Chantal van den Broek-Blaak wint Strade Bianche

zaterdag 6 maart 2021 om 13:11
Chantal van den Broek-Blaak wint Strade Bianche

foto: Cor Vos

Chantal van den Broek-Blaak heeft Strade Bianche achter haar naam gezet. In Siena kwam de 31-jarige renster, die in 2022 de fiets aan de haak hangt, solo over de streep nadat ze op de steile slotklim was weggereden bij Elisa Longo Borghini.

De vrouwenwedstrijd van Strade Bianche was dit jaar toe aan haar zevende editie. Rond Siena reden de rensters een parcours van 136 kilometer met acht onverharde stroken, goed voor ruim dertig kilometer. Annemiek van Vleuten mocht proberen haar titel te verdedigen, nadat ze acht maanden geleden de uitgestelde zesde uitgave achter haar naam zette. Mavi Garcia leek toen lange tijd op weg naar de zege, maar na een inhaalrace wist de toenmalige wereldkampioene de Spaanse bij te halen en op de steile slotklim uiteindelijk uit het wiel te rijden.

foto: Cor Vos

Onder bewolkte omstandigheden, aan een temperatuur van 7 ℃, werd even na kwart over negen het startsein gegeven aan het peloton, met daarin naast Van Vleuten ook Anna van der Breggen, Katarzyna Niewiadoma, Elisa Longo Borghini en Marianne Vos. De vrouwen namen de eerste paar onverharde stroken gegroepeerd. Pas na de tweede strook, na 35 kilometer, was Elena Pirrone de eerste die een gaatje sloeg. De 22-jarige renster wist in haar eentje op de volgende stroken haar voorsprong uit te bouwen tot meer dan een minuut.

Pirrone animeert de koers
Ondanks haar jonge leeftijd heeft Pirrone al heel wat mooie resultaten op haar erelijst. Zo werd ze in 2017 wereldkampioene bij de junioren in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd en kwam ze twee jaar geleden als vierde over de streep in de Brabantse Pijl. Vorig jaar eindigde ze bij haar debuut in Strade Bianche als 36e. De solo van de getalenteerde Italiaanse hield uiteindelijk geen stand en op de lange vijfde onverharde sector van San Martino in Grania werd ze weer ingerekend, na een aanval van haast veertig kilometer.

Nog op diezelfde lange vijfde strook reden Belgisch kampioene Lotte Kopecky en Niamh Fisher-Black samen weg. Het duo had aan het eind van de strook driekwart minuut te pakken op de achtervolgers. In de tussenfase van bijna veertig kilometer tot de laatste drie stroken wisten de twee koploopsters hun voorsprong aanvankelijk op te rekken tot bijna een minuut, maar met nog 43 kilometer te gaan kwam alles weer samen. Een nieuwe aanval liet echter niet lang op zich wachten.

foto: Cor Vos

Sabrina Stultiens, Chantal van den Broek-Blaak en Ellen van Dijk sloegen de handen ineen met Jelena Erić, Mavi García, Alena Amialiusik, Elizabeth Banks en Brodie Chapman. Daarna reden Stultiens, Van den Broek-Blaak, Van Dijk en García samen verder. Met een kleine voorsprong op de achtervolgende groep begonnen ze op 19 kilometer van de streep aan de voorlaatste strook. Daar staken Marianne Vos en Kopecky over naar de voren, terwijl Stultiens en García terugzakten. Maar met Van Vleuten, Cecilie Uttrup Ludwig, Niewiadoma en Demi Vollering kon Stultiens vooraan terugkeren.

Van Vleuten valt aan op laatste strook
Daardoor rolde een kopgroep van negen rensters van die voorlaatste gravelstrook. Op weg naar de laatste sector sloten ook Longo Borghini, Van der Breggen, Ashleigh Moolman-Pasio en Marta Cavalli weer aan. Op vijftien kilometer van de streep demarreerde Van den Broek-Blaak van achteruit de groep, waarna Longo Borghini meeschoof. Het duo kwam echter niet ver. Met nog dertien kilometer te gaan werd dan de laatste strook aangesneden. Daar schoot Van Vleuten een pijl af. In eerste instantie kon Kopecky nog mee, maar de Belgische kreeg pech.

Van Vleuten ging echter niet alleen door, want Marianne Vos kon haar wagonnetje aanhaken. Na de strook keerden de anderen echter weer terug. Op zes kilometer van de streep reed Van den Broek-Blaak weg en Longo Borghini sprong weer op het wiel. Van der Breggen verstoorde de achtervolging, waardoor de twee koploopsters verder konden uitlopen. Naarmate de aankomst in Siena dichterbij kwam, liet Van den Broek-Blaak het kopwerk over aan Longo Borghini. Die had de koers immers al eens gewonnen.

Desondanks bleven de aanvalsters vooruit tot aan de steile laatste klim naar het Piazza del Campo. Van den Broek-Blaak had nog iets over in de tank en reed in de smalle straten van Siena met een krachtige demarrage weg bij haar medevluchtster. Met een veilige marge kwam ze vervolgens over de streep. Longo Borghini wist nog wel tweede te worden. Kort daarachter maakte Anna van der Breggen het feestje voor SD Worx compleet door beslag te leggen op de derde plaats. Ook Van Vleuten (vierde), Vollering (zesde), Vos (zevende) en Van Dijk (tiende) waren bij de beste tien.

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

35 Reacties

Dolfy 6 maart 2021 om 13:19

Mooie wedstrijd, veel aanvallen weer in de finale. Dat Blaak hier wint is sterk.

0
Murcia 6 maart 2021 om 13:19

Chantal pakt weer een vette vis. Deze koers zie je weer hoe sterk sd Worx is in de breedte. Achter de vlucht de druk erop gehouden zodat Longo Borghini zich leeg rijdt en vervolgens kan Blaak het eenvoudig afmaken. Verder valt op dat AVV lang nog niet zo dominant is als vorig jaar en dat Vos op die laatste grintstrook verrassend goed mee kon met Annemiek.

0
RidderSchwobin 6 maart 2021 om 13:19

Wat een klasse en wat een weelde weer voor het Nederlandse wielrennen.

Over een paar jaar stoppen Van Dijk, Van Vleuten, Vos, Van der Breggen en Van der Broek… Vollering gaat druk krijgen.

0
antilek 6 maart 2021 om 13:28

Dan gaat Alvarado meedoen. En Pietersen o.a,

0
klootje kriekeljon 6 maart 2021 om 13:20

Hoe hard kwam zij nog die beklimming op? Wow.

0
Wheely 6 maart 2021 om 13:23

Mooie finale, kon nog van alles gebeuren. Superlief dat ze het nog een beetje bij elkaar hielden voordat we live gingen.

0
Emergo 6 maart 2021 om 13:28

Onder begeleiding van de orgastische tonen van Ruben Lotte Van Gucht hebben we Chantal van den Broek-Blaak een mooi staaltje wielrennen zien afleveren.

0
Martino87 6 maart 2021 om 13:33

Ze hadden wel wat meer aandacht voor Lotte Kopecky mogen hebben!

0
madeinstars 6 maart 2021 om 13:34

Inderdaad, je zou van de Belgische commentator el verwachten dat hij op z’n minst een keer zou noemen waar Lotte in de koers zit.

0
Wheely 6 maart 2021 om 13:38

Haha ze moesten er zich zelfs voor excuseren.

0
john 6 maart 2021 om 13:50

Volgens mij krijgt die van Gucht een harde als die Kopecky ziet ,die gast is nog erger dan wuyts bij de heren

0
Gilberto 6 maart 2021 om 13:53

Volgens mij krijgen lui als John een harde van het zaniken op verslaggevers…

0
Michelangelo 6 maart 2021 om 14:26

Als je jaren door de woestijn gezworven hebt, dan kun je alleen maar aan water denken.

En eindelijk hebben de belgen weer een dame die met de besten mee lijkt te kunnen. Dus van mij mogen ze daar enthousiast over zijn. Hopelijk kalmeert het in de loop van dit jaar weer een beetje: niet omdat Kopecky slechter wordt, maar omdat het normaal is dat ze erbij is.

0
Drossard Kudus 6 maart 2021 om 13:34

Wat een ploeg is dat joh, met zn vijven bij de eerste 20 en de zesde kleurt vanuit de vlucht mee de koers

0
Apemantus 6 maart 2021 om 13:35

Niet alleen attent, maar ook gewoon de sterkste vandaag.

0
madeinstars 6 maart 2021 om 13:37

Ook wel grappig dat Ruben van Gucht gewoon doodleuk zegt dat iemand die o.a. de Amstel Gold Race, Omloop het Volk, Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, 3x Le Samyn en het WK heeft gewonnen dat eigenlijk allemaal op basis van tactiek en een goede ploeg heeft gedaan.

0
tendam 6 maart 2021 om 13:43

Daar heeft Ruben wel 'n beetje gelijk in. Je moet er wel de benen voor hebben, natuurlijk, maar als Blaak wint is het wel bijna altijd mede dankzij de sterkte van haar ploeg. Dat is geen verwijt, het is raar om het ploegenspel niet te spelen, en ze is er een meester(es) in. Maar het is geen Van Vleuten of Vd Breggen die even het hele peloton uit het wiel rijdt.

Alsnog dacht Longho Borghini haar wel te kunnen kloppen vandaag, en dat was dus bij lange na niet het geval. Ze hoorde zeker bij de 5 sterkste rensters in koers.

0
madeinstars 6 maart 2021 om 13:48

Ik vind dat Blaak hiermee echt wel tekort gedaan wordt. Zoals Van Vleuten en Van der Breggen zijn er maar 2, daarachter is Blaak gewoon één van de beste rensters van het peloton. Van der Breggen heeft ook bij genoeg overwinningen hulp van haar ploeg gehad, daar is een ploeg voor. Natuurlijk speelt het een rol, maar ik vond het denigrerend overkomen, zonder de kwaliteit van het palmares van Blaak op waarde te schatten.

0
Limal 6 maart 2021 om 14:00

Wanneer de ploeggenotes van Blaak plots begonnen te demarreren vanuit het groepje 15-20s erachter was het natuurlijk wel logisch om te veronderstellen dat Blaak zich niet zeker voelde tegen Longo-Borghini. Wat ze in het interview nadien ook aangaf. En de 4 km in het wiel zitten heeft zeker geholpen. Perfect ploegspel dus. Ik ben geen fan van Ruben als commentator maar dat hij Blaak hier persoonlijk tekort gedaan heeft klopt eigenlijk niet.

0
platteprijs 6 maart 2021 om 14:02

@ madeinstars +1.
Wat weet die Van Gucht ook.

0
Michelangelo 6 maart 2021 om 14:30

Een krabbelaar is er niet meer bij in finales van WK’s of klassiekers. Dus je moet gewoon steengoed zijn om daar uberhaupt te zitten.

Dan moet je ook nog eens het goede moment kunnen kiezen, en ook weg kunnen blijven. Natuurlijk helpt het als je daar een sterke ploeg achter hebt die de boel kunnen verstoren of controleren, maar je moet het wel kunnen. En ik denk niet dat er 15 anderen zijn die dat ook iedere keer opnieuw weer kunnen.

Dus wat mij betreft deden de commentatoren Chantal wat te kort.

0
Gilberto 6 maart 2021 om 13:41

En maar weer zaniken met zn allen op de commentator… zo vermoeiend..

Mooie overwinning, niet verwacht, ook al hebben ze de Italiaanse veel energie laten verspelen, dacht toch wel dat ze het af zou maken, maar Blaak dus erg sterk. Had Vos het gegunt, die zag er sterk uit.

0
platteprijs 6 maart 2021 om 14:03

En dan begint Gilberto weer te zaniken op de zanikers ;)

0
Guushovd 6 maart 2021 om 16:06

Gilberto zelf is nogal van het zaniken op linkse mensen.

0
Gilberto 6 maart 2021 om 17:02

Zoek je ruzie Guus?

0
Guushovd 6 maart 2021 om 17:10

Haha, Gilberto, ik ben geen puber. Maar, waarom is dat je reactie?

0
Gilberto 6 maart 2021 om 17:15

Zo zijn wij asociale minderwaardige rechtse mensen. Dus pas op, ik sla er meteen bovenop als je ruzie zoekt. Nou terug in je linkse hoek en bemoei je er voortaan niet mee en hou je linke sarcastische toontje voortaan achterwege

0
Guushovd 6 maart 2021 om 17:30

@Gilberto
1. In tegenstelling to jou doe ik op deze site geen politieke uitspraken, het is namelijk een wielersite.
2. Er op los slaan? Wow erg volwassen. Het is een beetje lastig om er online op los te slaan. En ik denk dat je, als je me in het echt tegen zou komen, iets minder enthousiast zou zijn over dat idee. Maar het feit dat je dit soort teksten opschrijft zegt genoeg. Je bent niet serieus te nemen.
3. Ik denk dat je het woord sarcasme nog even in het woordenboek op moet zoeken.
4. Adem in adem uit, ontspan.

0
Gilberto 6 maart 2021 om 17:38

edit wf: houd het netjes

0
Guushovd 6 maart 2021 om 17:45

Oké laatste
1. Nee, kritiek op het feit dat je zanikt op links is geen politieke uitspraak. Ik zeg ermee dat ik politieke opmerkingen op deze site niet toepasselijk vind. En vooral dat jij ook zanikt.
2. Muil houwe? Hahahaha. Challenge taken. Iedere opmerking van jou op deze site die niet over wielrennen gaat krijgt van mij vanaf nu extra aandacht.

Vechten? hahahahaahahhaahha, arme jongen.

0
Jacco van Stierop 6 maart 2021 om 13:41

Spannende laatste kilometers met Blaak die het erg sterk afmaakt. Haar ploeg heeft het slim kunnen uitspelen. Heb genoten.

0
antilek 6 maart 2021 om 14:08

Kopecky op 2.42 17e. De enige Belgische die de koers heeft uitgereden.

0
josemanuelfuente 6 maart 2021 om 17:33

Het oogappeltje van Ruben van Gucht

0
Barry Batsbak 6 maart 2021 om 15:25

Knap eindschot op de slotklim. Vakkundig afgewerkt, kun je aan deze oud Wereldkampioen wel overlaten. Een hoop kwaliteit nog in de laatste kilometers, uiteindelijk is het nog een aanzienlijke groep die in een beperkt tijdsbestek binnenloopt.

0
Cayolle 6 maart 2021 om 18:47

SD Workx reed erg sterk, maar had in V.d. Broek-Blaak vandaag ook een sterke afmaker! Beide (ploeg en winnaar) ook tactisch sterk gereden.
Maar dat ploegwerk van SD Workx is toch wel een sterk wapen. Zag je vorig jaar al in de Ronde v. V., in de omloop dit jaar en hier weer.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone