Chris Froome gelooft nog altijd in vijfde Tourzege: “Droom is nooit weggeweest”
foto: Cor Vos
zaterdag 5 november 2022 om 08:38

Chris Froome gelooft nog altijd in vijfde Tourzege: “Droom is nooit weggeweest”

Chris Froome gelooft nog altijd dat hij op zijn oude niveau terug kan keren en voor de vijfde keer de Tour de France op zijn naam kan schrijven. De viervoudig Tourwinnaar van Israel-Premier Tech kwam niet meer in de buurt van zijn oude vorm na een zware val tijdens het Criterium du Dauhpiné in juni 2019, waarbij hij meerdere botbreuken opliep. “Dit was het eerste seizoen dat ik geen last meer had van mijn crash in 2019”, liet hij optekenen door onder meer Het Nieuwsblad.

Froom gaf ook aan zich er bewust van te zijn dat deze droom nog ver weg is. “Ik weet dat ik eerst andere stappen moet zetten voordat ik me daarop kan richten. Voor ik me weer kan focussen op een doel als het klassement in de Tour, moet ik eerst op zijn minst een paar kleinere doelen proberen te winnen, zoals etappekoersen van een week”, aldus de Brit, die zich met een nieuwe Tourzege bij een illuster rijtje zou voegen met Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

Volgens de in Kenia geboren renner zal zijn droom afhangen van de kwaliteit van zijn voorbereiding. “Het is vooral zaak een ononderbroken periode te hebben van trainen en koersen zonder gehinderd te worden door ziekte en blessure. Als ik daarin slaag, heb ik goede hoop dat ik kan terugkeren naar dat niveau”, aldus Froome, die vorig jaar de Tour moest verlaten met een coronabesmetting. “Ik ben astmatisch en het sloeg hard toe. Het was de eerste keer dat ik het had, maar de rest van het seizoen viel daardoor in het water.”

Voordat hij de Tour moest verlaten liet hij nog een glimp van zijn oude vorm zien door derde te worden op Alpe d’Huez, maar daarna kwam Froome opnieuw in een vormdip terecht. “Eigenlijk was mijn hoofddoel de Vuelta. Ik gebruikte de Tour als opstap. In de opbouw naar de Tour en tijdens de Tour voelde ik me weer mezelf, alsof ik op het juiste pad was”, zei de 37-jarige renner.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
5 november 2022 09:30
De kans dat er 1 afgepakt wordt acht ik groter dan dat hij er nog 1 bij pakt.
5 november 2022 10:25
Ik geloof er ook niet in, ik zou al verbaast zijn mocht Froome ooit nog een etappe in de Tour winnen. Maar dit soort topics en de reacties doen mij ook denken aan de topics over Cavendish in 2019 en 2020. Voor een sprinter is het misschien nét wat makkelijker, maar we vergeten soms snel wat een enorme klasbakken dit zijn/waren.
    5 november 2022 11:00
    Als je derde wordt op de Alpe, kun je ook winnen. Al is het maar een piepklein kansje.
    5 november 2022 11:24
    Onvergelijkbaar met sprinter zijn. Allereerst kan niemand zich op trainen tot topsprinter omdat het bijna volledig gebaseerd is op talent. Je traint om dat talent uit te bouwen en dat kan in een jaartje wel. Daarnaast train je de basis om als sprinter de ronde uit te kunnen rijden.

    Een ronderenner heeft ook talent nodig, maar vooral ook een enorme trainingsopbouw van meerdere jaren, als dat op je 34e wordt onderbroken vergeet het dan maar hoor. Dan zou Froome nu nog 2 jaar net zo hard moeten en kúnnen trainen als toen hij 25 was. Dan komen die kwaaltjes echt wel weer.

    Ik begrijp niet dat iemand hem niet tegenhoud, dit is zo'n treurig einde van een prachtige carriere.
5 november 2022 10:06
meeste dromen zijn bedrog (bekende nl - zanger)
5 november 2022 12:01
Moet hij dit van zijn sponsor zeggen? Ik kan me niet voorstellen dat hij het zelf nog echt gelooft, zeker niet tegen mannen als Pogacar en Vingegaard.
    5 november 2022 12:31
    De Froome van tijdens zijn topjaren schat ik als groteronderenner niet minder hoog in dan Pogacar of Vingegaard, maar die tijd lijkt idd definitief voorbij. Ik respecteer wél dat hij het blijft proberen, zelfs al klinkt het uitspreken van de ambitie steeds meer kinderlijk naïef.
5 november 2022 09:11
Pure "clickbait" van de inmiddels 37-jarige Froome.
5 november 2022 09:32
Ik denk eerlijk gezegd dat hij überhaupt nooit meer iets wint of ergens een goed klassement rijdt, maar hij heeft een contract en proberen mag natuurlijk.
5 november 2022 19:35
Bord voor zijn kop... allemachies nog an toe.
5 november 2022 09:03
Dit begint toch wel een beetje sneu te worden. Maar goed Israel moet die wildcard voor de Tour toch op een manier zien binnen te slepen.
5 november 2022 10:12
Ik droom ook nog om mijn eerste te winnen
5 november 2022 10:48
Een liefdesbrief zonder antwoord aan de Tour.
5 november 2022 16:05
Keep on dreaming, dromen zijn bedrog, maar dagdromen mag toch? Voor die €5 miljoen moet hij wel af en toe zo'n statement afgeven, anders komt hij niet meer in 'beeld'.
5 november 2022 10:59
Toch weer opstellen volgend jaar dus
5 november 2022 11:04
Een tourzege zal niet lukken, maar een etappezege lijkt me best een realistisch doel.
5 november 2022 09:11
Hij weet hoe hij er 4 moet winnen, dus ja dan weet ie ook wel hoe hij er 1 kan winnen
    5 november 2022 09:46
    Ik weet ook wel
    5 november 2022 13:31
    Sinds zijn 4e zege is er veel veranderd, voor zijn val in de Dauphiné had hij het ook al lastiger om in vorm te komen.
    Dan die val, waar hij pas 3 jaar later van hersteld zegt te zijn, ondertussen zelf ouder geworden en dan die jonge mannen die het overgenomen hebben.
    Maar wie weet.. Moet hij eens met Horner gaan praten.

Reacties zijn gesloten.