De concurrentie is gewaarschuwd: “We zien een nieuwe Quintana”
foto: Cor Vos (archief)
zondag 15 maart 2020 om 11:27

De concurrentie is gewaarschuwd: “We zien een nieuwe Quintana”

Nairo Quintana was vorig jaar bijna afgeschreven als renner van Movistar, maar de Colombiaanse klimmer lijkt weer helemaal terug nu hij in dienst rijdt van Arkéa-Samsic. De 30-jarige renner won gisteren met verve de koninginnenrit van Parijs-Nice, nadat hij eerder dit seizoen al de beste was in twee Franse voorbereidingskoersen.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Philippe Mauduit, ploegleider bij het concurrerende Groupama-FDJ, komt dan ook tot een simpele conclusie. “We zien een nieuwe Quintana. Ik heb hem in jaren niet zo sterk zien rijden. Ik denk dat hij enkele moeilijke jaren heeft beleefd bij Movistar, maar hij heeft nu zijn motivatie en vrijheid weer teruggevonden”, zo vertelt Mauduit aan Le Télégramme.

De gewezen winnaar van de Giro d’Italia en Vuelta a España verzorgde dit jaar al enkele klimdemonstraties, denk aan zijn imponerende zege op de Mont Ventoux in de Tour de la Provence en zijn overwinning op de Col d’Eze in de Tour du Var. Afgelopen zaterdag won hij dan weer op Valdeblore La Colmiane na een flitsende aanval in de laatste kilometers.

Arkéa-Samsic: “We gaan natuurlijk voor de Tourzege”
De Colombiaan won al eens de Giro en Vuelta, maar volgens Maduit heeft Quintana nog altijd de capaciteiten om de Ronde van Frankrijk te winnen. Arkéa-Samsic, de ploeg van Quintana, is het (uiteraard) eens met de ploegleider. “De focus ligt nu op de Tour en we gaan natuurlijk voor de eindzege”, zo vertelt sportdirecteur Yvon Ledanois.

Nu Parijs-Nice is afgelopen en er voorlopig geen wedstrijden meer op de planning staan wegens het coronavirus, is het tijd voor Quintana om huiswaarts te keren. “Ik ga nu naar Colombia om bij mijn familie te blijven”, zo eindigt de renner.

 
23 Reacties
Sorteer op:
15 maart 2020
Tour winnen, dat ook weer niet, maar gaat in deze vorm zeker een grote rol van betekenis spelen...
  15 maart 2020
  Ik geloof daar niet zo in. Ten eerste: Je zegt het goed "in deze vorm". De Tour duurt minstens nog drie en een halve maand. Dus dat is afwachten. Ten tweede: Met Bernal, Roglic, Pocagar, Angel Lopez, Fuglsang, Carapaz, A. Yates, Thomas, en wie weet Dumoulin, is de tegenstand toch nog wel van een ander kaliber dan wat we in Parijs-Nice hebben gezien. Ik geef toe, dat Quintana beter is dan de afgelopen jaren maar om nu te zeggen dat hij een rol van betekenis kan spelen gaat toch wel ver denk ik. Ja, voor een top tien, maar dan vanaf plaats 5 denk ik. Maar hij mag me verrassen. Maakt het alleen maar mooier dan.
15 maart 2020
Vooral als rittenkaper of het winnen van kortere Franse koersen. Voor het klassement is zijn ploeg te zwak.
15 maart 2020
Arkéa is niet de ploeg van de bijzondere of wetenschappelijke benadering. Quintana is gelukkig ook niet de renner van duizend en één hoogtestages en gimmicks. Het zou wel eens kunnen lukken in dit verwarde jaar. We kunnen er nu wel van uitgaan dat er bij Movistar een dispuut moet geweest zijn tussen Quintana en Valverde waarna Alejandro aan iedereen bevolen heeft Quintana op geen enkele manier meer te steunen. Nu kan Nairo lekker alle rancune uit z'n lijf fietsen.
15 maart 2020
De echte concurrentie ontbrak in Paris - Nice. Er valt dus geen zinnig woord te zeggen hoe sterk hij tov de echte top. Deze hebben zich namelijk terecht afgemeld voor Paris - Nice. Of gaan we straks ook zeggen dat Benoot de tour de france kan winnen, omdat hij op het podium van Paris - Nice stond.
  15 maart 2020
  Parijs - Nice is ook een koers voor klassieke renners. Hooggebergte ontbreekt. Vergelijken met de TdF is het appels en peren.
15 maart 2020
We zullen lang moeten wachten voor we het weten, misschien wel pas in 2021.
15 maart 2020
Ik denk juist dat de stress van 3 weken goed zijn in alle etappes hem niet ligt. Hij moet gewoon knallen in de bergetappes en naar huis gaan met de bollen en een paar etappezeges.
15 maart 2020
Hij is dit seizoen echt outstanding bergop. In de Haut Var reed hij iedereen op minstens anderhalve minuut, en gister in een paar km ging het voor de meesten ook al richting de minuut. Dat is echt heel veel.
  15 maart 2020
  En wie is die iedereen ??? en gister nou daar zat dus het topje van de berg geiten bij nou nou wat een optimisme . Ja als ploegleider moet je dit wel zeggen
15 maart 2020
Mag toch hopen dat we onderhand wel genezen zijn van het teveel waarde hechten aan uitslagen in deze fase van het seizoen m.b.t. de kansen in de grote rondes later in het seizoen. We hebben het over prestaties in een paar continentale koersjes in Frankrijk en een gedecimeerde Parijs-Nice zonder de verwachte topfavorieten voor de Tour, allemaal meer dan 3 maanden voor de Tour. Dit is een vormpeil die niemand zo lang kan volhouden. Daarnaast heb je voor Tourwinst ook een sterke ploeg nodig en dat is bij Arkea toch ook maar de vraag. Kans is reëel dat Bouhanni een duur plekje inneemt als Franse kopman. Zijn best klimmende ploegmaat is waarschijnlijk Barguil en daarbij ook maar de vraag of die zich hoeft op te offeren. Dat is een eigenheimer eerste klas als offensieve coureur en ook nog eens een voor de sponsor/ploeg belangrijke thuisrijder. Voor de rest is die ploeg toch ook niet heel bijzonder qua klimmers en missen ze eigenlijk ook gewoon de vlakke topknechten, die ploegen als INEOS en Jumbo wel hebben.
15 maart 2020
Quintana was als belofte een super klimmer, samen met Pinot reden ze de bergen op. Wel was het verschil tussen deze 2 topbeloftes minuten.. :) Quintana heb ik altijd het gevoel bij gehad dat hij een meer kan dan dat hij laat zien. Verliezen bergop van een Froome ect. Ook al heeft Quintana veel gewonnen.
15 maart 2020
Veel mensen onderwaarderen resultaten in koersen rond deze periode. Kijk maar eens naar de Tour winnaars afgelopen jaren. Die stonden er vaak al van in het begin van het seizoen... Cadel Evans in 2011, Wiggins in 2012, Froome in 2013 & 2015-2016, Geraint Thomas in 2018 en Egan Bernal in 2019.
16 maart 2020
Ik ben normaal gezien echt waar de allerlaatste die zo m'n twijfels uitspreekt over bepaalde prestaties. Maar nadat ik Quintana vorige maand de Mont Ventoux (Chalet Reynard) zag beklimmen in een recordtijd waar de heren Armstrong, Pantani, Froome en Contador nooit aan hebben kunnen tippen, spreek ik die twijfels nu voor het eerst in jaren toch maar eens uit. De tijden van Pantani en Armstrong waren onmenselijk. En dan komt hier een afgeschreven Colombiaan die tijden even verpulveren in Februari nota bene, terwijl de heren Armstrong en Pantani dit in "hoog vorm" deden tijdens de Tour. Denk er van wat je wilt. Maar ik vindt het op z'n zachtst gezegd opvallend.
  En weet jij wat nog verdachter is dat de hele top 10 rond de tijd van Pantani zat en zelfs sneller was dan Armstrong,Froome en co. Mss komt dit ook omdat zij nog zeven km verder moesten klimmen.
  16 maart 2020
  @adelaarvanantwerpen en trickstuff >> Misschien even napluizen voordat je reageert. De tijdmeting van Pantani en co was ook gedaan op hetzelfde punt. Uiteraard besef ik ook wel dat desbetreffende heren destijds inderdaad nog verder door klommen. Vandaar dat ik er expres Chalet Reynard bij heb gezet. Dus eerst even dubbelchecken beste heren voordat je nutteloze repliek geeft. https://nos.nl/artikel/2323168-quintana-geeft-visitekaartje-af-met-recordtijd-op-mont-ventoux.html
  16 maart 2020
  Naast je communicatieve vaardigheden zijn dus ook je verstandelijke mogelijkheden beperkt. Ik ga het je dan ook niet uitleggen.
  16 maart 2020
  Trickstuff > Of jij moet gewoon eerst eens leren lezen. Ik maak zelf al de kanttekening dat de heren Pantani en co inderdaad nog verder door klommen, en tevens hadden zij ook al meer kilometers afgelegd. Maar feit blijft feit, het gaat over hetzelfde traject, evenveel kilometers op dit stukje klim. In de wetenschap dat Pantani en Armstrong vol dope zaten. Er wordt expliciet vermeld dat het over hetzelfde stukje gaat. Dus ja als Quintana dan de tijd van desbetreffende heren verpulverd, dan vindt ik dat nogal dubieus. Zeker als je meerekent dat Pantani en co dit in hoog vorm deden in de maand juli, en Quintana in één of ander derderangs voorbereiding koersje in de maand Februari. Dus sorry als jij andere zaken ziet of leest die er niet zijn, maar dat zal dan wel met jou eigen zéér beperkte verstandelijke vermogens te maken hebben. Dus nee je kan inderdaad niets uitleggen zonder je daarbij nog meer voor lul te zetten dan je toch al doet.
16 maart 2020
Het was inderdaad een opvallende prestatie. Een kanttekening is wel dat hij hij de Ventoux niet tot helemaal boven hoefde te beklimmen en er geen twee weken koers is aan voorafgegaan. Desniettemin een prestatie waar ik ook even moet van fronsen.
16 maart 2020
Het lijkt erop (je benoemt het namelijk zelf niet) dat je twijfels gebaseerd zijn op een onmogelijke vergelijking: finish bij Chalet Reynard vs finish op de top.
16 maart 2020
Heren check eerst jullie feitjes voordat je reageert. Zie link hierboven.
16 maart 2020
Adelaarvanantwerpen >> Wederom fact checking vriend. Lutsenko kwam op anderhalve minuut van Quintana binnen (1min28sec), en komt dus niet in de buurt van de tijden van bovengenoemde heren.
16 maart 2020
Heerlijk die luitjes die reageren zonder ook maar één seconde de tijd te nemen om gegevens even te controleren. Lekker elkaar napraten, het lijkt de moderne media wel. ;)

Reacties zijn gesloten.