Copponi snelt naar zege in openingsrit Women’s Tour, Wiebes komt ten val

maandag 6 juni 2022 om 17:15
Copponi snelt naar zege in openingsrit Women’s Tour, Wiebes komt ten val

foto: Cor Vos

Clara Copponi is de achtste editie van de Women’s Tour begonnen met een overwinning. De 23-jarige Française was in een chaotische sprint te snel voor de Italiaanse vrouwen Sofia Bertizzolo en Elena Cecchini. Topfavoriete Lorena Wiebes kwam in de laatste kilometer ten val en kon zo niet meesprinten om de zege.

Na de Itzulia Women, Vuelta a Burgos Feminas en de RideLondon Classique is de Women’s Tour de volgende etappekoers op de kalender van de Women’s WorldTour. De komende dagen gaat het peloton in het Verenigd Koninkrijk op zoek naar een opvolgster voor Demi Vollering, die vorig jaar de ronde op haar naam schreef. De renners begonnen vandaag met een 142,1 kilometer lange rit tussen Colchester en Bury St Edmunds. Verspreid over de route lagen twee tussensprints en twee klimmetjes waar de eerste bergpunten waren te verdienen. Verder voerde het parcours vooral over glooiende wegen in aanloop naar de finish.

Britse Shrosbree probeert het solo, wedstrijd tijdelijk stilgelegd
Ondanks diverse schermutselingen in de eerste kilometers, was het vergeefs wachten op een vroege vlucht. In het peloton namen weinig renners het voortouw en dus trokken we met een compact peloton over de vlakkere wegen richting de finish in Bury St Edmunds. Met nog goed zeventig kilometer te gaan zagen we weer de nodige aanvalspogingen, maar deze werden al vrij snel in de kiem gesmoord. Een aanval van de Britse Danielle Shrosbree had meer om het lijf. De 27-jarige renster van CAMS-Basso trok op goed zestig kilometer van het einde ten aanval en reed een tijdje voor het peloton uit.

De rensters wachten op de herstart – foto: Cor Vos

Shrosbree leek in haar eentje echter niet sterk genoeg om voor een daverende verrassing te zorgen, al wist ze wel een maximale voorsprong bijeen te fietsen van bijna twee minuten. Met nog ruim dertig kilometer te gaan zette de Britse koploopster plots voet aan de grond, aangezien de wedstrijd voor langere tijd werd geneutraliseerd vanwege een ongeval op het parcours. Shrosbree mocht na dit oponthoud haar weg weer vervolgen en reed met nog dertig kilometer te gaan nog altijd een minuut voor het peloton uit. Dit bleek echter niet genoeg om het ook uit te zingen tot de finish.

Op naar een massasprint, topfavoriete Wiebes komt ten val
Shrosbree werd ruim voor de finish opgeslokt door het peloton, dat afstevende op een massasprint. In de laatste kilometers probeerden meerdere ploegen een sprinttrein op de rails te zetten, maar geen enkele formatie wist écht de bovenhand te houden. In de laatste kilometer leek Team DSM topfavoriete Wiebes alsnog perfect te piloteren. Charlotte Kool ging als eerste door de voorlaatste bocht, met Wiebes in het wiel, maar de twee rensters gingen in de verraderlijke en glibberige finale tegen de grond. Wiebes was zo plotsklaps uitgeschakeld voor de overwinning.

Shrosbree liet zich zien in de finale – foto: Cor Vos

De Française Clara Copponi zat voor de valpartij en begon in een ideale positie aan de eindsprint. De 23-jarige renster van FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope bleek nog over genoeg power te beschikken en wist overtuigend af te rekenen met de tegenstand. Bertizzolo strandde op de tweede plaats, haar landgenote Cecchini werd derde. Wiebes kon door haar valpartij dus niet meesprinten om de zege, maar de schade leek op het eerste gezicht mee te vallen.

Dit artikel delen:

10 Reacties

007 6 juni 2022 om 17:56

Overigens was die val ook niet te voorkomen. De hekken stonden in de bocht ineens halverwege de weg ipv aan de zijkant.

0
007 6 juni 2022 om 17:57

Tenslotte. De app werkt verschrikkelijk. Door die reclames kan ik niet zien wat ik typ en reacties zijn ook niet te bewerken…

0
Vierkante Wielen 6 juni 2022 om 18:14

Wat een compleet achterlijke finale. Hoe verzin je zoiets, echt een schande dit parcours met extreem smalle wegen en auto's langs de kant.

Als je hier een volwaardig mannenpeloton met sprinters naartoe had gestuurd hadden er 30-50 gestrekt gelegen.

0
hanjovdberg 6 juni 2022 om 18:48

Idd zeg. Zojuist even stukjes gekeken maar dat je hier een compleet peloton overheen stuurt is idd onbegrijpelijk.

Dat de winnares zo uit haar plaat gaat vind ik ook ongepast. Ze lag op het moment van ingaan van de bocht ergens 10-15e plek en had nooit meegedaan voor de overwinning. Mag je wel iets bescheidener vieren vind ik.

0
pirazzi 6 juni 2022 om 18:23

Geen 3 kilometer regel?

0
Bankzitter 6 juni 2022 om 19:02

Jawel, na de onderbreking was dat al gecommuniceerd.

0
Cyclejo Schwanen 6 juni 2022 om 19:00

Forza Italia

0
Bankzitter 6 juni 2022 om 19:03

Belachelijke etappe. Eerst een verschrikkelijk saai parcours en het dan in de laatste kilometer proberen goed te maken door over quasi-fietspaden te gaan rijden. Schande. Etappe niet om aan te gluren.

0
Arema Pro Cycling Team 6 juni 2022 om 19:31

Valt vaak, maar even gaan crossen.deze Winter.

0
Maillot à Pois 6 juni 2022 om 21:15

Heeft ze vorige winter al gedaan.
Zo vaak valt ze volgens mij trouwens niet.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone