Cavendish ook bergop onklopbaar in Saint-Fargeau

woensdag 15 juli 2009 om 17:16

Eigenlijk was Mark Cavendish vandaag niet de te kloppen man, dankzij een hellende finish. Echter de Brit liet zien dat er niet te spotten valt met de sprinter. Tyler Farrar en Yauheni Hautarovich kwam nog dichtbij. Raborenner Oscar Freire werd vierde.

Na de oortjesloze etappe van gisteren was er vandaag wel koers in het peloton. Mede dankzij de stevige rugwind werd er in het eerste uur ruim 49 kilometer afgelegd door twee koplopers. De twee koplopers waren Johan Vansummeren en Marcin Sapa. De Belg en de Pool profiteerden van enkele valpartijen in het peloton, waardoor de grote groep liet begaan. Daarvoor waren er al verwoede pogingen van onder andere Fumiyuki Beppu, van Skil-Shimano.

De twee vooraan kregen als maximale voorsprong ongeveer vijf minuten. De controle werd in het peloton gevoerd door de ploeg van de gele trui-drager Rinaldo Nocentini, Ag2r-La Mondiale, en de ploeg van spurtbom Mark Cavendish. De voorsprong werd gecontroleerd door beide ploegen en bleef rond de drie minuten.

De finale in Saint-Fargeau liep echter op. In de laatste 500 meter moest er nog een hoogteverschil van dertig meter goed gemaakt worden, wat neer komt op een stijgingspercentage van ongeveer zes procent. Die aankomst leek daardoor eerder geschikt voor mannen als Thor Hushovd en Oscar Freire.

Op ongeveer zestig kilometer van de streep begonnen ook de teamgenoten van Tyler Farrar en Oscar Freire mee te helpen om de voorsprong te verkleinen en dat lukte gestaag. De beide koplopers verzaakten geen moment en reden goed door.

Onderweg liet ook bergkoning Egoi Martinez zich nog zien, door bij eerste vierde categorieklim het laatste puntje te veroveren. Bij de tweede, ook vierde categorieklim, pakte Franco Pellizotti het laatste puntje. Daardoor lijkt de Italiaan zich te willen gaan mengen in de strijd om de bolletjestrui.

Onder toedoen van onder meer Stef Clement en Bernhard Eisel slonk de voorsprong zienderogen. Op 25 kilometer van de meet was de voorsprong nog maar één minuut. De koplopers hadden duidelijk nog wat extra brandstof in de tank zitten, want de voorsprong bleef lang rond de dertig seconden bungelen, ondanks werk van ploegen als Team Columbia, Garmin en Rabobank.

De twee koplopers, Vansummeren en Sapa, werden op vijf kilometer van de streep gepakt door de grote groep met alle sprinters. De Columbiatrein werd op twee kilometer van het einde doorboord door de trein van Milram voor Gerald Ciolek. De Duitser raakte echter alleen en moest inhouden. In de eindsprint leek Hushovd slim te zijn door eerder aan te gaan dan de Brit, maar Cavendish kwam er nog overheen dankzij prima werk van Mark Renshaw.

Freire leek de te kloppen man, maar de Spanjaard zat te ver van achter en maakte in de laatste hellende meters nog veel plaatsen goed, maar kon nooit aanpikken bij de snelste sprinter van de wereld.

Etappe 11: Vatan – Saint-Fargeau (192km)
1. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Columbia) in 4u17m55s
2. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin)
3. Yauheni Hutarovich (Wit-Rusland/Française des Jeux)
4. Oscar Freire (Spanje/Rabobank)
5. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo)
6. Leonardo Duque (Colombia/Cofidis)
7. Gerald Ciolek (Duitsland/Milram)
8. Lloyd Mondory (Frankrijk/AG2R)
9. William Bonnet (Frankrijk/Bouygues)
10. Nikolay Trusov (Rusland/Katusha)

Complete uitslag en klassementen

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair