Coach Marc Lamberts stellig: “Nee, er schuilt geen Tourwinnaar in Wout van Aert”
foto: Cor Vos
Nico Dick donderdag 3 september 2020 om 14:17

Coach Marc Lamberts stellig: “Nee, er schuilt geen Tourwinnaar in Wout van Aert”

Waar liggen de sportieve limieten van Wout van Aert? Dat is de hamvraag na wat de Belgische allrounder de voorbije dagen liet zien. Kan hij zich, Geraint Thomas-gewijs, transformeren tot ronderenner? “Nee”, is zijn coach Marc Lamberts overtuigd. “Luik-Bastenaken-Luik kan dan weer wel. Ooit…”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Veldrijden, tijdrijden, klimmen, sprinten. Wout van Aert is geëvolueerd naar een wel zeer complete renner. Van Aert zelf wil niet dat we hem in een hokje duwen. “Ik hoef geen specifiek label opgekleefd”, vertelde hij gisteren op de persconferentie in Privas. “Veelzijdigheid is mijn grote troef.”

Maar na het sloopwerk bergop dat hij op Orcières-Merlette verrichtte, worden plots andere vragen gesteld. Kan Van Aert zich, zoals Geraint Thomas ooit deed, omscholen tot winnaar van een grote ronde? Dinsdag reed hij twee kilometer constant tussen de 450 en 500 watt. Zelfs sommige klimmers zaten te sterven in zijn wiel. Ook Bernal had geen overschot.

6,4 watt per kilogram
“Wout trapte daar vier, vijf minuten lang 6,4 watt per kilogram lichaamsgewicht”, vertelt Van Aerts coach Marc Lamberts aan Het Laatste Nieuws. “Niet uitzonderlijk, als je dat aftoetst bij pure klimmers. Maar het verschil is ook weer niet zó gigantisch groot. Hij hoort alleszins bij de klassieke coureurs met het hoogste drempelvermogen.”

Maar dat maakt Van Aert dus nog geen opvolger van Lucien Van Impe, vertelt Lamberts. “Een grote ronde winnen? Nee. Als het gaat over een Tirreno-Adriatico zonder grote en zware cols, zoals Van Avermaet er in 2016 één won, zeg ik volmondig ja. Maar Giro, Tour, Vuelta? Volmondig neen.”

Wout van Aert in de Tour – foto: Cor Vos

Luik-Bastenaken-Luik
Voor een transformatie is volgens Lamberts een morfologische aanslag nodig. “Dan moet hij een negatieve energiebalans nastreven. Besparen op eiwitten, bijvoorbeeld, wat voor spierafbraak zorgt. Twee, drie kilo extra kwijtspelen. Terwijl hij nu al aan een vetpercentage zit van amper 6 à 7%.  Veel krijg je er niet meer af. Het is ook een gevaarlijk spelletje. De beste manier om overtraind te geraken. Of kracht te verliezen, wat nefast zou zijn voor zijn sterke tijdrit. Zwaar balanceren op een héél smalle koord, dus.”

Lamberts en Jumbo-Visma zien Van Aert  liever de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix winnen. “En, op termijn, Luik-Bastenaken-Luik. Tien jaar geleden zei ik dat hij La Doyenne kan winnen. Daar ben ik nadien even van afgeweken, maar met wat ik nú van hem zie, geloof ik er weer in.” Al zal hij dan zijn vormpiek waar hij in de kasseiklassiekers naar streeft, moeten doortrekken in de Waalse klassiekers.

 
34 Reacties
Sorteer op:
3 september 2020
De Wout van nu is prima... kan mooie overwinningen pakken in heel veel wedstrijden, van mij hoeft er geen ronderenner van gemaakt te worden. Lekker deze lijn voortzetten en hem hopelijk nog jaren bij TJV.
  3 september 2020
  Je moet de tour niet winnen/gewonnen hebben om een goede renner te zijn. Ik zie hem inderdaad ook liever het hele jaar op verschillende terreinen meespelen. Maar toch, even dromen. We krijgen een tour zoals in de jaren 90. Meer bonificatieseconden, zowel bij tussensprints als aan de finish, 30km meer tijdrit dan nu, en als het even kan ook nog een Parijs-Roubaix etappe. Wout rijdt een paar keer top 3, wint de tijdrit en rijdt 3 minuten weg bij de klimmers op de kasseien. Volgens mij zou het 10 keer spannender worden dan een tour met niks dan aankomsten bergop, daar zitten toch meestal dezelfde voorin.
3 september 2020
Ze gaan je niet geloven thuis, Marc.
3 september 2020
Ik ben altijd benieuwd waar dit soort discussies vandaan komen. Net als bij VDP. Het lijkt voor sommigen moeilijk te accepteren dat zelfs "supermensen" niet alles kunnen. Dat er een behoefte is aan een renner die alles kan: van baansprinten tot bergritten winnen. De tijd van good-old Eddy komt niet meer terug. Daarvoor is alles te ver gespecialiseerd. En nu is het denk ik vooral genieten van wat iemand wel kan. Laat hem vooral zijn huidige wapens scherp houden, in plaats van ze af te botten op zoek naar nieuwe wapens.
  3 september 2020
  De mensch wilt altijd meer meer meer, DAAR komt dat vandaan..
  3 september 2020
  Op zich mee eens. Maar WvA kan gezien zijn fysiek wellicht in alle disciplines uitblinken a la Merckx. Alleen niet een heel seizoen lang, Kwestie van prioriteiten en programma. Als Wiggings en Indurain rondes kunnen winnen, kan WvA dat denk ik ook. In het klimmen hoeft hij immers niet de beste te zijn. Met zijn tijdrit, punches en sprints moet hij dat wel kunnen compenseren. Denk dat zijn trainer / JV hem nu niet te veel druk willen opleggen omdat het verwachtingspatroon al erg hoog is. Overigens lijkt mij Evenepoel zeker z'n evenknie. Kan minder sprinten maar wellicht wel beter klimmen
  3 september 2020
  Ik denk dat fysiologisch gezien Wiggins en Indurain toch echt andere types zijn/waren. Van Aert is veel meer "sprinter" dan deze twee. Ik vermoed dan ook andere spieropbouw, en daarmee lastiger om te transformeren naar een klimmer/ronderenner. En daar zit (denk ik) ook meteen de beperking voor Evenepoel als je die zou willen "transformeren" tot een sprinter. Ik denk dat zijn fysiologie juist weer niet zo geschikt is om sprinter te worden. Gewoon lekker in je kracht blijven rijden, da's denk ik de meeste garantie op succes.
  3 september 2020
  Idd, waarom zou je sprinten als je er op 10, 20, 50 km gewoon van weg kunt rijden?
3 september 2020
Sluit me aan bij zijn verhaal. Jose is op VRT ook te idolaat om te roepen dat Van Aert er iedereen af zou rijden bergop als hij kopman was. Hij onderschat de rest van het peleton dan wel erg... of hij overschat iemand. Een van de twee.
  3 september 2020
  Jose geeft juist constant aan dat hij van Aert niet 3 weken lang die bergen ziet verteren
  3 september 2020
  denk dat je Wuijts bedoelt
  3 september 2020
  José heeft LETTERLIJK het tegenovergesteld gezegd van wat hij hier staat te beweren. Hahahaa, man man.
3 september 2020
Lamberts liegt. 4 a 5 minuten 6,4? Daarvoor trekken die mannen zo geen bekken. Evenepoel kan dit 20 minuten.
  3 september 2020
  Afhankelijk van de steiltegraad gaat Wout een stuk harder dan Evenepoel bij 6.4w/kg.
  3 september 2020
  We hebben het toch over die streep op de klim? Wat nou?
  3 september 2020
  Van Aert is 78 kg volgens PCS. 6.4 W/kg is dus 500W. Ter vergelijking: Bernal is 60 kg en 500 W is voor hem dus 8.3 W/kg. Daar beginnen sommige van die lichtgewicht klimmers heus wel bekken te trekken.
  3 september 2020
  @Mathieu Moller Bergop moet je net niet evenveel absolute watts duwen. Je moet dicht in de buurt van de watts per kilo zitten. En Wout Van Aert weegt geen 80 kg. => https://www.google.be/search?newwindow=1&bih=686&biw=1396&hl=nl&sxsrf=ALeKk02JlUrADumDEHblc5mnIZKma0MXGw%3A1599139608761&ei=GO9QX-OALsi0kgXblKXIDw&q=van+aert+laat+ze+maar+denken+dat+ik+kg+weeg&oq=van+aert+laat+ze+maar+denken+dat+ik+kg+weeg&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzoHCCMQsAIQJ1CDEVikGWCaG2gAcAF4AIAB-AGIAc8IkgEFNS4yLjKYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6wAEB&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwjj7M2ii83rAhVImqQKHVtKCfkQ4dUDCA0&uact=5 77 hoorde ik eind vorig jaar maar hij staat nu scherper dan ooit. 74, 75, mss 76. Voor klassieke toppers als Gilbert is 500 watt voor 5 minuten de norm. Wout staat momenteel boven de norm.
  3 september 2020
  Je moet beter het artikel lezen. Het is WF (of andere journalisten) die de 'gekke bekken' quote invoegen. Het is Lamberts die zegt dat 6.4 W/kg niet uitzonderlijk is.
  3 september 2020
  @Massimo Bataille Bekken trekken is waar. Dat hebben we met ons eigen ogen in de etappe gezien. 6,4 watt is niet waar. Het was meer. Ze willen daar nooit open kaart in spelen. De Vayers van deze wereld zouden steigeren. Dit is Roodhooft over VdP in een interview met Hans Vandeweghe. "Ik. Geef eens een voorbeeld van een waarde. Christoph: (zucht)”Allez, x watt gedurende vijf minuten.” (noemt een waarde die bij nalezing uit het interview moet) Mathieu: (lacht) “Kijk kijk, hij is al aan het rekenen.”"
  3 september 2020
  Ja want jij hebt persoonlijk zijn meter uitgelezen en weet het beter dan zijn eigen coach? Kom op man...
  3 september 2020
  @detac Lees de toevoeging hierboven: "Ze willen daar nooit open kaart in spelen..." Roodhooft wil ook niet precies zeggen hoeveel Van der Poel duwt. Ik heb me vorig seizoen veel bezig gehouden met het achterhalen van wattages. 'Wat halen toppers van wattage over 1 minuut, 5 minuten, 10 minuten, 30minuten, 1uur, 3uur? De overgrote meerderheid toppers worden vanuit hun ploeg opgedragen om hun wattages van STRAVA te verbergen. Dat is een functie op de site. In feite is hierover nog steeds OMERTA.
3 september 2020
Laat Wuyts het niet horen. Van Aert kan alles, en nog wat meer. Had makkelijk alle etappes kunnen winnen als ie een beetje hulp had gehad.
  3 september 2020
  Wuyts is achter de schermen al bezig om hem volgend jaar de Belgische inzending van het eurovisie songfestival te maken. "Een top 3 zit in zijn mogelijkheden "
  3 september 2020
  Als hij had gemogen had hij ze allemaal (makkelijk) gewonnen. Maarja, die verdomde Hollanders he...
  3 september 2020
  Persoonlijk denk ik dat het maar goed is dat Van Aert grondig gemuilkorfd is door TJV. Want mijn inschatting is dat hij beter fietst dan zingt!
3 september 2020
edit wf: doe normaal
3 september 2020
Ik schrijf nog eens exact en beleefd op wat ik hier gelezen heb: "Van der Poel wint alle monumenten en kan ook de Tour winnen." "Evenepoel wordt nooit een veelwinnaar." "Wout Van Aert is een arrogant ventje." "Straks zal Van Aert nog knechten voor Van der Hoorn." Als we het dan over opportunistische fans moeten hebben... Sommige dingen zijn zo juist dat je ze niet vergeet. Andere zo onjuist.
3 september 2020
Ik ben het ook niet vergeten Frank.
3 september 2020
@Frank V Wat is precies je punt, qua stelligheid van Lamberts over Van Aert? Je kunt wel weer compleet Calimero gaan, maar daar gaat het hier helemaal niet over.
3 september 2020
Wat een gezever blijft dit. Van Aert heeft gewoon een super seizoen, maar het is niet dat we nog nooit straffe dingen hebben gezien van andere renners. Denk aan het seizoen van Flipke vorig seizoen of denk aan Fuglsang. Of de snelle komst van Bernal, Evenepoel en Pogacar. En gezien enkele prestaties van Sagan in het begin van z'n carriere, zou die ook mogelijkheden hebben gehad om te klimmen. Die won als sprinter bv de Ronde van Californië door in een bergetappe nog voor Gesink te finishen.
3 september 2020
@xistnc Gewoon enkele inhoudelijke voorbeeldjes voor @Marik. Niks Calimero aan hoor. Trouwens, dat woordje gebruiken ze om naar te doen tov. de Brabanders en Limburgers. 'Onder de grote rivieren.' Belgen hebben er nog nooit van gehoord.
3 september 2020
Lamberts kent de mogelijkheden van Wout als geen ander. Het cruciale aspect voor een klassementsrenner is gewicht. Wout weegt nu +- 76 kg bij een lengte van 1.87 m. Dat zou betekenen dat hij ongeveer even lang is als Froome. Die weegt 66 kg. Als je Wout een man met meer sprintvezels, dan laat afvallen loop je het risico ook heel veel sprintkwaliteit te verliezen. Met wat hij nu laat zien is er geen reden om de plannen helemaal om te gooien.
  3 september 2020
  Dat is het 'm net. Volgens mij is het wel degelijk mogelijk, maar dan zal hij veel van zijn explosieve vermogen verliezen. Net als het in principe ook mogelijk zal zijn om van Mathieu een klassementsman te maken, maar daar staat steeds iets (veel) tegenover.
  4 september 2020
  Het is voor beide te risicovol. Als ze hun explosiviteit verliezen en het mislukt om klassementsman te worden kunnen ze misschien niet meer terug. Terwijl ze nu gewoon on top of the world zitten in hun 'ding'.

Reacties zijn gesloten.