Danny van Poppel sprint naar zege in Gooikse Pijl
foto: Cor Vos
zondag 20 september 2020 om 16:28

Danny van Poppel sprint naar zege in Gooikse Pijl

De Gooikse Pijl 2020 is gewonnen door Danny van Poppel. De Nederlander van Circus-Wanty Gobert was na een koers van 200 kilometer door Vlaams-Brabant de snelste sprinter van het peloton, voor Gerben Thijssen en Arvid de Kleijn. Lang leek het erop dat aanvallers Philippe Gilbert en Bert Van Lerberghe standhielden, maar zij werden vlak voor de meet gegrepen.

Vijf renners kleurden de kopgroep van de dag. Piotr Havik (Riwal Securitas) en Jason van Dalen (Metec-TKH) zorgden voor de Nederlandse inbreng, terwijl Laurenz Rex (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) namens België in de kopgroep zaten. Mario Spengler (Lotto-Kern Haus) was de enige Zwitser van voren. De vijf kregen een voorsprong van maximaal drie minuten van het peloton, waar Alpecin-Fenix de achtervolging leidde.

foto: Cor Vos

Spectaculaire finale
Drie lokale rondes voor de finish in Gooik bedroeg de voorsprong nog twee minuten voor de leiders. Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step probeerden de koers vervolgens hard te maken op de korte hellingen, waardoor het gat snel gedicht werd. Havik hield het langst stand van de aanvallers, maar ook hij werd ruim 50 kilometer voor het einde ingerekend.

Daarna werd er slag om slinger gedemarreerd, met onder meer Iljo Keisse veelvuldig op de voorgrond. Maar niet elk groepje kreeg evenveel voorsprong. Dertien renners met daarbij Philippe Gilbert, Tim Merlier, Jan-Willem van Schip, Arvid de Kleijn, Bert Van Lerberghe, Stijn Steels, Taco van der Hoorn, Milan Menten, Boy van Poppel, Lionel Taminiaux, Gianni Marchand, Wouter Wippert, Daan van Sintmaartensdijk wisten bij het ingaan van de slotronde een gat te slaan. Zij reden een halve minuut bij elkaar.

foto: Cor Vos

Gilbert en Van Lerberghe stranden in extremis
Gilbert, Steels, Van Lerberghe, Van Poppel en Merlier reden op 18 kilometer van de meet even weg van hun medevluchters, maar konden geen definitief gat slaan. In het peloton was op dat moment geen interesse meer om te achtervolgen. Een nieuwe poging van Gilbert en Van Lerberghe op twaalf kilometer van de meet had meer succes. De renners van Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step sloegen een gat van twintig seconden.

In de achtervolgende groep wist Steels vervolgens de boel lam te leggen, waardoor het peloton aan kon sluiten. Gilbert en Van Lerberghe begonnen met ruim een halve minuut aan de laatste vijf kilometer, maar door hun gepoker kon het peloton in de slotkilometer terugkeren.

Eerste zege Van Poppel sinds 2018
Belgisch kampioen Tim Merlier ging de sprint te vroeg aan en moest zich ruim voor de streep rechtzetten, waarna Danny van Poppel als een duveltje uit een doosje de overwinning opeiste. Thuisrijder Gerben Thijssen bezorgde Lotto Soudal een tweede plaats, Arvid de Kleijn werd derde namens Riwal Securitas.

Het is voor Van Poppel zijn eerste zege sinds Binche-Chimay-Binche in oktober 2018, toen hij nog voor LottoNL-Jumbo uitkwam. Eerder dit jaar kwam de 27-jarige sprinter tot een vierde plaats in de Clasica de Almeria en een vijfde plek in Milaan-Turijn.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
20 september 2020 16:33
Danny boy! Geweldig gedaan.
20 september 2020 16:34
Hij kan het nog! Mooi hoor, gun het hem
20 september 2020 16:35
Danny zowaar! Al had ik ook graag Gilbert zien winnen.
20 september 2020 16:38
DQS en Lotto Soudal beide te bang om te verliezen en krijgen terecht de deksel op de neus.
20 september 2020 16:39
Boeken tou voor het peloton, volgens onze Belgische verslaggever nog nooit gehoord dat aan de meet de prijzen verdeeld worden. De zoveelste blunder van deze man.
    20 september 2020 16:56
    Iedereen dacht dat het boeken toe was. Ik vind het wel vreemd dat hij zei dat Lerberghe zo’n sterke sprinter is en dat zo’n sterke sprinter te bang is om tegen Gilbert te sprinten. Door Lerberghe heeft Van Poppel gewonnen.
    20 september 2020 17:00
    Denk wel dat die misplaatste opmerking vooral kwam door de gebrekkige tijdswaarnemingen.
20 september 2020 16:40
Waardeloze, egoïstische renner en ik was blij dat TJV afscheid van hem genomen heeft.
    20 september 2020 17:00
    Is dit geen anti-supporteren?
    20 september 2020 17:07
    Misschien wel een beetje, maar vorig jaar in de klassiekers veruit de renner met de domste acties.
    20 september 2020 17:32
    Dit keer was het Van Lerberghe met de domste actie al dan niet ingegeven door zijn ploegleider.
20 september 2020 16:40
Mooie wedstrijd, alleen de regio was de weg wel een beetje kwijt op het eind. :) Daardoor leken Gilbert en Van Lerberghe er voor te gaan sprint en plots was daar het peloton. Van Lerberghe vroeg de cameramotor al om op zij te gaan daardoor, hij bevroedde het denk ik al.. Sterke sprint van Danny van Poppel. Merlier ook iets teveel misschien onderweg gegeven, naast net te vroeg.
20 september 2020 16:41
Benieuwd of wielerflits hem nu weer eens op gaat nemen in voorbeschouwingen.
20 september 2020 16:51
Mooi voor Van Poppel. Alpecin-Fenix laat, met niemand in de top 10, veel punten liggen in de strijd om winst in de Europe Tour.
    20 september 2020 17:51
    Melier op 9?
    20 september 2020 18:11
    Daar stond hij in de voorlopige top 10 niet. Merlier op het podium en zijn lead-out in de top 10 hadden ze hier eigenlijk wel moeten binnenhalen. Zeker nu Bouhani in Frankrijk heeft gewonnen.
    20 september 2020 18:32
    klopt, aanvankelijk stond deze top 10 in beeld:

    1. NED VAN POPPEL Danny CWG
    2. BEL THIJSSEN Gerben LTS
    3. NED DE KLEIJN Arvid RIW
    4. BEL MEEUS Jordi SEG
    5. BEL WEEMAES Sasha SVB
    6. BEL COOLEN Yves BRT
    7. BEL VAN STAEYEN Michael TIS
    8. NED ROOSEN Timo TJV
    9. EST NISU Oskar EVO
    10. BEL MENTEN Milan SVB

    (op dit moment zelfs nog zichtbaar op CQRanking)

    Op zich wel een aparte uitslag met Weemaes en Menten in de top 10 als je nu terugleest op PCS dat Sport Vlaanderen niet eens van start is gegaan (!).
    20 september 2020 20:56
    Pcs met de zoveelste flater
20 september 2020 19:54
Je ziet op de foto toch echt eentje van Topsport Vlaanderen rond plek 5 finishen.

Reacties zijn gesloten.