De mooiste zege van Wout van Aert in 2020

De mooiste zege van Wout van Aert in 2020

foto's: Cor Vos

vrijdag 25 december 2020 om 19:40
Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2020? Elke werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag blikken we terug op de zeges van Wout van Aert.

flag-it Strade Bianche (1 augustus)

Het is zaterdag 1 augustus 2020, in het middeleeuwse centrum van Siena. Net voor de klok van twee uur verzamelen ongeveer 160 renners zich voor de veertiende editie van Strade Bianche. Voor veel coureurs is de wittewegenklassieker in Toscane een bijzondere wedstrijd, maar in de context van de coronacrisis is het al helemaal een evenement om te koesteren. Met Strade Bianche begint het WorldTour-circus namelijk weer op volle toeren te draaien.

Ook voor Wout van Aert is het een bijzondere dag. Met Strade Bianche verschijnt dan eindelijk die stip op de zo lange horizon, meer dan één jaar na de horrorcrash in de Tour de France en een moeizame revalidatie. Akkoord, Van Aert maakte aan het begin van 2020 al zijn rentree in het peloton. Maar al vrij snel na een gure editie van Omloop Het Nieuwsblad breekt ook in Europa de coronapandemie uit en ligt de wielerwereld op zijn spreekwoordelijke gat.

Wout van Aert geniet als winnaar van Strade Bianche – foto: Cor Vos

Begin augustus kan er echter weer gekoerst worden in midden-Italië en dat doen de renners dan ook met volle overgave. Al vrij snel nadat het startschot heeft geklonken, besluiten zes renners om er vanonder te muizen om een traditionele vroege vlucht op poten te zetten. Simon Pellaud beschikt na een tijdje stofhappen over de beste benen en kiest er dan ook voor om in zijn eentje verder te rijden. De in Colombia woonachtige Zwitser is echter een vogel voor de kat.

In de achtergrond zien we op tachtig kilometer van de streep een eerste versnelling van Julian Alaphilippe, de winnaar van vorig jaar, en Mathieu van der Poel, die hier als wereldkampioen veldrijden een ware speeltuin vindt. Beide renners slagen er echter niet in om weg te rijden en spelen in de finale ook geen rol van betekenis. Deels door materiaalpech of een vervelende stuiterpartij, anderzijds omdat ze op het moment suprême niet over superbenen beschikken.

Van Aert op weg naar de zege – foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang beschikt wel over heel goede benen en besluit op de achtste gravelstrook, de bijzonder lange en pittige Monte Sante Marie, aan een lange solo te beginnen. De Deense kopman van Astana lijkt met nog vijftig kilometer te gaan op weg naar een gedenkwaardige zege, maar blijkt toch iets te hard van stapel te lopen. Fuglsang wordt uiteindelijk bijgehaald door Maximilian Schachmann, Davide Formolo, Michal Kwiatkowski, Alberto Bettiol, Greg Van Avermaet en Wout van Aert.

Wat volgt is een titanenstrijd tussen de allerbeste kopmannen. Na een afvallingskoers is het nog aan vijf renners: Van Aert, Schachmann, Bettiol, Formolo en Fuglsang. Vlak voor de laatste gravelsector van Le Tolfe voelt Van Aert zijn moment gekomen. De Kempenaar neemt iets meer risico’s in de afdaling, begint met enkele meters voorsprong aan Le Tolfe en weet op pure power zijn voorsprong iets te vergroten. Bettiol probeert het nog met een ultieme inspanning, maar blaast zichzelf op.

In de laatste kilometers richting finishplaats Siena is het aan Van Aert om een beperkte voorsprong te verdedigen op zijn laatste uitdagers. Schachmann en Formolo blijven lange tijd hangen op tien, maximaal vijftien seconden, maar krijgen het gaatje niet dicht en in de slotkilometers breekt de veer definitief. Van Aert moet alleen nog maar de laatste steile slotkilometer in het smalle centrum van Siena overleven, richting de finish aan het Piazza del Duomo.

En dat doet hij met verve, waardoor hij zijn eerste grote klassieke zege op zijn palmares mag bijschrijven. De definitieve doorbraak van klassiekercoureur Wout van Aert is een feit. De volgende afspraak: Milaan-San Remo…

Strade Bianche 2020 (1 augustus)
Siena – Siena (184 km)
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 4u58m56s
2. flag-it Davide Formolo (UAE Emirates) op 30s
3. flag-de Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) op 32s
4. flag-it Alberto Bettiol (EF Pro Cycling) op 1m31s
5. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 2m55s
6. flag-cz Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick-Step) op 3m59s
7. flag-us Brent Bookwalter (Mitchelton-Scott) op 4m25s
8. flag-be Greg Van Avermaet (CCC Team) op 4m27s
9. flag-at Michael Gogl (NTT Pro Cycling) op 6m47s
10. flag-it Diego Rosa (Arkéa-Samsic) op 7m45s

Volledige uitslag

De renner van Jumbo-Visma kraait victorie in Siena – foto: Cor Vos


flag-it Milaan-San Remo (8 augustus)

Een week na zijn uitmuntende zege in Strade Bianche pept Van Aert zich op voor een andere grote Italiaanse klassieker: Milaan-San Remo. De renner van Jumbo-Visma begint als topfavoriet aan La Primavera, zeker omdat hij de woensdag voor Milaan-San Remo andermaal laat zien over zeer snelle benen te beschikken. In Milaan-Turijn moet hij winnaar Arnaud Démare en Caleb Ewan laten voorgaan, maar finisht hij voor renners als Peter Sagan en Fernando Gaviria.

Ondanks een gewijzigde aanloop heeft ook de 111e editie van Milaan-San Remo heeft niet veel om het lijf vooraleer de renners beginnen aan de Cipressa. Op deze beklimming wordt het kaf vaak van het koren gescheiden en ook nu zien we de mindere sprinters meteen overboord gaan. De puncheurs en klassiekerspecialisten houden zich echter koest op de Cipressa en dus trekken we met een vrij omvangrijke groep naar de voet van de Poggio, ook dit jaar weer de scherprechter in koers.

Wout van Aert geniet van de champagne – foto: Cor Vos

Met een lengte van net geen vier kilometer aan amper 4% is het eigenlijk een helling van niks, maar het blijkt voor Julian Alaphilippe lastig genoeg om wat te proberen. De Fransman, in 2019 nog glansrijk winnaar in San Remo, schudt eens flink aan de boom en alleen Van Aert blijkt in staat om het tempo van Juju te volgen. De Belg ziet echter wel sterretjes in het wiel van de Fransman en besluit op een gegeven moment om op eigen tempo naar boven te knallen.

Alaphilippe pakt enkele meters en de renner van Deceuninck-Quick-Step komt met beperkte voorsprong boven op de Poggio. Van Aert begint een drietal seconden later aan de verraderlijke en razendsnelle afdaling van het laatste klimmetje, renners als Mathieu van der Poel en Peter Sagan zitten al wat verder. Alaphilippe, die normaal toch te boek staat als een eminent daler, maakt al snel enkele stuurfoutjes en ziet Van Aert binnen een mum van tijd weer aansluiten.

Met twee kandidaat-winnaars beginnen we aan de laatste kilometer. Van Aert en Alaphilippe hebben niet veel tijd om naar elkaar te loeren, aangezien een achtervolgende groep (met Van der Poel, Sagan en Michael Matthews) niet al te ver zit. De twee koplopers blijven echter buiten schot en in de laatste honderden meters kan het pokeren beginnen. Alaphilippe zet aan, de Fransman en de Belg sprinten lange tijd zij aan zij, maar het is uiteindelijk Van Aert die aan het langste eind trekt.

Van Aert kijkt naar zijn grote tegenstrever Alaphilippe – foto: Cor Vos

Een week na zijn eerste grote klassieke zege is het opnieuw raak voor Van Aert. En dit keer is het ook meteen een wedstrijd van monumentale allure. “Ik win gewoon twee grote wedstrijden op rij. Ik heb er geen woorden voor. De overwinning van vorige week (Strade Bianche, red.) zorgde ervoor dat de druk eraf was. Ik kon vrijer koersen, maar ik had gelukkig ook de benen van vorige week”, aldus Van Aert, voorlopig de grote winnaar na de coronabreak.

Milaan-San Remo 2020 (8 augustus)
Milaan – San Remo (305 km)
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 7u16m09s
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) z.t.
3. flag-au Michael Matthews (Team Sunweb) op 8s
4. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) z.t.
5. flag-it Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling) z.t.
6. flag-nz Dion Smith (Mitchelton-Scott) z.t.
7. flag-es Alex Aranburu (Astana) z.t.
8. flag-be Greg Van Avermaet (CCC Team) z.t.
9. flag-be Philippe Gilbert (Lotto Soudal) z.t.
10. flag-si Matej Mohorič (Bahrain McLaren) z.t.

Volledige uitslag

Wout van Aert wint La Primavera – foto: Cor Vos


flag-fr Eerste etappe Critérium du Dauphiné (12 augustus)

Wout van Aert heeft amper de tijd om van zijn zege in Milaan-San Remo te genieten, want vier dagen later staat hij alweer aan de start van het Critérium du Dauphiné. In deze belangrijke voorbereidingskoers op de Tour de France is Van Aert vooral een beschermheilige van rondekopmannen Primož Roglič, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin, maar in de eerste etappe naar Saint-Christo-en-Jarez krijgt de Belg nog de vrijheid om zijn eigen ding te doen.

De openingsetappe voert namelijk over geaccidenteerd terrein en de finish ligt bovendien op een kort, maar pittig heuveltje. Spek naar de bek van Wout van Aert en dus neemt Jumbo-Visma al snel de handschoen op in de achtervolging op enkele vluchters. De Nederlandse formatie wil enerzijds de kopmannen zo goed mogelijk beschermen, maar een ritzege met Van Aert laten de mannen van manager Richard Plugge natuurlijk niet liggen.

Wout van Aert in het treintje van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Brent Van Moer, Niccolò Bonifazio, Michael Schär, Quinten Hermans en Tom-Jelte Slagter slaan de handen ineen en zijn de aanstichters van de vroege vlucht. De vijf koplopers weten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van ongeveer vijf minuten, maar dat wordt al snel minder, helemaal na een valpartij in de kopgroep. Van Moer en Hermans komen ten val in de afdaling van de Côte du Courreau. Beide Belgen moeten de wedstrijd verlaten.

Mede door het verdwijnen van drie vluchters loopt de marge van de kopgroep terug. Met nog 54 kilometer te gaan besluit Schär in zijn eentje verder te gaan en de sterke Zwitser rijdt enige tijd alleen voorop. Schär sprokkelt de hele dag punten voor het bergklassement en verzekert zich op een gegeven moment voor (minstens) een dag van de bergtrui. De ritzege is echter een brug te ver en Schär wordt op tijd ingerekend door het peloton.

Van Aert als leider in het Critérium du Dauphiné – foto: Cor Vos

In de finale naar Saint-Christo-en-Jarez zien we meerdere aanvalspogingen. Zo hoopt de Franse hardrijder Rémi Cavagna het peloton te verrassen met een snedige demarrage in de laatste twintig kilometer, maar de renner van Deceuninck-Quick-Step is niet sterk genoeg om een op hol geslagen peloton achter zich te houden. In de finale zien we Jumbo-Visma de koers radicaal in handen nemen. Het is met name Robert Gesink die op kop sleurt als het bergop gaat.

Na het afhaken van Gesink krijgt Sepp Kuss de opdracht om de eerste groep over de laatste klim te dirigeren. Met nog drie kilometer te gaan opent Rigoberto Urán de debatten en ook Tiesj Benoot en Pierre Latour vuren een pijl af, maar de favorieten houden elkaar in een wurggreep. En dus moet een sprint de beslissing brengen in Saint-Christo-en-Jarez. Van Aert begint al vrij vroeg aan zijn spurt, ziet Daryl Impey naderen, maar houdt de Zuid-Afrikaan vakkundig van de zege.

En zo boekt Van Aert in twee weken tijd drie prestigieuze overwinningen, na eerdere zeges in Strade Bianche en Milaan-San Remo.

flag-fr Critérium du Dauphiné 2020 (12-16 augustus) 
Eerste etappe: Clermont Ferrand – Saint-Christo-en-Jarez (218,5 km)
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 5u27m42s
2. flag-za Daryl Impey (Mitchelton-Scott) z.t.
3. flag-co Egan Bernal (INEOS Grenadiers) z.t.
4. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) z.t.
5. flag-si Tadej Pogačar (UAE Emirates) z.t.
6. flag-kz Alexey Lutsenko (Astana) z.t.
7. flag-co Sergio Higuita (EF Pro Cycling) z.t.
8. flag-fr Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale) z.t.
9. flag-si Primož Roglič (Jumbo-Visma) z.t.
10. flag-fr Guillaume Martin (Cofidis) z.t.

Volledige uitslag

Ook in Frankrijk is het raak voor de Belg – foto: Cor Vos


flag-be Belgisch kampioenschap tijdrijden (20 augustus)

Wout van Aert boekte niet alleen maar sprintzeges en klassiekeroverwinningen in 2020. Ook op de tijdritfiets wist hij enkele fraaie prestaties neer te zetten. Zo ook op het Belgisch kampioen in Koksijde. “Ik ben gemotiveerd, maar ontspannen”, zo liet de topfavoriet in de week voorafgaand aan het BK weten aan WielerFlits. Van Aert moest het opnemen tegen werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en de onberekenbare Thomas De Gendt.

Sterke tijdrijders als Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Tim Wellens waren dit keer niet van de partij. De deelnemers begonnen om de twee minuten aan de tijdrit op het militair domein van Koksijde. De eerste richttijd wordt neergezet door Florian Vermeersch. De beloftevolle renner, sinds 1 juni prof bij Lotto Soudal, komt binnen na 52 minuten en acht seconden. De naam van Vermeersch staat alleen niet heel erg lang bovenaan de tabellen.

Wout van Aert op weg naar een nieuwe Belgische titel – foto: Cor Vos

Een ervaren ploeggenoot van Vermeersch, Frederik Frison, is over een afstand van 42,1 kilometer nog eens veertig seconden sneller. Toch moest ook Frison nog wachten op de binnenkomst van de grote kanonnen. De Gendt passeert als eerste van ‘de grote drie’ aan het eerste tussenpunt en is daar vier seconden sneller dan Vermeersch. De renner van Lotto Soudal weet dan al hoe laat het is, aangezien Van Aert en Campenaerts niet veel later nog sneller zijn.

Campenaerts doet er met 16:49 (zes seconden sneller dan De Gendt) een schepje bovenop, maar topfavoriet Van Aert laat er bij het eerste meetpunt geen gras over groeien. De renner van Jumbo-Visma klokt 16:34 (vijftien seconden sneller dan Campenaerts, 21 tellen rapper dan De Gendt) en weet de lat nóg wat hoger te leggen. Van Aert slaagt er vervolgens in om zijn tijdrit goed in te delen, waardoor het verschil nog verder oploopt.

Wout van Aert in de tricolore trui – foto: Cor Vos

Aan het tweede tussenpunt is het verschil tussen Van Aert en Campenaerts bijna een halve minuut, en aan de finish moet die laatste precies dertig seconden prijsgeven op de winnaar. Van Aert is er als topfavoriet in geslaagd om zijn titel met succes te verdedigen. “Dit is een hele mooie titel, al waren twee favorieten niet aanwezig. Maar Victor kloppen is ook prachtig en maakt me trots. Ik hoop de trui nu met meer eer te dragen en graag meer dan één keer.”

flag-be Belgisch kampioenschap tijdrijden 2020 
Koksijde – Koksijde (42,1 km)
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 50m10s
2. flag-be Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling) op 30s
3. flag-be Frederik Frison (Lotto Soudal) op 1m17s
4. flag-be Thomas De Gendt (Lotto Soudal) op 1m42s
5. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Soudal) op 1m58s
6. flag-be Guillaume Seye (BEAT Cycling Club) op 2m42s
7. flag-be Senne Leysen (Alpecin-Fenix) op 3m24s
8. flag-be Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen-Baloise) op 3m28s
9. flag-be Jasper De Plus (Circus-Wanty Gobert) z.t.
10. flag-be Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise) op 3m42s

Volledige uitslag

Een gouden plak voor de topfavoriet – foto: Cor Vos


flag-fr Vijfde etappe Tour de France (2 september)

Na zeges in Strade Bianche, Milaan-San Remo en het Critérium du Dauphiné en een nieuwe Belgische tijdrittitel is het tijd voor de Tour de France. Wout van Aert is een zeer belangrijke pion binnen de Jumbo-Visma-ploeg. De Belg moet als meesterknecht kopmannen Primož Roglič en Tom Dumoulin door de moeilijke momenten loodsen, maar krijgt in bepaalde etappes ook de vrijheid om voor eigen succes te gaan. Zo ook in de vijfde rit naar Privas.

De vijfde dag van de Tour de France begint in Alpenstad Gap om vervolgens in dalende lijn na 183 kilometer aan te komen in Privas. Wat volgt is een geeuwetappe door de Drôme en de Ardèche. De renners hebben geen zin om zich een hele dag uit te sloven en besluiten er een wandeletappe van te maken. Vlak na de start zien we nog even demarrages van Thomas De Gendt en Kasper Asgreen, maar een vroege vlucht komt nooit tot stand.

Wout van Aert versus Cees Bol in Privas – foto: Cor Vos

Zelfs de Franse formaties sturen geen mannetjes mee vooruit en dus is het lange tijd wachten op wat vertier. Bij het ingaan van de laatste 50 kilometer wordt de snelheid dan eindelijk opgeschroefd in deze ongebruikelijk gesloten Touretappe. Ondanks de tempoversnelling in het Rhônedal, dat berucht is om de Mistral, blijft het pak samen. Eenmaal de Rhône overgestoken beginnen de renners aan de tweede en tevens laatste klim op de route.

Ook op de flanken van de Côte de Saint-Vincent-de-Barrès blijven de renners zitten, al zien we bergkoning Benoît Cosnefroy nog wel even naar voren schieten voor het enige bergpuntje. Eenmaal boven op de laatste helling gaat het in gestrekte draf naar de finish in Privas, waar een sprint moet beslissen over winst en verlies. Op iets meer dan acht kilometer van de streep is er plots wat commotie. INEOS Grenadiers probeert de boel op de kant te zetten.

Wout van Aert viert zijn tweede ritzege in de Tour – foto: Cor Vos

De Britse formatie ziet dat de mannen van Jumbo-Visma behoorlijk diep in de buik van het peloton zitten en pakken meteen de kop, in de hoop de Nederlandse formatie wat tijd aan te smeren. De geel-zwarte brigade laat zich echter niet verrassen, stoomt naar voren en gaat ostentatief naast INEOS Grenadiers rijden. Het gevaar is geweken en het is nu aan de sprintersploegen om de treintjes zo goed mogelijk op de rails te zetten voor de massasprint.

Het is Team Sunweb dat het commando overneemt met nog enkele kilometers te gaan en op indrukwekkende wijze spurter Cees Bol weet af te zetten in de straten van Privas. De Nederlander krijgt een lead-out om van te dromen, maar is uiteindelijk net niet snel genoeg om zijn eerste Touretappe te pakken. De zege gaat uiteindelijk naar Wout van Aert, die als een volleerd sprinter naar de streep dendert. Een jaar na zijn zege in Albi is het opnieuw raak in de Tour. En is zijn horrorcrash in Pau definitief verleden tijd.

flag-fr Tour de France 2020 
Vijfde etappe: Gap – Privas (183 km)
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 4u21m22s
2. flag-nl Cees Bol (Team Sunweb) z.t.
3. flag-ie Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) z.t.
4. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) z.t.
5. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) z.t.
6. flag-si Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) z.t.
7. flag-fr Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept) z.t.
8. flag-au Calen Ewan (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-fr Clément Venturini (AG2R La Mondiale) z.t.
10. flag-fr Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation)

Volledige uitslag

Van Aert boekt zijn eerste van twee ritzeges in Privas – foto: Cor Vos


flag-fr Zevende etappe Tour de France (4 september)

Twee dagen na zijn sprintzege in Privas zal Wout van Aert ongetwijfeld met het nodige plezier de teambespreking in de bus hebben aangehoord. Etappe nummer zeven, van Millau naar Lavaur, moet namelijk worden afgewerkt onder zeer winderige omstandigheden. Een ideale etappe om de boel eens goed op de kant te zetten, zo klinkt het voor de start. In startplaats Millau is de spanning voelbaar, zeker onder de klassementsrenners. Die mogen geen tijd verliezen.

Het is aan Van Aert om klassementsrenners Primož Roglič en Tom Dumoulin zo goed mogelijk door deze waaieretappe te loodsen. De Belg kan als Vlaming als geen ander door de wind beuken en eventueel scheve situaties rechtzetten. De vooraf voorspelde wind blijkt op sommige punten ook goed te staan voor het trekken van waaiers en dit inspireert BORA-hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan, om er van bij de start volle bak tegenaan te gaan.

BORA-hansgrohe neemt het initiatief – foto: Cor Vos

Op het eerste klimmetje van de dag spat het peloton uiteen. De mindere goden en pure sprinters moeten al gelijk lossen, Van Aert en zijn Jumbo-Visma-kompanen laten zich niet verrassen en overleven de eerste schifting. Vervolgens valt de koers in een eerste plooi en ziet Thomas De Gendt de kans om in zijn eentje voor het peloton uit te rijden. De Belg wordt met het naderen van Castres weer ingelopen. In het peloton stijgt de nervositeit, de wind begint weer feller te waaien.

Na de passage door Castres ruikt INEOS Grenadiers bloed en de Britse formatie probeert de boel op de kant te zetten. Het eerste peloton breekt in verschillende stukken en grote namen als Tadej Pogačar, Mikel Landa, Esteban Chaves, Bauke Mollema en Richie Porte laten zich verrassen. Heel even zitten ook de kopmannen van Jumbo-Visma wat ver, maar het is Van Aert die er nog voor de schifting in slaagt om Roglič weer helemaal naar voren te brengen.

Van Aert (in de achtergrond) brengt Roglič naar voren – foto: Cor Vos

Na een enerverende waaierrit is het sprinten geblazen voor de ritzege. Rappe mannen als Sagan, Edvald Boasson Hagen en Bryan Coquard proberen zich zo goed mogelijk te plaatsen in de laatste kilometer en ook Wout van Aert zit prima. De renner van Jumbo-Visma mag zich na een dagje uitsloven voor zijn kopmannen ook nog mengen in de spurt en doet opnieuw alles goed. Van Aert heeft aan een paar machtige pedaalslagen genoeg om zijn tweede etappezege in de openingsweek van de Tour de France op te eisen.

flag-fr Tour de France 2020
Zevende etappe: Millau – Lavaur (168 km)
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 3u32m03s
2. flag-no Edvald Boasson Hagen (NTT Pro Cycling) z.t.
3. flag-fr Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept) z.t.
4. flag-fr Christophe Laporte (Cofidis) z.t.
5. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) z.t.
6. flag-fr Clément Venturini (AG2R La Mondiale) z.t.
7. flag-fr Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation) z.t.
8. flag-co Egan Bernal (INEOS Grenadiers) z.t.
9. flag-gb Adam Yates (Mitchelton-Scott) z.t.
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) z.t.

Volledige uitslag

Een finishfoto om trots op te zijn voor Van Aert – foto: Cor Vos


Dit artikel delen:

77 Reacties

FritsvanHoefelen 23 december 2020 om 07:58

Ach, weer op .be beland

platteprijs 23 december 2020 om 08:23

Wist je niet dat Wf.be alleen voor adverteerders is? ;)

boenk 23 december 2020 om 08:27

Vreselijk, en nu moet ik op Sporza.be ook al artikels lezen over van der Poel! Soms zou je willen dat we de tweede wereldoorlog verloren hadden he, Frits?

Lalsacien 23 december 2020 om 08:54

Morgen de mooiste zege van JV!

Derrick 23 december 2020 om 16:08

Anders eens een poll voor het meeste irritante forumlid op Wielerflits organiseren. Ik ken er wel eentje die met fietslengtes wint…

Romāns Vainšteins 23 december 2020 om 08:26

Het houdt niet op niet vanzelf.

lander luypaert 23 december 2020 om 08:36

Normaal vind ik eindejaarslijstjes echt leuk! Deze vind in minder. Komt er ook een lijstje met de mooiste zeges van Demare, Pogacar, Roglic,…?

Sephiroth 23 december 2020 om 08:38

Precies

Wheely 23 december 2020 om 11:24

Op eerste kerstdag bediscuzeuren we de mooiste zege van Evenepoel! Kan niet wachten. :)

CechRepublic 23 december 2020 om 13:31

Lijkt me eerlijk gezegd heerlijk om boenk en alle reincanaties van de lege ridder over elkaar heen te zien duikelen en in epische superlatieven te bekvechten over de tijdrit in San Juan en de solo in Polen.

Marco 23 december 2020 om 13:33

Ik denk dat van Eerd hier ook aandelen heeft.. Mooiste zege van Jumbo hebben ze ook..

LucasR 23 december 2020 om 14:28

Ja inderdaad, dit lijkt wel een grap. Wat een onzin joh.

VerstandOpNul 23 december 2020 om 14:31

Ik denk dat ze alle renners van TJV afgaan t/m Bert-Jan Lindeman

FDJ 23 december 2020 om 08:37

Welkom op WielerFlits.nl voor een poll over de mooiste zege van een Belg. Ooit was daar het geweldige WielerFlits.be voor.

Morgen volgt een lijstje over de beste analyse van Bruyneel. Ik stem alvast op die over het ruige leven van Egan Bernal en zijn vrouwelijke verleidingen.

Beer 23 december 2020 om 09:38

Geeuw.

boenk 23 december 2020 om 11:47

trolliewollie

Sephiroth 23 december 2020 om 08:38

Ik ga hier niet stemmen, behalve als we dit ook voor andere veel winnaars Als demare zien

Dolledriesoldebroek 23 december 2020 om 08:41

Ah gelukkig hij is er! Op deze poll zat ik al te wachten!

Als morgen de poll voor het mooiste klikpedaal van 2020 komt, is mijn wielerjaar compleet!

Verweggistan 23 december 2020 om 08:52

En dan morgen zeker de mooiste zeges van Greg van Avermaet in 2020? ;)

FDJ 23 december 2020 om 09:07

Ik denk eerder Evenepoel. Die is nog niet genoeg uitgemolken.

CechRepublic 23 december 2020 om 13:20

D’n Krek’s overwinningen in 2020? Dat is een heel kort lijstje geloof ik.

Checco 23 december 2020 om 13:28

Leg de grap anders nog eens uit ;-)

CechRepublic 23 december 2020 om 13:33

To serve and explain! That’s me,
Kan je ook manslpainen aan andere mannen eigenlijk?

dvdl 23 december 2020 om 09:17

De verveling bij de redactie begint nu echt zorgwekkende vormen aan te nemen. Misschien maar een maandje of wat geen wielerflits meer bezoeken.

Admirals 23 december 2020 om 09:19

Plaats dan ook de voorbeschouwingen van het veldrijden op de nl site. Vreemd om daarvoor te moeten switchen, dit nieuwsbericht in ogenschouw genomen

Marik 23 december 2020 om 09:26

Ik vind het wel een leuke poll, mensen moeten niet zo muggenziften hier.
Van Aert is een renner die tot de verbeelding spreekt, zowel in NL als in BE, hij heeft het hele jaar in de picture gereden, hij heeft het nieuws heel veel gedomineerd. Deze poll vind ik prima te verdedigen.

Admirals 23 december 2020 om 09:30

Eens! Maar waarom
voorbeschouwingen veldrijden niet op de NL site? Je zou zeggen dat ‘wij’ Nederlanders daar aardig meedoen.

kleomantre 23 december 2020 om 09:38

Hij is mij meer opgevallen door al het gemauw rondom hem vanuit mensen uit de omkadering van de sport (journaille, commentators). Toen dat eindelijk een beetje begon af te zwakken, begon hij zelf beetje te zaniken over de rol van VdP. En als klap op de vuurpijl wordt er nog een mini-soapje Ineos tegenaan geworpen. Moet toch een vervelend boerenjaar hebben meegemaakt zou je zo denken.

Beer 23 december 2020 om 09:42

Die haarbal moest er nog even uit kleomantre? Lijkt me vooral dat jij zijn boerenjaar vervelend vond.

Marik 23 december 2020 om 09:42

Wat zal het gezellig zijn bij jou thuis kleomantre, altijd de zwarte gordijnen dicht? “Waarheen, waarvoor” op repeat?

Beer 23 december 2020 om 09:41

Rustig jongens, morgen de poll over San Matje. Binckbank, Tirreno of RVV; benieuwd wat het wordt.

On topic: voor een keertje volledig met Marik eens. Gestemd op de Strade Bianche; de eerste grote zege en zo de verdere geruststelling dat het wel goed kwam met van Aert na zijn zware blessure. MSR als mooie tweede na de titanenstrijd met Allaphilippe.

Marik 23 december 2020 om 09:49

Weet je wat het is beer, het enige waar ik altijd tegen ageer is kritiekloze benadering van renners die bewonderd worden. Ook ik bewonder vele renners, maar het wordt nooit kritiekloze adoratie. En ik erger me gewoon vaak tegen een aantal (Belgische) forumleden die constant alles maar verdedigen wat hun Vlaamse helden doen. En daar ben ik gewoon allergisch voor.
Nederlanders kunnen daarentegen weer het tegenovergestelde doen. Als hun favoriet niet levert dan kan hij er opeens helemaal niets meer van en hun teleurstelling projecteren ze dan met een vernietigende post op deze site. Ook daar kan ik slecht tegen. That’s all.

Beer 23 december 2020 om 11:27

Klopt niet helemaal Marik. Je ageert enkel tegen de kritiekloze benadering van Vlaamse renners die bewonderd worden. Bij kritiekloze adoratie voor andere renners als, laat ons er lukraak eentje nemen, Mathieu Van Der Poel, reageer je niet. Hier ben je blijkbaar niet allergisch voor. Vind je het raar dat ik dat een beetje hypocriet vind?

Panache 23 december 2020 om 11:53

Beer heeft even 2.000 topics doorgebladerd om deze conclusie hard te maken?

Marik 23 december 2020 om 11:57

Dan heb je niet goed gekeken beer, maar dat klopt ook met het beeld dat ik van je heb: je bent geobsedeerd door alles en iedereen die volgens jouw beeld te veel kritiek heeft op jouw Vlaamse helden. En dan krijg je vanzelf een tunnelvisie: alleen dat zie je maar en alle andere zaken eigenlijk niet.
En dus zul je mij blijven zien in de reacties op een manier die jou niet aanstaat.

Lalsacien 23 december 2020 om 12:09

Dat bevestigt dus dat “beer” een alter ego is van een vorig forumlid….

Marik 23 december 2020 om 12:13

@Lalsacien, dat was wel al duidelijk, Stijn is ook een alter ego en er zijn er nog wel een paar. Het is alleen nog lastig om te bepalen wie nou wie is/was.

Michelangelo 23 december 2020 om 12:29

Beer, stijn, holle ridder, lightning, burdinnogwat… het lijkt inderdaad allemaal 1 pot nat…

Edit: voeg hier Checco maar aan toe…

boenk 23 december 2020 om 12:32

Als je't genoeg herhaalt, Marik, ga je't misschien zelf nog geloven. Hahaha. Waar het op neerkomt, is dat je het niet kan verdragen dat een Vlaamse renner zonder "Marik's Label of Approval", aandacht en erkenning krijgt voor zijn prestaties.
Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik de laatste maanden minder hatelijke en haatdragende posts van je heb gelezen, maar ik ben anderzijds de laatste maanden ook aanzienlijk minder op Wielerflits geweest. Dus dat kan ook daaraan gelegen hebben.
Ah, Panache schiet ter hulp, nog zo'n typetje. Nu Michelangelo, Harry & Johan nog, en niet vergeten FDJ en het feestje der "jullie zien het helemaal verkeerd" is compleet.

lol, mijn bericht is nog niet gepost of het is al zover. Eén pot nat, klopt als een bus.

Beer 23 december 2020 om 12:35

The circle of hypocrisy is idd compleet :-) Zalig!

Marik 23 december 2020 om 12:44

ah daar is onze boenk, ik miste je al kerel. Dank voor je gekleurde reactie.
Maar op zich kan ik daar wel inkomen, want als er iemand is die ik heb aangepakt dit jaar dan ben jij het wel. Ik neem het je dan ook niet echt kwalijk.

Panache 23 december 2020 om 12:59

De Vlaamse uitdrukking ‘boenk erop’ is een mooie. Wist alleen niet dat het als homoniem ook staat voor ‘de neiging om te huilen niet kunnen onderdrukken’ en ‘selectieve gespeelde verontwaardiging’. Het Vlaams woordenboek zal weldra worden aangevuld.

Marik 23 december 2020 om 13:06

*hardop lachen* @Panache

r525 23 december 2020 om 14:52

Waar je de Nederlanders en Belgen van beticht komt uiteindelijk beide voort uit simpel chauvinistisch gekeuvel. Als dat eens zou stoppen zou zowel het niveau als de toon van de discussies hier waarschijnlijk een stuk leuker worden.

Michelangelo 23 december 2020 om 09:46

Voor mij de grootste overwinning zijn volledige herstel na die verschrikkelijke valpartij. En ik heb minstens net zoveel genoten van zijn briljante knechtenwerk als van zijn overwinningen. Al was het maar vanwege de kromme tenen die Wuyts ervan kreeg.

Want eigenlijk is dit hele seizoen een overwinning voor Wout: op zijn blessure, maar ook op zichzelf doordat hij eindelijk zijn ECHTE doorbraak op de weg voor elkaar heeft, en uit de schaduw is gestapt van zijn eeuwige rivaal.

En voor de rest wel eens met de opmerkingen hierboven. Als je dan op .nl een verkiezing organiseert van mooiste overwinningen, pak dan een Nederlandse renner. Of liever: renster!

Murcia 23 december 2020 om 09:52

Is natuurlijk niks mis met deze poll, Wout was de eendagsrenner van 2020 en er valt genoeg te kiezen als we het over zijn zeges hebben. Voor mij was het ook de Strade, schitterend om vele redenen maar het moment waarop hij downhill wegreed bewees hoe goed hij een koers kan lezen en het moment kan bepalen om toe te slaan.

Yeez 23 december 2020 om 10:12

Raar dit. Op wielerflits.be had ik het nog kunnen begrijpen, maar als Nederlandse onafhankelijke nieuwssite? Krijgen we tm 31 december dan ook nog Roglic, Demare, Evenepoel, Alaphilippe, Hirschi, Pogacar en Bennett?

Domestique 23 december 2020 om 10:19

En dan kiezen tussen 1 van Hirschi zijn vele zeges?

-Stijn- 23 december 2020 om 10:22

op sporza is er in 2 dagen tijd ook al 5 artikels over vdp verschenen. Niemand die daar om jankt. Wil je het niet lezen klik er dan niet op.

matwiel 23 december 2020 om 10:28

@Stijn: Dan kan ik nergens op klikken, want alles gaat over deze renner of dat Nederlandse ploegje. Het is hier een wielrensite, geen fansite van Jumbo. Ik krijg zo langzamerhand een hekel aan renners als Van Aert, Vd Poel en Evenepoel. Niet omdat het slechte of saaie renners zijn, maar vanwege de overmatige aandacht en overdreven onzin berichten. Morgen een poll over wat wij de beste kerstmaaltijd voor 1 van deze 3 renners vinden? Tip voor de redactie: Als er geen nieuws is, meld dan ook niks.

Joaquim Agostinho 23 december 2020 om 15:59

Ik vermoed dat WF het beperkt tot TJV renners….

Michelangelo 23 december 2020 om 10:33

Er zat eigenlijk maar 1 mooie overwinning tussen: zijn zege in Strade Bianche. Dit was de enige koers waarin hij zelf mede het mooie weer maakte.

De rest waren eigenlijk gewone sprintoverwinningen zonder eigen initiatief. Of je nu praat over de massasprints in de TdF (knap om sprints te winnen, maar mooi…?) of zelfs zijn zege in MSR (grote wedstrijd, maar hij deed niet meer dan reageren op Alaphillipe en hem kloppen in de sprint).

Er zit veel kwaliteit in deze overwinningen, maar op SB na heel weinig schoonheid.

Henkie284 23 december 2020 om 10:42

Strade vond ik wel mooier, maar hij was in MSR wel de enige die nog kon reageren. En hij moet een fantastische afdaling gereden hebben.

Murcia 23 december 2020 om 10:49

Niet mee eens, om MSR te winnen moest hij Julian counteren op de Poggio en dat zorgde voor een superspannende finale. In de Dauphine zat de schoonheid in het ploegen spel wat hij perfect afmaakte en de Tour zege waar hij Bol klopte was een sprint van wereldklasse waarin de timing briljant was.

Michelangelo 23 december 2020 om 11:19

Henkie en Murcia
vooral Alaphillipe reed een draak van een afdaling. En da’s eigenlijk ook de (enige?) reden waarom Van Aert kon aansluiten tijdens de afdaling. Spannend: absoluut. Maar Wout neemt verder geen enkel initiatief in deze overigens hele grote koers. Maar da’s eigen aan MSR: het grote wachten en hopen dat je mee kunt op de Poggio.

ik herken zeker ook de schoonheid van mooi ploegenspel of een mooi getimede sprint. Maar als je het mij vraagt is dat toch echt niet zo mooi als het meezitten in de ontsnapping, daar initiatief nemen en dan ook nog eens winnen.

Mocht er morgen een poll komen van Mathieu dan is het een ander verhaal. Want daar waren zowel zijn zege in Tirreno, het NK alsook zijn etappe in Binckbank op basis van eigen initiatief. En niet enkel “het sprintje winnen”, hoe knap dat misschien ook i.

Beer 23 december 2020 om 11:31

Milaan-Sanremo is natuurlijk geen wedstrijd die je wint met een aanval op 50km van de streep. Dat is gewoon appels met peren vergelijken. Dat Nederlands kampioenschap moet je natuurlijk ook niet zo hoog mee oplopen. Het niveau van het deelnemersveld was gewoon heel laag.

Checco 23 december 2020 om 11:33

Het mooiste initiatief van MVDP vond ik eigenlijk nog hoe hij tussen zijn kader hangend bleef zitten op de Poggio of in de Strade besloot om de actie te gaan observeren op een minuutje of 10 van de kopgroep.

Lalsacien 23 december 2020 om 12:03

@Checco Wat zielig.

Lalsacien 23 december 2020 om 12:06

@Michelangelo dat Alaphilippe geen top afdaling reed was duidelijk maar ik denk dat dat was omdat hij van Aert vreesde en omdat hij zag dat hij het gat in de klim niet groot genoeg had gemaakt. Dus zeker ook de verdienste van Aert, die zette Alaphilippe onder druk en maakte daardoor fouten.

adelaarvanantwerpen 23 december 2020 om 12:14

@Checco

Waarom is voor jou zo moeilijk om inhoudelijk te reageren op de argumenten die worden gegeven. Ik denk dat Michelangelo ook wel weet dat Van Aert dit jaar minder kansen heeft gekregen om elke koers aanvallend te rijden voor te winnen dan VDP. In de koersen waar het kon reed hij aanvallend (GW, ronde en Strade), maar in de rittenkoersen moest hij altijd werken tijdens de vrijbuiters ritten.

Checco 23 december 2020 om 12:17

Niet zo overgevoelig jongens ;-)

Michelangelo 23 december 2020 om 12:37

Lalsacien,
begrijp me niet verkeerd: ik wil helemaal niks afdoen aan de overwinningen van Van Aert. Hij heeft veel gewonnen EN hoog aangeschreven wedstrijden gewonnen. Voor mij is hij dit seizoen de beste "eendagsrenner".

Maar schoonheid zit hem voor mij in de manier waarop overwinningen tot stand komen. En zo zal bij het volgende eindejaarslijstje mijn stem niet gaan naar de RVV overwinning van Mathieu (hoewel daar mijn haren recht overeind stonden van de spanning en lading bij die sprint), maar naar zijn etappezege in de Binckbank tour of het NK. Gewoon omdat hij daar zelf de wedstrijd in handen nam EN afmaakte.

En dat heb ik bij Wout (mede ook door de omstandigheden) enkel gezien in SB.

@Checco, heb je vandaag je sneue dag? Fijne feestdagen!

Checco 23 december 2020 om 12:46

Neen hoor, ik word er vrolijk van om te zien hoe jij er met je fel oranje bril toch altijd zo’n verhaal rond weet te spinnen waaruit zeker geen blind gesupporter mag blijken. Jij bent een enorme MVDP/Jumbo/alles wat Nederlands is-supporter. Daar is helemaal niks mis mee. Ik vind het gewoon grappig dat je jezelf alsnog probeert te presenteren als iemand met een objectieve kijk op de zaak en de draak steekt met mensen die andere voorkeuren hebben. Als je het weet, is het allemaal erg vermakelijk om te lezen.

Lalsacien 23 december 2020 om 12:49

@Checco
Ik ben niet objectief
Jij bent niet objectief
Hij is niet objectief
Wij zijn niet objectief
Etc…

Checco 23 december 2020 om 12:54

@Lalsacien: bank vooruit jij, je kan het werkwoord zijn al een heel end vervoegen!

VerstandOpNul 23 december 2020 om 11:23

Ik vond hem in Strade en MSR zeer indrukwekkend. In de Strade was zijn overmacht zo groot, in MSR legt hij de grootste renner tot dan toe erop. En in beide koersen kwam zijn grote rivaal er even totaal niet aan te pas.

HennieK 23 december 2020 om 11:49

Leuk overzicht, met plezier gelezen! Meer van dit!

Veloburto 23 december 2020 om 12:26

Milaan San Remo!

ProfrondeZevenbergen 23 december 2020 om 12:31

Strade gekozen, omdat ik dat de mooiste koers vind. Verder niet echt een interessante poll.

assen 23 december 2020 om 12:32

Heeel blij dat WF-fans de waarde van klassiekers tov een ritje in de TDF kunnen schatten.

Heb zelf gekozen voor MSR omdat dit een monument is en Strade slechts een (heeeel mooie) zandkoers en semi-klassieker. Maar had ook hebben kunnen kiezen voor Strade omdat dit de doorbraak was voor Wout op het gebied van klassiekers (1e overwinning).

Frank V 23 december 2020 om 12:47

Strade Bianche. De moeilijkste en meest felbevochten zege. Het was ook heel lang spannend of Schachmann en co nog gingen terugkome.

Domestique 23 december 2020 om 13:45

Was inderdaad een prachtige wedstrijd, in die verzengende hitte.

Zelf heb ik voor MSR gekozen, omdat die koers toch nog een andere status heeft en het de eerste keer was dat ik een Belg op de Via Roma heb zien winnen.

Met mannen als Boonen, Gilbert, Van Avermaet dacht je dat het er wel eens van zou komen, maar keer op keer lukte het niet.

Toen Alaphilippe niet meer overnam in de laatste kilometer, was de spanning bijna niet meer te houden, maar van Aert wist het dan toch nog af te maken.

Een mooie koers is het eigenlijk zelden, maar Milaan-San Remo weerklinkt toch als weinig andere wedstrijden op de kalender. In Italië wordt die volgens mij zelfs nog boven het loodzware Il Lombardia gezet? La Classicissima.

Thijs E 23 december 2020 om 16:06

Snel, werk het lijstje met opties bij!

josemanuelfuente 23 december 2020 om 17:13

+1

kelderfan 25 december 2020 om 15:04

De Strade was inderdaad de mooiste om naar te kijken, maar die 7e. etappe in de TdF was natuurlijk het sterkste nummertje, met eerst het terugbrengen van Roglic en dan nog even de sprint zo winnen.

Rebellin 25 december 2020 om 18:30

Het is wel weer tekenend dat hij in de koers waar het echt om draaide (red: rvv) hij geklopt werd door een betere renner.

Roglic werd ook op het moment supreme geklopt. Dat komt door de gebrekkige begeleiding vanuit Jumbo Visma.

Wim Kruithof 26 december 2020 om 00:04

Strade zonder twijfel, met afstand de mooiste koers.

Verder aandachtig het bovenstaande schouwspel gelezen, tussen kamp noord en zuid.

Headlines

Populair

Materiaalzone