: talent 75% maal talentenbegeleiding 100% = 75% output.
In dit voorbeeld is renner A het talentvolst, renner B haalt de beste resultaten, maar renner C is het beste begeleid om 100% uit zijn kunnen te halen.
In de praktijk heb je niet zo'n percentages maar meet je talent af aan wattagetesten vóór contract en het resultaat van de talentenbegeleiding aan de hand van de gestelde doelen, wedstrijdwaarden en prestaties in wedstrijden.

0
Baukema Tomoulin 15 oktober 2021 om 17:59

Kwantificeren van het talent is al een eerste misser. Hoezo 90% talent? Dikke onzin. Die 90% van je komt al uit eigen keuzes en inzich in eigen lichaam en weten wat jezelf beter maakt zónder trainer. Primoz wist bv al heel goed hoe hij zichzelf tot topprestaties krijgt door het schansspringen. Dan is scouting goed en wat kneepjes van het vak erbij en je hebt een wereldtopper. Dito voor Evenepoel maar dan met voetbal.

0
Steven_E 15 oktober 2021 om 14:10

Daarin volg ik je toch niet, het is vooral de media zelf die daar schuld treft. Een buitenlandse ploeg voor hem had in dat opzicht beter geweest. Maar als je dan Vansevenant ziet, die krijgt alle tijd om er te komen en mag tussen wedstrijdperiodes door zelfs af en toe enkele weken tussen z’n beesten gaan zitten op de boerderij. Als dat niet geleidelijk is dan weet ik het niet. Maar goed, jij baseert jouw mening op 1 case, die bovendien nog eens héél uitzonderlijk is. Lijkt me dat Vernon niet met Evenepoel te vergelijken valt.

0
Ruwe Diamant 15 oktober 2021 om 22:04

Geen betere plek om zijn profcarrière te beginnen inderdaad. Bij DQS leer je de kneepjes van het vak. Leer je koersen winnen.

Bij DSM leer je bepaalde zaken tegen het risico dat je alle plezier in het wielrennen verliest. Zo hoorde ik Michiel Elijzen overlaatst.

TJV? Wie dan?
-Kooij, Van Dijke 1&2? De CRO Race werd gereden tegen amateurtempo.
-Het fenomeen Roglic binnenhalen was een gelukstreffer als je de woorden van Maas herinnert.
-Vingegaard? Ik stel daar ZEER grote vraagtekens bij. Op 11 maanden tijd van machteloos Polen uit handen geven naar 2de in de Tour.

Daarnaast heb je, Tolhoek, Eenkhoorn, Oomen en Teunissen die achteruit gaan ipv vooruit.

Foss lijkt me 90% talent en 10% begeleiding. Hoeveel heb je al aan die jongen kunnen werken? Niet veel. Qua inhoud zit het goed maar qua profiel weet ik niet waar die jongen moet gaan winnen. Romandië of Zwitserland misschien.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone