CPA om tafel met UCI en organisatoren: renners willen nieuwe veiligheidseisen

maandag 12 oktober 2020 om 15:22
CPA om tafel met UCI en organisatoren: renners willen nieuwe veiligheidseisen

foto: Cor Vos

Rennersvakbond CPA gaat dinsdag een voorstel met nieuwe veiligheidseisen presenteren aan de UCI en wedstrijdorganisatoren. Dat schrijft de CPA. “Helaas zijn de afgelopen wedstrijden te veel ongelukken gebeurd en blijft er gediscussieerd over de regelgeving”, aldus de vakbond. “Deze regels zouden heroverwogen en vernieuwd moeten worden.”

De werkgroep, met de CPA en vertegenwoordigers van de organisatoren en teams, is bijeen geroepen door internationale wielerunie UCI. Centraal staat het onderwerp veiligheid. Namens de CPA zullen onder meer Philippe Gilbert en Matteo Trentin een lijst met onderwerpen aandragen die verbeterd moeten worden.

Gilbert en Trentin worden bijgestaan door Pascal Chanteur (vice-president CPA) en Laura Mora (secretaris generaal CPA). Er wordt gepleit voor regelwijzigingen op het gebied van de volgende onderwerpen:

  • Parcoursen
  • Hekken
  • Kilometerbogen
  • Veiligheidsborden
  • Bevoorradingszones
  • Laatste 3 kilometer
  • Aankomstlijn
  • Veiligheids- en afstandsregels voor auto’s, motoren en helikopters
  • Medisch protocol

CPA-voorzitter Gianni Bugno vertelt vanuit de Giro d’Italia vertrouwen te hebben in de uitkomst van het gesprek. “We hopen dat de discussie met de andere vertegenwoordigers zal leiden tot wijziging van de regelgeving, om zo de veiligheid van koersen te vergroten. Dat is een heel urgent onderwerp”, aldus Bugno.

“Ik hoop dat de organisatoren en de UCI luisteren naar de voorstellen van de CPA en de renners, omdat hun veiligheid voorop staat en meer aandacht verdient”, zegt de oud-wielrenner.

Bekijk hier een aantal bestanden met veiligheidsvoorstellen van de CPA

Dit artikel delen:

14 Reacties

Kleikluut 12 oktober 2020 om 15:46

Regelgeving wijzigen is natuurlijk één, maar volgens mij is er juist meer baat bij dat er ook goede naleving volgt op de regelgeving. De situaties die er zijn geweest kon elk beetje renner aan zien komen. Daarom zou er een comité in het leven geroepen moeten worden die de veilgheid beter toetst. Oud renners/ploegleiders zouden daar in moeten zitten bijvoorbeeld.

Michelangelo 12 oktober 2020 om 15:50

Misschien vooral ook mensen van buiten de wielersport… oud renners en ploegleiders komen soms niet veel verder dan navelstaren, aangezien vallen en opstaan voor hen al jaren de normaalste zaak van de wereld is.

Tenzij 1 van die oud renners ene Romans Vainsteins is… die heeft een prima kijk op veiligheid in de koers….

Groetjesaandevoetjes 12 oktober 2020 om 16:21

Romans 4 president!

Michelangelo 12 oktober 2020 om 15:47

Prima punten, waarvan een aantal denk ik redelijk eenvoudig op te lossen zijn. Denk aan bottle cages, reclamebogen e.d.

Maar wat ik mis is ook de reflectie op het eigen gedrag, en hoe het gedrag van de renners aan te pakken. Want uiteindelijk bepalen vaak de renners zelf hoe onveilig het is. En dan denk ik bijvoobeeld aan de aanloop naar de Oude Kwaremont. Een mooie, brede, licht aflopende, rechte weg. Lekker veilig zou je denken. Ware het niet dat iedere ploegleider in het oortje schreeuwt dat je bij het rechtsaf slaan vooraan moet zitten. Resultaat is een op hol geslagen kudde buffels, renners die als onderbroeken in de wasmachine van voor naar achteren drijven en zich weer terug naar voren werken. En op het eind een paar onverlaten die het fietspadje pakken of aan de binnenkant van de bocht hun fiets ertussen smijten.

Om vervolgens op het dooie gemak naar de Oude Kwaremont te fietsen….

Frank V 12 oktober 2020 om 15:57

Wat denk je nu, als daar één zegt jongens 60, 60! En niet rapper! Dat die paar mannen die nog niks gewonnen hebben dit jaar niet sneller gaan rijden om vooraan plaats te nemen?

Komaan…

Frank V 12 oktober 2020 om 15:58

btw. licht aflopend? Dan ben je daar nog nooit naar beneden gereden.

Michelangelo 12 oktober 2020 om 16:13

@FrankV,
Je mist (waarschijnlijk bewust) mijn punt: namelijk dat de renners zelf bepalen hoe veilig of onveilig een wedstrijd is. Renners doen namelijk gekke dingen uit angst om geen seconden te verliezen, en vergroten daarmee het risico dat ze zichzelf uitschakelen door een valpartij (of en tegenstander uitschakelen).
En dat wordt ingegeven door ploegleiders die schreeuwen dat “we met de ploeg vooraan moeten zitten”. En dan krijg je het idiote treintjes gedrag, dat vaak niks oplevert anders dan heel veel extra snelheid en gevaar.

Maar dat is veel lastiger te benoemen dan een drinkbushouder of een reclameboog.

En ja, ik ben een aantal keren de Nieuwe Kwaremont afgereden. Mooi een procentje of 4-5 naar beneden. Heerlijk…

Frank V 12 oktober 2020 om 16:38

@Michelangelo
Allez, hoe wil je dat nu praktisch regelen dat ze met z’n allen harmonieus trager naar een helling toerijden?

doorak 12 oktober 2020 om 17:08

Onzin Michelangelo,..”dat de renners zelf bepalen hoe veilig of onveilig een wedstrijd is”
Het is een race. In de MotoGP of F1 wordt er ook alleen ingehouden wanneer er een gele vlag of safety car in de baan is.
Maar vol in koers inhouden omdat veiligheid eerst komt dat komt niet overeen met koersen, racen. Hoewel bijvoorbeeld in een afdaling de renner zijn eigen snelheid en daarmee risico bepaald is dat altijd naar vermogen en inschatting. Een Nibali bijvoorbeeld t.o.v. slecht daler.

Onzin omdat er legio voorbeelden zijn waar de veiligheid onvoldoende is zoals vaak erg riskante finales, onverdekt straatmeubilair, kapot en vuil wegdek in een afdaling van een wedstrijd waarin de renner in princiepe vol gaat, anders is het geen koers.

Panache 12 oktober 2020 om 17:54

MvdP is het eens met Michelangelo.

Waar veel renners de verantwoordelijkheid bij de organisaties en de UCI leggen, vind de Nederlander dat onzin. ‘Ik vind dat renners tegenwoordig nogal snel kritiek geven. Het is niet makkelijk om een koers te organiseren. Als ze de aankomst op een rechte weg van tien kilometer leggen vallen de renners zelf ook nog. Dus het is heel makkelijk om altijd naar het parcours te wijzen.’

Waar het dan wel aan ligt? Het probleem is het vechten binnen het peloton zelf. ‘Het zijn de renners zelf die een koers gevaarlijk maken, vind ik. Er gebeuren ongelukken, dat is zeker niet mooi. Dat moet beter, soms zie ik ook dingen die beter beschermd moeten worden. Maar ik wil aangeven dat zelfs de meest veilige aankomstzone onveilig wordt als je er met een peloton op af komt. Het zijn de renners zelf die onderling duwen en trekken.’

Michelangelo 12 oktober 2020 om 19:24

Het mag duidelijk zijn dat MvdP een wijs man en een grote ziener is!!

Het hele gedoe met treintjes voor de klassementsmannen in de laatste 10 km. Het ene treintje nog sneller en langer dan het andere.
Gewoon met de klassementsmannen naar achteren, laat de sprinters maar hun ding doen. En als je als klassementsman voorin wilt zitten, doe dat dan niet met een hele trein maar gewoon met 1 superknecht (zoals WvA;-))

Maar ja, als de ene ploeg zijn trein inzet, dan moet de andere het ook doen…

roeleur 12 oktober 2020 om 16:04

En de bidons met schroefdoppen? Die ploffen namelijk niet als men erover rijdt. (zie Thomas, Weening).

Michelangelo 12 oktober 2020 om 16:16

Als je goede bidonhouders hebt, dan vliegen er normaal gesproken geen volle bidons meer door het peloton. Hooguit bij de bevoorrading (en ook daar kun je over van gedachten wisselen of je niet beter vanuit de auto gaat bevoorraden, misschien is dat wel veiliger).
En dan strengere boetes op stuiterbidons. Of je collega die zijn bidon niet goed weg smijt een ros voor z’n smoel geven zodat ie valt… ehhh o nee.

nickdt 12 oktober 2020 om 20:49

Nou ja, een Ros geven voor zijn smoel kan makkelijk, want dan voelt ie het niet, omdat je de renner niet raakt.

Headlines

Populair

Materiaalzone