De Track Champions League, wat is dat precies?

De Track Champions League, wat is dat precies?

De trofee voor de winnaars van de Track Champions League is imposant - foto: SWPix.com

Door Zeger Schaeken
zaterdag 12 november 2022 om 17:30
Overzicht

Zaterdagavond staat de eerste manche van de UCI Track Champions League op het menu. Er wordt in het Spaanse Mallorca gestreden om de eerste punten van de klassementen. Maar hoe verdien je die punten precies? En wie staan er allemaal aan de start? WielerFlits legt het uit.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De UCI Track Champions League werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. De organisator van het event is Discovery Sports Events, dat zich voor het eerst richt op het baanwielrennen en wielrennen tout court. Ze hebben een concept samengesteld waarin de baanwielrenners elke manche strijden voor punten. Wie aan het einde de meeste punten heeft, wint.

Tot nu toe zeer simpel. Toch is er meer uitleg nodig. De mannen en vrouwen, die natuurlijk apart rijden, kunnen van start gaan in een van de twee categorieën. Die twee categorieën zijn de Sprint en de Endurance. De sprinters kunnen punten verdienen in de Sprint en de Keirin, de renners en rensters van de uithouding doen dat in de Eliminatie en de Scratch. Uniek in het onderdeel Sprint: er wordt niet met twee, maar met drie gesprint.

Puntentelling 
De winnaar van het onderdeel verdient 20 punten. De tweede scoort 17 punten, de derde 15, de vierde 13 en de vijfde 11. Vanaf positie zes tellen de punten met één eenheid naar beneden. Per avond wordt elk onderdeel tweemaal afgewerkt. Een atleet moet met andere woorden vier keer in actie komen in een manche.

Wat de Track Champions League ook speciaal maakt, is het feit dat de manches slechts twee à drie uur duren. Dit is een bewuste keuze van de organisatie, om het event in een verpakte en gecondenseerde manier aan het publiek te tonen. “We willen het publiek voor 100% boeien, ze mogen zich nooit vervelen”, vertelde een van de organisators aan WielerFlits. Deze manier van koersen zorgt ervoor dat de atleten weinig tijd hebben om te recupereren, wat spektakel kan opleveren.

Manches en deelnemerslijst
In totaal zullen de atleten vijf manches afwerken. De eerste van de vijf manches wordt gereden op Mallorca (12/11). Daarna wordt er naar Berlijn (19/11), Saint-Quentin-en-Yvelines (26/11) en Londen (tweemaal, 2/12 en 3/12) getrokken.

Tot slot geven we de belangrijkste deelnemers mee. Vooral bij de sprinters is de deelnemerslijst indrukwekkend en van wereldklasse. Zo zullen onder meer Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Matthew Glaetzer en Matthew Richardson aan de start staan. Bij de vrouwen staan er ook een aantal toppers aan het vertrek met onder anderen Mathilde Gros, Lea Friedrich en Kelsey Mitchell. Ook Nederland is vertegenwoordig met onder meer Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen.

Het deelnemersveld bij de atleten die zich richten op de Endurance is niet van hetzelfde niveau. Dit heeft ermee te maken dat een aantal van de wereldtoppers nu aan de start staan van de Zesdaagses. Toch komen bij de mannen onder meer Sebastian Mora, Gavin Hoover, Dylan Bibic en Roy Eefting in actie. Bij de vrouwen sieren Katie Archibald, Laura Kenny, Rachele Barbieri en Jennifer Valente de deelnemerslijst.


Vrijdag verscheen op WielerFlits al een interview met Harrie Lavreysen, die vorig jaar de beste was in het sprintklassement. Op een mediadag van de Track Champions League, dat georganiseerd werd door Eurosport en discovery+, spraken we ook met ambassadeur Chris Hoy en mede-organisator Francois Ribeiro. Deze interviews worden later gepubliceerd op de site WielerFlits. 

Dit artikel delen:

6 Reacties

Het Luipaard van Lent 12 november 2022 om 08:09

Edit redactie: Bedankt, het is inmiddels toegevoegd aan wielrennen op TV.

0
Oblomov 12 november 2022 om 10:47

Ben een beetje bang dat dit concept nu al mislukt is. Vorig jaar waren de kijkcijfers bij RTL echt dramatisch, terwijl ze waarschijnlijk hoopten dat het, net als darten, een bescheiden kijkcijferhit zou worden.

Van mij mogen ze terug naar de situatie dat de wereldbekers in de winter werden gehouden en het WK begin maart.

0
Magician 12 november 2022 om 18:43

Darts heeft ook echt de tijd nodig gehad om kijkers te trekken voor toernooien buiten het WK. En dat is dan nog een sport op zich, dit is een niche van een sport die we vooral volgen in de zomer.

Ik vind het te vroeg om het idee weer af te schieten.

0
mocca 12 november 2022 om 21:18

Dat de kijkcijfers bij RTL zegt niks. Als in andere landen het wel goed wordt bekeken is het gewoon geslaagd.

0
Oblomov 12 november 2022 om 22:41

@mocca

Natuurlijk doen de Nederlandse kijkcijfers er wel toe. Is één van de weinige landen waar wielrennen een significant publiek heeft. Als het hier niet lukt, op een gratis zender en met sterren uit eigen land als Hoogland en Lavreysen, dan is er weinig reden om aan te nemen dat het elders wel kijkers trekt.

0
Romāns Vainšteins 12 november 2022 om 22:47

Wielrennen goes computerspelletje. Kansloos gedoe los van een losgeslagen nerd in de marge. MC Hammergamesgedoe.

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone