Colombianen blijven heersen in Giro U23: Alba wint Mortirolo-etappe

Colombianen blijven heersen in Giro U23: Alba wint Mortirolo-etappe

foto: IsolaPress - Marco Isola e Massimo Fulgenzi

donderdag 20 juni 2019 om 15:25

De koninginnenrit in de Giro d’Italia U23 is gewonnen door… een Colombiaan! De 21-jarige Juan Diego Alba wist solo aan te komen in Aprica, na de dubbele beklimming van de gevreesde Mortirolo. Zijn landgenoot Andres Camilo Ardila blijft in het bezit van de leiderstrui. Thymen Arensman finishte knap als zesde.

De Colombianen heersen nog maar eens in de Giro d’Italia U23. En dan bedoelen we vooral Andres Camilo Ardila, de 20-jarige renner kwam de voorbije dagen al spelenderwijs als eerste boven op de Monte Amiata en de Passo del Maniva. En ook vandaag kreeg de gevleugelde klimmer een geweldig parcours voorgeschoteld op weg naar Aprica, met liefst tweemaal de beklimming van de gevreesde Mortirolo. Was er iemand in staat om de leider te volgen?

Arensman op zoek naar eerherstel 
Voordat de renners moesten klimmen naar de top van de Mortirolo, werd er eerst gedaald naar het plaatsje Edolo. We kregen dan ook een razendsnelle openingsfase, waarin verschillende coureurs probeerden weg te rijden. Een van hen was Thymen Arensman. De 19-jarige Nederlander begon als een van de topfavorieten aan deze Giro d’Italia U23, maar een valpartij in de graveletappe naar Gaiole in Chianti maakte aan alle illusies een einde.

Kevin Colleoni en Thymen Arensman op de Mortirolo – foto: IsolaPress

En dus ging de coureur van SEG Racing Academy maar op jacht naar een prestigieuze ritzege. De beloftevolle klimmer wist op de flanken van de Mortirolo zijn medevluchters uit het wiel te kletsen, maar Arensman kreeg na verloop van tijd toch weer het gezelschap van de Italiaan Kevin Colleoni. Die laatste had duidelijk beter ingedeeld, want niet veel later fladderde hij weg van zijn Nederlandse concurrent.

Colombia boven 
Achter Arensman en Colleoni lieten ook de klassementsrenners zich zien. Het was opnieuw rozetruidrager Camilo Ardila die de concurrentie naar adem deed happen. Alleen Einer Rubio en Juan Diego Alba wisten hun wagonnetje aan te haken, waardoor het andermaal Colombia boven in de Giro d’Italia U23. Alessandro Covi, Alessandro Monaco, Filippo Conca… De Italianen moesten net als de voorbije dagen passen.

De Colombianen heersen in deze Giro d’Italia U23 – foto: IsolaPress

Camilo Ardila, Rubio en Alba wisten in het vervolg van de etappe alsmaar verder uit te lopen, maar vroege vluchter Colleoni wist verrassend goed stand te houden. De Italiaan kwam ook als eerste boven op de tweede passage van de Mortirolo, maar in de dalende slotfase reden de drie Colombianen het gat dicht op de moegestreden Colleoni. Niet veel later rook Alba zijn kans: de klimmer wist al snel een mooie kloof te slaan.

Alba wint in Aprica, Arensman zesde 
Het bleek de beslissing in deze etappe, want de 21-jarige Alba wist als eerste aan te komen in Aprica. Zijn landgenoot Camilo Ardila wist geen hattrick te scoren, maar blijft wel de leider in deze Giro d’Italia U23. In het spoor van de Colombianen, Colleoni en Conca wist Arensman knap als zesde te finishen. Dit is een opsteker voor de Nederlander, die nog twee bergetappes krijgt voorgeschoteld.

Dit artikel delen:

3 Reacties

lander luypaert 20 juni 2019 om 17:28

Die Viktor Verschaeve ook geen slechte! Belgische hoop!!

Gilberto 20 juni 2019 om 22:05

Mensen veel vertrouwen in Arensman? Als echte ronderenner?

Youri IJnsen 22 juni 2019 om 16:24

Zeker. Is snoeihard gevallen aan het begin van de Giro.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone