Casar boekt ritwinst in Tour de France

dinsdag 13 juli 2010 om 17:20

Sandy Casar heeft de negende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Drie jaar na zijn eerste ritzege, toonde de thuisrijder van La Française des Jeux zich de snelste van een select groepje. Luis Leon Sanchez en Damiano Cunego slaagden er niet in om Casar nog te remonteren. Andy Schleck neemt de gele trui over van Cadel Evans, die veel tijd verloor en de eindzege mag vergeten.

Al van bij de start in Morzine werd er fel gedemarreerd. Quick-Step is duidelijk gebrand op de bolletjestrui, want Chavanel en Pineau probeerden om de beurt weg te geraken. Uiteindelijk was het Pineau die de juiste vlucht op touw wist te zetten. Hij kreeg het gezelschap van Cyril Gautier en Jens Voigt, die alles op alles zette om in de kopgroep te belanden. Later sloten nog meer renners aan, met onder hen Fröhlinger, Charteau, Casar en Nocentini. Caisse d’Epargne was goed vertegenwoordigd vooraan met maar liefst drie renners. Alweer was Ivan Guttierez van de partij, vergezeld van een bijzonder actieve Christophe Moreau en kopman Luis Leon Sanchez, die de best geklasseerde was van de koplopers. Tot slot tekende ook Thor Hushovd present, de groene trui had zijn zinnen gezet op de eerste tussenspurt.

De Noor slaagde in zijn opzet en sprokkelde op die manier zes punten. Tijdens de beklimming van de Colombière kwam hij echter ten val. Hij kon zonder problemen verder maar liet zich toch maar terugzakken tot in het peloton. In dat peloton regende het aanvallen. RadioShack had niemand vooraan en dus probeerden Brajkovic, Popovych en Horner de sprong te wagen. Hun voorbeeld werd gevolgd door de renners van Euskaltel, en ook Vinokoerov mengde zich in de debatten. Allen werden gegrepen, uiteindelijk slaagden enkel Cunego en Taaramäe erin om de bres met de kopgroep te dichten.

BMC, de ploeg van leider Cadel Evans, was tevreden met deze koerssituatie en hield de voorsprong van de vlucht onder controle. Op de Colombière kwam Christophe Moreau als eerste over de top, gevolgd door Pineau, die op drie andere beklimmingen wel als eerste over de top kwam. De Fransman kwam daardoor op 85 punten te staan, en leek daarmee een uitstekende zaak te doen in het bergklassement. Dat was echter zonder Anthony Charteau gerekend. De renner van Bbox-Bouygues Telecom verzamelde onderweg de nodige punten, maar in tegenstelling tot Pineau moest hij niet passen op de Col de la Madeleine. Hij kwam als eerste over de top, en door de dubbele punten die daar te verdienen waren komt hij op gelijke hoogte van Pineau. Charteau neemt de trui echter van hem over, door als eerste door te komen op de col van buiten categorie.

In het peloton werd een hoog tempo opgelegd en verschillende klassementsrenners werden daar het slachtoffer van. Michael Rogers moest het al snel voor bekeken houden, en even later was ook ex-winnaar Carlos Sastre eraan voor de moeite. De gele trui bracht wereldkampioen Cadel Evans weinig geluk, want ook hij moest het peloton laten gaan en verloor minuten op de andere favorieten. Daniel Navarro stak het vuur aan de lont en nam Contador op sleeptouw. Enkel Andy Schleck was in staak om de Spanjaard te volgen. De Luxemburger gooide een paar bommetjes, maar de titelverdediger gaf geen krimp. Achter de twee tenoren toonde Samuel Sanchez zich de beste, de Spanjaard bleef een groepje met vier achtervolgers voor. Daarbij zaten de Rabobank-kopmannen Menchov en Gesink, vergezeld van Leipheimer en Joaquin Rodriguez.

Vooraan leken Charteau, Casar, Cunego en Luis Leon Sanchez voor de dagzege te gaan strijden. In de laatste kilometers kwamen Schleck en Contador echter razendsnel dichterbij. Net voor de eindstreep vonden ze de aansluiting, maar meestrijden voor de rit was er niet meer bij. Casar ging van ver aan, maar wist Cunego en Sanchez achter zich te houden.

Tour de France 2010 (2.HIS)
Etappe 9: Morzine-Avoriaz – Saint-Jean-de-Maurienne (204,5 km)
1. Sandy Casar (Frankrijk/La Française des Jeux)
2. Luis Leon Sanchez (Spanje/Caisse d’Epargne) z.t.
3. Damiano Cunego (Italië/Lampre-Farnese Vini)
4. Christophe Moreau (Frankrijk/Caisse d’Epargne) + 2″
5. Anthony Charteau (Frankrijk/Bbox-Bouygues Telecom) z.t.
6. Alberto Contador (Spanje/Astana)
7. Andy Schleck (Luxemburg/Team Saxo Bank)
8. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) + 52″
9. Joaquin Rodriguez (Spanje/Team Katusha) + 2’07”
10. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/Team RadioShack) z.t.

Algemeen klassement na etappe 9:
1. Andy Schleck (Luxemburg/Team Saxo Bank)
2. Alberto Contador (Spanje/Astana) + 41″
3. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) + 2’45”
4. Denis Menchov (Rusland/Rabobank) + 2’58”
5. Jurgen Van den Broeck (België/Omega Pharma-Lotto) + 3’31”
6. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/Team RadioShack) + 3’59”
7. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) + 4’22”
8. Luis Leon Sanchez (Spanje/Caisse d’Epargne) + 4’41”
9. Joaquin Rodriguez (Spanje/Team Katusha) + 5’08”
10. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) + 5’09”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair