David Walsh wil Lance Armstrong achttien jaar na dato weer graag ontmoeten
foto: Cor Vos
dinsdag 23 augustus 2022 om 20:14

David Walsh wil Lance Armstrong achttien jaar na dato weer graag ontmoeten

David Walsh was een van de journalisten die reeds dertien jaar voor de val van Lance Armstrong in de Sunday Times scheef dat de Amerikaan doping gebruikte. De Ierse journalist voerde in die jaren een bittere en harde strijd met de zevenvoudig Tour de France-winnaar. Walsh zou Armstrong nu graag weer eens spreken, geeft hij in een interview met Dagblad De Limburger aan.

“De laatste keer dat ik Armstrong sprak was in 2004 bij die beruchte persconferentie in de Tour de France”, vertelt Walsh. “Ik zou hem best weer eens willen ontmoeten, maar dan privé, zonder media. Ik heb geen vragen meer die onbeantwoord zijn. We zouden wel beiden onze kant van het verhaal kunnen doen. Ik denk alleen dat hij het niet wil.”

Walsh is ervan overtuig dat het Armstrong ontzettend veel pijn doet dat door al zijn zeges een streep is komen te staan. “Zoek je de uitslagen op, dan staat alleen door zijn naam een streep. Een streep die zegt: bedrieger. Velen hebben in die periode de boel besodemieterd. Maar door de schofterige manier waarop hij mensen dacht aan te kunnen pakken, is hij veel harder gestraft. Alleen zijn naam is doorgestreept. Het moet vreselijk voor hem zijn.”

Hoewel de gemiddelde snelheid in de Tour de France van 2022 hoger ligt dan in de Armstrong-jaren gelooft Walsh niet dat de huidige toppers doping gebruiken. “Al weet je het nooit zeker. Ik ben in de Tour geweest, heb goed rondgekeken en veel gesprekken gevoerd. Een hogere snelheid alleen is onvoldoende bewijs. Er zijn voldoende verklaringen voor te geven. De renners in de top zijn kilo’s lichter en de vijver met landen waar wordt gefietst is veel groter geworden. Ik beweer niet dat de wielersport helemaal schoon is. Ik zeg wel dat het mogelijk is schoon de Tour te winnen. Iets wat in de EPO-periode onmogelijk was.”

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2022 20:24
Walsh verdient alle mogelijke credits voor het feit dat hij zijn journalistieke werk deed waar zo veel anderen dit nalieten. Maar na Armstrong ging hij vrolijk mee in het niks aan de hand mantra in het tijdperk na US Postal. Met name zijn aanschurken tegen Sky terwijl er genoeg ook daar aan de hand was deed veel van zijn krediet bij mij wegvallen.
Collega Kimmage bleef kritisch zonder aanziens des persoons en dat bevalt mij beter. Dit plotseling vragen om een ontmoeting lijkt vooral ingegeven door ego ipv nut.
  23 augustus 2022 20:41
  Hij heeft zich toen inderdaad een beetje laten inpalmen door Team Sky.. Terwijl juist een journalist van zijn kaliber gehakt had kunnen maken van die Fluimucil-verklaring..
  23 augustus 2022 20:55
  Met jullie beiden eens. Maar een wielerliefhebber is hij en dan maar aan de gang blijven met onthullingen… Je wilt jouw favoriete sport ook niet helemaal kapotmaken…
  Helemaal mee eens

  @alfred
  Dan moet je geen journalist blijven. Als journalist dien je kritisch te zijn.
23 augustus 2022 20:28
Over 2 jaar gaat ie over Jonas schrijven
  23 augustus 2022 20:51
  Titel " zelfs deo kan stinken"
  24 augustus 2022 05:50
  Nou dat weet ik niet, maar om toch serieus te reageren. Het verbaast me wel dat hij niks zegt over Jumbo Visma inderdaad nu daar internationaal zoveel twijfels over zijn. Misschien dat hij Nets als bij Sky (zie discussie hierboven) moe is van het strijden en geen zin heeft weer een heksenjacht aan te moeten gaan die deze mooie sport verder kapotmaakt. Zou best kunnen. Maar ietwat naïef genieten van de soort is toch het leukste! Ik doe er graag aan mee!!
  @Thor

  Hoe kom je erbij dat er internationaal zoveel twijfels over TJV zijn? Heb ik niks over gehoord.
  24 augustus 2022 07:45
  Tuurlijk zijn er wel degelijk vragen bij het hulkerige vertoon van Jumbo Visma zoals die er ook volkomen logisch waren bij de SKYtrain van weleer. Grote verschil is dat de marginal gains ondertussen midden op de tafel liggen en er lacherig over gedaan wordt a la Nadal.
  Natuurlijk zijn er vragen, maar dat is wat anders dan 'internationaal zoveel twijfels'. Ik steek m'n hand ook niet voor ze in het vuur maar ik zie nergens in de internationale fietsmedia of op socials dat er 'zoveel twijfels' zijn over TJV.
23 augustus 2022 22:19
Juist respect voor deze man. Hij ging verder met zijn onderzoek naar maffiaclan US Postal en hun fratsen, terwijl de meeste journalisten met Mart Smeets voorop de fanfare liepen voor LA.
  23 augustus 2022 22:57
  Ieder interview van Smeets met Armstrong was altijd zo pijnlijk om te zien. Dat was geen integere journalist die een interview deed, maar een fanboy.
  24 augustus 2022 00:19
  "Senk joew, Lens."
23 augustus 2022 21:45
Die man gelooft te veel in zichzelf.

Duimpje datie toen zo veel volharding toonde

maar uiteindelijk heeft niet hij Armstrong gepakt. Armstrong heeft zelf opgebiecht.
En als ik de Texaan een beetje kan inschatten, denk ik niet dat dat was omdatie wakker lag van David Walsch.

"Het moet vreselijk voor hem zijn." Ik denk niet dat hij op deze manier een ontmoeting met Armstrong gaat bekomen.

En wat voor autoriteit heeft Walsch nu?
"heb goed rondgekeken en veel gesprekken gevoerd"
Tja.. tikkie lachwekkend toch ?
23 augustus 2022 22:02
Het feit dat Walsh moet benoemen dat Lance Armstrong niet gewonnen zou hebben zegt al genoeg…
23 augustus 2022 23:06
“Ik zou hem best weer eens willen ontmoeten, maar dan privé, zonder media. Ik heb geen vragen meer die onbeantwoord zijn. We zouden wel beiden onze kant van het verhaal kunnen doen. Ik denk alleen dat hij het niet wil.”

Nou dan gezellig ff happen en borrelen en small talk toch, why not?
24 augustus 2022 09:32
Het blijft jammer, dat Lance een rode doek voor hem was. Het was fijn geweest als hij Fuentes, Ferrari, Ibarguren ook had onderzocht. Nu staat Lance symbool voor iets wat gemeengoed was in die tijd. En of Lance meer of minder gebruikte dan de rest blijft onbekend.

Reacties zijn gesloten.