Colbrelli wint Coppa Bernocchi, jonge Oostenrijker Gamper steelt de show

Colbrelli wint Coppa Bernocchi, jonge Oostenrijker Gamper steelt de show

Foto: Sirotti

donderdag 14 september 2017 om 16:27

Sonny Colbrelli heeft de 99e editie van de Coppa Bernocchi op zijn erelijst bijgeschreven. De 27-jarige Italiaan van Bahrain Merida toonde zich de snelste sprinter na een bijzonder spannende finale. Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) en Sacha Modolo (UAE Emirates) moesten genoegen nemen met de dichtste ereplaatsen. De 20-jarige Oostenrijker Patrick Gamper kroonde zich tot held van de dag. De piepjonge coureur van Tirol Cycling – die de gehele koers als koploper wist te kleuren – werd pas in de slotkilometer gegrepen.

De 99e editie van de Coppa Bernocchi, een Italiaanse najaarswedstrijd die onderdeel uitmaakt van de Trittico Lombardo, werd in de eerste wedstrijdhelft gekleurd door een kopgroep van drie bijzonder jonge renners. De 21-jarige Filippo Ganna (UAE Emirates) besloot samen met de eveneens 21 lentes tellende El Mehdi Chokri (Dimension Data for Qhubeka) en de 20-jarige Patrick Gamper (Tirol Cycling) op avontuur te trekken. De kopgroep wist uiteindelijk een interessante voorsprong bijeen te vergaren.

Op dertig kilometer van de streep ontbrandde de koers definitief. Een achtervolgende groep met onder meer oude vos Daniele Bennati stak een eerste lont in het kruitvat. Ook de Italiaanse formaties Bardiani-CSF en Androni-Sidermec-Bottecchia waren bijzonder actief, maar in de overwegend vlakke finale bleek het niet eenvoudig om een significant gaatje te slaan. De 22-jarige Lorenzo Rota slaagde er wel in om weg te rijden, maar werd op achttien kilometer van de streep overvleugeld door zijn eveneens jonge landgenoot Fausto Masnada.

Ganna en Gamper, die inmiddels al afscheid hadden genomen van de Marokkaan Chokri, wisten lang uit de greep van de achtervolgers te blijven. Op goed dertien kilometer van de streep besloot de Oostenrijker er zelfs alleen vandoor te gaan. Hij voelde echter de hete adem van een achtervolgend groepje in de nek, met daarin kleppers als het Androni-Sidermec-Bottecchia duo Egan Bernal en Mattia Cattaneo, de bijzonder actieve Daniele Bennati en Sonny Colbrelli. Ook deze groep was echter geen lang leven beschoren, en met nog tien kilometer te gaan vloeide alles weer samen in de achtergrond.

Aan de kop van de koers bleek Gamper met wonderbenen rond te fietsen. De renner van Tirol Cycling – tweede in een etappe in de voorbije Tour de l’Avenir – had met nog vier kilometer te gaan nog altijd een voorsprong van tien seconden op een uitgedund peloton, dat door een valpartij nog wat extra tellen moest prijsgeven. De Oostenrijker stierf in de bijzonder gladde finale duizend doden, en werd dan ook in extremis overvleugeld door de nog aanwezige snelheidsduivels. In de daaropvolgende sprint bleek Sonny Colbrelli ruim de beste.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Dario 14 september 2017 om 16:29

Verdikke toch, Gamper!

Joachim 14 september 2017 om 16:30

Een Italiaanse najaarskoers duurt 4 à 5 uur en aan het eind wint Colbrelli.

Sebas 14 september 2017 om 17:24

Gefeliciteerd Sonny. Hij kijkt altijd alsof hij net een lijn pep heeft weggesnoven. Zn ogen puilen werkelijkwaar uit. Mooi resultaat van de Israël Cycling Academy ook. Ze lijken wat meer te wedijveren op het .1 niveau.

Polleke 14 september 2017 om 18:05

Jammer van de jonge Gamper…leek met zijn kollosale lijf niet vooruit te komen maar schijn bedriegt, heeft zich wel in de etalage gereden zo…

nederbelg 14 september 2017 om 18:20

Straffer nummer dan Helter Skelter: Gamper Stamper!

brianbentert 14 september 2017 om 19:27

Mooie aanvallende koers gezien. Veel renners en ploegen hebben geprobeerd de koers te maken, maar het kwam er niet van. Prachtige prestatie van Gamper die tot ik meen 2 km voor de finish stand hield.

Wel opvallend de mega slechte sprint van Viviani! Of Nja, helemaal geen sprint want hij toonde totaal geen inspanning. Ondanks dat Pasqualon het gat naar Gamper nagenoeg alleen dicht reed voor Viviani en Bennati hem daarna goed af wilde zetten. Echter toen zat Viviani te ver van achteren.

Mwielerfan 14 september 2017 om 19:46

Waarschijnlijk door een te zware koers dat viviani niet fatsoenlijk sprint

Covadonga 14 september 2017 om 19:46

Konig weer gestart en de finish niet gehaald. Die heeft onderhand ook een record dit seizoen.

wielrenner 14 september 2017 om 19:48

Die Camper als “toptalent”gelijk maar naar TLJ.

Titaantje 14 september 2017 om 19:49

Viviani geeft idd geen goed signaal af voor het WK. Uiteindelijk denk ik dat de Italianen meer gebaat zijn bij een zware koers en rekenen op Ulissi, Trentin, Moscon en Colbrelli. Ze moeten de koers zeker niet op Viviani afstemmen.

Dolfy 14 september 2017 om 20:02

@brianbentert Op 500 meter om precies te zijn, dat Gamper werd ingelopen… :)

JohanP 14 september 2017 om 20:34

Gamper; een gozer met kloten. Dat moeten we meer hebben in het wielrennen.

brianbentert 14 september 2017 om 22:31

@Dolfy
Je hebt gelijk! Was inderdaad later. :)

sooike 14 september 2017 om 23:37

Gamper naar TLJ? In het toptalenten-opleidingsklasje ?

Wheely 15 september 2017 om 08:01

Schrijf maar op voor het WK hoor. Italië gaat als een trein de laatste tijd, de ene na de ander. Trentin, Ulissi, Viviani en nu Colbrelli. Kopman probleempje?

brianbentert 15 september 2017 om 08:37

Deze wedstrijd, samen met de Coppa Agostini, heeft Cassani gebruikt om zijn WK selectie samen te stellen. Onderstaande namen zijn het geworden is gisteren bekend gemaakt. Ullisi, Trentin en Colbrelli zullen de kopmannen zijn volgens Cassani. Bron Italiaanse media.

Daniele Bennati (Movistar Team), Alberto Bettiol(Cannondale-Drapac), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Alessandro De Marchi (BMC Racing Team), Gianni Moscon (Team Sky), Salvatore Puccio (Team Sky), Matteo Trentin (Quick Step Floors), Diego Ulissi (UAE Team Emirates) y Elia Viviani (Team Sky).

Headlines

Materiaalzone

Populair