Cavendish wint chaotische etappe in Ronde van Turkije
woensdag 30 april 2014 om 16:08

Cavendish wint chaotische etappe in Ronde van Turkije

Mark Cavendish heeft de vierde etappe in de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. De Brit was in de massasprint met afstand de snelste. Onderweg werd de etappe stilgelegd vanwege spiegelgladde wegen na zware regenval.

In de openingsfase van de wedstrijd ontstond een kopgroep van vijf man. Frederik Backaert (Wanty Groupe Gobert), Maxim Belkov (Katusha), Adam Phelan (Drapac), Andrea Fedi (Neri Sottoli) en Luis Mas (Caja Rural) reden de hele dag vooraan. Het vijftal kreeg niet meer dan vier minuten voorsprong.

Neutralisatie
Tijdens de etappe begon het hard te regenen. Hierdoor werden de Turkse wegen spiegelglad en ontstonden er valpartijen in een afdaling. Onder meer Merhawi Kudus (MTN – Qhubeka), de nummer vijf in het klassement, kwam ten val. Op negentig kilometer van de streep werd vervolgens besloten om de koers te neutraliseren. André Greipel (Lotto-Belisol) kroop meteen in een volgwagen en leek de wedstrijd te willen verlaten, maar stapte later toch weer op zijn fiets. Na een lange pauze werd de wedstrijd hervat. De koplopers mochten als eerste van start en kregen de voorsprong die ze hadden op het moment dat de koers werd stilgelegd.

Theo Bos moet lossen
Met nog 26 kilometer te gaan plaatste Mas een aanval in de kopgroep, maar de Spanjaard werd snel gegrepen door zijn vluchtgenoten. Op vijftien kilometer van de aankomst kregen de renners een heuvel voor de kiezen. De Spanjaard probeerde hierop opnieuw aan te vallen. Hij kreeg Maxim Belkov met zich mee, maar een aantal minuten later werd het tweetal teruggepakt door het peloton. Ondertussen werd op de beklimming het peloton uitgedund. Onder meer Theo Bos (Belkin) moest lossen.

Massasprint
Mark Cavendish en André Greipel hadden de heuvel wél overleefd. Het peloton stevende vervolgens af op een massasprint. Omega Pharma – Quick-Step beschikte in de slotkilometers over de beste trein. Cavendish werd in perfecte positie naar de sprint gebracht en maakte het werk van zijn ploeggenoten goed af. De 28-jarige renner was met afstand de snelste. Hij behaalde daarmee zijn derde overwinning in deze ronde.

Het podium werd vervolledigd door Maximiliano Richeze (Lampre-Merida) en Mark Renshaw (Omega Pharma – Quick-Step), die de sprint voor de winnaar aantrok. Nederlander Jetse Bol eindigde namens Belkin als zesde. De leiderstrui van Rein Taaramäe kwam niet in gevaar.

Presidential Cycling Tour of Turkey (2.HC)
Uitslag etappe 4: Fethiye – Marmaris (124 km)

1. flag-gb Mark Cavendish (Omega Pharma – Quick-Step)
2. flag-ar Maximiliano Richeze (Lampre-Merida)
3. flag-au Mark Renshaw (Omega Pharma – Quick-Step)
4. flag-it Kristian Sbaragli (Team MTN-Qhubeka)
5. flag-it Elia Viviani (Cannondal Pro Cycling)
6. flag-nl Jetse Bol (Belkin Pro Cycling)
7. flag-si Aldo Ino Ilesic (UnitedHealthcare)
8. flag-at Marco Haller (Katusha Team)
9. flag-tr Ahmet Örken (Torku Şekerspor)
10. flag-be Michael van Staeyen (Topsport Vlaanderen)
Volledige daguitslag

Klassement na etappe 4
1. flag-ee Rein Taaramäe (Cofidis) in 12u46m31s
2. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) op 6s
3. flag-fr Romain Hardy Cofidis) op 38s
4. flag-es Luis Leon Sanchez (Caja Rural – Seguros RGA) in z.t.
5. flag-er Merhawi Kudus (MTN – Qhubeka) in z.t.
6. flag-au Adam Hansen (Lotto-Belisol) op 43s
7. flag-es Juan José Cobo (Torku Şekerspor) op 44s
8. flag-it Davide Formolo (Cannondale) in z.t.
9. flag-it Enrico Barbin (Bardiani – CSF) in z.t.
10. flag-kz Alexandr Dyachenko (Astana) in z.t.
Volledig klassement

RIDE Magazine