David Gaudu haalt in groepsgesprek uit naar ploegmaat Arnaud Démare

donderdag 26 januari 2023 om 10:10
David Gaudu haalt in groepsgesprek uit naar ploegmaat Arnaud Démare

David Gaudu - foto: Cor Vos

Hommeles binnen de ploeg van Groupama-FDJ. Enkele screenshots van een groepsgesprek op Discord laten zien dat David Gaudu geen al te hoge pet op heeft van zijn ploegmaat Arnaud Démare. “Dat we niet praten en niet veel samen koersen is een voordeel. Ik ben niet bang van hem”, aldus Gaudu. Die laatste heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

Démare (31) is al meer dan tien jaar een zeer belangrijke pion binnen de ploeg van Groupama-FDJ, maar de laatste jaren heeft ook Gaudu (26) zich opgewerkt tot kopman. Sprinter Démare en klimmer Gaudu zitten normaal niet in elkaars vaarwater, maar de kans is aanwezig dat ze dit jaar ploegmaats zijn in de Tour de France. En dat is duidelijk niet naar de zin van Gaudu.

Gaudu haalt in chatgesprekken op het platform Discord, die in de openbaarheid werden gegooid, uit naar zijn ploeggenoot. “Dat we niet praten en niet veel samen koersen is een voordeel. Als hij wil, kan ik het nog eens in zijn gezicht zeggen. Ik ben niet bang van hem. Hij weet dat ik hem niet in de Tour wil. Ik heb het hem al gezegd”, klinkt het. Verder maakt Gaudu enkele kleinerende opmerkingen over de sprintsnelheid van Démare.

Excuses
Inmiddels heeft Gaudu het boetekleed aangetrokken en gaat hij op Twitter door het stof. “Problemen die kunnen voorvallen in een ploeg moeten intern blijven. Ik wil me dan ook excuseren bij het team en Arnaud”, was zijn eerste, inmiddels verwijderde reactie. Later kwam hij met een tweede statement. “Ik had deze uitspraken nooit in het openbaar mogen ventileren. Mijn excuses aan de ploeg en Arnaud.”

Screenshots van het bewuste groepsgesprek 

Dit artikel delen:

39 Reacties

Jawbone 26 januari 2023 om 10:33

Er word hier al gesuggereerd over lekken maar dit is geplaatst in de Franse PCM community Discord server, een soort alternatieve sociale media waarbij groepen samen kunnen komen. Het is publiekelijk en anoniem toegankelijk, geen lek dus. Gaudu weet dit zelf ook en is zelf verantwoordlijk voor wat hij in deze kanalen deelt.

3
Thoin 26 januari 2023 om 10:40

Klopt, Discord wordt op dit moment ook door veel Twitteraars aangeraden na de hetze rond Musk. Dit is dus een openbaar platform…

0
ThorHushovd 26 januari 2023 om 10:46

Dit getuigt niet van enige mate van hoge intelligentie. Jemig zeg, wat onhandig en dom. Ook al heeft ‘ie gelijk haha, maar dit is wel erg naïef.

1
Shinzawai 26 januari 2023 om 13:40

Sportief gezien heeft Gaudu best een punt dat Démare in de Tourploeg niet ideaal is. In de Giro is de kans op succes groter, want tegen mannen als Jakobsen, Groenewegen en Philipsen is de kans op ritzeges gewoon klein. Démare heeft wel een trein nodig en dat gaat dan ten koste van de ondersteuning voor Gaudu.

Om dat op deze manier op een publiek forum te uiten was natuurlijk wel behoorlijk stompzinnig en duidt op persoonlijke problemen tussen de twee kopmannen. Tijd voor een goed gesprek.

3
Limal 26 januari 2023 om 15:05

Ik kan me voorstellen dat er al een tijdje een machtsstrijd broeit tussen Gaudu en Démare, vooral dan wat betreft ondersteuning in de Tour. Denk ook aan: https://www.wielerflits.nl/nieuws/arnaud-demare-zonder-vaste-lead-outs-in-2023-dat-is-een-teleurstelling/
De kans dat dit nog bijgelegd wordt lijkt me klein en ik vrees voor Démare dat hij 'vervangbaarder' zal blijken te zijn dan Gaudu. De Goliath dus die het onderspit delft tegen de kleine, venijnige David ;-)

0
Romāns Vainšteins 26 januari 2023 om 15:28

van Démare is genoegzaam bekend dat hij een heel team toegewijde knechten heeft dat hem naar de meet slepen moet en hij heeft een aantal gabbers om zich heen verzameld die dat ook graag en met veel passie doen.

Vind je het gek dat Gaudu die knakkers er niet bij wil hebben in een tour waar hij denkt podium te kunnen rijden? Hij heeft groot gelijk: ze moeten kiezen bij FDJ en geen half-half selectie uitkotsen.

Ploegen spurt en klim los van elkaar trekken. En slim inzetten.

2
Dikke Vrouw 26 januari 2023 om 11:39

Wat een etter

1
Baardmans 26 januari 2023 om 11:45

Heeft Gaudu ergens anders een mooiere aan ieding en wil hij weg? Dit heeft hij absoluut met opzet gedaan.

1
Wieler-Joke 26 januari 2023 om 13:16

Klinkt als een hechte vriendengroep die door het vuur zullen gaan voor Gaudu in de tdf!

1
Koers 26 januari 2023 om 10:22

“Verder maakt Gaudu enkele kleinerende opmerkingen over de sprintsnelheid van Démare.” Wat een schavuit is het ook he

0
KopOverKop 26 januari 2023 om 11:07

Krijgt spaties die kleine, een Frans haantje wat kraait.
Zulke praat, dan ben je dus wel bang voor concurrentie binnen de ploeg.

0
AWestie 26 januari 2023 om 10:32

Op IDL staat dat het in de Strava reacties is gedaan, dat is niet echt lekken toch? Waar zijn de opmerkingen gemaakt?

0
Titaantje 26 januari 2023 om 12:58

Echt oliedom. Had mss beter kunnen zeggen dat hij een hypertje had en daardoor wat gekke uitspraken deed.

0
Baukema Tomoulin 26 januari 2023 om 13:08

Ook al ben ik geen fan van Demare (en wel een beetje van Gaudu) is dit natuurlijk zeer amateuristisch. Het lijkt me ook dat de ploegleiding hier fouten maakt. Óf ze wisten niet van deze mening van Gaudu en zijn net zo verrast als alle buitenstaanders. Óf ze namen vooraf de mening van Gaudu niet serieus genoeg om voorzorgsmaatregelen te bedenken voor een open Discord sessie (het vooraf bespreken met Gaudu in dit geval). Managen Met de Franse slag zullen we maar zeggen.

0
Mystieke_Monnik 26 januari 2023 om 13:39

Ophef! Altijd lekker.

0
Eva van Tuur 26 januari 2023 om 15:03

Ons Remco zou dit nooit doen, Wout en Matje daar in tegen…

0
Lalsacien 26 januari 2023 om 15:13

Jammer! Meningen over anderen kun je beter face to face uiten en het sowieso niet publiekelijk maken. Nooit je excuses aanbieden vind ik een slechte eigenschap. Er zijn gewoon momenten dat het wel werkt.

0
Grote Plateau 26 januari 2023 om 15:30

Alsof publieke excuses iets aan Davids gedacht gaat veranderen.

Wel integendeel, als Nono een beetje vilein is wrijft hij het erin en wordt het ongemak nog groter.

0
Klootje Kriekeljon 26 januari 2023 om 16:16

Je moet toch wat proberen te forceren met het vooruitzicht van 3 weken Nutella op brood.

0
Mooie Sjors 26 januari 2023 om 10:20

Hoe lekt zoiets, vraag je je toch af…

Binnenkort communiceren wielrenners enkel nog irl en met hun hand voor de mond zoals voetbaltrainers.

-1
Wheely 26 januari 2023 om 10:39

De spionne van Yvonne zitten overal.

5
Michiel 26 januari 2023 om 10:52

Nooit je excuses aanbieden in zulke situaties. Nooit. De wereld lijkt er eentje geworden te zijn van iets zeggen en dan vervolgens door het stof gaan

-1
Poeksel 26 januari 2023 om 10:56

Echter: geen excuses voor de inhoud van zijn uitspraken.

1
Romāns Vainšteins 26 januari 2023 om 11:15

Ben ik wel mee eens. Maar goed: Gaudu kan nu nog steviger zijn standpunt voeren.

AK of spurts, maak je keuze.

-1
Posterix 26 januari 2023 om 11:29

Ja, maar daar wordt ook makkelijk gebruik van gemaakt. Je zegt de meest walchelijke dingen, of erger… je doet de meest walchelijke dingen en vervolgens verschuil je je achter het stof waar je net doorheen bent gekropen.

0
Michiel 26 januari 2023 om 11:49

Tegenwoordig zie je voor vrij normale uitspraken of gebeurtenissen van tig jaar geleden waar niemand iets mee te maken heeft, al mensen diep door het stof gaan. Berhalter bv

0
vevie 26 januari 2023 om 12:36

@Michiel: idd nooit je excuses aanbieden als je er echt voor staat. Probleem is echter dat dit vaak allerminst het geval is en de meeste mensen dit soort dingen nooit in iemands gezicht zouden zeggen. Dat is vaak het grootste probleem: niet dat mensen niks mogen zeggen, want dat staat ze vrij, maar wel dat de meesten het niet met borst vooruit in iemands gezicht zouden zeggen. Het is altijd achter iemands rug praten, gepakt worden en daarna afzwakken/bagatelliseren/excuses aanbieden.

0
Michiel 26 januari 2023 om 13:01

Vevie, als ik slecht zou praten over iemand achter zn rug om en het komt naar buiten, dan zou ik geen excuses aanbieden, hoe hard de buitenwereld erom schreeuwt. Dat is wat er nu vaak gebeurd, of het nu achter iemand zn rug omgaat of niet. Het gaat vooral om sociale media, hoe vaak zie je het daar niet gebeuren. Iemand roept wat, er buitelen wat mensen over diegene heen, eisen bv ontslag en hop de excuses rollen er zo uit. Razzberries nominatie (of hoe t ook exact heet) recent, een tienerwichie kreeg de eer als slechtste actrice, mensen boos, organisatie biedt excuses aan en trekt de keutel in. Ik zal als een oude lul klinken maar toen ik opgroeide speelde dit helemaal niet, natuurlijk vooral door het ontbreken van sociale media. Zo creeer je alleen nog maar meningen die binnen de lijntjes kleuren en mensen die op eieren lopen. Vreselijk

2
Maillot à Pois 26 januari 2023 om 13:50

Over dit geval: Gaudu doet hier eigenlijk wel wat Vevie zegt. Hij excuseert zich voor het feit dat hij zijn uitlatingen publiekelijk deed en niet tov Démare. Hij excuseert zich niet voor de uitlatingen zelf. Weinig mis mee, toch?
In het algemeen hoor je tegenwoordig inderdaad veel onoprechte ‘sorry’s’ en ‘sorry als ik iemand zou gekwetst hebben…’.
Omgekeerd echter ook: mensen die beweren zich kapot te schamen voor iets wat ze vroeger gedaan hebben maar het toch vertikken zich er voor te excuseren.

1
Michiel 26 januari 2023 om 13:57

Dat is idd waar, het ging over de openbaarheid.

Je laatste punt, waarom je excuses aanbieden voor iets wat bv 30 jaar geleden gebeurd is en mss toen wel normaal was of was ingegeven door je leeftijd. Ik schaam me mss ook wel een beetje toen ik als 15 jarig jochie een jonge homoseksueel met vrienden van me wat belachelijk maakte. Maar waarom zou ik er excuses voor aanbieden. Shit happens. Zoals John Mayor zingt Moving on and getting over.

-1
Maillot à Pois 26 januari 2023 om 14:09

Als je echt vindt dat je die homoseksueel niet belachelijk had mogen maken, waarom zou je dan niet sorry tegen de man in kwestie zeggen? Wat kost je dat dan?

2
Michiel 26 januari 2023 om 14:23

Moet ik dan hem opzoeken? Een oproep op FB doen? Geen idee waar die man woont. Mocht ik hem tegenkomen en hij spreekt me erop aan en aangeeft dat het hem vreselijk veel pijn heeft gedaan, geen probleem. Maar wdb zit ik op 1 lijn met Johan Derksen, die terecht mi geen excuses aanbood voor het kaarsincident.

We dwalen af

-1
Limal 26 januari 2023 om 14:37

Voor mij is het eenvoudig: als je iets fout gedaan hebt of iemand slecht bejegende, dan maakt gemeend je excuses aanbieden je een groter persoon dan wanneer je dat 'uit principe' niet wil doen. Iedereen maakt fouten, dat via excuses toegeven is gewoon een logisch gevolg.

Natuurlijk zijn er wel 'randvoorwaarden' die kunnen meespelen in hoe je je excuseert:
– iemand die je in de privésfeer beledigde bied je gewoon face-to-face excuses aan (voor zover de persoon je irl nog wil zien – anders vind je maar een ander kanaal)
– als je iemand op een publiek platform beledigt, dan zijn publieke excuses natuurlijk een goed idee, maar bijkomend een persoonlijk gesprek of pb'tje toont dat je het ook meent
– als publiek figuur moet je er rekening mee houden dat zelfs bij feiten uit de privésfeer een publieke verontschuldiging aangewezen kan zijn. Hierbij denk ik aan politiekers of, jawel, personen als topsporters wiens loon betaalt wordt door sponsors die hun reputatie koppelen aan die van de sporter. Zoals hierboven kan een bijkomend persoonlijk contact tonen dat je oprecht spijt hebt.

Als je je excuses niet zou menen dan moet je ze natuurlijk niet uiten. Maar wees dan ook matuur genoeg om te aanvaarden dat dit tot verontwaardiging kan leiden.

(over het geval Gaudu-Démare sluit ik me aan bij Shinzawa hieronder)

0
Maillot à Pois 26 januari 2023 om 14:44

Nee, uiteraard hoef je niet iedereen die je ooit eens op een niet zo nette manier bejegende actief op te zoeken ofzo. Maar stel dat jij zelf het verhaal op tv ten berde brengt en zelf aangeeft dat je je wel een beetje schaamt voor dat gedrag van toen, kun je net zo goed er aan toevoegen ‘langs deze weg excuseer ik me daarvoor bij die meneer’. Misschien heeft die meneer er nooit zwaar aan getild, en dan heb je je excuses voor niets gemaakt, misschien was het één van vele kleine incidentjes die meneer ooit even te veel geworden zijn, en dan is een simpele sorry vaak genoeg.

0
Michiel 26 januari 2023 om 14:55

Uit mezelf wel Maillot. Maar niet als anderen het van me verlangen :)

0
Yeez 26 januari 2023 om 10:28

Degene die dit lekt is eerder het probleem. Trieste ziel ben je dan

-2
Panache 26 januari 2023 om 10:36

Ik heb elders gelezen dat het openbaar is geplaatst (geen idee of dat Twitter, Strava of Franse PCM community was) en dat het dus geen interne communicatie is geweest met een zogenaamd lek. Indien dat klopt dan is Gaudu heel erg dom, of heel erg strategisch en is dit een bewussie.

0
Yeez 26 januari 2023 om 11:42

Aha. Dan is het vooral heel dom

0
Romāns Vainšteins 26 januari 2023 om 10:40

Gewoon een bindend referendum : tour 2023 > Démare en de dikkuiten of Gaudu en de mieren. Voilà.

Ik zou voor Guadu gaan denk ik. Op basis van het profiel denk ik dat Démare er weinig te zoeken heeft.

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone