Christophe Laporte slaat toe in Grand Prix de Wallonie

woensdag 15 september 2021 om 17:18
Christophe Laporte slaat toe in Grand Prix de Wallonie

foto: Cor Vos

Christophe Laporte heeft de Grand Prix de Wallonie achter zijn naam gezet. Op de lastige klim naar de Citadel van Namen beschikte de Franse puncheur over de beste benen in de eindsprint na veel voorbereidend werk van zijn ploeg Cofidis, die hij na dit seizoen verlaat voor een nieuw avontuur bij Jumbo-Visma.

Na een jaar afwezigheid vanwege de corona-gerelateerde redenen was de Grand Prix de Wallonie terug op de kalender en kon een opvolger worden gevonden voor Krists Neilands, in 2019 de laatste winnaar op de Citadel van Namen. De Letse renner van Israel Cycling Academy legde de laatste tien kilometer solo af en wist op de slotklim zijn achtervolgers Jasper Stuyven, Jasper De Buyst en Jonathan Hivert net voor te blijven. Samen met de Tienne au Pierres was de klim dit jaar opnieuw de scherprechter in de finale – al werd die wel via een andere zijde omhoog gereden.

Lang gevecht voor de vlucht van de dag
Om twaalf uur werd het startsein gegeven voor de 208,1 kilometer lange koers. Het duurde lang vooraleer de vlucht van de dag een vrijgeleide kreeg. Het waren uiteindelijk Larry Warbasse (AG2R Citroën) en Laurenz Rex (Bingoal Pauwels Sauces WB) die mochten wegrijden. Zij zagen wat later Matthew Riccitello (Hagens Berman Axeon), de op twee na jongste aan de start, aansluiten. Ook Jens Reynders van Sport Vlaanderen-Baloise wist nog over te steken. Het peloton liet begaan en de vier vluchters konden vijf minuten wegrijden bij het grote pak.

foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe nam daarachter het initiatief. De Duitse ploeg had onder meer Giovanni Aleotti, Emanuel Buchmann, Patrick Konrad en Ide Schelling in de strijd geworpen voor deze koers. Ook Lotto Soudal, de ploeg van Tim Wellens en Tosh Van der Sande, zette zich op kop en het verschil met de kopgroep liep daardoor snel terug. Toen met nog 88 kilometer te gaan de voorsprong was teruggelopen tot een minuut, begon het gerommel in de kopgroep. Reynders probeerde weg te rijden, maar de renner van Sport Vlaanderen-Baloise werd door zijn medevluchters teruggefloten.

Lotto Soudal verzette veel werk in de achtervolging, maar zag in een bocht Steff Cras en Sylvain Moniquet tegen de grond gaan. De jacht op de kopgroep ging echter onverminderd hard door, ook door een treintje van Alpecin-Fenix. Op de Côte de Warnant zorgden tempoversnellingen uit het peloton, door onder anderen Nils Politt, ervoor dat de vluchters bijna werden gegrepen. Riccitello liet zich vervolgens als eerste inlopen. Rex en Reynders probeerden hun aanvalspoging nog wat te rekken, maar bij het opdraaien van het finale-parcours was het peloton weer compleet.

Schelling in de aanval
Met name Lotto Soudal, Uno-X en AG2R Citroën waren zeer actief in de eerste kilometers van de plaatselijke omloop rond Namen. Op de eerste beklimming van de Tienne aux Pierres ging Ide Schelling in de aanval en de Nederlandse renner van BORA-hansgrohe kreeg Maxim Van Gils en Michael Gogl met zich mee. Hun ontsnappingspoging was geen lang leven beschoren, maar gaf wel de aanzet voor nieuwe aanvallen van schaduwfavorieten. Politt demarreerde nog eens, samen met onder meer Louis Vervaeke, Wellens en Baptiste Planckaert.

foto: Cor Vos

Uiteindelijk kwam in meerdere fases een kopgroep tot stand met Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation), de ploegmaats Christophe Laporte en Rémy Rochas (Cofidis), het Lotto Soudal-duo Andreas Kron en Wellens, Tiesj Benoot (DSM) en Rasmus Tiller (Uno-X). Deze sterke groep werd weer bijgehaald, maar het spel was op de wagen. Politt maakte een zeer sterke indruk en probeerde het op vijftig kilometer van de streep eens. Toch reed een gegroepeerd peloton Namen binnen voor de eerste passage van de citadelklim.

Het peloton kwam compleet over de top, maar het bleef een komen en gaan van avonturiers die probeerden weg te rijden. In aanloop naar de laatste passage van de Tienne aux Pierres keerde de rust terug en waren het vooral Israel Start-Up Nation voor Ben Hermans en AG2R Citroën die de koers controleerden. Hoe dichter het peloton bij de klim kwam, des te meer ploegen kwamen naar voren. Israel Start-Up Nation reed de klim vervolgens in een stevig tempo omhoog. Toen Vanmarcke zich aan de kant zette, versnelde Victor Campenaerts.

Geen ruimte
De hardrijder van Qhubeka-NextHash was de hele koers door al zeer actief, maar kreeg nu geen ruimte. De tweede beklimming van de Tienne aux Pierres zorgde voor een forse uitdunning van het peloton, maar het leek allemaal toch aan te komen op de Citadel van Namen. Na de klim bleef het echter onrustig, waarbij onder meer Ilan Van Wilder en Wellens zich mengden. Op dertien kilometer van de aankomst trok Warren Barguil eens stevig door, maar het gat werd door Wellens gedicht.

foto: Cor Vos

Met nog tien kilometer koers reden Rochas en Iver Skaarseth weg en ondanks dat Rochas in eerste instantie niet mee wilde draaien vanwege zijn kopman Laporte, pakte ze een gaatje. Toch werd ook dit gat weer dichtgereden. Het viel even stil, waarvan Gogl probeerde te profiteren maar ook de Oostenrijker werd weer ingerekend. Cofidis nam dan het initiatief in het peloton, dat weer in omvang was toegenomen. De Franse ploeg had alle pijlen gezet op haar kopman Laporte, die na dit seizoen naar Jumbo-Visma vertrekt.

Vervaeke probeerde het nog maar eens met een uitval op twee kilometer van de streep. De Belg van Alpecin-Fenix reed even vooruit, maar onder de rode vod was alles weer samen. Cofidis rolde de rode loper uit voor Laporte, die het harde werk van zijn ploeg beloonde met de overwinning. Barguil bleef nog het dichtst in de buurt van zijn landgenoot en werd tweede. Tosh Van der Sande legde beslag op de derde plaats. Godon en Tiller maakten de top-5 compleet. Voor Laporte was het zijn vierde zege van het seizoen.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Turtlehead 15 september 2021 om 17:19

Nou, we zijn 1 en 3 vandaag!

Die Laporte heeft wel mazzel dat er alleen houthakkers achter hem zaten, want hij bleef wel heel lang zitten.

0
debarreman 15 september 2021 om 18:01

Franco Ballerini beweert anders (zie RvL met Hirschi) dat JV vandaag nergens rijdt. Heeft ie even niet goed opgelet.

0
Murcia 15 september 2021 om 17:23

Cofidis heeft de koers in handen genomen en Laporte maakt het ijzersterk af, TJV heeft een sterke renner binnengehaald die met zijn veelzijdigheid overal inpasbaar is. Tosh trouwens ook prima maar het sprintgeweld van de Fransman was hem te machtig.

0
goose 15 september 2021 om 17:25

Zat Laporte al in eerste groep of kwam die aansluiten uit tweede groep?

Dit gaat wel een topaanwinst zijn voor Jumbo seg.

0
hartstikkebedankt 15 september 2021 om 17:26

Zat al steeds in de eerste, Geschke ook goed gewerkt. Laporte kan nog wel eens verrassen volgend seizoen, hopelijk krijgt hij zelf ook voldoende kansen als kopman.

0
Romāns Vainšteins 15 september 2021 om 17:28

Zat in altijd in de eerste groep, Cofidis heeft goe voor hem gereden met oa Geschke en Rochas. Die grappig in de kramp schietende lead out kwam vanuit de eerder geloste groep, respect dat ie dit nog probeerde te doen.

0
kelderfan 15 september 2021 om 17:28

Hij zat keurig in de 1e. groep en Laporte en van der Sande lijken inderdaad goede aanwinsten voor TJV.

0
Murcia 15 september 2021 om 17:29

eerste groep volgens mij. Gaat echt wat toevoegen mits hij als Fransman zijn plekje kan vinden. Volgens mij gaat dit wel lukken, de keuze voor TJV geeft zijn ambitie al aan, hij had ook zeer goed betaald in Franse dienst kunnen blijven.

0
Turtlehead 15 september 2021 om 17:30

@RV: die gast (ik weet niet wie het was) deed net genoeg voor Laporte om te voorkomen dat het een duiventil werd.

0
hartstikkebedankt 15 september 2021 om 17:40

Die gast was Olympisch kampioen Consonni

0
Willem Kieft 15 september 2021 om 17:31

“vanwege de Corona-gerelateerde redenen” zou je kunnen verkorten tot “vanwege Corona”.

On topic: benieuwd of Laporte bij TJV tot een Chavanel kan uitgroeien.

0
Murcia 15 september 2021 om 17:39

Dat zou zomaar kunnen, opvallend was bij het aankondigings filmpje hoeveel nadruk Zeeman legde op zijn tijdrit capaciteiten en dat deed mij vermoeden dat ze voor hem ook een rol zien in de wat kleinere rittenkoersen met heuvel/middengebergte naast zijn rol als luitenant voor Wout in het voorjaar.

0
Willem Kieft 15 september 2021 om 17:46

En in de voorjaarskoersen zou hij zo maar eens kunnen profiteren van WvA’s aanwezigheid. Zoals Niki T. altijd optimaal gebruik maakte van de sterke ploeg om hem heen.

0
Murcia 15 september 2021 om 17:53

@Willem
Eens, dit principe is waar DQS groot mee is geworden. Zorg dat je in de finale meer mannetjes mee hebt dan de rest en dan heb je opties waardoor het niet meer gaat om één renner die de concurrentie lam moet leggen.

0
Michelangelo 15 september 2021 om 17:59

En Laporte beschikt ook over een aardige tijdrit en een sprint. Zowel alleen wegrijden als winnen in een klein groepje zou dus moeten kunnen. Aardige wapens voor een schaduwkopman, geeft tactisch extra mogelijkheden.

0
Willem Kieft 15 september 2021 om 17:32

Ik viel overigens 5km voor het eind in slaap en heb precies het belangrijkste gemist. #opasmiddagdutje

0
Maillot à Pois 15 september 2021 om 17:46

Zolang je kleinkinderen nog leven is het niet zo heel erg ;-)

0
Willem Kieft 15 september 2021 om 17:47

Zolang die nog niet bestaan daarentegen….

0
Maillot à Pois 15 september 2021 om 18:18

Oh, excuus, op het verkeerde been gezet door je hashtag
In dat geval is het natuurlijk wel onvergeeflijk om in volle finale in slaap te vallen

0
Romāns Vainšteins 15 september 2021 om 18:53

Oppas is met 2 x p.

0
Aart van Woud 15 september 2021 om 17:33

Grappig ook hoe Vermeersch op zijn stuur slaat alsof hij de overwinning maar nipt mist..

0
Willem Kieft 15 september 2021 om 17:48

Vermeersch zou zo maar eens de grootste eik#l in het hele profpeloton kunnen zijn.

0
Romāns Vainšteins 15 september 2021 om 18:53

Mooi toch!

0
Petit Moteur 15 september 2021 om 17:38

Door het ontbreken van de citadel – beklimming via de steentjes verliest deze koers toch veel charme…

0
Poeksel 15 september 2021 om 18:18

Ja, veel minder mooi zo.

0
Turtlehead 15 september 2021 om 18:26

Ja, en ik kwam daar pas achter toen ze eraan bezig waren. Die laatste paar honderd meter waren altijd de mooiste…

0
Polleke 15 september 2021 om 20:16

Is er trouwens een reden waarom ze vandaag die toch wel iconische klim niet gedaan hebben ? Wegenwerken of zo ?

0
Mystery Rider 15 september 2021 om 17:46

Mooie foto’s van Cor Vos

0
Dikke Vrouw 15 september 2021 om 17:49

Topaanwinst wint

0
de adelaar 15 september 2021 om 18:25

Goede renner, met 1 of 2 man in ondersteuning altijd rap aan de meet en is een bijzonder goede transfer…. Frits kan zijn winkeltjes in la douche france pitchen en deze renner neemt wat druk weg bij WVA en is zomaar goed voor wat ritwinsten en kleine etappekoersen

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone