David Millar verschalkt medekoplopers in Annonay Davézieux

vrijdag 13 juli 2012 om 16:51

foto: Sirotti

De twaalfde etappe in de Tour de France is gewonnen door David Millar. De renner van Garmin-Sharp reed de hele dag in de aanval en versloeg zijn vier medekoplopers in de laatste meters. De Fransman Jean-Christophe Péraud finishte als tweede in de langste etappe deze Tour. Egoi Martinez (Spanje) eindigde derde.

Het Départ Réel (kilometer 0) gold vanochtend als startschot voor een onstuimig begin. Net als de voorbije dagen ontstond er een spervuur aan demarrages. Korte tijd leek een omvangrijke kopgroep – 19 man – te zijn vertrokken, de groep verbrokkelende langzaam op de eerste klim van de dag; de Col du Cucheron (eerste categorie).

Het peloton onder leiding van Team Sky onderhield een strak tempo waardoor geloste koplopers werden ingelopen. Vlak voor de top van de Col du Granier (eveneens van de eerste categorie) verraste geletruidrager Bradley Wiggins (Team Sky) vriend en vijand door een kleine speldenprik te plaatsen. De ingedutte tegenstanders reageerde vinnig op de wake up call.

De voorste groep was door de twee lastige klimmen gedecimeerd tot vijf man; Egoi Martinez (Euskaltel), Robert Kiserlovski (Astana), Jean-Christophe Péraud (AG2R-La Mondialle), Cyriel Gautier (Europcar) en David Millar (Garmin-Sharp). Nadat een achterliggend groepje met groene truidrager Peter Sagan – dat spartelde tussen kopgroep en peloton – was ingelopen, daalde het tempo in het peloton. Op dertig kilometer van de finish genoot de voorste groep van een voorsprong van rond de twaalf minuten.

foto: Sirotti

Pas in de laatste vijf kilometers stokte de samenwerking bij het vijftal. Martinez leek de meest geagiteerde en demarreerde als eerste, zijn aanval werd echter direct geneutraliseerd. Ook uitvallen van Kiserlovski en Gautier leverde niets op. Een late demarrage van Péraud – op twee kilometer van het einde – had meer succes. Samen met de ervaren Millar stevende hij af op de finish. In een lange sprint wist Millar de moegestreden Fransman te verslaan.

foto: Sirotti

In de slotkilometers piloteerde Orica-GreenEdge het peloton naar de laatste rechte lijn om kostbare punten te sprokkelen voor de groene trui. Sprinter Matthew Goss zwabberde van zijn lijn en hinderde daarbij zijn directe concurrent Sagan. Aanvankelijk leek Goss niets te hebben misdaan, maar ruim twintig minuten na de finish werd hij alsnog gedeklasseerd door de wedstrijdjury.

Tour de France 2012
Etappe 12: Saint-Jean-de-Maurienne – Annonay Davézieux (226 km.)

1. David Millar (Groot-Britannïe/Garmin-Sharp).
2. Jean-Christophe Peraud (Frankrijk/AG2R-La Mondiale)
3. Egoi Martinez (Spanje/Euskaltel)
4. Cyriel Gautier (Frankrijk/Europcar)
5. Robert Kiserlovski (Kroatië/Astana)
6. Matthew Goss (Australië/Orica-GreenEdge) (gedeklaseerd)
7. Peter Sagan (Slowakije/Liquigas-Cannondale)
8. Sébastien Hinault (Frankrijk/AG2R-La Mondiale)
9. Cadel Evans (Australië/BMC)
10. Luca Paolini (Italië/Katushua)

Algemeen klassement na rit 12
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 54u34m33s
2. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 2m05s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) op 2m23s
4. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 3m19s
5. Jürgen Van den Broeck (België/Lotto-Belisol) op 4m48s
6. Haimar Zubeldia (Spanje/RadioShack-Nissan-Trek) op 6m15s
7. Tejay van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) op 6m57s
8. Janez Brajkovic (Slovenië/Astana) op 7m30s
9. Pierre Rolland (Frankrijk/Europcar) op 8m31s
10. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ) op 8m51s

29. Laurens ten Dam (Rabobank) op 31m18s

Groene trui: Peter Sagan (Liquigas)
Bolletjestrui: Fredrik Kessiakoff (Astana)
Jongerentrui: Tejay van Garderen (BMC)

Volledige uitslag en klassementen na rit 12

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair