Daniel Silva twee jaar geschorst voor positieve test uit mei 2016
Foto: Marcel Koch
zondag 7 januari 2018 om 11:47

Daniel Silva twee jaar geschorst voor positieve test uit mei 2016

Definitief geschorst worden voor een positieve test van ruim anderhalf jaar geleden: het overkomt de Portugese renner Daniel Silva. De 32-jarige klimmer testte in mei 2016 positief op een verboden supplement, maar is nu pas voor twee jaar geschorst door de Portugese Anti-Doping Autoriteit (ADOP).

Het Spaanse Ciclo21 meldt dat zijn toenmalige ploeg, het continentale Rádio Popular Boavista, besloot om zijn werknemer niet aan de kant te houden naar aanleiding van zijn positieve plas. Dit stelde Silva in staat om in het najaar van 2016 nog enkele mooie resultaten bijeen te fietsen, met een derde plek in de eindafrekening van de Volta a Portugal als uitschieter.

Het leverde hem een transfer op naar het Braziliaanse Funvic/Brasil Pro Cycling. Door een inmiddels opgelegde voorlopige schorsing en het feit dat de ploeg door de UCI voor een periode aan de kant werd gehouden vanwege meerdere dopinggevallen, bleef Silva’s koersteller in 2017 echter op nul staan.

De reden waarom de ADOP nu pas een schorsing uitspreekt, komt omdat de urinestalen van Silva aanvankelijk werden onderzocht in het Anti-doping lab van Madrid. In juli 2016 schorste het WADA dit lab echter vanwege het niet naleven van de internationale regelgeving. Hierop moesten de stalen worden overgebracht naar het Doping Control Laboratory in Gent.

Silva zal overigens binnen afzienbare tijd weer zijn koersschoenen mogen aantrekken. De ADOP heeft namelijk besloten om zijn tweejarige schorsing met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf mei 2016. Dit betekent dat de schorsing van de Portugees al in mei van dit jaar zal aflopen.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2018 12:03
Onder het mom ''daar zijn ze lekker op tijd mee.''
7 januari 2018 12:10
Een dopeur in de ronde van Portugal? Wat een verrassing.
7 januari 2018 12:11
Dit kan ook alleen maar in de wielersport.. Lachwekkend en beschamend tegelijk.
7 januari 2018 12:14
Dit verwacht je echt niet, die Portugese dopingautoriteiten zijn de best van de hele wereld. De Volta a Portugal is het cleanste evenement ter wereld. Fake news dit.
7 januari 2018 12:36
Schorsing bestaat dus vooral uit het het jaar waarin ie toch al niet gekoerst had? Moscon schorsing dit
7 januari 2018 12:48
Welk supplement dan? Pufje teveel? Vervuild vlees? Slaappilletje + alcohol? Good old cocaïne? Fluimicil? Of gewone vitamine c?
7 januari 2018 12:48
Schitterend nieuws voor mij, als voorstander van een cleane sport én superfan van de Spaanse raket Alarcon. Die smerige Silva probeert de reputatie van de mooiste ronde ter wereld onderuit te halen, maar krijgt nu de boomerang in zijn lelijk gezicht terug. Meteen ook zijn resultaten van 16 schrappen, zo belandt de beste Spaanse klimmer ooit en hèt boegbeeld van een schone sport Raul Alarcon alsnog op het podium van de Volta '16.
7 januari 2018 17:04
Met Froome-gate gaat het dezelfde kant op.... eerst al 3 maanden proberen om het potje gedekt te houden, nu een maand absolute stilte, procedureslag blijft aanhouden tot half ‘18...etc, etc...
7 januari 2018 17:11
Als Froome de zaak nog 3 jaar kan rekken is er geen vuiltje aan de lucht.
8 januari 2018 08:02
Dat geschorste lab in Madrid, lagen daar toevallig de stalen van Alarcon? Er speelt nog genoeg viezigheid op de achtergrond. En wat een bende daar in Portugal. Ik vertrouw de nationale bond en wedstrijdorganisaties, aldaar, voor geen meter. Wat mij betreft geen haar beter dan in Colombia.

Reacties zijn gesloten.