Ciccone schuift op in Giro d’Italia: “Het ging veel beter dan verwacht”

vrijdag 14 mei 2021 om 10:30
Ciccone schuift op in Giro d’Italia: “Het ging veel beter dan verwacht”

foto: Cor Vos

Giulio Ciccone is momenteel de beste renner van Trek-Segafredo in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. De aanvalslustige Italiaan was gisteren, in de verregende etappe naar San Giacomo, opnieuw in staat om de beste klimmers te volgen en doet zo uitstekende zaken in de algemene rangschikking.

Ciccone (26) bleek op de slotklim van San Giacomo in staat om Egan Bernal, Remco Evenepoel en Daniel Martin te volgen en kwam vervolgens als vijfde over de streep in de tweede bergetappe van deze Giro. In het klassement stijgt Ciccone ook met stip: de klimmer stijgt naar plek acht op 41 seconden van de nieuwe leider Attila Valter.

“De etappe van donderdag was een belangrijke test”, begint Ciccone zijn relaas. “Ik voelde me heel erg goed, veel beter dan ik had verwacht. Het was een ontzettend zware etappe door de hevige regenval en de kou. Ik was verrassend sterk op de laatste klim, zeker omdat ik me aanvankelijk niet zo goed voelde.”

“Ik besloot daarom defensief te koersen op de laatste klim. In de eerste tien kilometer werd er een strak tempo gereden, maar was het wachten op de echte finale. Ik was voorbereid op aanvallen en oorlog tussen de favorieten. Ik besloot de demarrage van Bernal te volgen. Dat was een risico, maar ik wilde het proberen. Ik ben blij dat ik zijn wiel kon houden.”

Ciccone (met de witte helm) op pad met Bardet en Bettiol – foto: Cor Vos

Tactische fout 
Eerder op de dag zagen we Ciccone nog in de aanval. De renner van Trek-Segafredo besloot in de afdaling van de Forca di Presta mee te gaan met een versnelling van Alberto Bettiol en Romain Bardet. “Dat had ik niet moeten doen, dat was een fout”, steekt Ciccone de hand in eigen boezem. “Ik volgde Bettiol en verspilde toen te veel energie.”

“Ik besloot op dat moment mijn koersinstinct te volgen, maar het was beter geweest om gewoon meteen te wachten op het peloton. Ik ben nu alleen niet van plan om ook anders te gaan koersen. Ik bekijk het nog steeds dag voor dag.” Vincenzo Nibali, de tweede klassementskopman van Trek-Segafredo, staat nu zeventiende op 1:43 van roze man Attila Valter.

Dit artikel delen:

11 Reacties

de adelaar 14 mei 2021 om 10:43

Lekker vrij ventje… zaagt zonder wat te zeggen aan de vinnen van de ‘haai’ . Die heeft in trainingstages al ervaren dat hij vooruitgestreefd wordt door dit lekkere driftige aanvallertje. Renner die met zijn hart koerst, heerlijk!

rennerske 14 mei 2021 om 15:14

“ zaagt aan de vinnen van de haai” . Complimenten, post van de dag!

Johnny7 14 mei 2021 om 10:47

Hopelijk gaat hij zich nu richten op het klassement ipv dagzeges of bergtrui. Dan zie ik hem als de Italiaanse Pinot, iemand die dus veel gaat aanvallen in de slotfase. En zulke klassementsrenners kunnen we altijd gebruiken!

rosencrantz 14 mei 2021 om 11:03

Het doet wat denken aan Ricco die ooit 2de werd.

Medicijnman 14 mei 2021 om 11:06

Maar dan hopelijk zonder het “slangengif” wat Ricco in grote hoeveelheden tot zich nam

Westfalen 14 mei 2021 om 11:09

Het zou goed zijn voor het wielrennen dat Ciccone als Italiaan mee kan doen voor het klassement. Het tijdperk van Nibali lijkt nu toch echt voorbij. Voor Ciccone is het nog wel zaak om zijn aanvallende intenties te beteugelen. Met zo maar raak aanvallen ga je geen goed klassement rijden.

Baukema Tomoulin 14 mei 2021 om 11:10

Inderdaad een renner die zichzelf niet altijd kan bedwingen en opportunistisch blijft aanvallen als hij zich lekker voelt. Waarschijnlijk minder efficiënt dan de plakkers en volgers maar wel leuker. Dat hij de beste kan volgen na zijn chasse patat geeft toch aan dat hij in fantastische vorm zit. Daar zit een podium in deze giro en dan moeten ‘rittenkapers’ Brambilla, Mollema en ‘opa Haai’ Nibali gaan knechten.

josi 14 mei 2021 om 11:23

Ciccone is toch wel een van de aangename verrassingen van de Giro tot dusver. Knap dat hij Bernal nog kon volgen na zijn eerdere uitstapje met Bardet en Bettiol. Benieuwd of hij dit 3 weken lang kan volhouden. Ik had hem tot dusver altijd meer als een rittenkaper gezien.

VengaVengaVenga 14 mei 2021 om 12:05

Ciccone heeft wel echt het voordeel dat er nu in zijn thuisregio wordt gekoerst en hij alle afdalingen kent. Hij gaat ons dit weekend zeker vermaken met zijn aanvalslust. Ik hoop dat hij het ook kan volhouden in de 3e week. Voor dit soort renners blijf je kijken, zeker nu Landa eruit ligt.

Michelangelo 14 mei 2021 om 12:34

En het voordeel van een heel ervaren ploeg om zich heen. Types als Nibali of Mollema hoef je niks meer wijs te maken, en ze zijn ook tactisch gewoon heel erg uitgenast.

Ik zie deze ploeg nog wel een keer een onverwachte move maken in een afdaling of zoiets.

Mystery Rider 14 mei 2021 om 12:56

Heel leuke renner om als wielerfan te volgen – zowel tijdens de wedstrijd als in interviews!

Headlines

Materiaalzone

Populair