Cavendish zegeviert in tweede etappe Tour (+beeld)

zondag 5 juli 2009 om 17:15

Mark Cavendish heeft de tweede etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Brit sprintte iedereen uit zijn wiel in de massasprint, op gepaste afstand werden Tyler Farrar en Romain Feillu twee en drie. Op zeshonderd meter van de streep ging het nog mis, toen een pak renners rechtdoor ging in plaats van rechtsaf.

Vanuit de start moesten er gelijk La Turbie beklommen worden, wat er voor zorgde dat er veel werd aangevallen. Uiteindelijk ontstond er na die beklimming een kopgroep van vier man met daarbij een Nederlander. Stef Clement, Cyril Dessel, Stephane Augé en Jussi Veikkanen kregen de zege van het peloton, dat werd aangevoerd door Saxo Bank.

Saxo Bank zorgde er wel voor dat het gat nooit te groot werd, ze hielden het altijd binnen de vijf minuten. Toen het verschil op meer dan veertig kilometer van de streep nog altijd zo rond de vierenhalve minuut was, kreeg Saxo Bank hulp van Team Columbia.

Door het werk van Team Columbia slonk de voorsprong snel en werd duidelijk dat de kopgroep het niet zou halen vandaag. Negen kilometer voor het eind was de kopgroep bijna gepakt, toen Michail Ignatiev wegsprong uit het peloton. Hij ging op en over de kopgroep, maar reed nooit ver weg.

Team Columbia ging met de trein voor Cavendish de laatste kilometers in en dat ging allemaal goed. Totdat er op zeshonderd meter voor het einde een pak renners rechtdoor ging in plaats van linksaf. Cavendish was samen met twee ploeggenoten en Farrar los van de rest. Cavendish maakte het vervolgens overtuigend af in de sprint, terwijl Tyler Farrar er maar net in slaagde om Romain Feillu voor zich te houden.

Laatste kilometers

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll