Daniel Felipe Martínez kraait victorie in Coppa Sabatini

donderdag 15 september 2022 om 16:27
Daniel Felipe Martínez kraait victorie in Coppa Sabatini

foto: Cor Vos (archief)

Daniel Felipe Martínez heeft de Coppa Sabatini op zijn naam geschreven. Na een zware wedstrijd kwam het in de laatste, lastige kilometer aan op een sprint met vijf. Martínez toonde zich daarin sneller dan Odd Christian Eiking. Guillaume Martin vervolledigde het podium.

Het 202 kilometer lange parcours van de Coppa Sabatini bestond uit drie gedeeltes. Eerst legden de renners een lange lus van 38,7 kilometer af, daarna volgde vijf keer een 24,7 kilometer lange ronde. Beiden bevatten de nodige venijnige hellingen. De finale vond plaats op een korte omloop van 12,2 kilometer, die drie maal moet worden afgelegd. Daarin was de finaleklim van de Via Mazzini van Peccioli (1,4 km aan 5%) de scherprechter.

Regen en onweer
Toen de renners ’s ochtends begonnen aan de etappe, was het hondenweer. Het regende pijpenstelen en er was zelfs sprake van onweer. Davide Gabburo, Manuele Tarozzi (Bardiani-CSF-Faizanè), Umberto Marengo (Drone Hopper-Adroni Giocatolli), David Martin (EOLO-Kometa), Ben Granger (Mg.K Vis-Color for Peace-VPM), Nicolò De Lisi (Corratec) en Eric Paties Montagner (Work Service Vitalcare Vega) trokken zich daar niks van aan en trokken ten aanval. De zeven ontsnappers kregen een voorsprong van meer dan vijf minuten.

Een behoorlijke voorgift, maar niettemin hielden de vluchters niet lang stand. Met nog tachtig kilometer te gaan werden ze alweer gegrepen door een uitgedund peloton. Daar reed Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizanè) aanvankelijk in zijn eentje uit weg. Niet veel later sloot een groepje met onder andere Esteban Chaves en Cian Uijtdebroeks aan. Toen ook zij gegrepen werden, volgde een fase met veel aanvallen.

Een druilerige dag in Toscane – foto: Cor Vos

Elitegroep vecht voor de zege
Met nog vijftig kilometer te gaan waren enkel de sterksten overgebleven. Zij luisterden naar de volgende namen: Andrea Piccolo, Aleksandr Vlasov, Guillaume Martin, Daniel Felipe Martínez, Lorenzo Rota, Einer Augusto Rubio, Marc Hirschi, Natnael Tesfatsion, Mathieu Burgaudeau, Alexis Vuillermoz en opnieuw Esteban Chaves. Vier renners – Vincenzo Albanese, Andreas Kron, Simone Velasco en Odd Christian Eiking – vonden dat ze ook bij dit elitegezelschap hoorden en maakten de sprong. Door wat schermutselingen, vielen Rubio, Tesfatsion, Burgaudeau en Vuillermoz later weer weg.

Vooraan zagen we eerst Kron, toen Chaves en uiteindelijk Vlasov alleen wegrijden. De Rus sloeg een flink gat. Richting de laatste ronde werd daar door een aanval van Martínez wat vanaf geknabbeld, maar Vlasov had op dat moment nog altijd meer dan twintig seconden. Toen Martínez het gezelschap kreeg van Martin, Chaves en diens ploeggenoot Eiking, verloor hij echter snel van zijn pluimen. Met nog zes kilometer te gaan hadden we een kopgroep van vijf. Zij zouden gaan strijden om de overwinning.

Martin was de eerste die het probeerde. Op een dikke twee kilometer van de streep muisde hij er vanonder, maar Eiking was scherp in zijn reactie. Een sprint op de slothelling moest vervolgens de beslissing brengen. Martin ging vroeg aan, maar Martínez was duidelijk de sterkste. Odd Cristian Eiking werd tweede, Martin derde.

Dit artikel delen:

15 Reacties

ssj 15 september 2022 om 16:36

Zou mooi zijn als we weer even van die promotie/degradatie af zijn. Het eerste wat ik denk is "wat zijn de punten van de ploegen in degradatienood. Oh EF doet het lekker. Cofidis ook 3e. Kron ook weer een paar punten voor Lotto, maar blijft behelpen voor Lotto".

2
Wheely 15 september 2022 om 16:40

Haha dat was ook het tweede waar ik naar keek! “Reed EF hier voor de punten?” “Hoort Eiking bij de beste 10, tellen zijn punten mee?” Dat soort dingen, klaar mee! ;-)

1
LeoR 16 15 september 2022 om 16:55

Geen idee of het wedstrijdschema op PCS klopt, maar als je eens gaat grasduinen bij Arkea en dat vergelijkt met wat Lotto nog gaat rijden (zowel in kwantiteit van het aantal wedstrijden, als in kwaliteit van de ploegopstellingen), dan zie ik het nog wel goed komen voor Lelangue en co.

Die hele Tramadol-affaire zou nog wel een zwaarder kunnen doorwegen dan gedacht.

1
Dikke Vrouw 15 september 2022 om 16:40

Leuke extra dat punten gedoe en strijd voor meeste zege s !

0
Dikke Vrouw 15 september 2022 om 16:36

Die is in vorm reist ie af naar australie ?

0
Wheely 15 september 2022 om 16:42

Ja staat lekker scherp. Nee die gaat het verdere Italiaanse najaar betwisten, schrijf m maar op voor Lombardije!

0
Maillot à Pois 15 september 2022 om 16:42

Nee, zit niet in de Colombiaanse selectie

0
Wim Kruithof 15 september 2022 om 16:46

Een kopgroep met heren die ik het allemaal wel gunde, maar puike prestatie, zeker na podium in Giro della Toscana gisteren.

0
Limal 15 september 2022 om 17:04

Dik verdiende winst van Martínez en ook een sterk optreden van Vlasov in zijn eerste wedstrijd sinds de Tour.

Wel spijtig dat de uitzending niet een ietsje vroeger begon – deze wedstrijd verdient het om langer (en beter!) in beeld gebracht te worden.

0
Jacco van Stierop 15 september 2022 om 17:07

Martinez duidelijk de sterkste, de grote gangmaker in de finale. Vlasov zijn kruit verschoten tijdens zijn aanval, kwam in de eindsprint niet meer vooruit. EF onmachtig hun overtal goed uit te spelen
“Daarin was de finaleklim van de Via Mazzini van Peccioli (1,4 km aan 5%) de scherprechter.”
De finish was getrokken op de Via Mazzini, maar in die straat loopt het wegdek nauwelijks meer op; de klim van 1 km in de laatste 3 omlopen was op de Viale Risorgimento.

0
Dikke Vrouw 15 september 2022 om 17:43

Dat dacht ik ook ja ..

0
de nieuweMerckx 15 september 2022 om 17:50

Terloops iemand een idee wat er aan de hand is met Covi? Rijdt geen deuk meer in een pak boter sinds z’n ritwinst in de Giro. Typische Italiaan die denkt dat z’n carrière geslaagd is na 1 zege?

0
Dikke Vrouw 15 september 2022 om 18:06

Heeft covid gehad .. geen grap

0
Thoin 15 september 2022 om 18:14

Terwijl Lotto nog probeert te doen wat het kan, gaat het met Israël van kwaad naar erger. Niemand heeft vandaag uitgereden en dankzij de 50pt van Kron staan ze er nu bijna 900 achter op Lotto en 1.600 op een veilige plaats…

0
Ward 15 september 2022 om 18:19

Iemand een idee wanneer het mathematisch zeker is dat de ploeg degradeert? Vrij complexe berekening waarschijnlijk?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone