Cavendish over valpartij: “Het was mijn schuld”
Foto: Sirotti
dinsdag 16 augustus 2016 om 10:22

Cavendish over valpartij: “Het was mijn schuld”

Mark Cavendish zorgde maandag voor de nodige commotie tijdens het olympisch omnium in Rio. De Brit veroorzaakte een valpartij met een gevaarlijk uitwijkmanoeuvre. Na afloop stak hij de hand in eigen boezem. “Het was mijn schuld”, aldus Cavendish tegenover CNN. “Ik had beter moeten uitkijken.”

De renner van Dimension Data kegelde tijdens de race de Zuid-Koreaan Sanghoon Park omver, die vervolgens andere renners (waaronder Elia Viviani) meesleurde in zijn val. “Ik hoop dat Park in orde is”, stelt Cavendish. “Ik heb mijn excuses aangeboden aan Elia na zijn val.”

Viviani zelf neemt Cavendish niets kwalijk. “Nee, het was niet zijn schuld”, zegt hij. “De renner uit Korea zat al halfweg voorbij zijn wiel, normaal blijf je achter iemands wiel. Cavendish zat van voren en stuurde een andere kant op, dat is normaal. Het is een normale val op de baan.”

Tegenover AD-journalist Thijs Zonneveld was Cavendish minder zelfkritisch. De Brit dreigde met een rechtzaak toen Zonneveld hem confronteerde met de beelden en om een reactie vroeg.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2016 10:25
"The guy wasn't Dutch, was he?"

Cavendish dacht zeker dat Thijs bij de NOS werkt. Die vragen aan renners als Froome alleen maar wat ze van de Nederlanders vinden (Poels/Mollema).
16 augustus 2016 10:26
Te laat.

Maar snap echt niet waarom hier geen sanctie wordt gegeven. Ik heb dan geen verstand van baanwielrennen maar wel hoor ik het commentaar na elke valpartij praten over wat gaat de jury hier mee doen.

En dit is toch wel een manoeuvre met opzet geweest..
16 augustus 2016 10:28
Ik denk inderdaad dat de opmerking tegen Thijs vooral 'Engelse humor' was...
Er is overigens nog een groot verschil tussen 'mijn schuld' en 'expres'.
16 augustus 2016 10:28
Hoe kan het dat die Britten elke keer niet gestraft worden? Armistead, Cavendish etc... Grote Britse geldschieters en machtige personen bij het IOC en UCI die de scepter
16 augustus 2016 10:30
Go Thijs!
16 augustus 2016 10:33
@hugenholz
Het had idd geen Rus moeten zijn.... ;-)
16 augustus 2016 10:42
Thijs op zijn plek gezet :)
16 augustus 2016 10:46
@goat0547
Lol, hoezo?
16 augustus 2016 10:52
Thijs vraagt gewoon een terechte, doodnormale vraag. Licht kritisch, maar dat mag als journalist zijnde.
Dat de Britse pers hem blijkbaar niet durft te confronteren met zijn gedrag zegt meer over het niveau van de journalistiek daar...

Volgens mij zijn wij er als Nederlanders normaal gesproken ook als eerste bij om onze eigen sporters te bekritiseren als ze zich misdragen (Terpstra is vaak genoeg onderwerp van discussie, en ook Van Gelder werd afgelopen week niet zachtjes aangepakt in de media). Als je zo iemand ondersteboven rijdt mogen daar best vraagtekens bijgezet worden, ongeacht het wel of niet een landgenoot van de journalist was.
16 augustus 2016 10:52
Dreigen met een rechtzaak, Cavendish is nog simpeler dan hij er uit ziet...!
16 augustus 2016 10:55
Haha, nu iedereen boos is komt ie met slappe praatjes. Allemaal erg geloofwaardig...
Het is gewoon wachten totdat hij iemand tegenkomt die hem een keer tegen de grond beukt.
16 augustus 2016 10:59
Cavendish heeft ook nog 2 jaar voor Lefevre gereden, geen wonder dat hij met rechtszaken dreigt :P
16 augustus 2016 11:04
Die Cavendish is een zielige huilenbalk
16 augustus 2016 11:09
Jarenlang een hekel gehad aan Cav. Dit jaar weer sympathie gekregen na zijn mooie Tour. Na deze actie alles weer weg. Wat een naar mannetje is het toch.
16 augustus 2016 11:15
Schandalige commentaren hier in England, Cavendish' rol verzwijgend. Ze benadrukken zelfs dat hij hier nadeel van had door de neutralisatie en 'concurrenten die konden uitrusten'
16 augustus 2016 11:35
Exentrieken zoals hij reageren ook zo, is niet aan Thijs om rechtertje te spelen. Voetballers slaan soms ook om zich heen int heetst vd strijd dus laten we iemand niet afrekenen op een actie. Door collega's wordt ie geprezen, op Thijs zit ie niet te wachten.
16 augustus 2016 11:39
Viviani heft ook een heel sterk punt. Als je achter iemands wiel zit dan blijf je daar. Daarom wordt er normal gesproken ook niet ingehaald op de baan!
16 augustus 2016 11:59
@Abdu:

Iemand met een gebruikersnaam als de jouwe zou dit allemaal juist toe moeten juichen.
Als er iemand een roekeloze kamikaze piloot was, dan Abdu wel. Alleen werd er toen minder over gezeurd als nu. Die onberispelijke ideale schoonzonen mentaliteit maakt alles wel erg saai.
16 augustus 2016 12:09
@kingston
Naast zijn onstuimige karakter is ie ook nog de ideale schoonzoon omdat ie zich bekommert om mensen, als iedereen zo was konden we ideaal gewoon weglaten. Voor mij een gedreven sportman met een hart van goud.
16 augustus 2016 12:21
"is niet aan Thijs om rechtertje te spelen."

Schipperaar: er is een verschil tussen een vraag stellen en een conclusie trekken. Op dat moment werd Cavendish om een reactie gevraagd. Cavendish had natuurlijk een zoveelste kontenlikker verwacht die hem zou prijzen voor zijn zilveren medaille. Cavendish wil blijkbaar graag met de neus vooraan staan als de complimenten worden uitgedeeld, om vervolgens vluchtgedrag te vertonen bij kritiek. In mijn ogen geen grote persoonlijkheid wanneer je dat meermaals overkomt.
16 augustus 2016 12:25
@schipperaar

Cavendish ideale schoonzoon? Iemand die een vraag stelt voor de rechter willen slepen? Vergeet niet dat deze beste man (persoonlijk vind ik hem een gevaar voor iedere wielrenner) al veelvuldig mensen van de fiets heeft gereden. Hij kiest er bewust voor om Sanghoon Park van de fiets te kegelen.

Hij hoort gewoon een DQ te krijgen.
16 augustus 2016 12:26
@Kingstown, het gevoel dat er vroeger minder over gezeurd werd komt voornamelijk omdat mensen vroeger geen podium hadden om hun mening wereldkundig te maken. Sociale media heeft hierin het nodige veranderd en iedereen die denkt dat hij iets te melden heeft kan dit dan ook onder een groot publiek verspreiden. Dit betekent niet dat die meningen dan ook de waarheid verkondigen. Dit medium bewijst dat dan ook keer op keer.
16 augustus 2016 12:27
Wel opmerkelijk dat hier niets aan gedaan werd. En opnieuw een vreemde beslissing met een Britse ren (st)er in de hoofdrol. Eerst Froome en de walking Ventoux, waarbij Brailsfordvanaf moment 1 constant als een idioot om die jury heen heeft gehangen(intimidatie imo), vervolgens Armitstead en nu dit weer.

Cookson is heel toevallig ook een Brit. Een Brit met mooie woorden over vernieuwing, inkrimping kalender en vervolgens doodleuk tien koersen puur voor t geld toevoegt. Deze Cookson is niks beter dan zijn dubieuze voorgangers.
16 augustus 2016 12:28
@orakel
Britse pers lijkt me kritisch genoeg maar Thijs zal wel even overrulen met zn laptoppie, dat eeuwige vingertje van dat o zo kleine landje, in mijn ogen gaat Thijs zn persoonlijkheid erop achter uit, gaat een beetje de kant van Smeets op.
16 augustus 2016 12:37
Toen ik die onnozele actie van Cav zag moest ik gelijk aan Tom Veelers denken in de Tour van 2013.

Sprinters, het zijn prachtige bommetjes. Maar soms ontploft dat opgefokte de verkeerde kant op.

Reacties zijn gesloten.