Christophe Laporte slaat dubbelslag op slotdag Ronde van Denemarken

zaterdag 20 augustus 2022 om 14:53
Christophe Laporte slaat dubbelslag op slotdag Ronde van Denemarken

foto: Cor Vos

Christophe Laporte is de eindwinnaar geworden van de Ronde van Denemarken. De Fransman van Jumbo-Visma won de slotrit door klassementsleider Magnus Sheffield te verslaan op een lastige aankomst. Door de bonificatieseconden die Laporte pakte, troefde hij Sheffield ook af in de algemene rangschikking.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Op de slotdag van de Ronde van Denemarken 2022 kon het nog alle kanten op. Na vier etappes stond Magnus Sheffield aan de leiding van het algemeen klassement, maar de verschillen waren klein met nog een serieuze heuvelrit voor de boeg. De rit tussen Give en Vejle was 126,5 kilometer lang en bevatte circa 1.700 hoogtemeters. Het ging de hele dag op en af. Ook in de finaleomloop, die de renners in totaal vijf keer moesten afleggen, lag telkens een korte heuvel. De Kiddesvej kent in het begin steile stroken, maar vlakt naar het einde toe steeds verder af.

Kooij in de kopgroep
Het parcours was geschikt om koers op te maken, en dat gebeurde dan ook. Al snel reed er een kopgroep weg met daarin meerdere renners die als vooruitgeschoven pion voor hun klassementskopmannen konden dienen. Olav Kooij, die bij een tussensprint nog wat punten pakte en zo Jasper Philipsen voorbijging in het puntenklassement, Jens Keukeleire, Otto Vergaerde, Tim Declercq, Mathias Bregnhøj, Anders Foldager, Mads Andersen en Nickolas Zukowsky kregen een dikke minuut voorsprong.

Bij die voorgift bleef het, want in het peloton maakten onder andere INEOS Grenadiers en Trek-Segafredo tempo. Zukowsky en Bregnhøj stonden door hun geringe achterstand namelijk een tijdje virtueel eerste en tweede. Vanwege het hoge tempo van de ploegen in het peloton, waar ook Uno-X en Alpecin-Deceuninck aan bijdroegen, werd het bij de achtervolgers een afvalrace. Mede door een aanval van Kamiel Bonneu (Sport Vlaanderen-Baloise), op zo’n 55 kilometer van de streep, kwam het pak bij het opdraaien van het finalerondje al bijna bij de vluchtersgroep.

Bregnhøj solo
Daarna liet het peloton de teugels weer even wat vieren, waardoor de avonturiers nog wat langer voorop mochten rijden. Het duurde uiteindelijk tot ongeveer dertig kilometer voor de finish – na een versnelling van Team DSM en Uno-X – dat ze gegrepen werden. Althans, de meesten van hen. Bregnhøj ging nog even in zijn eentje door. De Deen van Riwal bood dapper weerstand, terwijl Michał Kwiatkowski en Egan Bernal in het peloton opgaven. Hun werk voor Sheffield zat erop. Dat van Geraint Thomas niet, want de nummer vier van het klassement was een van de motoren in de achtervolging op Bregnhøj.

Met nog vijftien kilometer te gaan rekende Thomas – met de rest in zijn zog – Bregnhøj in. Het was wachten op een grote aanval. Die kwam niet, want INEOS Grenadiers behield de controle. Op de Kiddesvej en de daaropvolgende sprint zou zowel de rit als de ronde beslist worden. Het leek een duel te gaan worden tussen INEOS Grenadiers en Jumbo-Visma, Magnus Sheffield en Christophe Laporte. Dat werd het ook. Want na een versnelling van Søren Kragh Andersen, kwam het in de uiteindelijk sprint op een rechtstreeks duel tussen Sheffield en Laporte aan.

Dubbelslag voor Laporte
Laporte besliste dat gevecht in zijn voordeel. Doordat hij tien bonificatieseconden pakte, terwijl Sheffield genoegen moest nemen met zes seconden, ging de Fransman de Amerikaan voorbij in het klassement. Ze waren de dag immers begonnen in precies dezelfde tijd. Mattias Skjelmose Jensen strandde in de rit op de derde plek, waardoor hij ook derde in de eindrangschikking was.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Murcia 20 augustus 2022 om 14:58

Zeges nummer 39 en 40 voor JV dacht ik, Laporte met een dubbelslag. INEOS zat gevangen in de wetenschap dat de Fransman veel beter is in de de sprint dan Sheffield die nog een leuke aanvaring met SKA had in de slotmeters die de snelheid volledig uit zijn sprint haalde.

0
fietsvriend 20 augustus 2022 om 15:01

Dat is toch eigenlijk een DSQ for Sheffield, daar was echt geen ruimte.

0
Murcia 20 augustus 2022 om 15:05

@fietsvriend
Volgens de regels wel lijkt me, maar we kennen de willekeur inmiddels. Overigens was INEOS weer eens onnavolgbaar, waarom neem je Laporte mee naar de finish ipv met meerdere renners aan te vallen en zodoende hem en zijn ploeg het moeilijker te maken.

0
Angelo Pauwels 20 augustus 2022 om 15:02

Ja jongens ze winnen overal, de rest kan beter stoppen zeker.

0
harryjohan71 20 augustus 2022 om 15:07

@Angelo Pauwels Laporte was van te voren ook de favoriet im deze ronde te winnen. Het deelnemersveld is niet super en JV is hier met een sterk blok. Bovendien was het voor JV zeer gunstig dat ze de leiderstrui vandaag nog niet hadden. Prima van de ploegleiding om Laporte 2e ipv 1e te laten worden in de wedstrijd die Kooij won.

0
Wim Kruithof 20 augustus 2022 om 19:23

prima nuance Harry en wat mooi voor Laporte. Deze renner is zo een aanwinst voor de ploeg. En de ploeg voor hem…

0
katerkop 20 augustus 2022 om 15:04

TJV boven

0
wieler4live 20 augustus 2022 om 15:05

Echt een Beest!!!!

0
harryjohan71 20 augustus 2022 om 15:10

Mick van Dijke ontwikkelt zich ook prima bij JV.

0
BoemBoemWvA 20 augustus 2022 om 15:29

Zeer goed jaar inderdaad.

0
Marik 20 augustus 2022 om 15:16

Pakt Kooij nog de puntentrui mee?

0
Murcia 20 augustus 2022 om 15:19

Lijkt mij dat Laporte zijn ploeggenoot daarin klopt door deze ritzege Marik. Maar heb het nog niet gecheckt.

0
tdola 20 augustus 2022 om 16:03

Laporte pakt die voor kooij idd.

0
Marik 20 augustus 2022 om 16:05

Thx voor de reacties.

0
Cyclejo Schwanen 20 augustus 2022 om 16:11

TJV gaat als een TGV

0
Albeijing Feeniks 20 augustus 2022 om 17:02

Benieuwd hoe de rest van het peloton denkt over de heel rare dominantie van JV…

0
De Zeboe van de Zoncolan 20 augustus 2022 om 17:24

Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe jij er nu eigenlijk over denkt?

0
S. Morgenstern 20 augustus 2022 om 17:40

Wat is er raar aan deze uitslag?

0
paul s 21 augustus 2022 om 08:24

Gefrustreerd ????

0
sooike 20 augustus 2022 om 17:51

Slimme jongen, die Laporte, natuurlijk gesteund door een verrassend sterk team . Chapeau ! Ik denk er hard over na om supporter van TJV te worden !

0
Murcia 20 augustus 2022 om 17:55

Dat kan je niet maken vind ik, zo lang Gesink daar rijdt zou je uit principe elke vorm van supporteren bij die ploeg moeten vermijden. Doe je overtuiging geen geweld aan.

0
Wheely 20 augustus 2022 om 17:56

Diep in je hart was je dat al jaren natuurlijk ;-)

0
sooike 20 augustus 2022 om 18:05

@Murcia
Soms moet je je overtuiging opnieuw durven te overwegen . Ik blijf overigens vinden dat het krediet dat Gesink al jaren krigt, niet terecht is. Een sympathieke vent, maar op grond van zijn prestaties houdt hij een kostbare plaats bezet in de ploeg. Dat geldt overigens ook voor Jos van Emden. Maar uit persoonlijke sympathie voor mijnheer Frits zal ik mijn kritische opmerkingen nog meer doseren.

0
S. Morgenstern 20 augustus 2022 om 18:15

In de week waarin iedereen die met hem werkt, met de wereldtopper waarvoor hij de laatste jaren het meest op pad was voorop, hun waardering andermaal toont voor al het werk dat Gesink voor de ploeg blijft doen, andermaal de wereldvreemde mening verkondigen dat Gesink onterecht onderdeel is van zijn ploeg… Nergens voor nodig om dan te doen alsof je in staat bent je mening te heroverwegen

0
Tonydepony 20 augustus 2022 om 18:12

Wel echt een saaie etappe als je ze vergelijkt met die van vorig jaar. Amper aanvallen van renners die achterop stonden in het klassement, niets eigenlijk

0
Dikke Kater 20 augustus 2022 om 22:30

Mooi voor Laporte. Het is hem gegund.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone