Christoph Roodhooft: “Mathieu van der Poel reed nooit beter de Poggio op”

Christoph Roodhooft: “Mathieu van der Poel reed nooit beter de Poggio op”

foto: Cor Vos

dinsdag 22 maart 2022 om 08:00
Interview

Mathieu van der Poel werd bij zijn seizoensdebuut derde in Milaan-San Remo. Twee dagen later belden we teammanager Christoph Roodhooft voor een evaluatie en met de vraag wat dat resultaat nu betekent voor de klassiekers. “In de Ronde van Vlaanderen wordt anders gekoerst dan in Milaan-San Remo, waar Mathieu zich 250 kilometer kon gedeisd houden. Maar we hebben wel gezien dat hij conditioneel in orde is.”

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Jij kent Mathieu door en door. Wanneer zag je aankomen dat hij zou meedoen voor winst?
“In alle oprechtheid, ik had verwacht dat hij in orde zou zijn. Hij heeft de laatste weken goede trainingen afgewerkt, dat heeft iedereen kunnen zien. Vooraf zeggen dat hij zou meedoen voor winst, is echter nog iets anders. Maar hij deed het super. Vooral op de Poggio vond ik hem indrukwekkend. Hij was bijna klaar om zelf iets te proberen.”

Het was zijn derde deelname aan deze klassieker. Heeft die ervaring een rol gespeeld? Of eerder zijn grote honger?
“Hij zat deze keer inderdaad meteen goed gepositioneerd bij het aanvatten van de Poggio. Maar wat mij betreft, dankt hij zijn resultaat vooral aan zijn prima conditie. Zijn gretigheid? Het is mooi dat hij hongerig was, maar op het moment van de waarheid los je weinig op met gretigheid. Dan is het puur op conditie.”

Nog eens terug naar vorige week. Is er echt pas donderdag aan zijn deelname gedacht?
“Inderdaad. Na de trip met de auto van San Remo naar Milaan reden onze jongens de laatste zestig kilometer de benen los. Na twintig minuten stapte Gianni Vermeersch terug in de wagen, ziek. Dan is alles in gang geschoten. Na overleg met Philip (broer van Christoph en medemanager, red) en ons performance team. Niemand had bezwaar. Mathieu was – zoals hij zelf al aangaf – niet meteen enthousiast, maar in de namiddag liet hij weten te willen starten.”

Achteraf had hij het over een gemiste kans. Hoe heb jij daarop gereageerd?
“Dat hij gelijk had. En die mentaliteit siert hem. De omstandigheden zaten ook niet helemaal mee. Gianni Vermeersch zette Mathieu vorig jaar goed af en kwam binnen op 6 seconden. In hetzelfde groepje zat toen Robert Stannard. Die zijn we gaan halen als versterking op zo’n momenten. Maar beiden waren er dit jaar door ziekte niet bij. Ook Kristian Sbaragli stond niet topfit aan de start. Het houdt natuurlijk ergens op. Maar een van die jongens in steun, had het verschil kunnen maken.”

“Ik wil ook niet te veel klagen, want er zijn dit voorjaar maar weinig teams die van ziekte gespaard blijven. En daar staat tegenover dat de jongens die er wel waren, op de afspraak waren op de Cipressa. Maar eenmaal opgesoupeerd, keren die uiteraard niet meer terug. Nu, Mathieu was ook niet al te lang ontgoocheld. Dat is hij maar zelden. Het gevoel was ook dubbel. Enerzijds ben je blij met een podiumplaats in een monument, maar je vloekt dan weer omdat het net niet gelukt is.”

foto: Cor Vos

Richard Plugge, teammanager van Jumbo-Visma, klaagde over jullie koersgedrag. Jullie namen jullie verantwoordelijkheid niet…
“Ik heb het gelezen. Waarom noemt hij ons? En niet INEOS Grenadiers om maar die te noemen? Omdat wij uiteindelijk een resultaat haalden en INEOS niet, denk ik dan. Hij wist toch niet dat Pidcock niet op de afspraak zou zijn? Ik vind het een beetje jammer, ja. Door het uitvallen van Stannard, startten we al met een man minder. En Mathieu zijn trainingsdata was ook geen garantie tot succes.”

“Bovendien hebben wij niet gevraagd dat Jos van Emden het werk alleen voor zijn rekening zou nemen. En er is tijdens de koers geen enkele vraag gekomen om een mannetje bij te zetten. Trouwens… Zagen jullie Parijs-Nice? Het was toch Jumbo-Visma dat daar de lakens uitdeelde. Dan moeten wij ons nu toch niet schuldig voelen? En dat gevoel heb ik ook niet.”

Terug naar Mathieu van der Poel. Wat wordt het doel in de Coppi e Bartali?
“Onze oorspronkelijke insteek blijft dezelfde: koershardheid en extra wedstrijdritme opdoen richting de Vlaamse klassiekers. Maar als er zich kansen aandienen, gaan we die niet laten liggen. Dat doen we nooit en dat past ook niet in het plaatje van het huidige wielrennen. Maar ambities voor het eindklassement hebben we niet. Een of twee ritten winnen, zou al geweldig zijn.”

Hoe representatief is die derde plaats van Milaan-San Remo nu met het oog op die klassiekers?
“Dat is de grote vraag, hé. Die derde plek hebben we vast. Maar in Vlaanderen en Roubaix wordt anders gekoerst. In San Remo kon Mathieu zich 250 kilometer gedeisd houden in het peloton. In dat kader is de manier waarop we de koers hebben aangepakt, niet onlogisch. Maar om op je vraag te antwoorden: het blijft afwachten. We stellen alleen vast dat hij conditioneel wel op de goede weg is. Met de Coppi e Bartali extra in de benen, moet hij klaar zijn om zijn rol als kopman te spelen in de klassiekers.”

Had Mathieu een dag na de koers geen last meer van de rug of andere kleine kwaaltjes?
“Nee. Niets wat niet normaal is na een koers van driehonderd kilometer.”

Tot slot: hoe gaat het met Gianni Vermeersch en Jasper Philipsen? Geraken zij klaar voor het weekend?
“Ze zijn momenteel allebei niet meer ziek, maar kampen nu wel nog met een lichte trainingsachterstand. Onder voorbehoud, ik verwacht dat Vermeersch kan hervatten in de E3 Harelbeke, Philipsen in Gent-Wevelgem.”

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

38 Reacties

vanSpringel 21 maart 2022 om 19:33

da ze mee z’n allen maar gewaarschuwd zen voor de volgende koersen waar ie aan de start staat.

Marik 21 maart 2022 om 19:45

Ene Lance uit Texas was ook enorm onder de indruk over hoe vd Poel het gat dichtreed naar Van Aert en Pogacar. Dit wordt een zeer boeiend voorjaar.

re-cycle 21 maart 2022 om 19:48

Nooit beter als altijd is Kortjakje ziek?

Steven_E 21 maart 2022 om 20:13

Midden in de week maar als ‘t koers is niet?

AdZ 21 maart 2022 om 20:13

Op naar de zondag dan ;-)

Franco Ballerini 21 maart 2022 om 20:21

En laat dat zilverwerk maar achterwege. Goudwerk graag.

Turtlehead 21 maart 2022 om 20:17

Dat stukje: 'iets zelf ondernemen' is natuurlijk in MSR altíjd het verschil tussen een ereplaats en de winnaar.
Maar het is hem vergeven uiteraard, gezien de uitgangspositie.
Dat Vermeersch en Stannard indien fit verschil hadden gemaakt, daar geloof ik niks van Roglic is ook nooit meer vooraan geraakt om te knechten (daarvoor moet je in de eerste 300 meter of zo na de afdaling aansluiten bij de kopmannen). Daar zouden die mannen niet meer bij gezeten hebben na die uitputtingsslag.

poeskescherens 21 maart 2022 om 21:02

Wel belangrijk voor andere zware rugpatienten om de trainings-schema’s openbaar te maken. Want dit is natuurlijk spectaculair en misschien kan het zorgen voor een medische doorbraak….

Alfons Haavers 21 maart 2022 om 21:15

Hij genas de zieken en verloste velen van hun kwalen…

Titaantje 21 maart 2022 om 21:35

Als student kocht ik vaak graag 2 vissen en 5 broden. Ik joopte altijd op magie. Nimmer werkte het.

Cochise 21 maart 2022 om 23:25

Je vindt ongeveer al z’n trainingen (inclusief wattages) op strava, je kan zo z’n trainingsschema’s reconstrueren.

Posterix 21 maart 2022 om 21:57

Een canyon ziet er toch onder niemand zo goed uit als onder Van der Poel. Mooie foto’s weer!

Ronellenfitsch 21 maart 2022 om 22:17

Goed interviewwerk weer!

Jeroen Vanroose 21 maart 2022 om 22:22

Zou VdPoel ook geen Brabantse Pijl & Waalse klassiekers rijden? Vorig jaar niet door de mountainbike, maar jaar ervoor deed hij dit wel..

Mwielerfan 22 maart 2022 om 20:25

Brabantse pijl werd zelfs wel benoemd als de wedstrijd die hem het beste ligt

Pedalo 21 maart 2022 om 22:23

Ik vind de instelling weer verkeerd….We gaan Coppi rijden en niets hoeft. Maar een paar ritten winnen moet je nooit laten schieten… Matje en ook Wout moeten veel meer de kleine koersen laten gaan. Meerijden, ritje winnen en laten lopen. Asgreen won vorig jaar aardig wat en heeft in de Tirreno alleen de tijdrit vol gereden !

Michelangelo 21 maart 2022 om 23:43

Als kleine koersen laten schieten een garantie zou zijn om een dikke vis binnen te hengelen geef ik je gelijk. Maar uiteindelijk zijn er maar een paar dikke vissen en heel veel vissers. Dus zijn ook de kleinere vissen gewoon vissen….

Turtlehead 21 maart 2022 om 23:55

Dit soort boodschappen is het vervelende kantje aan MvdP/entourage. Vorig jaar RvZwitserland: zelfde verhaal (en in plaats daarvan zowat alles gewonnen de eerste dagen en daarna naar huis; NK ‘afgestapt wegens…’, maar in werkelijkheid mocht ie geen kampioen worden vanwege dat retro-truitje in de Tour).
Reken er maar op: die gaat knallen de komende dagen (en mss iets eerder naar huis voor E3/GW?).

Blackcanyon 22 maart 2022 om 05:49

Logisch. Zijn rug is weer goed. Dus iedereen kan zijn rug op!

williams 22 maart 2022 om 07:40

Met die rug is nooit niets mis geweest, men heeft zich in december gerealiseerd dat het op was en men heeft het seizoen rustig voorbereid met veel rust. Zijn goed recht maar sympathie heeft hij er bij mij niet mee gewonnen.

Lalsacien 22 maart 2022 om 07:58

Haha, wat hij ook doet….

Romāns Vainšteins 22 maart 2022 om 08:15

Begint onderhand ook een beetje complotdenken te worden ja.

Maar als het waar is en ze namen inderdaad die route: voor wie of wat is dat exact verwerpelijk en wie mogen zich oprecht benadeeld voelen?

Dikke Man 22 maart 2022 om 08:19

edit wf: tot ziens

Marik 22 maart 2022 om 08:39

Dikke Man, er zijn in België heel veel mensen die supporteren voor Mathieu. Sterker nog, er zijn er ook velen voor wie Mathieu hun favoriete renner is. Ik sprak laatst een paar Belgische vrienden van me en die gaven aan dat het echt zeer verdeeld is in België. Evenepoel, Van Aert en vd Poel staan daar hoog in het vaandel.
De reactie van enkele Belgen hier op de site is geen goede weergave van de werkelijkheid.

Maillot à Pois 22 maart 2022 om 08:49

@Marik
Kan ik bevestigen.
Naast verdeeld trouwens ook heel wat mensen die juichen voor VDP, Van Aert én Evenepoel.
Ook al hebben ze in een rechtstreeks duel wel een voorkeur voor een van de eerste twee.

Maillot à Pois 22 maart 2022 om 08:52

@dikke man
Je kan overigens veel van Wuyts vinden, maar hij is volgens mij echt wel een VDP fan. Doet er alleszins even lyrisch over als over Van Aert

Dikke Man 22 maart 2022 om 08:54

Ik kan me heel goed voorstellen dat wielergek Vlaanderen fan is van vdPoel, maar daarmee houdt dit gejengel helaas nog niet op. Ach, dit soort zuursujetten heb je in elk dorp rondlopen. Wat ik bedoel is, Williams, drink een goede kop koffie en kijk de finale van Amstel ‘19 nog eens terug. Beloof ons dan nooit meer lastig te vallen met dit soort gekkigheid.

Dikke Man 22 maart 2022 om 08:56

@Maillot, ik refereerde natuurlijk aan zijn gebruik om Mathieu als Belg te claimen als hij weer eens onverslaanbaar bleek.

Maillot à Pois 22 maart 2022 om 09:04

@dikke man
Sorry , had je reactie niet goed gelezen.
Dat claimen was wel wat storend op den duur, maar toch wel van een hele andere orde als de reacties hier. Een naturalisatie zou de mening van deze mensen niet veranderen.

Bonifatius 22 maart 2022 om 07:50

Alfons zegt het

Mystery Rider 22 maart 2022 om 09:44

Leuk interview!

Ook wel tof dat hij bevestigd dat Plugge niet is langsgekomen tijdens MSR om te vragen effe een handje toe te steken tijdens de achtervolging :)

Mwielerfan 22 maart 2022 om 20:28

Meest opvallende inderdaad. Ongelooflijk van plugge dat ie dan naderhand gaat huilen

Jean Dumas 22 maart 2022 om 10:11

‘Een of twee ritten in de Coppi e Bartali zou fantastisch zijn’. Die weten echt wel dat Mathieu gaat vlammen.

Koers 22 maart 2022 om 10:44

Met elk bericht begin ik steeds meer uit te kijken naar het drieluik rvv, agr, pr. Hopelijk met een goede Alaphilipe erbij.

Alfons Haavers 22 maart 2022 om 11:25

Alaphilippe doet dit voorjaar toch enkel nog Waalse Pijl en LBL (na Baskenland)? Die gaan we sowieso niet zien in de koersen die je opnoemt normaal gezien. Asgreen wordt daar de kopman.

joowii 22 maart 2022 om 15:58

Het zou mij niet verbazen als Alaphilippe agr aan z’n programma toevoegt. Heeft zo onderhand toch al het een en ander gemist ter voorbereiding, en was tot nu toe nog niet écht overtuigend.

wimvl 22 maart 2022 om 12:32

Als hij er nooit sneller opgereden is gaat hij hem volgens mij nooit winnen. Ik geef Mathieu veel winst kansen in RVV., PR en AGR.

Mwielerfan 22 maart 2022 om 20:29

Beklimming poggio was dit jaar niet super snel, door het tempo op cipressa en wellicht ook door aanvallen van pogacar

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone