Davide Rebellin (50) zet na dit jaar dan toch een punt achter zijn carrière

zondag 30 januari 2022 om 11:56
Davide Rebellin (50) zet na dit jaar dan toch een punt achter zijn carrière

foto: Cor Vos

Davide Rebellin koerst op zijn 50ste nog altijd in het profpeloton, maar de Italiaan zal eind 2022 dan toch stoppen als beroepswielrenner. Dat heeft de Italiaan laten weten in gesprek met de Spaanse sportkrant Marca. “2022 is mijn laatste jaar als professioneel wielrenner”, aldus Rebellin.

Rebellin begint binnenkort aan zijn dertigste profseizoen. In 1992 was hij er al bij, toen renners als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogačar nog niet waren geboren. De klassiekerspecialist eindigde in zijn eerste profjaar onder meer als negende in de Ronde van Lombardije, achter wereldtoppers als Tony Rominger, Claudio Chiappucci en Rolf Sørensen. Renners die inmiddels al goed twintig jaar zijn gestopt.

Hoogte- en dieptepunten 
Rebellin wist in zijn carrière meerdere grote klassiekers te winnen. Zo won hij de Clásica San Sebastián, het Kampioenschap van Zürich, de Amstel Gold Race, drie keer de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Zijn wonderjaar beleefde hij in 2004, met winst in de Amstel, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Verder schreef hij onder meer Tirreno-Adriatico (2001), de Giro dell’Emilia (2006 en 2014) en Parijs-Nice (2008) op zijn naam.

In 2009 werd Rebellin voor twee jaar geschorst vanwege een positieve dopingtest op CERA, een vorm van EPO, op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De Italiaan moest zijn zilveren medaille van de wegwedstrijd inleveren en kwam na zijn schorsing nooit meer aan de bak bij een echte topploeg, al koerste hij nog wel enkele jaren voor het Poolse CCC Polsat. Rebellin reed de laatste jaren echter ook voor meerdere kleinere continentale teams.

Rebellin na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik, 2004 – foto: Cor Vos

Afgelopen seizoen was Rebellin actief namens Work Service Marchiol Vega. Dat deed hij niet onaardig met enkele ereplaatsen in de wat kleinere wedstrijden, maar in de Memorial Marco Pantani kwam er abrupt een einde aan zijn seizoen. Rebellin liep bij een val een dubbele beenbreuk op en er was twijfel over het voortzetten van zijn carrière. De vijftiger is nu echter weer fit genoeg om te koersen en zal dat nog één jaar doen voor Work Service.

“Ik wilde mijn loopbaan niet beëindigen met een dubbele beenbreuk”, citeert Marca. “Ik wil nog echt wedstrijden betwisten, het maximale geven en goede resultaten behalen. “Ik ben bovendien niet alleen een wielrenner, maar ook de vader van mijn ploeggenoten. Ik wil mijn ervaring doorgeven en ze helpen”, aldus Rebellin. De zeer ervaren coureur zou vandaag eigenlijk deelnemen aan de Trofeo Palma, maar ontbreekt op de definitieve startlijst.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Murcia 30 januari 2022 om 12:15

Dit nieuws had eigenlijk op 1 april bekend moeten worden gemaakt.

0
Ronellenfitsch 30 januari 2022 om 14:00

30 jaar lang, altijd resultaten rijdend. Echt totaal uniek. Hopelijk kan hij gezond nog een Italiaans najaar rijden.

0
roeleur 30 januari 2022 om 17:17

Mooi als je met al je zonen kan rijden.

0
Dikke Vrouw 30 januari 2022 om 17:34

Dit moet een record zijn?

0
RLM 30 januari 2022 om 18:22

Ik dacht echt dat hij nog 10 jaar ging doorgaan.

0
D.Koch 30 januari 2022 om 19:31

Poeh dit moet ik even verwerken. Hoop dat die er stiekem toch nog een jaar asn vastplakt

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone