CEO Soudal: “Met het geld voor Gilbert en Degenkolb hadden we beter iets anders gedaan”

zaterdag 14 mei 2022 om 12:23
CEO Soudal: “Met het geld voor Gilbert en Degenkolb hadden we beter iets anders gedaan”

Archiefbeeld van Degenkolb en Gilbert (rechts) - foto: Cor Vos

Dirk Coorevits, CEO van Soudal, heeft in een gesprek met Het Laatste Nieuws teruggeblikt op zijn jaren als sponsor van Lotto Soudal. 2022 is namelijk het laatste jaar dat Soudal de ploeg van manager John Lelangue zal sponsoren. “We willen beter doen op internationaal niveau”, vertelde Coorevits.

“We hebben goede jaren gekend met de ploeg. Maar we hadden daar internationaal meer van verwacht”, vertelde een eerlijke Coorevits. “Als Tim Wellens in het begin van het seizoen wint in Spanje, zal de gemiddelde Spanjaard daar niet veel over gehoord hebben. De gemiddelde Italiaan en Fransman ook niet. In die landen krijgen we veel te weinig visibiliteit.”

De laatste tijd is er een verjonging aan de gang bij Lotto Soudal, iets wat volgens de CEO van Soudal ook nadelen heeft. “Onze ploeg zorgt voor de jongeren, voor de doorstroming van Belgische coureurs. Daar staan wij achter. Maar internationaal geeft dat te weinig uitstraling. Daarom moeten we iets anders gaan doen. Heb je andere renners, dan heb je de kans om daar grotere bekendheid mee te halen.”

“Te weinig sterkhouders”
Coorevits duidde ook nog een ander probleem aan binnen Lotto Soudal. Met Caleb Ewan is er volgens hem maar een speerpunt in de ploeg. “Hij valt regelmatig, jammer genoeg. Als je maar een speerpunt hebt, en hij valt, heb je een probleem. Ewan mag niet vallen, hij moet winnen. Dat is het nadeel van Lotto Soudal, dat er te weinig sterkhouders zijn. En dat de verjonging te laat is ingezet.”

Daarnaast werd ook het transferbeleid van de Belgische ploeg aangehaald. Twee grote transfers, Philippe Gilbert en John Degenkolb, brachten volgens Coorevits niet genoeg. “Te weinig voor de contracten die ze gekregen hebben. Met dat geld hadden we beter iets anders gedaan. Ik weet, het is makkelijk praten. Gilbert heeft zijn knie gebroken, dat wens je niemand toe.”

“Beter doen op internationaal niveau”
Eerder maakte Patrick Lefevere al bekend dat Soudal hoofdsponsor wordt van zijn ploeg. Coorevits wou dat zelf nog niet bevestigen aan Het Laatste Nieuws. “Dit jaar zijn we nog altijd sponsor van Lotto-Soudal. De Loterij heeft gecommuniceerd dat we na dit jaar niet meer verlengen. Zij vonden dat nodig. Wij niet. Dat wij ons contract niet verlengen is omdat we geloven dat we beter kunnen doen op internationaal niveau.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Kopinkas 14 mei 2022 om 12:28

Visibiliteit. Make it stick.
Als zo’n Ewan keer op keer valt, en je kan hem weer helemaal aan elkaar lijmen: dàt is pas visibiliteit mijn beste!
‘Lijmen, het been’ ligt waarschijnlijk op zijn nachtkastje, en ja, dan beland je algauw bij Lefevere…

Turtlehead 14 mei 2022 om 12:51

Dat van Gilbert en degenkolb had je van tevoren ook kunnen zien aankomen. Gilbert kun je nog van zeggen dat het een boegbeeld is voor de sport (zeker in Wallonië) en net als GregVA daarmee best geld waard en hij had bovendien nog wel één of twee jaar op topniveau (met een enkele uitschieter) meegekund (zonder knie, zonder Corona).
Degenkolb was al niets meer van te verwachten. De combinatie van die twee was toen al vreemd. Voor je zóveel salaris uitgeeft, moet je beter nadenken.

ThorHushovd 14 mei 2022 om 12:55

Het is vooral inkopen op sentiment geweest en dat is zelden goed. Alleen bij Cav pakte dat briljant uit, verdere voorbeelden zijn eigenlijk allen negatief. Maar goed, waarom zou een talent bij hen willen tekenen? Daar moet je over nadenken, anders komt zo’n talent niet.

Tonydepony 14 mei 2022 om 13:03

Lefevre is slim genoeg geweest om zelf geen salaris te betalen aan Cav. Dus is niet echt te vergelijken. Alles was bonus bij Cav, Degenkolb moest wel presteren met een aanzienlijk salaris

jappe666 14 mei 2022 om 13:12

Het zijn bij LTS niet de beste onderhandelaars inderdaad. Onbegrijpelijk eigenlijk dat je 2 stevige dertigers zo’n monstercontracten aanbiedt terwijl ze toch al tijdje niet meer op niveau hadden gepresteerd. Dat doet Lefevere dan toch een stuk slimmer dan renners vast te leggen aan een minimaal loon, maar met gigantische bonussen. Dan zie je dat renners moeten presteren voor hun geld en dat merk je ook aan hun motivatie en uitslagen.

Uran is er ook zo eentje die enkel naar het podium van een GT rijdt als hij einde contract is :-D

WernerFranke 14 mei 2022 om 13:34

Pfoe, Gilbert met den Greg vergelijken. Best deze vergelijking niet te veel in detail bekijken of er schiet niet zo veel van over.

Maenhout 14 mei 2022 om 14:23

Met Gilbert krijg je altijd aandacht, ook al wint hij niet. Degenkolb is een ander verhaal.

jappe666 14 mei 2022 om 13:04

Kan mij er wel iets bij voorstellen, puur qua visibiliteit zijn ze alleen al op Belgisch vlak ingehaald/voorgebleven door Quickstep, Alpecin, Intermarché en mogelijk zelfs Bingoal met het Tietema-project dat een erg ruim bereik heeft. Dan weet je al wel dat het op de buitenlandse markten helemaal niets was.

Frustratie zal nog groter zijn wetende dat ze voor Gilbert en Degenkolb zakken vol geld hebben betaald, terwijl een Girmay voor een appel en een ei binnengehaald kon worden en al meer wereldwijde exposure heeft gegenereerd dan heel LTS samen.

Volgend jaar het vrijkomende salaris van Gilbert aanwenden voor een buitenlandse ronderenner zou ik zeggen. Een Uran, Daniel Felipe Martinez, Dumoulin, Yates of Martin proberen binnenhengelen die consequent top-10 rijdt in rond(j)es waar veel punten te verdienen vallen.

Ben benieuwd of de nieuwe sponsor voor een nieuwe, internationalere impuls kan zorgen.

Alfons Haavers 14 mei 2022 om 13:27

‘… en mogelijk zelfs Bingoal met het Tietema-project’ Nee dat lijkt me nu ook niet.

Een dure buitenlandse ronderenner binnenhengelen lijkt me ook geen goed plan. Geen idee ook waarom een Daniel Felipe Martinez in godsnaam naar Lotto zou komen. En Uran of Dumoulin lijkt me net zo’n goed idee als Degenkolb destijds.

Inzetten op de sprints met Ewan/De Lie, de jonge talenten verder laten ontbolsteren en het geld dat vrijkomt met de oude garde die vertrekt pompen in een goede klassieke kopman waar de jongeren zich aan kunnen optrekken, zou ik zeggen.

Gebruikersnaam 14 mei 2022 om 13:28

Uran en Dumoulin zijn geen garanties (meer) op top 10 noteringen in klassementen. Met beperkte middelen moet je echt wel voor een grotere zekerheid gaan, al zie ik niet in waarom die types hun huidige team zouden verlaten voor Lotto, zelfs als ze een goed loon krijgen. Waarom zouden jongens als Martin, Gaudu, Haig,… zoiets doen?

Denk dat die enkel een Belg kunnen lokken, maar er zijn niet zoveel Belgen met dat potentieel en die zitten bijna allemaal al bij Quickstep. Leek er even op dat Vanhoucke mogelijk zo'n renner voor plek 8 tot 12 in rondjes zou kunnen worden, maar dat is ondertussen ook ijdele hoop aan het worden.

jv88 14 mei 2022 om 13:37

Ja en jij adviseert Dumoulin????

jappe666 14 mei 2022 om 20:27

Met een prestatiegericht contract en zonder verdere druk, met Ewan als absolute kopman en zonder al te veel ondersteuning moet Tom nog wel in staat zijn om zijn resultaten te rijden hier en daar. Denk dat hij bij het gemoedelijke Lotto ook wel zou aarden. Daar hebben ze wel vaker eigenzinnige kopmannen gehad, zoals Evans en Vandenbroeck, die ze grotendeels hun eigen ding lieten doen.

Tuurlijk kan je betere kopmannen noemen, maar je moet budgetair en qua uitstraling ook realistisch blijven natuurlijk. Ze moeten einde contract zijn en net geen wereldtop, want anders gaan ze wel naar INEOS, UAE, TJV of Bahrain…

Murcia 14 mei 2022 om 13:07

Gilbert is de boezemvriend van Lelangue zo’n beetje en het uithangbord in Wallonië. Dat telde zwaar voor de Lotto maar op sportieve gronden was het al riskant zeker gezien de lange duur. Degenkolb was onbegrijpelijk omdat hij de rol die men hem toebedeelde als kopman niet meer aankon. Er is een periode voor en na zijn zware ongeval bij de Duitser, hem dan als speerpunt binnenhalen is een dure blunder geweest.

Maar uiteindelijk draait het ook hier om het totale budget van de ploeg, is het te laag dan krijg je minder speerpunten en is het enige wat je kunt doen om de talenten versneld te laten doorstromen en dat kost je ook punten.

jappe666 14 mei 2022 om 13:25

LTS heeft één van de sterkste beloftenploegen in het peloton, maar toch kiezen velen van hen voor een doorbraak bij een andere ploeg. Met het geld dat ze aan Degenkolb en Gilbert gespendeerd hebben hadden ze aardig wat renners kunnen aantrekken/houden die meer hadden laten zien denk ik. Girmay, Carr, Rochas, Piccolo, Vacek, Fedeli, … zijn of waren allemaal gratis op te pikken bij ploeg die stopte, bij DSM waren er aantal ontevreden, …

Scott Sunderland 14 mei 2022 om 13:40

Het aantrekken van Gilbert en Degenkolb voelde al als risicovol. Beiden leken al over hun hoogtepunt heen. En dat was ook zo. Gilbert een driejarig contract geven op zijn leeftijd was niet slim. Maar daar branden meer ploegen hun vingers aan. Recente voorbeelden: Greg van Avermaet bij AG2R en Jakob Fuglsang bij Israël.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair