Daniel McLay blijft Ackermann voor in Tour of Guangxi

vrijdag 18 oktober 2019 om 09:04
Daniel McLay blijft Ackermann voor in Tour of Guangxi

foto: Cor Vos

Daniel McLay heeft zijn ploeg EF Education First, waar hij na dit seizoen afscheid neemt, een fraai WorldTour-succes bezorgd in de tweede etappe van de Gree-Tour of Guangxi. In Qinzhou bleef hij Pascal Ackermann en Matteo Trentin voor in een chaotische sprint.

Op de tweede dag reed het peloton van Beihai, waar Fernando Gaviria gisteren de winst pakte in de openingsrit, naar drie lokale ronden rond Qinzhou, van elk 19 kilometer. Hier klopte Pascal Ackermann vorig jaar Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen in een massasprint. Ook voor vandaag werd een snelle aankomst verwacht, want het 152,3 kilometer lange parcours was vrijwel biljartvlak. Sterker, het was de enige van de zes ritten, waar geen bergpunten te verdienen waren.

Drie vluchters met ook Vanmarcke en De Vreese
Even na elf uur ’s ochtends lokale tijd werd het startsein gegeven voor etappe twee van de Tour of Guangxi. De lange vlucht kwam al vroeg tot stand. EF Education First-Belg Sep Vanmarcke, in september nog winnaar van de Bretagne Classic, sloeg de handen ineen met landgenoot Laurens De Vreese en de Fransman Jérôme Cousin en gezamenlijk reden zij weg bij het peloton, dat de drie vluchters vervolgens op twee en tweeënhalve minuut altijd binnen schootsafstand hield.

foto: Cor Vos

In het peloton werd aanvankelijk het tempo bepaald door Gaviria’s ploeg UAE Emirates, en later ging ook BORA-hansgrohe in dienst van Ackermann meedraaien. Op de plaatselijke ronden rond Qinzhou staken ook Deceuninck-Quick Step (voor Davide Martinelli) en Dimension Data (voor Jay Robert Thomson) een handje toe, waardoor zij langzaamaan op de kopgroep begonnen in te lopen. Bij het ingaan van de slotronde hadden de vluchters nog slechts anderhalve minuut.

Vanmarcke vecht tegen de bierkaai
Op tien kilometer van de aankomst begon Cousin te pokeren, terwijl het peloton de vluchters op de lange, brede wegen al in het vizier had. Zijn medevluchters De Vreese en Vanmarcke trokken zich er weinig van aan en bleven stug ronddraaien. Tot Vanmarcke het niet snel genoeg vond gaan en er nog eens een lap op gaf. Op 7,5 kilometer van de streep reed de Belg vooraan weg om zich dan over zijn stuur te krommen en solo op jacht te gaan naar het etappesucces.

Het bleek echter vechten tegen de bierkaai: het peloton bleef doorjagen en op drie kilometer van de finish was ook Vanmarcke ingelopen. In de slotfase was de controle ver te zoeken. Uiteindelijk ging op tweehonderd meter Daniel McLay hard aan rechts van de weg, weg van de drukte aan de linkerkant. Daar raakte Pascal Ackermann tot zijn frustratie even ingesloten. De Duitser kwam dan tekort om zijn Britse collega van zijn eerste WorldTour-zege te houden.

Ackermann greep zo voor de tweede dag op rij naast ritwinst, nadat hij gisteren alleen Fernando Gaviria voor zich dulden. Wel hield de Duitser, dankzij de bonificatieseconden, aan de tweede rit de leiderstrui over.

Dit artikel delen:

21 Reacties

west 18 oktober 2019 om 09:17

Ben benieuwd naar de beelden.. want ook zonder het verslag, puur op basis van de uitslag, kan je zien dat Ackermann zich hier ergens heeft laten piepelen.

0
Vinyakke 18 oktober 2019 om 09:34

Mclay was gewoon snel hoor. Mooie aanwinst voor Arkea. Hier gaan toch enkele WT-ploegen de mist in door hem geen contractje aan te bieden. Zou een mooie sprinttroef zijn voor als je A-sprinter een ander programma heeft (Tirreno/P-N & Dauphine/suisse). Of stuur hem naar Turkije, Polen of China en je hebt misschien een goedkope WT-overwinning!

0
LB108 18 oktober 2019 om 10:01

Hij reed nu al bij EF dus zou deze kansen al kunnen nemen hebben.. je kan nu eenmaal niet echt altijd op hem rekenen..

0
hartstikkebedankt 18 oktober 2019 om 10:29

Onzinreactie, de man heeft echt niks laten zien de afgelopen 2 jaar bij EF, waar hij juist voor die rol gehaald was.

0
Thoin 18 oktober 2019 om 10:48

Heeft hij niet gesukkeld met wat fysieke mankementjes?
Daarnaast is EF ook niet echt een ploeg waar je als sprinter beter gaat worden, kijk naar de teloorgang van Modolo die bij Lampre echt een sprinter net onder de topspurters was.

Blijft een rare ploeg EF, 2/3 van die renners presteren nauwelijks tot niks maar dan gaat Bettiol ineens Vlaanderen winnen… Al hebben ze met hun Colombianen bergop iets mooi.

0
Viktrodriguez 18 oktober 2019 om 10:55

Dit heet nou opportunisme in optima forma. Dit is zijn eerste WT-zege na bijna 2 jaar EF en pas zijn 3e overall bij deze ploeg, terwijl hij dit jaar TDU, UAE, Nice, Zwitserland, Cadel Evans, MSR, Frankfurt, London al heeft gereden en vorig jaar Abu Dhabi, Nice, MSR, Gent, California, Polen, Hamburg en Guangxi.

Dat ie nu per ongeluk een etappe wint vandaag maakt hem echt totaal niet onmisbaar voor de World Tour.

0
Scott Sunderland 18 oktober 2019 om 12:21

Wat wellicht mogelijk is : het contract van Ackermann verscheuren bij Bora en dat van McLay afkopen bij Arkea. McLay daarna een dik contract voor drie jaar geven bij Bora. Hij verslaat hier immers Ackermann, dus McLay is een betere sprinter. Gisteren tenminste…

0
Maillot à Pois 18 oktober 2019 om 15:31

Ackermann toch wel gehinderd door Bauhaus, die ook gediskwalificeerd werd.

0
bilthoven 18 oktober 2019 om 09:40

Vreemde vogel die Mclay. Je ziet hem het hele jaar niet of nauwelijks en dan klopt hij ineens een aantal grote jongens in een WT-massasprint. Voer voor psychologen??

0
Thoin 18 oktober 2019 om 10:49

Zal wel psychologisch zijn…
Soms heb je gewoon vertrouwen nodig en die heeft hij nu mss gevonden met dat nieuw contract.

0
Viktrodriguez 18 oktober 2019 om 10:56

Ik denk eerder gewoon een hemeltergend gebrek aan puur talent, waardoor en waarbij alles perfect op zijn plaats moeten vallen voor een overwinning.

0
Thoin 18 oktober 2019 om 11:00

@viktor zonder talent was hij nooit prof geworden natuurlijk..
Het is niet omdat je geen veel winnaar bent dat je geen talent hebt e

0
Viktrodriguez 18 oktober 2019 om 11:18

Nou ja, hij heeft nog altijd niet het pure talent om structureel meedoen om ritzeges in de WT.

0
Covadonga 18 oktober 2019 om 11:28

Bilthoven +1
Jaren zie je hem niet en nu verslaat hij ineens een paar toppers. Heel vreemd.

0
ivo001 18 oktober 2019 om 13:33

Dit is het laatste wat ik me van hem kan herinneren.
https://youtu.be/sX1AZuHmxPc

0
kiryienka 18 oktober 2019 om 11:50

Deze jongen is gewoon één van de vele C-sprinters die leuk meedoen voor de top 10. Denk aan, van Poppel, Walscheid, Bauhaus, Bonifazio, Modolo, Hofland. Af en toe valt alles op zn plek en staan ze op het hoogste schavot. Na 1 leuk jaar denkt alles en iedereen dat ze zich met de top kunnen meten maar dat lijkt dan zwaar tegen te vallen.

0
Scott Sunderland 18 oktober 2019 om 11:55

Hij doet me wat denken aan Wouter Wippert toen die in deze ploeg reed. Twee jaar lang letterlijk achter de feiten aan rijden en dan helemaal op het einde van het contract ineens nog een overwinning pakken.

Op PCT niveau komt komt hij misschien beter tot zijn recht, maar dat zeiden we ook van Wippert, toen die naar Roompot ging. Alhoewel McLay wel terug gaat naar zijn oude ploeg, waar hij het meeste succes behaalde.

Al bij al is deze renner niet iemand die bewezen heeft echt in de WT thuis te horen, ook niet door deze overwinning.

0
Ward 18 oktober 2019 om 13:24

Mijn idee is dan weer dat je moeilijk kan stellen dat iemand niet in de WT hoort als hij ook in de WT wint…

0
ivo001 18 oktober 2019 om 13:36

Hier beelden van de sprint

https://youtu.be/5ctj4k3UZvE?t=130

0
chasse patat 18 oktober 2019 om 14:19

Daar werd in ieder geval door velen niet in een rechte lijn gesprint.

0
Covadonga 18 oktober 2019 om 19:24

Zo wat een drukte aan de finish. Daar kunnen ze in de Vuelta niet aan tippen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone