Contador: “Ben benieuwd hoe Evenepoel de Giro-beklimmingen gaat verteren”

woensdag 22 maart 2023 om 09:07
Contador: “Ben benieuwd hoe Evenepoel de Giro-beklimmingen gaat verteren”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel koerst momenteel in de Ronde van Catalonië, maar de regerende wereldkampioen is vooral bezig met de aankomende Giro d’Italia. Oud-renner Alberto Contador kan niet wachten op de Italiaanse ronde. “Ik denk dat het een goeie beslissing is om naar de Giro te gaan”, laat hij weten in zijn rol als analist voor Eurosport.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Evenepoel schreef vorig jaar (Belgische) wielergeschiedenis door de Vuelta a España te winnen en richt zich dit jaar dus op de Giro d’Italia. In 2024 zal alles in het teken staan van zijn eerste Tour de France. “Ik denk dat het een goeie beslissing is om dit jaar nog niet voor de Tour te gaan”, is Contador van mening. “In de toekomst zullen we zien of hij het kan opnemen tegen Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard. Evenepoel heeft nog genoeg tijd om te verbeteren. Ik vind ook dat we hem de nodige tijd moeten geven.”

De renner van Soudal Quick-Step won vorig jaar met de Vuelta al zijn eerste grote ronde. Contador: “Ik ben er zeker van dat Remco veel heeft geleerd van de Vuelta. Hij had een keer een mindere dag, die hem ongetwijfeld zal hebben geholpen bij het analyseren wat er misliep en wat hij beter had kunnen doen.”

“In de komende Giro zie ik hem in staat om een keer aan te vallen tijdens een etappe en solo te winnen, in stijl. Hij zal ongetwijfeld ook vliegen in de tijdritten, maar ik ben vooral benieuwd hoe hij de beklimmingen gaat verteren. Er zitten een paar steile cols bij, het is afwachten hoe hij daarop zal reageren.”

“Laat hem gewoon gek koersen”
Contador stond zelf te boek als een zeer aanvallende coureur en de inmiddels 40-jarige Spanjaard hoopt dat Evenepoel met open vizier blijft koersen. “Laat hem gewoon gek koersen. Hij gaat er altijd vol voor en je weet niet altijd of het succes zal opleveren, net omdat hij zo ver van de finish ten aanval trekt. Maar dat zorgt er juist voor dat we voor de televisie blijven zitten.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

achilles 22 maart 2023 om 09:56

Evenepoel gaat nog ont-zet-tend veel koersen verliezen door op die manier te blijven rijden. Maar aan de andere kant ook veel grote koersen winnen.

Ik zie hem wel nog een paar keer Sebastian/Luik/WK/ Lombardije binnenhalen met zijn raids.

Een mens zou stiekem hopen dat zijn sprint niet verbeterd, zodat hij altijd gedwongen blijft op die manier te koersen.

Om voor de elvendertigste keer de vergelijking met Van Aert te maken. Die zou ik wel is in de Evenepoel positie willen zien, en aanvallen op een km of 30. Van het trio Van Aert, Pogacar, Van der Poel is er volgens mij niemand die de laatste 30km van de Ronde van Vlaanderen sneller aflegt dan Wout. En veel meer zijn kwaliteit dan bikkelen in explosiviteit op de hellingen of the mental game en zeer onzekere uitkomst van de sprint.

4
Mooie Sjors 22 maart 2023 om 10:10

Wat je volgens mij onderschat, is dat Evenepoel vaak aangaat op een moment dat de rest op zijn tandvlees zit. Omdat hij zelf al een paar keer heeft gedemarreerd of omdat het tempo in de groep verschroeiend hoog was. Op dat moment rijdt Evenepoel weg én blijft hij een enorm tempo ontwikkelen waardoor hij weg blijft.

Ik denk dat Van Aert dat overschot zelden heeft als hij bv. in de RVV net al Pogacar of VDP op een paar van die hellingen heeft moeten volgen. Om aanvallend te koersen moet je in de eerste plaats daarvoor nog de benen hebben.

3
Panamaman29 22 maart 2023 om 10:58

@Mooie Sjors, dat klopt. Aan de andere kant heeft zijn de keren dat Van Aert heeft gewonnen vaak de keren dat hijzelf en/ of de ploeg openden door bijvoorbeeld met zn 4en door te trekken op de berendries en daarna ieman dlaten wegspringen. Op het moment dat van Hooydonck of Tratnik de knuppel in het hoenderhok gooit en je dan Benoot, Van Baarle en/of Laporte hebt die vervolgens gaan, zullen VDP en Pogacar niet veel ploegmaten hebben om dit dicht te rijden en moeten die vervolgens zelf reageren. Op het moment dat je dat niet doet en wacht tot VDP en pogacar gaan kan alleen Wout reageren en heb je niet zo heel veel meer aan de rest van de ploeg.

0
Westland95 22 maart 2023 om 11:04

Dat laatste betwijfel ik als ik naar de mega solo’s kijk die VDP al heeft afgelegd.

1
UrbanSteel 22 maart 2023 om 11:07

@achilles
“Van het trio Van Aert, Pogacar, Van der Poel is er volgens mij niemand die de laatste 30km van de Ronde van Vlaanderen sneller aflegt dan Wout.”

Aan het onderstaande lijstje kan ik toch niet zien dat Wout de laatste 30 kilometer sneller is als veel top renners.
Wout moet is leren met zijn vuist op de tafel te slaan en laten weten in etappekoersen slechts één helling / zware beklimming per dag op zich te nemen en dan lekker terug zakken naar een bus zodat hij zijn lichaam niet sloopt en zo weer aan zijn explosiviteit die hij vroeger in het veldrijden heuveltjes op had weer kan terug vinden.

Ronde van Vlaanderen

Wout van Aert:

2018: 9e plaats
2019: 14e plaats
2020: 2e plaats
2021: 6e plaats
2022: Niet gestart wegens ziekte

Mathieu van der Poel

2019: 4e plaats
2020: 1e plaats
2021: 2e plaats
2022: 1e plaats

0
thenewGOAT 22 maart 2023 om 12:50

@achilles. Volledig eens met uw 3 eerste stellingen. Door op zijn manier te rijden is Remco ook een veel mooiere ( lees attractiever) renner dan Roglic. Ondanks zijn ondertussen imposante palmares, krijgt niemand het koud of warm van de Sloveen. Iedereen behalve de bijenliefhebbers is dat dan uiteraard.

0
thenewGOAT 22 maart 2023 om 13:02

*niemand behalve de bijenliefhebbers is dat dan :-)

0
KopOverKop 22 maart 2023 om 15:35

Urban steel,. LOL, met de vuist op tafel slaan. Een gedacht die blind adorerende fantasten telkens uitspreken.
Wout is een supercoureur maar geen Tour winnaar. Dat is een idiote wens van volgers die hun eigen wensen niet in toom kunnen houden en realiteit uit oog verliezen.

Wout heeft alles wat hij wil bij zijn ploeg. Wat fanatische supporters wensen is het vullen van een eigen tekortkoming. Toch zeker wanneer Wout aangeeft het prima voor elkaar te hebben. Heeft een goudgerande omkadering voor zijn koersen, heeft vaak vrije rol in de Tour en is verder evengoed "knecht" zoals iedereen in een ploeg is waar men samen een doel heeft gesteld.
Met de vuist op tafel slaan,… Tjonge jonge toch.

0
achilles 22 maart 2023 om 19:09

@Sjors
Daarom dat ik zeg, op 30 km van de meet en niet na de laatste keer Paterberg. Hij zou al moeten wegzijn voor Pogacar of Van der Poel schiften.

@Urbansteel
Laat Jungels 100 keer tegen Valverde op de Roche au Faucons rijden, laat Devolder 100 keer tegen Boonen en Cancellara op de Bosberg rijden. 100 keer verliezen ze. En toch won Jungels LBL en Devolder 2x de Ronde. Je moet rijden naar je sterkte, ik denk dat er niemand in een verbrokkeld peloton Van Aert terugpakt als die de vlucht vooruit kiest. Is maar een persoonlijk gevoel he, geen dogma. Maar denk dat hij zo meer kans maakt dan iedere keer die sprint af te wachten.

0
hjjanssen1973 22 maart 2023 om 12:01

Ik weet niet of Evenepoel net zo’n aanvaller is als Pogacar. Volgens mij neemt hij tegenwoordig minder risico, want al eens een paar flink tegen de muur gelopen. Dat kan ik hem niet verwijten, integendeel. Bovendien heeft hij een sterke tijdrit achter de hand, dus heel veel aanvallen is voor hem niet nodig. Wel leuk uiteraard, maar Patje zal ook eindoverwinningen willen zien.

1
Chippen 22 maart 2023 om 15:03

het toeval wil dat ze bij procyclingstats vandaag net een statistiekje plaatsen voor solo-aanvallen die leiden tot een overwinning

evenepoel staat daar meteen straatlengte voorsprong 1e, 28 aanvallen voor in totaal bijna 600 kilometer solo op kop. pogacar staat daar 3e met 16 aanvallen voor 207 kilometer (van der poel 7e met 12 aanvallen en 166 kilometer).

2e is trouwens simon yates met 21 aanvallen en 223 kilometer, evenepoel dus bijna even veel kilometers als de nummer 2, 3 en 4 samen.

2
dakraamflats 22 maart 2023 om 09:51

We zien een in opbouw zijnde Roglic na zijn blessure, en is nu al gelijkwaardig of beter dan ne Remco. Normaal 1+1 voor de Giro. Dus Remco kansloos. Wat dan wel weer oké is, wat Contador zegt: gek koersen. Het enige aantrekkelijke van deze nog zo jonge edoch niet helemaal meer zo jonge Belgische renner.

0
Steven_E 22 maart 2023 om 09:53

Je kan ook zeggen dat Remco net 2 zware trainingsweken op hoogte achter de rug heeft, en daar nu even van moet bekomen en koersritme zoekt. Terwijl Roglic ingereden uit de Tirreno is gekomen.

1
wielerlover 22 maart 2023 om 10:21

Natuurlijk is Roglic nog in opbouw naar zijn topvorm, maar als die echt in opbouw is wint hij heus niet de Tirreno, hoe groot zijn intrinsiek talent nog mag zijn.

Roglic heeft ook gewoon heel veel op hoogte gezeten voor hij Tirreno reed en heeft daarmee nu wat koersritme, Evenepoel komt net voor het eerst vanop hoogte met wat koersritme van voor de stage. Beide zullen hierna opnieuw de berg op gaan. Ik vind hun situaties best vergelijkbaar

1
Wheely 22 maart 2023 om 10:21

“Gek koersen” wat bedoelt Contador daar eigenlijk mee?

-2
Mooie Sjors 22 maart 2023 om 10:25

Het tegenovergestelde van berekend koersen, vermoed ik.

Was het ‘slim’ om op het WK al zo vroeg met zijn krachten te woekeren? Of op La Redoute weg te rijden? Of in San Sebastian op 50 van de meet aan te gaan? Misschien niet, maar het is wel gelukt.

Evengoed loop je dan eens tegen een tussensprintje aan in de Giro waar ze nog 1,5 jaar erna over bezig kunnen zijn of een te vroege aanval in San Juan, waardoor je eraf gereden wordt.

1
Wheely 22 maart 2023 om 10:43

Mijn idee is dat de manier van koersen van Remco meer berekend is dan men denkt. Die jongen weet donders goed wat zijn wapen is en wanneer hij het in moet zetten. Het werkt natuurlijk niet altijd maar dat maakt het niet gek. Dat sprinten voor die bonis in de Giro was wel wat overmoedig op dat moment, dat zie ik hem deze editie niet zo snel meer doen in het begin.

3
Gelei 22 maart 2023 om 11:24

Ze hebben allebei zonder twijfel nog marge.
Maar Roglic hier afschilderen alsof hij nog 25% kan verbeteren, lijkt me ook van het goede te veel. Die zit gewoon al veel verder in z'n herstel dan verwacht.

0
Dr.Watt 22 maart 2023 om 11:59

@dakraam

REV kansloos en Rogla volledig in opbouw??

Dat geloof je toch zelf niet.
Hopelijk is dit gewoon een poging to trollen want anders ga je toch een pak mogen bijleren over wielrennen.

@Sjors

Wist je dat Evenpoel in LBL van plan was om al op de Stockeu of Wanne te gaan op 100km?
Dat heeft zijn entourage toch nog uit zijn hoofd kunnen praten.

@ Wheely

+1

0
wimvl 22 maart 2023 om 12:25

Natuurlijk heeft dakraamflats Roglic van kortbij gevolgd en weet hij dat deze nog niet in topconditie is. Die is nu al top hoor. Wanneer heeft hij ooit een betere seizoens start gehad.

0
Panache 22 maart 2023 om 12:36

Wanneer Roglic een betere start van het seizoen heeft gehad? 2019 toch zeker.

Ik heb zelf geen enkel idee hoe goed Roglic momenteel is. Wanneer hij in een selectieve bergetappe voluit gaat (naast een voluit gaande Evenepoel, Landa en Almeida) dan zou je er iets over kunnen zeggen. Ze laten allemaal niet het achterste van hun tong zien omdat dit een voorbereidingskoers is, dus we kunnen enkel gissen. Ze zijn alle vier goed op weg (al gaat Landa naar de Tour), verder durf ik niet te gaan.

0
Gibo 22 maart 2023 om 11:29

In ééndagswedstrijden doet hij al eens gek met een vroege aanval (in hoeverre dat echt gek is valt nog te betwisten gezien zijn slagingspercentage en zijn noodzaak om alleen binnen te komen). In de vuelta en andere rondjes rijdt hij de laatste tijd toch wel heel gedisciplineerd rond vind ik. Te vaak in de wind misschien op de slotklim maar dat is nu eenmaal zijn stijl.

0
Albeijing Feeniks 22 maart 2023 om 13:56

zien jullie liever renners zoals Roglic en pakweg andere dertien in dozijn renners die veilig gaan voor een top tien eind klassement ? Of zien jullie liever een krijger zoals Evenepoel

-2
Raul Alcala 22 maart 2023 om 14:11

Roglic gaat altijd voor het hoogste. Evenepoel blijft een voetballer op Conference League niveau

1
Dr.Watt 22 maart 2023 om 14:25

Ik denk dat je bedoelt dat je ‘Wereldkampioenschap voetbal’ verkeerd hebt gespeld.

0
Mooie Sjors 22 maart 2023 om 14:38

Mjoa WK-wegrit zet ik toch wel boven de Vuelta, LBL of de OS-tijdrit. Dus ondanks zijn 11 jaar ouder is zijn missie dan toch nog niet helemaal geslaagd. :)

0
Raul Alcala 22 maart 2023 om 14:40

Dr Watt. Klopt maar Roglic is dan ook geen laffe top 10 renner

0
thenewGOAT 22 maart 2023 om 14:43

@Raul…begrijpend lezen was nooit uw grootste troef wellicht? Feeniks heeft het over de manier van koersen, eerder dan over wie al dan niet wint.

0
Raul Alcala 22 maart 2023 om 14:50

Goat. Armoe troef man

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone