Wout van Aert verblijft momenteel op Tenerife om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het begin van zijn wegcampagne. Marc Lamberts, performance coach bij Jumbo-Visma en persoonlijke trainer van Van Aert, ziet dat zijn pupil nog wel wat werk voor de boeg heeft.
“Ik had gehoopt dat Wout met een iets bredere basis naar Tenerife was gekomen”, zo vertelt Lamberts in gesprek met Het Laatste Nieuws. “Ik ga dat alleen niet dramatiseren. Het niveau van Wout is goed, maar het moet beter. Hij is momenteel goed genoeg om finales te kunnen rijden, maar niet om te winnen. Daar zijn we hier nu voor.”
Van Aert heeft een drukke periode achter de rug, zowel op als naast de fiets. De Belg reed in de winter namelijk heel wat veldritten, terwijl hij begin januari ook nog vader werd van een zoon genaamd Georges. Van Aert moest in de januarimaand zijn stage in Alicante vroegtijdig afbreken, om bij zijn vrouw Sarah te zijn.
Twee kilo ‘te zwaar’
“Dat is weggevallen”, zo doelt Lamberts op de langere stage in Alicante. “Nu is Wout van 8 februari tot 1 maart op Tenerife en moet hij wat harder werken om in topvorm aan het klassieke voorjaar te kunnen beginnen. Er is nog wat werk. Anders kon Wout nu al beginnen koersen en moest hij geen drie weken op een berg zitten. Hij weet alleen wel waar hij mee bezig is.”
Van Aert is op dit moment twee kilo te zwaar, aangezien hij tijdens de veldritwinter weer behoorlijk wat spiermassa heeft aangemaakt. “En dat krijg je er niet zomaar af”, aldus Lamberts. “Twee kilo, dat maakt 15.000 kilocalorieën. Dat is heel veel en heeft zijn tijd nodig. Die tijd gaan we ook nemen. Beetje bij beetje brengen we zijn gewicht naar beneden.”
Geen schepje extra kwark
Dit betekent dat Van Aert zich de komende periode weinig kan veroorloven. “We kijken er wel op toe dat hij voldoende eiwitten en voedingsstoffen binnenkrijgt om te kunnen recupereren van zijn trainingen. Maar ook niets meer. Een schepje extra kwark, dat moet Wout vermijden”, geeft zijn coach aan. Maar wat zegt dit allemaal over het begin van het seizoen?
Van Aert zal pas over vijf weken zijn competitiegewicht bereiken. Heeft dit gevolgen voor wedstrijden als Strade Bianche en Tirreno-Adriatico? Lamberts gelooft niet in de eindzege in die laatste rittenkoers. “Om de Tirreno te winnen, moet Wout op zijn laagste gewicht aan de start komen. Eindwinst, dat zit er dit jaar niet in. Maar een of meer ritzeges: dat kan.”
58 Reacties
Duidelijk verhaal van een van de beste trainers in het profpeloton. Ook mooi dat hij gelijk aangeeft wat het doel is bij de Tirreno, puur ritzeges.
Hij ambieert een goed klassement. Dat is wat anders dan eindwinst. Dat is door hemzelf en de ploeg ook uitgesproken. Top 10 en ritzeges kan ook eh
Ik vermoed dat het best in orde komt met Wout. Die staat er gewoon op de momenten dat het moet.
Daarom al die nerveuze wedstrijden. In vorm raken doe je tegenwoordig voornamelijk tijdens een trainingskamp. Vroeger reed je wedstrijden om in vorm te raken waardoor het minder dringen was om te presteren aan het begin van het seizoen! Nu moet bijna iedereen er staan vanaf zijn eerste koers. Ergens begrijp ik het wel. Door een valpartij tijdens een koers kan je hele voorjaar naar de knoppen gaan. Zie Mike Teunissen… Oh nee, dat ligt anders…
Die 2 kilo lijkt me voor de klassiekers geen probleem. In tegendeel juist. Maar ja, het draait allemaal om die gele trui natuurlijk.
Dat bedacht ik me ook… Lijkt me niet dat je voor Roubaix scherper moet staan dan voor een goed WK veldrijden tegen VdP…
Me eens. Twee kilo is in dit stadium van het seizoen eigenlijk alleen maar een voordeel. Behalve als het lui vet is, maar hij was echt wel goed in het veld, daar zat geen dikkertje op de fiets…
In Vlaanderen moet je toch echt mat meer heuvelop rijden dan in het veld hoor.
“Twee kilo, dat maakt 15.000 kilocalorieën”
Oké, dan hebben we het niet over spierweefsel in het bovenlichaam, maar over vetmassa. Spierweefsel zit op minder dan de helft.
Interessant, waar staat die info?
Vermoed dat dit een beetje “de druk afhouden” is maar van Van Aert verwachten we niet anders dan grote overwinningen dit jaar. Het wordt moeilijk om 2020 te evenaren.
16 Februari! De Ronde van Lombardije is op 9 oktober.
Misschien zit hier wel de reden waarom Wout moet “wegblijven” bij klassementen. De kracht en spiermassa lijkt me geen probleem voor het klassieke werk en het sprinten, maar wel als je mee wilt doen bergop.
En Wout heeft denk ik de neiging om “te zwaar” te worden als hij ook maar even niet oplet of explosief werk doet. Zie ook de start van het veldritseizoen. En om je hele leven op slablaadjes te zitten; is dat wel vol te houden?
Natuurlijk weten ze bij TJV echt wel waar ze mee bezig zijn. En Wout heeft laten zien dat hij heel goed mee kan bergop als hij mager staat. Maar als dat te ver af ligt van je natuur, dan zou ik niet vreemd opkijken als dat hem ooit opbreekt…
Ik snap dat Vlaanderen behoefte heeft aan een alleskunner. Aangespoord door zijn prestaties in afgelopen TdF, en voorzien van de lyrische klanken van Wuyts,d ie zich al meerdere malen hardop afvroeg of Wout niet voor Tourwinst zou moeten gaan. Maar ik zou toch eerder pleiten voor het maken van een scherpe keuze richting klassieke werk, daar is nog veel meer in te winnen dan te verliezen.
Gelukkig luistert Wout niet naar Wuyts en zeker niet naar Michelangelo, maar maakt hij zijn eigen carriëre-keuzes. Hij heeft al aangegeven voor een breed palmares te willen gaan. Er staat al heel wat veldrit-lekkers op en wat mooie Italianse koersen. Nu gaat de focus naar de kasseien & het WK, later waarschijnlijk naar groen en de klimkoersen. Wanneer hij 30-jaar oud is, zal het wel duidelijk zijn of het de moeite loont om het te wagen in de grote rittenkoersen.
Beer,
Misschien wil je het graag oneens zijn met me, maar dat zijn we hier denk ik niet.
Ik denk dat Wout een alleskunner is die een hele brede erelijst bij elkaar kan fietsen. Maar hij zal dat in “schijfjes” moeten doen. En dat begint met het winnen van wat het dichtst bij zijn natuur ligt: kasseiklassiekers, sprintetappes en eventueel het groen of puntentrui in een andere ronde.
Als hij LBL of Lombardije wil winnen, dan zal hij al wat verder van zijn “natuur” moeten af zitten. Dus iets meer slablaadjes eten en minder kwark. Bijvoorbeeld in een seizoen waar het WK ook wat heuvelachtiger is. En wie weet komen dan ook de kleine rondjes als Tirreno, PN, Romandie binnen bereik.
En wil hij NOG completer, dan zal hij m.i. een Wiggins-achtige transformatie door moeten maken. Zodat hij echt met de besten mee kan bergop, ook in de finale. Maar hiermee kun je je hele lijf verneuken, inclusief je wapens (kijk naar bijv Jungels, Dennis). Dit is een heel gewaagde keuze, en die zou ik ook pas maken als je vindt dat je klaar bent met het andere deel van je erelijst.
Veel zal ook afhangen van de concurrentie lijkt me. Als hij te maken krijgt met figuren die net zo goed zijn in het tijdrijden en nog een stuk harder bergop rijden, dan is het redelijk zinloos om jezelf uit te hongeren voor een top 10 notering.
Maar gelukkig mag Wout het inderdaad allemaal zelf weten. En hoeft hij niet te luisteren naar Michelangelo, Beer of Wuyts.
Met een beetje geluk had Van der Poel vorig jaar al mee kunnen doen om winst in LBL. Dus Wout moet dat ook al kunnen.
@Thorsen,
Ik denk dat we afgelopen seizoen niet als maatstaf moeten zien ivm corona, dubbele programma’s, halve bezettingen, beperkte voorbereiding, etc. Veel renners die normaal gesproken een doel maken van zowel de heuvelklassiekers als een grote ronde, moesten nu 1 keer pieken ipv 2 keer. En dat heeft invloed op de koersen en kansen lijkt me.
Ik snap je punt, maar kijk nog maar eens naar de uitslag van LBL vorig jaar. Veel beter dan dat ga je het niet krijgen.
Het deelnemersveld was natuurlijk fantastisch, maar is nog altijd niet te vergelijken met een ‘gewone’ editie.
In een gewone editie zit je vaak met de heuvelspecialisten (Alaphil, Valverde, Fugslang,…) in topvorm aangevuld met klassementsmannen in opbouw naar Giro (Dumoulin,Yates) + kasseimannen aan het einde van hun vorm (Benoot, Van Avermaet)
Soms heb je een klassementsrenner die er een doel van maakt, maar vaak is dit aan 99% ipv 110%.
Vorig jaar was LBL net na het WK en TdF en had je dus alle heuvelspecialisten en klassementsmannen in topvorm. En was dit net voor de kasseiklassiekers, dus waren die mannen ook in topvorm.
VdPoel en Van Aert zie ik zeker in staat om te winnen, maar dan zullen ze er een doel op zich van moeten maken. Van Sanremo tot Roubaix voor de prijzen rijden en dan nog eens tot LBL erbij lijkt mij niet evident.
RVV of P-R gaat hij ook nooit winnen ‘als hij er geen doel van maakt’, daar gaat het niet om. Het gaat er om dat Van Aert en Van der Poel zich niet hoeven om te bouwen om LBL te kunnen winnen. Bovendien als je zoals Van der Poel in 2019 zo goed kan zijn in AGR dan is die ene extra week natuurlijk best te doen, mits je bv. niet voor de Brabantse Pijl en dat soort werk gaat. Dus zo’n grote verandering van het schema is het ook weer niet.
Niet dat ze hier voor moeten gaan (of niet), maar het behoort gewoon tot hun mogelijkheden.
De Amstel Gold Race is natuurlijk L-B-L niet. Dat is toch nog een ander paar mouwen…
MvdP en WvA kunnen LBL wel winnen maar hadden afgelopen jaar wel een extra goede kans. De 1 liet volledig lopen waar de ander met zich de schompetorus hengsten in de Binkietour wellicht dat extra procentje verspeelde.
Tirreno is geen Tour. Een kilo extra zal echt niet zo bepalend zijn. En wie weet is Wout verder gegroeid in kracht.
w/kg is w/kg
Voor Tour-winst gaan? Dat heb ik toch nergens meegekregen hoor. Voor een ronde van een week met een leuke tijdrit wel ja.
Tirreno is een lastig rondje over geaccidenteerd en soms zelfs bergachtig terrein. Normaal gesproken het terrein van de Yates achtige types. Je moet dus echt behoorlijk goed klimmen om een kans te maken.
En wat Wout vorig jaar bergop heeft laten zien was echt buitengewoon sterk voor een klassieke renner. Maar hij heeft eigenlijk nergens achter springveren aan hoeven sprinten. Gewoon hard tempo rijden zolang het ging, en daarna was het aan de echte klimmers. En ik vraag me af of dat genoeg is om een rondje als de Tirreno te kunnen winnen.
@Derrick, er waren afgelopen TdF wel degelijk geluiden die gingen over het winnen van de gele trui. Kijk maar eens wat bergetappes terug, en je zult Wuyts niet enkel horen over groen maar ook over geel.
Ik ben het daar gedeeltelijk met eens Michelangelo. Alleen ontbreekt het hooggebergte in een Tireno of Parijs-Nice en rijden de renners er vaak over “lopers”. Stel nog dat hij daar wat tijd verliest, dat kan hij nog goed maken in de tijdrit en eventueel met boni’s tijdens de gewone ritten. Met een conditie zoals vorig jaar zou ik hem zelfs als medefavoriet durven bestempelen.
“Hij is momenteel goed genoeg om finales te kunnen rijden, maar niet om te winnen.”
Ik vind dit altijd van die onzinnige uitspraken.
Inderdaad, als je finale kan rijden kan je winnen ook. De puzzelstukken moeten gewoon juist vallen dan.
Vraag eens aan Naesen of Vanmarcke hoe het zit met zo’n uitspraken =D
Daarmee doelt men op het verschil tussen winnen op basis van mazzeltjes en winnen omdat je gewoon de sterkste bent.
Natuurlijk al duidelijk te zien geweest bij het WK
Als je wilt klimmen dan wegen kilos bijna zwaarder dan wattages (pun intended). Gelukkig voor Wout is klimmen toch meer een bijzaak. Voor de klassiekers is 2 kilo niet zo’n probleem.
Met 8-10 w/kg op korte beklimmingen is dat 16-20W meer elke korte beklimming, als dat 20 x 2 minuten gedaan moet worden weegt dat toch wel zwaar in een koers van 200km +
Duidelijk verhaal wederom van zijn coach en Wout richt nu ook zijn pijlers op de RVV en Parijs-Roubaix.
v Aert moet zich niet focussen op klassementstruien. Gewoon op etappes en klassiekers richten. Druk ligt veel m.i. veel te hoog voor hem.
Dat seizoen van vorig jaar gaat hij niet evenaren, toen viel vrijwel alles goed. Dat verwacht ook niemand (neem ik aan). Net als dat niemand verwacht dat hij de Tirreno gaat winnen. Dus met die druk valt het volgens mij wel mee, als hij maar voorin meedoet en dat is bij hem bijna altijd wel het geval.
Door die +2 kg. kwam ‘ie die brug op WK veldrijden amper op.
Ik denk dat hij 'die brug amper op kwam' omdat hij volledig in het rood ging in het zand voor de brug. Zonder lekke band moet hij geen achterstand goed maken en kan hij zijn wedstrijd daar beter indelen.
Toch nog een analyse na het WK Beer. Je werd wat gemist direct na afloop van dat WK.
Toch niet Jooop. Mijn analyse dat VDP wereldkampioen werd dankzij de lekke band van WVA werd gewoon direct verwijderd.
Ah ok, dacht dat ik je gemist had. Had natuurlijk beter kunnen weten: Niks aan gemist.
Edit redactie: Graag on-topic reageren.
Wat wel opvallend is: Mathieu stond afgelopen periode juist minder zwaar dan in het wegseizoen en zal volgens mij in Vlaanderen ook wat meer massa en inhoud hebben. Bij Wout is dit blijkbaar precies andersom.
Viel mij ook op. En ik denk dat dit te maken heeft met “de aard van het beestje”. Waarbij het voor Mathieu wat makkelijker is om rank en slank te worden, en waarbij het voor Wout juist makkelijker is om sterk en gespierd te worden.
Daarover verder filosoferend: wie weet is het misschien wel makkelijker voor Mathieu om de switch te maken naar LBL en Lombardije dan voor Wout. Ook al zou je dat op basis van afgelopen TdF niet zeggen.
@michelangelo, denk dat de klimprestaties van van Aert vorige Tour vooral met absolute topvorm te maken hadden dan met zijn gewicht. Gewicht naar beneden brengen is niet de enige manier om je w/kg omhoog te krijgen.
@Vespa,
Een combinatie van beide is waar denk ik. Ja, hij was heel goed in vorm. Maar hij stond ook superscherp, bijna on-Wouts. En in die zin is Watt/kg heel simpel. Als je het wilt verbeteren moet je ofwel meer Watts trappen, of minder wegen.
In praktijk een stuk lastiger. Want er zit een kantelpunt waarbij de extra Watts (lees: sterker worden) gaan zorgen voor extra spieropbouw (lees: zwaarder worden). En dan is het afhankelijk van welke doelen je kiest of het beter is om wat minder kracht te hebben en wat minder kilo’s (leveren van meer watt/kg, dus beter bergop), of wat meer kracht en meer kilo’s (harder op het vlakke, beter in de sprint en nog prima een kort klimmetje op kunnen knallen).
En wat bij Wout in de TdF samenviel is dat hij een heel goede balans had gevonden voor het knechtenwerk bergop, en ook het geluk had dat alles qua sprinten zijn kant op viel. Geen Groenewegen, Jakobsen en Demare. Geen van de andere topsprinters die dominant was (niveau viel me wat tegen), waardoor hij ineens ook massasprints kon winnen. Ook al beschouw ik hem niet als intrinsiek de snelste van het peloton.
Na een gemiddeld zware koers die hard wordt gemaakt, kan hij gewoon wedijveren met die spurters. Die echte vlakke spurtetappes verdwijnen steeds meer. En bij sommige spurters is het net andersom, Groenewegen en Bennett verliezen veel van hun eindschot als de wedstrijd al maar een beetje hard wordt gemaakt.
Vreemde uitspraak. Trainer is wel heel open. Vind het toch gek dat de trainer van Wout van Aert dit soort uitspraken de wereld in slingert. Normaal doen trainers dat ook niet. Het komt op mij heel erg over alsof ze proberen de verwachtingen te temperen of iets de druk van de ketel weg te nemen. Verder lijkt het me absoluut geen ramp als Van Aert nu nog niet in staat zou zijn om koersen te winnen. Stel je voor dat hij Omloop rijd en daar pak hem beet 9e word. Dan staan alle zeilen op groen om podium/winst te behalen in Vlaanderen of Roubaix.
Ik denk dat dit op zich geen vreemde uitspraak is. Temperen van de verwachtingen, uitstralen van realisme, druk wat wegnemen.
Ik heb eerlijk gezegd wat meer met dit soort “tempergedrag” dan met de signalen dat renners de keien uit de grond rijden, gigantische groeimarges en ander ophemel-gedrag vanuit ploegleiders. Want natuurlijk is het leuk om te lezen hoe geweldig de ploegbaas je vindt, maar uiteindelijk moet je ook de verwachtingen waar maken. En als dat even net niet lukt….
Als je ziet hoe hij in het veld rond fietste, misschien wel zijn beste seizoen qua niveau bij de profs ooit, berg je dan maar alvast mocht Van Aert 100% in vorm komen.
Jezusmina, het llijkt wel Jomanda die bolletjes wrijft hiero.
Help me even?
1 schepje kwark vermijden voor 2 kilo slaat nergens op. beter helemaal geen kwark eten.
Mss gewoon even de druk eraf halen en de favorietenrol aan anderen laten.
Haha dat zal er na vorig jaar hoe dan ook niet inzitten vrees ik.
Basis niet breed genoeg.. Moeilijk te linken aan de uitmuntende cross campagne van WvA in mijn ogen.
Wout heeft door de baby slechts een korte stage gehad van een paar dagen. Normaal doet hij in januari nog een stage van een kleine twee weken. Deze drie weken heeft hij echt wel nodig. Zijn eerste veldrit stond hij echt 5kg boven zijn tourgewicht..