Chavanel twee keer aan de champagne in Spa

maandag 5 juli 2010 om 17:19

Sylvain Chavanel is de winnaar geworden van de tweede etappe van de Tour de France. De Fransman van Quick-Step kwam solo over de meet in de 201 kilometer lange rit van Brussel naar Spa. Daarachter besloot het peloton om uit protest niet te sprinten. Chavanel neemt door zijn voorsprong ook de gele leiderstrui over van Cancellara.

Om 12.45 klonk vandaag het startschot van de tweede etappe richting Spa. In tegenstelling tot de eerste etappe duurde het tot kilometer vijf voordat een vluchtpoging van acht renners een kleine voorsprong kon pakken. Deze groep werd 5 kilometer later echter al weer teruggepakt door het peloton. De volgende aanval, van wederom 8 renners, liet niet lang op zich wachten. Lloyd en Roelandts (Omega Pharma), Burghardt (HTC Columbia), Chavanel en Pineau (Quick-Step), Turgot Bouygues Telecom), Taaramae (Cofidis) en Gavazzi (Lampre) kozen na 12 kilometer koers het hazenpad. Het peloton zag geen gevaar in deze groep en zo was de eerste strijd van de dag gestreden.

De volgende strijd die kon losbarsten was die om de bergtrui, die vandaag voor de eerste keer deze tour zou worden uitgereikt. Met acht renners voorop en drie cols van zowel 4e als 3e categorie lag de bergtrui voor het oprapen. Op de eerste col van 4e categorie was het Taaramae die het minste geduld had en de sprint van ver aanging. Uiteindelijk kwamen Pineau en Lloyd nog over de Est heen en pakten zo de eerste bergpunten van deze Tour. Pineau was ook weer de sterkste op de tweede en derde col van de dag. Deze keren was het echter wel Taaramae die als tweede boven kwam voor Lloyd.

Het peloton liet de kopgroep ondertussen niet uit haar zicht verdwijnen. De maximale voorsprong van de acht was nooit meer dan zeven minuten. Op de eerste col van 3e categorie was het zoals verwacht weer de Fransman Pineau die vier punten mocht bijschrijven voor Taaramae en zo zeker was van de bergtrui aan het einde van de dag. Het peloton volgde bovenop de col nog maar op 40 seconden dankzij het werk van Saxo Bank.

Op de een na laatste col van de dag is het Sylvain Chavanel die er alleen vandoor gaat. Alleen Jürgen Roelandts bleek in staat de Fransman te volgen. In de gevaarlijke smalle en natte afdaling waren er een aantal flinke valpartijen in de voorkant van het peloton. Voornaamste slachtoffer was podiumkandidaat Andy Schleck die met veel pijn en moeite wel weer op de fiets kon stappen. Ook lagen onder anderen Alessandro Petacchi en Niki Terpstra op het natte asfalt. Na de val van Schleck was de organisatie in het peloton totaal verdwenen waardoor de voorsprong van Roelandts en Chavanel weer kon oplopen tot 1 minuut en 50 seconden. Op 20 kilometer van het einde, op de laatste beklimming van de dag, was het wederom Chavanel die een versnelling plaatste. Deze keer was de jonge Belg niet bij machte om antwoord te geven.

Het peloton besloot te wachten totdat Andy Schleck weer zou komen aansluiten. Dit zorgde voor een comfortabele voorsprong van bijna drie minuten voor Chavanel met nog maar twaalf kilometer te gaan. ‘La Machine’ bleef de laatste tien kilometer overeind en pakte zo zijn tweede Touretappe uit zijn carrière.

Het peloton besloot onder leiding van Cancellara achter Chavanel niet te sprinten.

Tour de France (2.HIS)
Etappe 1: Brussel-Spa (201 km)

1. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Quick Step) 4.40.48
2. Maxime Bouet (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale) op 3.56
3. Fabian Wegmann (Duitsland/Team Milram)
4. Robbie McEwen (Australië/Katusha)
5. Christian Knees (Duitsland/Team Milram)
6. Jürgen Roelandts (België/Omega Pharma Lotto)
7. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo Test Team)
8. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram)
9. Matthieu Ladagnous (Frankrijk/Française des Jeux)
10. Bernhard Eisel (Oostenrijk/Team HTC – Columbia)

Algemeen klassement na etappe 2
1. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Quick Step)
2. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank) op 2.57
3. Tony Martin (Duitsland/Team HTC – Columbia) op 3.07
4. David Millar (Groot Brittannië/Garmin-Transitions) op 3.17
5. Lance Armstrong (Verenigde Staten/Team Radioshack) op 3.19
6. Geraint Thomas (Groot-Brittannië/Team Sky) op 3.20
7. Alberto Contador (Spanje/Astana) op 3.24
8. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Transitions) op 3.25
9. Levi Leipheimer (Verenigde Staten /Team Radioshack) op 3.25
10. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky) op 3.29

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair

Poll