Cian Uijtdebroeks: “Als ik in 2023 een grote ronde rijd, zal het de Vuelta zijn”

maandag 12 december 2022 om 09:52
Cian Uijtdebroeks: “Als ik in 2023 een grote ronde rijd, zal het de Vuelta zijn”

foto: Cor Vos

Cian Uijtdebroeks is nog maar 19 jaar oud, maar de Belg heeft zijn eerste seizoen als prof er al opzitten. In gesprek met RTBF vertelt hij over zijn debuutjaar bij BORA-hansgrohe en zijn programma voor 2023. Dat programma zal enigszins veranderen ten opzichte van 2022.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Wat we een beetje willen veranderen, is dat we rittenkoersen van een week op WorldTour-niveau gaan doen”, legt Uijtdebroeks uit. “Ik bedoel bijvoorbeeld de Ronde van Catalonië of misschien het Critérium du Dauphiné, ook om te kijken of het al mogelijk is om daar mee te spelen in het algemeen klassement.”

“En dan is er nog de vraag of we een grote ronde doen aan het einde van het seizoen of niet. Waarom zouden we de sprong niet wagen, als ik goed reageer op de WorldTour-wedstrijden van een week? Als we dit doen, zal het de Vuelta worden. We gaan nog niet naar de Tour de France, zeker niet met de route van dit jaar. En ook niet naar de Giro! Er zijn te veel tijdritten voor mij…”, lacht het rondetalent.

Tour de l’Avenir
Uijtdebroeks hoopt komend seizoen wel weer de Tour of the Alps en de Sibiu Cycling Tour (die hij in 2022 als derde afsloot) te rijden om een resultaat te behalen. De Tour de l’Avenir zal hij niet opnieuw betwisten. De Belg wist de voorbije editie van de Ronde van de Toekomst te winnen. “Ik wilde meestrijden voor het klassement en zien wat ik zou kunnen in een wedstrijd van elf dagen”, blikt Uijtdebroeks terug.

“Het niveau was heel hoog. Zelfs nu kan ik nog niet geloven dat mijn naam op de erelijst staat naast die van Pogacar, Bernal en zulke jongens. Zij waren mijn idolen. En dat zijn ze ook nu nog. Soms is het moeilijk te vatten, want je wilt ze aanmoedigen, maar tegelijkertijd zijn het je tegenstanders.”

Dit artikel delen:

2 Reacties

Gibo 12 december 2022 om 12:02

Heel benieuwd naar zijn resultaten komend jaar. Slimme, attractieve en sympathieke kerel die hopelijk een mooie progressie toont.
Ik vind het aantal tijdritten een rare reden om geen giro te rijden. Hij hoeft nog niet voor een fantastisch eindklassement te gaan in een grote ronde. Ook met een teveel aan tijdritten had hij best de giro kunnen rijden om te ontdekken hoever zijn mogelijkheden reiken. Los daarvan is de Vuelta waarschijnlijk wel een betere keuze voor een knaap van 19 jaar.

1
MARJO25 14 december 2022 om 11:47

Niet vergeten dat een Vuelta ook weer een paar maanden later ligt. Voor zo’n prille carrière is het heel mooi meegenomen om in het voorjaar nog de nodige extra ervaring op te doen, vooraleer in een grote ronde te stappen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone