Coronavirus vastgesteld bij Dmitry Strakhov (Gazprom-Rusvelo) na UAE Tour

dinsdag 10 maart 2020 om 22:43
Coronavirus vastgesteld bij Dmitry Strakhov (Gazprom-Rusvelo) na UAE Tour

Strakhov koerste vorig jaar nog voor Katusha-Alpecin - foto: Cor Vos (archief)

Bij de Russische wielrenner Dmitry Strakhov is het coronavirus vastgesteld. Dat meldt zijn ploeg Gazprom-Rusvelo via social media. De 24-jarige Strakhov, die eind februari de UAE Tour reed, ligt in een ziekenhuis in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij is in afwachting van verder onderzoek.

Strakhov verbleef in de Verenigde Arabische Emiraten vanwege de UAE Tour. Daar reed hij met zijn Russische werkgever. Na de vijfde etappe werd de rittenkoers gestopt, omdat in het hotel van de ploegen het coronavirus aangetroffen zou zijn. Het ging eerst om meerdere Italiaanse stafleden van een van de deelnemende ploegen, later werden zes nieuwe besmettingen gemeld.

In quarantaine
De aanwezige renners en stafleden van Gazprom-Rusvelo zitten sinds het stoppen van de UAE Tour nog altijd in quarantaine in het hotel. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Drie renners van de ploeg zijn in het ziekenhuis nader onderzocht, waarvan Strakhov dus positief getest is.

“Na de vijfde test op het virus in het hotel werd mij verteld dat ik positief had getest en dus het coronavirus heb”, zegt Strakhov. “Ik moest direct naar het ziekenhuis gaan. Ik moet toegeven dat ik de resultaten van de onderzoeken nog niet gezien heb. Het ziekenhuis heeft nog bloedonderzoek gedaan en beloofde de resultaten snel te laten zien. Maar ik wacht nog steeds. Ik voel mij wel goed. Ik blijf gewoon de veiligheidsmaatregelen opvolgen en hoop dat de situatie snel wordt opgelost.”

Mogelijk nog drie besmette renners
Strakhov is de eerste renner van wie we officieel weten dat hij besmet is met het coronavirus. Volgens eerdere geruchten zouden in totaal vier renners (een Italiaan, een Colombiaan en twee Russen) besmet zijn, waaronder Fernando Gaviria van UAE Emirates. En hij was immers van de nog achtergebleven teams in de Emiraten de enige Colombiaanse renner.

UAE Emirates zit, net als Gazprom-Rusvelo, nog altijd in quarantaine. Alle andere deelnemende teams aan de voorbije UAE Tour hebben het hotel en het land al verlaten.


Dit artikel delen:

26 Reacties

Samlambeej 10 maart 2020 om 23:17

Van mij hoeven die namen niet genoemd te worden. Dit is je privacy.
Zo krijgt het nog iets van een heksenjacht. Ongepast.

bartje 10 maart 2020 om 23:20

+100

ProfrondeZevenbergen 10 maart 2020 om 23:28

Mee eens. Ik vind het vrij opvallend dat de naam in combinatie met de ziekte zo maar overal worden verspreid. Ik vermoed dat dat helemaal niet mag.

Limal 10 maart 2020 om 23:46

Als dit verspreid wordt door zijn werknemer (we mogen aannemen met toestemming van de renner in kwestie) dan zie ik niet in waarom de media dit niet zou mogen brengen. Geruchten over de andere getroffenen, dat is misschien iets anders.

Marco Willems 10 maart 2020 om 23:48

Zeker met je eens, medische privacy is heel belangrijk maar hier staat ook een quote van Strakhov zelf in natuurlijk.

Romāns Vainšteins 10 maart 2020 om 23:49

Mag best verteld worden maar dan beter terloops ipv in volle glorie.

Hoofdartikel, tsja.

Limal 10 maart 2020 om 23:50

Opvallend dat pas na de vijfde keer testen het virus werd vastgesteld. Dat vertelt ons iets over het verloop van de ziekte en hoe het zich kan verspreiden door reizigers die in eerdere testen ogenschijnlijk gezond zijn.

Mystery Rider 11 maart 2020 om 04:09

+1 … kan zomaar zijn dat er in de andere ploegen eerder gezond verklaarde renners nu in Parijs-Nice met het virus rondrijden…

Tinus 11 maart 2020 om 07:30

Goed punt dit. Als dat besef ook ontstaat binnen het peloton, organisatoren en/of bond, gaat voorlopig iedere koers geschrapt worden vrees ik.

Thoin 11 maart 2020 om 08:45

Ben ik nu de enigste die zich ook de andere vraag stelt?
Waarom test je iemand die vier keer negatief test en gezond is (hij voelt zich goed en heet geen symptomen)?
Lijkt een beetje alsof hij positief moest testen…

Bulcke 11 maart 2020 om 08:51

Hij zegt dat hij zich goed voelt, niet dat hij geen symptomen heeft. Dus misschien is je vraag niet nodig om te stellen ;-)

Thoin 11 maart 2020 om 08:54

waar, maar als ik koorts heb en hoest zeg ik niet ik voel mij prima…
Maar kan inderdaad van interpretatie afhangen…
Toch blijft het vreemd dat als je vier keer negatief test, de vijfde wel positief is.
Zou hij dan mss nog besmet zijn in het hotel?

Romāns Vainšteins 11 maart 2020 om 09:37

Een mogelijk antwoord zou zijn dat er megaveel Coronagevallen zijn die er nauwelijks wat van merken en er automatisch overheen komen. Iets wat de mortality rate waar velen zo panisch over doen significant omlaag haalt.

assen 11 maart 2020 om 13:05

@RV
Ik denk serieus dat je gelijk hebt, ook mijn gedachten. Immers, in Breda en Tilburg was ook een deel van de mensen besmet (tot 10%) zonder klachten…

skylimit 11 maart 2020 om 08:55

@thoin… en hoe betrouwbaar zijn die tests dan als er 4-5 keer getest moet worden.
Dimitry Strakhov zit nu al zo’n 2-3 weken in de UAE. Nadat hij in quarantaine is geplaatst, heeft hij 4 keer negatief getest, en daarna pas is het virus bij hem ontdekt….
Dit zou inhouden dat hij het virus in quarantaine van iemand anders heeft opgelopen..

Nogmaals hoe betrouwbaar zijn de tests….of zeg dit iets over een incubatietijd die van persoon tot persoon verschilt. Of is het al zover dat je de ziekte bij je kan dragen zonder zelf ziek te worden…

Thoin 11 maart 2020 om 08:57

Tuurlijk, dat is mijn punt…
Als de tests onnauwkeurig of zelfs foutief blijken zijn we ver van huis vrees ik…
Volgens mij kan je besmet zijn zonder zelf de symptomen te hebben, maar dan zou je nog steeds positief moeten testen natuurlijk…

mocca 11 maart 2020 om 09:16

Ik denk dat er bedoelt wordt, dat bij de 5e test ronde hij er positief uitkwam. Niet dat hij 5 keer getest is.
Je test eerst diegene die echt ziek zijn. Dan diegene die wat klachten hebben enz.
Als hij bij de 2e test al negatief zou zijn geweest, had hij al quarantaine gemogen. Maar doordat iemand positief heeft getest (waarschijnlijk in zijn ploeg) moet hij toch in quarantaine blijven door het contact wat hij heeft gehad. Maar door geen ziekte verschijnselen is hij mischien later getest.

Ligthning 11 maart 2020 om 10:02

Nogmaals een bewijs dat een quarantaine contraproductief is. slechts na de vijfde test positief bevonden. Dat betekent dat hij in quarantaine besmet geraakt is. Allicht ook anderen die nu op trainingskamp of in Parijs-Nice zitten of al andere wedstrijden gereden hebben. Wat uiteindelijk niet zo erg is. Ik blijf erbij, over enkele maanden zou kunnen blijken dat diegenen die in een vrij vroeg stadium besmet geraakt zijn en/of in aanraking gekomen zijn met het virus (over dit laatste is de wetenschap er nog niet uit), er uiteindelijk het best zullen van af komen. Het vroege voorjaar mogen ze weliswaar vergeten, maar naargelang het tijdstip van besmetting/contact, zullen ze voluit kunnen trainen vanaf half maart/einde maart om in april alweer te presteren. Terwijl op dat ogenblik pas heel wat renners besmet of voor het eerst in contact zullen gekomen zijn met het virus. En dus april/mei zullen mogen vergeten.

tendam 11 maart 2020 om 10:49

@lightning
Hang niet steeds de viroloog uit joh. Wat weet jij er nou van? Wat is de incubatietijd, vanaf wanneer test je positief, wanneer ben je besmettelijk… jij weet het allemaal niet, volgens mij weten de experts het amper, dus hou je vluchtige conclusies lekker voor je.

Bulcke 11 maart 2020 om 11:48

Of het tegenovergestelde. Een bewijs dat quarantaine productief is en juist verlengd moet worden omdat de incubatietijd blijkbaar langer is dan verwacht.

Als het allemaal zo eenvoudig was om echte conclusies te trekken dan hadden de mensen die zich hier dagelijks mee bezig houden dat wel gedaan denk je ook niet?

Peter Lippens 11 maart 2020 om 13:02

idd, zondat al die maatregelen was het virus nu al wereldwijs en bijzonder ook hier in Europa al verspreid, een echte pandemie dus en dat met een ziekte die tussen de 10 tot 60 keer dodelijker is dan de griep en bovendien een stuk besmettelijker

Romāns Vainšteins 11 maart 2020 om 13:23

Dodelijkheid en besmettelijkheid zijn totaal onbetrouwbare cijfers die op alleen de bekende, heftige gevallen zijn gebaseerd. Pas als de epidemie gaat liggen en alle data verzameld wordt heb je een betrouwbaarder beeld maar minder erg is het bij voorbaat.

FritsvanHoefelen 11 maart 2020 om 10:28

Beterschap!

Wheely 11 maart 2020 om 10:50

Raar verhaal van die vijfde test, dat verdient wel wat opheldering.

sportfan 11 maart 2020 om 11:37

Hijzelf is niet 5x getest. Goed lezen!

Thoin 11 maart 2020 om 13:38

Heel het peloton is toch getest, de nacht van de laatste gereden rit?
Daarna zijn de ploegen die moesten blijven nog eens getest… neem nu fdj met de filmpjes van Sinkeldam.
Hij zit nog eens een week langer daar, dus is hij wss minstens drie keer getest…

Headlines

Materiaalzone

Populair