Chaves na ondergang: “Had gewoon niet de kracht”

Door Koen Middendorp, dinsdag 15 mei 2018 om 18:53

foto: Sirotti

Esteban Chaves begon de dag nog als trotse nummer twee in de stand, op slechts 32 seconden van ploeggenoot Simon Yates. De 239 kilometer lange etappe naar Gualdo Tadino bleek echter zijn Waterloo. De Colombiaan moest al op de eerste klim van de dag passen, en verloor uiteindelijk ruim 25 minuten.


Ondanks de bittere pil, had Chaves na afloop tegenover de Rai al weer de tijd om te relativeren. “Dit is het leven. Dit is de Giro d’Italia, en daarom is het misschien ook wel zo’n mooie wedstrijd. Ik had vandaag gewoon niet de krachten om de groep te volgen op de eerste klim van de dag.”

“Het was onmogelijk om nog terug te keren. Uiteraard zorgt dit voor een knauw, maar we hebben alles gedaan wat we konden. We hebben nog steeds de roze trui, wat het allerbelangrijkste is. We zullen onze tactiek kortom niet aanpassen.”

Chaves zou volgens ploegleider Matt White kampen met een pollenallergie. De Colombiaan wil echter niet teveel ingaan op de vraag of ziekte hem heeft genekt. “We zullen de rit van vandaag nog analyseren. Ik had gewoon de kracht niet, dat is duidelijk.”

16 Reacties

Javier 15 mei 2018 om 18:56

Zo snel kan het gaan dus.

ikbenprocycling 15 mei 2018 om 19:07

Yates next please.

Ruben_ 15 mei 2018 om 19:15

Dit kan iedereen gebeuren.
Dumoulin valt vandaag bijvoorbeeld, voor hetzelfde geldt ligt ie uit koers.

Je weet het nooit in een grote ronde daarom is roepen dat X of Y gaat winnen na 9 dagen ook niet slim

Mathieu Moller 15 mei 2018 om 19:19

Als je ziet dat hij uiteindelijk 25 minuten verliest, lijkt het me dat hij ook niet in de eerste groep was geëindigd als hij wel weer had kunnen aansluiten. Dan was hij er op die laatste heuvel waarschijnlijk alsnog afgereden, hoewel zijn tijdverlies dan waarschijnlijk veel kleiner was geweest.

grootverzet 15 mei 2018 om 19:32

Vorm is iets mysterieus. Er kan daarom iedereen nog van alles gebeuren (alleen sportief gezien i hope maar ook ziek of valpech) deze Giro. Maar zou het Yates ook overkomen of gebeurd het met Dumoulin of met beiden en staat misschien pozzopipo straks in het roze of toch nog Froome? Wie nu de beste papieren heeft (nu Yates) kan morgen in vieze papieren zitten. Het hoort erbij zegt hij relativerend (wel makkelijker als je nog een kopman in het roze hebt) maar is wel waar. Zou hij het gezegd hebben met zijn markante smile op zijn gezicht :-).

Wheely 15 mei 2018 om 19:37

Had liever gezien dat het Yates was, had Chaves het roze wel weer gegund.

Tuubke 15 mei 2018 om 20:27

Vijf-en-twin-tig minuten. Goeiedag, dat is nog eens wat anders dan Kruijswijk een paar jaar geleden. Die kon door een fantastisch vervolg nog een heel eind klimmen in het klassement, maar dit is over en uit. Maar als hij zich weet te herpakken en vrijuit voor ritten kan gaan (of mag gaan, gezien de roze trui van Yates), kan het toch nog wel een leuke Giro voor hem worden. Hij heeft er tenslotte al eentje binnen en dat kunnen veel andere toppers nog niet zeggen.

Nibs 15 mei 2018 om 20:38

Die 25 min zeggen niets eigenlijk en versta niet goed wat jullie daar uit afleiden . Op een bepaald moment geven ze de achtervolging op en niemand rijdt nog tja. Het klinkt natuurlijk wel spectaculair. VIJVENTWINTIG MINUTEN.

Johanvanh 15 mei 2018 om 20:44

Zal een belangrijke concurrent voor Gesink zijn nu.

Wildebert 15 mei 2018 om 21:21

@Ruben. Jij en velen met jou vinden het niet slim om Yates al aan te wijzen als winnaar. Voorlopig loopt hij nog wel elke dag uit en is hij niet gevallen, of op een andere wijze in de problemen geweest en deelt hij ook vandaag, terwijl zijn ploeg in de verdrukking zit, ook nog even een tikkie aan de concurrentie uit. En heeft hij er nu een fantastisch gemotiveerde knecht bij die iets recht wil zetten.

Tuubke 15 mei 2018 om 21:51

@ Wildebert. Maar de vraag is natuurlijk of Chavez iets recht wil zetten door te gaan knechten, of door vol voor eigen succes te gaan. In het tweede geval kan hij Yates juist dwarszitten, bijvoorbeeld als Yates niet kan/mag demarreren omdat Chaves voorop zit.

Wildebert 15 mei 2018 om 22:01

@Tuubke Hij lijkt mij aardige maatjes met Yates en dankt zijn overwinning aan hem. Staat dus in het krijt bij Yates. En Yates heeft al eerder gedemareerd met succes toen Chaves vooruit was. Yates heeft er naar mijn idee een luxeknecht bij, die graag op bv. Sky zal jagen om uit revanche hun aanval te pareren, Ofwel met gelijke munt terugbetalen. We zullen zien, het is na vandaag wel een interessantere Giro geworden.

LutsenkoFan 15 mei 2018 om 22:19

Chaves heeft al een ritoverwinning dus die wordt gewoon meesterknecht vanaf nu. 100%.

Covadonga 15 mei 2018 om 22:58

Chaves kan ook voor de bergtrui gaan. Jammer dat hij wegvalt, maar dat is wielrennen. En het heeft gelukkig niet met pech te maken.

EddyB1958 16 mei 2018 om 05:05

Als nickname procycling hebben,wat toch zou moeten duiden op een positief en sportief iemand,en dan zo’n negatieve en onsportieve reactie…

moa 16 mei 2018 om 10:40

@eddy

Yates is zelf onsportief. Is al geschorst geweest en rijdt met Tue.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.